Dodaj do ulubionych

fundusz remontowy

14.11.05, 13:50
Dzień dobry.
W mojej wpsólnocie mieszkaniowej co miesiąc płacimy na fundusz remontowy 150
zł.Wedłog informacji przysłanych przez administratora (Gestor) wpływy za
2005r wybiosą 70 000 tys. Wydaje mi się, że są to bardzo duże pieniądze, a
poza wymianą grzejników i domofonów nie możemy dozbierać się na ocieplenie
budynku i remont balkonów.Gdy słyszę od innych ludzi,że ich fundusz remontowy
wynosi 30-50 zł to wydaje mi się ze oni juz nic nie sa w staie odłożyć z tych
pieniędzy. Czy to możliwe,żeby przy tak duzych nakładach ilość pieniędzy była
ciągle niewystarczająca?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • seew Re: fundusz remontowy 14.11.05, 14:13
      prosta rzecz: muszisz udać sie do zarządcy i poprosić o wyliczenia- ile
      wpłynęlo , ile wypłynęło i na co pieniedzy, ile zostało i gdzie są ulokowane.
      To da Ci odpowiedź.
    • okemot Re: fundusz remontowy 14.11.05, 15:07
      Dowiedz się jakie jest rzeczywiste saldo FR. Posługiwanie się wpływami
      planowanymi, to lipa, bo wcale nie oznacza, że fizycznie zostały wpłacone.
      Druga sprawa, to poproś o kalkulację takiej inwestycji. Mowa o dużych czy
      małych pieniądzach, bez odniesienia się do zakresu prac, nie ma sensu. Należy
      się spodziewać, że skoro Gestor twierdzi że kasy jest za mało, to dysponuje
      jakimś choćby zgrubnym zakresem robót i wyceną.

Miłego dnia
      Tomek
    • marylalysiak Re: fundusz remontowy 14.11.05, 20:14
      Jak to płacicie 150 zł,a dlaczego nie 350zl?Nic z tego nie rozumiem,chyba
      powinna byc jakas uchwała,czy kazdy płaci 150 zł?za mało informacji.
      • mawe1 Re: fundusz remontowy 15.11.05, 09:49
        Ja też tego nie rozumiem:)))ale dziekuje za wszystkie porady i pytanie, dzieki
        którym teraz wiem o co pytać w administracji. pozdrawiam.
    • serafin666 Re: fundusz remontowy 15.11.05, 10:27
      jeżeli to Łódź i jeżeli członkiem wspólnoty jest też gmina - to sprawdź wpłaty
      gminy ( GESTOR musi dać Ci dane )
      • galka11 ulgi podatkowe 16.11.05, 10:35
        ile mozna odpisać w tym roku z tyt. remotu i modernizacji budynku (fundusz
        remontowy)?
        5,6 tys to odliczenie czy max kwota wydatków?
        • serafin666 Re: ulgi podatkowe 16.11.05, 23:01
          jest taka interpretacja fiskusa :
          Pierwszy Urząd Skarbowy w Gliwicach, IUSIPD3/415/7/2005, 2005.03.31
          Pytanie podatnika: Czy można w całości odliczać od podatku wpłaty na fundusz
          remontowy dokonane w kwotach wyższych, niż wynika to z uchwały wspólnoty
          mieszkaniowej? Stanowisko urzędu:
          wydatki na fundusz remontowy wspólnoty mieszkaniowej poniesione w 2004 r. i
          2005 r. mogą być odliczone w zeznaniach składanych za te lata tylko do
          wysokości kwoty uchwalonej przez tę wspólnotę i w granicach limitu odliczeń
          obowiązującego w latach 2003-2005, nawet wówczas, gdy podatnik dysponował lub
          dysponuje dowodem wpłaty wskazującym na dokonanie wyższej wpłaty.

ja uważam, że treść jeszcze obowiązującego do końca 2005 roku przepisu art. 27A
          u.o.p.d.o.o.f. pozwala na odliczenie 19% wpłat bez ograniczenia ich wysokości -
          byleby wynikały one z uchwały podjętej przez wspólnotę mieszkaniową
          • wladek.bacz Re: ulgi podatkowe 17.11.05, 10:44
            Witam. Inną interpretację przepisów przekazał (na zapytanie wspólnoty) urząd
            skarbowy w Koszalinie: "w świetle obowiązujących przepisów podatkowych - wpłaty
            na wyodrębniony FR w danym roku podatkowym w kwocie przekraczającej wysokość
            ustaloną uchwałą właścicieli można odliczyć od podatku na warunkach określonych
            w art. 27a ust.1 pkt 1 i ust. w art. 27a ust. 6 ustawy o podatku dochodowym od
            osób fizycznych w ramach trzyletniego limitu".
            • galka11 Re: ulgi podatkowe - jaka lwota? 17.11.05, 11:12
              Dzieki za cytaty.
              Słuchajcie, nie ma co sie spierać czy z uchwała czy bez, tego na forum nie
              rozsupłamy. Ale co z kwotą? Ostatnie lektury prasowe zdezorientowały mnie
              trochę. Czy można wpłacić az 29 tys w ciagu 3 lat na fundusz remontowy i odpisać
              przy tym 5,6 tys zł?
              • galka11 Re: ulgi podatkowe - jaka KWOTA? 18.11.05, 08:14
                up
                • serafin666 Re: ulgi podatkowe - jaka KWOTA? 18.11.05, 08:48
                  Art. 27a ust. 1 pkt 1 ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od
                  osób fizycznych w brzmieniu z 2003 r. (t.j. Dz.U. z 2000 r. nr 14, poz. 176 z
                  późn. zm.)
          • galka11 Re: ulgi podatkowe - jak KWOTA ? 18.11.05, 09:52
            serafin666 napisał:

> ja uważam, że treść jeszcze obowiązującego do końca 2005 roku przepisu art. 27A
            > u.o.p.d.o.o.f. pozwala na odliczenie 19% wpłat bez ograniczenia ich wysokości -
            > byleby wynikały one z uchwały podjętej przez wspólnotę mieszkaniową

Czy inni też tak sądzą? (19% kwoty bez ograniczenia)
            Dzięki serafin za dokładną podstawę prawną.
          • kaz45 Re: ulgi podatkowe 14.02.06, 22:32
            Interpretacje izb i urzędów skarbowych
            Fundusz remontowy - 2005.12.19
            Trzeci Urząd Skarbowy w Lublinie, D-2/415/38/05

W ramach ulgi remontowej podatnicy mogą odliczyć wpłaty na fundusz remontowy
            spółdzielni lub wspólnoty mieszkaniowej, także jeżeli zostaną one wniesione do
            końca roku 2005r., ale dotyczyć będą przyszłych okresów. Ważne jest aby środki
            trafiły na fundusz remontowy a nie zostały przez spółdzielnię (wspólnotę)
            zaliczone na poczet innych zaległości. W takiej sytuacji wpłacający miałby
            prawo do odliczenia tylko kwoty zaliczonej na fundusz remontowy, a w przypadku
            zwrotu musiałby dokonać korekty zeznania lub doliczyć zwrot do zeznania
            podatkowego za lata następne.

www.pit.pl/pages/i/1674.php
        • krokus77 Re: ulgi podatkowe 18.11.05, 09:00
          W comiesiecznych opłatach eksploatacyjnych wyodrębniam jaka kwota przeznaczana
          jest na FR. Jednak okazało się, że w mojej wspólnocie Zarząd nie założył do tej
          pory oddzielnego rachunku na FR. Czy ma to jakieś znaczenie dla celów odlcizeń
          od podatku tzn. czy w takim przypadku mogę odliczyć od podatku wydatki na FR?
          • serafin666 Re: ulgi podatkowe 18.11.05, 09:46
            nie ma znaczenia, możesz:
            interpretacja ministra finansów (wiążąca dla wszystkich służb skarbowych w
            Polsce) z dnia 5 grudnia 2001 r. (znak :PB5/KD-033-179-2339/01) brzmi tak :
            W sytuacji , gdy podatnik posiada jeden dowód wpłaty dokonywanej z wielu
            tytułów – w tym na fundusz remontowy – wystarczy posiadanie innego dokumentu ,
            z którego wyniknie struktura tej wpłaty ( wielkośc wplaty na fundusz remontowy )
            tym innym dokumentem jest stosowna uchwała wspólnoty
            • krokus77 Re: ulgi podatkowe 18.11.05, 09:59
              Dzięki.
            • krokus77 Re: ulgi podatkowe 18.11.05, 10:02
              A gdzie można znaleźć takie interperacje ministra finansów? Poszukałabym
              interpretacji w innych nurtujących mnie sprawach.
            • krokus77 Re: ulgi podatkowe do Serafin 18.11.05, 10:23
              A czy możesz mnie oświecić w nastepujacej sprawie:
              Na druku PIT są do zaznaczenia trzy kwadraty dotyczące rodzaju poniesionych
              przez podatnika wydatków:
              1 - na remont lub modernicazję lokalu mieszkalnego
              2 - na remont lub modernizację budynku mieszkalnego lub wpłaty na wyodrębniony
              fundusz remontowy spółdzielni lub wspólnoty mieszkaniowej
              3 - na remont lub modernizację instalacji gazowych itp
              Dalej jest zapis, że jeśli ktoś zaznaczył kwadrat 2 lub 1 i 2 lub 1 i 3 to
              przysługuje mu maksymalny limit odliczeń nie 4725 tylko 5670.
              Ja poniosłam wydatki na modernizację lokalu mieszkalnego i wpłacałam na FR -
              rozumiem, że w takim razie powinnam zaznaczyć kwadrat 1 i 2 i tym samym mieć
              większy limit.
              • galka11 Re: ulgi podatkowe do Serafin 18.11.05, 10:47
                krokus77 napisała:

> rozumiem, że w takim razie powinnam zaznaczyć kwadrat 1 i 2 i tym samym mieć
                > większy limit.

Tak, dobrze rozumiesz, ale zadajesz pytanie serafinowi, który twierdzi
                (właściwie nie wiem do końca dlaczego), że mozna bez ograniczeń!!! Do zeszłego
                roku wydawało mi sie to wszystko jasne i oczywiste, a teraz po przeczytaniu
                kilku artykułow dostałam pomieszania z poplataniem. Chyba trzeba zapytac
                bezpośrednio w US.
                • krokus77 Re: ulgi podatkowe do Serafin 18.11.05, 10:54
                  Też tak zamierzam zrobić ale ciekawe kiedy otrzymam odpowiedź.
                  Poza tym co urząd skarbowy to inna interperatacja.
                  A doczytałaś się może gdzieś czy sprzęt AGD do zabudowy i meble kuchenne
                  robione na zamówienie tez można odliczać?
                  • galka11 Re: ulgi podatkowe do Serafin 18.11.05, 11:01
                    krokus77 napisała:

> Też tak zamierzam zrobić ale ciekawe kiedy otrzymam odpowiedź.
                    > Poza tym co urząd skarbowy to inna interperatacja.
                    > A doczytałaś się może gdzieś czy sprzęt AGD do zabudowy i meble kuchenne
                    > robione na zamówienie tez można odliczać?

Tak, mozna, były wymienione w Rozporzadzeniu.
                    Pytałes o interpretacje, nie mam pod reką teraz dokładnego adresu, ale wrzuc na
                    wyszukiwarkę min.fin i jest tam sporo odp. urzędów skarbowych
    • de_la_hoya Re: fundusz remontowy 15.02.06, 11:03
      no to gratuluje! My tez mamy gestora placimy na fundusz 1,55/m2 i ciagle
      bieda... dostalam wyciagi z banku i okazuje sie ze jest tam troche kasy a my
      ciagle slyszymy ze nie ma pieniedzy... zmienlismy zarzad (do niedawna byl to
      pracownik gestora!!!) i wezmiemy sie teraz za wszystko, jest i na gaz i na
      ocieplenie i na kilka innych rzeczy sie uzbiera do konca roku...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka