landa 09.10.02, 14:13 Proszę o opinię, czy na elewacji w obrębie swojego balkonu można umieścić tablicę informacyjną z danymi teleadresowymi firmy. Czy właściciel musi wystąpić w tej sprawie o zgodę do zarządu wspólnoty? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
abcd17 Re: tablica informacyjna_balkon 15.10.02, 00:03 landa napisała: > Proszę o opinię, czy na elewacji w obrębie swojego balkonu można umieścić > tablicę informacyjną z danymi teleadresowymi firmy. > Czy właściciel musi wystąpić w tej sprawie o zgodę do zarządu wspólnoty? Czesc elewacyjna balkonu stanowi (-la do czasu ostatniego wyroku SN) czesc wspolna nieruchomosci. Decyzje w sprawie szyldow sa, jak sie przyjmuje, decyzjami nie przekraczajacymi zwyklego zarzadu, wiec podejmuje je zarzad wspolnoty (lub zarzadca). Kwestie ogloszen na elewacji moze i powinien regulowac regulamnin porzadku domowego. Generalnie nalezaloby, moim zdaniem, oznaczyc jakomiejsce do zawieszania szyldow i reklam w rodzaju ww. sciane przy wejsciu do budynku i unikac zawieszania ich na balkonach. Nalezaloby zglosic rowniez zawieszenie szyldu do stosownego urzedu. Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
mar_elx Re: tablica informacyjna_balkon 17.10.02, 08:50 > Kwestie ogloszen na elewacji moze i powinien regulowac regulamnin porzadku > domowego. Generalnie nalezaloby, moim zdaniem, oznaczyc jakomiejsce do > zawieszania szyldow i reklam w rodzaju ww. sciane przy wejsciu do budynku i > unikac zawieszania ich na balkonach. > Nalezaloby zglosic rowniez zawieszenie szyldu do stosownego urzedu. I to jest własnie polski debilizm. 20% bezrobocia, a więc KAŻDA firma powinna być na wagę złota. Brak mieszkań - ale żeby sobie SAMEMU wybudować dom, to trzeba dokładnie wylizać odbyt paru urzędasom, żeby dali ZEZWOLENIA. A tymczasem przed każdym, kto ma odrobinę inicjatywy mnoży się setki trudności - nawet, kurwa, na własnym balkonie nie można powiesić tablicy informacyjnej... Odpowiedz Link Zgłoś
ksieginice Re: tablica informacyjna_balkon 17.10.02, 10:17 mar_elx napisał: > > > Kwestie ogloszen na elewacji moze i powinien regulowac regulamnin porzadku > > > domowego. Generalnie nalezaloby, moim zdaniem, oznaczyc jakomiejsce do > > zawieszania szyldow i reklam w rodzaju ww. sciane przy wejsciu do budynku > i > > unikac zawieszania ich na balkonach. > > Nalezaloby zglosic rowniez zawieszenie szyldu do stosownego urzedu. > > A JA UWAŻAM ŻE MOŻNA, A ZARZĄD NIC DO MOJEGO BALKONU NIEMA WYSTARCZY ZAPYTAĆ NA ZEBRANIU KTO POMALUJE MI BALKON LUB CZY ZWRÓCICIE MI PAŃSTWO ZA POMALOWANIE BALKONU. Ludzie się wycofają bo nikt znajac życie nie dołoży grosza do balkony z którego nie korzysta. Bynajmniej ja nie pozwole by po cześci wspólnej balkony poruszał sie sąsiad. MP > I to jest własnie polski debilizm. 20% bezrobocia, a więc KAŻDA firma powinna > być na wagę złota. Brak mieszkań - ale żeby sobie SAMEMU wybudować dom, to > trzeba dokładnie wylizać odbyt paru urzędasom, żeby dali ZEZWOLENIA. A > tymczasem przed każdym, kto ma odrobinę inicjatywy mnoży się setki trudności - > nawet, kurwa, na własnym balkonie nie można powiesić tablicy informacyjnej... Odpowiedz Link Zgłoś
bppbpp Re: tablica informacyjna_balkon 17.10.02, 11:08 I to jest wlasnie debilzm- wszystko mi wolno. Nikt tu nie rozumie slowa wspolnota - robie tak jak mi wygodnie- co mi tam inni. Bedzie rzeczywiscie pieknie. A sadzac po slowach - na bardzo niskim poziomie. a nasza WM wremontowala balkony i je pomalowala - chociaz tylko nieliczni z nich korzystaja - wiekszosc mieszkancow nie posiada niestety balkonu. A jednak wiemy ze to wszystko swiadczy o wartosci i podnoszenie kondycji technicznej i finansowej budynku. I nie uwazam aby to byla prywatna sprawa - patrz watek o oknach. Pozdrawiam i zycze oswiecenia. p.s przynajmniej slownego. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_elx wątek o oknach, czyli Alternatywy 4 17.10.02, 12:51 bppbpp napisała: > A jednak wiemy ze to wszystko swiadczy o wartosci i podnoszenie kondycji > technicznej i finansowej budynku. > I nie uwazam aby to byla prywatna sprawa - patrz watek o oknach. > > Pozdrawiam i zycze oswiecenia. > p.s przynajmniej slownego. Słowo "kurwa" jest wulgarne i dobrze o tym wiem. Jego użycie na forum to także test na ograniczenie umysłowe osób, które bardziej zwracają uwagę na formę niż na treść. A teraz o bloku przy Alternatywy 4: Zapewnie wiele osób pamięta sytuację, kiedy gospodarz Anioł wszedł do mieszkania jedej z lokatorek i zaczął ją opierdalać (tzn. zwracą uwagę), że powinna dostosować KOLOR ZASŁON do do tych, które ON powiesił w swoim oknie. Bo - jak uzasadnił gospodarz Anioł - "teraz to wygląda to jak GÓWNO W LESIE (Anioł powiesił brązowe, a niesczęsna lokatorka zielone - albo odwrotnie). Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: wątek o oknach, czyli Alternatywy 4 17.10.02, 15:05 mar_elx napisał: > Słowo "kurwa" jest wulgarne i dobrze o tym wiem. Jego użycie na forum to także > test na ograniczenie umysłowe osób, które bardziej zwracają uwagę na formę niż > na treść. A ja sobie nie zycze, by ktos testowal mnie swoimi wulgaryzmamin nawet jak sie nie zgadza z jedna czy druga opinia. Jestem przekonany, ze podobnie twierdzi wiekszosc osob czytajacych te posty. Z tym "niby_testem" to jest tez troche inaczej. mar_elx na tescie niestety polegl. > A teraz o bloku przy Alternatywy 4: > Zapewnie wiele osób pamięta sytuację, kiedy gospodarz Anioł wszedł do > mieszkania jedej z lokatorek i zaczął ją opierdalać (tzn. zwracą uwagę), że > powinna dostosować KOLOR ZASŁON do do tych, które ON powiesił w swoim oknie. > Bo - jak uzasadnił gospodarz Anioł - "teraz to wygląda to jak GÓWNO W LESIE > (Anioł powiesił brązowe, a niesczęsna lokatorka zielone - albo odwrotnie). Porownanie niestosowne. Lokal to lokal, a czesc wspolna budynku to co innego. Z wspolwlasnosci trzeba potrafic korzystac a zarzadca jest po to, by nie dopuscic do naduzyc. Odpowiedz Link Zgłoś
ksieginice Re: tablica informacyjna_balkon 17.10.02, 13:43 bppbpp napisała: > I to jest wlasnie debilzm- wszystko mi wolno. > Nikt tu nie rozumie slowa wspolnota - robie tak jak mi wygodnie- co mi tam inni > . > Bedzie rzeczywiscie pieknie. > A sadzac po slowach - na bardzo niskim poziomie. > a nasza WM wremontowala balkony i je pomalowala - chociaz tylko nieliczni z > nich korzystaja - wiekszosc mieszkancow nie posiada niestety balkonu. > A jednak wiemy ze to wszystko swiadczy o wartosci i podnoszenie kondycji > technicznej i finansowej budynku. > I nie uwazam aby to byla prywatna sprawa - patrz watek o oknach. > > Pozdrawiam i zycze oswiecenia. > p.s przynajmniej slownego. bppbpp masz problem? A sadzac po slowach - na bardzo niskim poziomie. cutując to go masz. Należy pamiętać, że powstanie wspólnoty to tylko ustawa, a my jako lokatorzy powinniśmy stworzyć takie wewnętrzne przepisy by żyć godnie i z podniesioną głową. Z rozumowania bppbpp wynika iż za powieszenie reklamy lokator musiałby zapłacić, a na zgodę poczekać. Dziwny jest ten świat. bppbpp mam pytanie jeśli ktoś pomaluje balkon na kolor różowy to co zrobisz jak twój i wiele innych będzie miało kolor x? Marek Piórowski PS CO świadczy A jednak wiemy ze to wszystko swiadczy o wartosci i podnoszenie kondycji > technicznej i finansowej budynku. OBRAŻASZ MNIE I MOJĄ WSPÓLNOTĘ popraw się. Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: tablica informacyjna_balkon 17.10.02, 15:11 ksieginice napisał: > Z rozumowania bppbpp wynika iż za powieszenie reklamy lokator musiałby > zapłacić, a na zgodę poczekać. Dziwny jest ten świat. Ja to rozumiem inaczej. Bppbpp traktuje czesci zewnetrzne balkonow - i moim zdaniem slusznie - jako elewacje, nieruchomosc wspolna. Nie widze przeszkod by remont elewacji finansowac z FR przez cala wspolnote. Taka jest praktyka. > CO świadczy > A jednak wiemy ze to wszystko swiadczy o wartosci i podnoszenie kondycji > > technicznej i finansowej budynku. Wg. mnie tyle, ze weartosc lokalu w budynku o zadbanej elewacji jest wieksza od wartosci lokalu w budynku razacym upstrzona na roznokolorowo elewacja. Myle sie? Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
ksieginice Re: tablica informacyjna_balkon 18.10.02, 00:47 Panie Macieju przyznam Panu rację. Lecz Pan pisał o części elewacyjnej i nadmienił o balkonie, to tu się wszystko zaczęło. landa napisała: > Proszę o opinię, czy na elewacji w obrębie swojego balkonu można umieścić > tablicę informacyjną z danymi teleadresowymi firmy. > Czy właściciel musi wystąpić w tej sprawie o zgodę do zarządu wspólnoty? Czesc elewacyjna balkonu stanowi (-la do czasu ostatniego wyroku SN) czesc wspolna nieruchomosci. Decyzje w sprawie szyldow sa, jak sie przyjmuje, decyzjami nie przekraczajacymi zwyklego zarzadu, wiec podejmuje je zarzad wspolnoty (lub zarzadca). Kwestie ogloszen na elewacji moze i powinien regulowac regulamnin porzadku domowego. Generalnie nalezaloby, moim zdaniem, oznaczyc jakomiejsce do zawieszania szyldow i reklam w rodzaju ww. sciane przy wejsciu do budynku i unikac zawieszania ich na balkonach. Nalezaloby zglosic rowniez zawieszenie szyldu do stosownego urzedu. Na Pański post odpisał wulgarnie mar_elx I to jest własnie polski debilizm. 20% bezrobocia, a więc KAŻDA firma powinna być na wagę złota. Brak mieszkań - ale żeby sobie SAMEMU wybudować dom, to trzeba dokładnie wylizać odbyt paru urzędasom, żeby dali ZEZWOLENIA. A tymczasem przed każdym, kto ma odrobinę inicjatywy mnoży się setki trudności - nawet, kurwa, na własnym balkonie nie można powiesić tablicy informacyjnej... Ja napisałem A JA UWAŻAM ŻE MOŻNA, A ZARZĄD NIC DO MOJEGO BALKONU NIEMA WYSTARCZY ZAPYTAĆ NA ZEBRANIU KTO POMALUJE MI BALKON LUB CZY ZWRÓCICIE MI PAŃSTWO ZA POMALOWANIE BALKONU. Ludzie się wycofają bo nikt znajac życie nie dołoży grosza do balkony z którego nie korzysta. Bynajmniej ja nie pozwole by po cześci wspólnej balkony poruszał sie sąsiad. !!! Co w moim mniemaniu balkon taki jak ja posiadam jest ze stalowych prętów i wystaje 40 cm za elewację, mówienie o jakimś zagrożeniu ze strony reklamy na balkonie, czy nawet na części elewacji budynku jest błędne. Tu zapytać można ile czy też ilu lokatorów posiada zamontowane anteny satelitarne i nie tylko ????, wiszą również różne różniste donice z kwiatami. ALE TO ŻE PAN MA ODMIENNE ZDANIE JEST (Ok.) BOLI MNIE NATOMIAST TAKI TEKST NAPISANY PRZEZ bppbpp I to jest wlasnie debilzm- wszystko mi wolno. Nikt tu nie rozumie slowa wspolnota - robie tak jak mi wygodnie- co mi tam inni. Bedzie rzeczywiscie pieknie. A sadzac po slowach - na bardzo niskim poziomie. a nasza WM wremontowala balkony i je pomalowala - chociaz tylko nieliczni z nich korzystaja - wiekszosc mieszkancow nie posiada niestety balkonu. A jednak wiemy ze to wszystko swiadczy o wartosci i podnoszenie kondycji technicznej i finansowej budynku. I nie uwazam aby to byla prywatna sprawa - patrz watek o oknach. !!!!! Na ten tekst też odpowiedziałem mogę dodać, że jestem mgr inż. i jeszcze bez Doktoratu. Marek Piórowski Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: tablica informacyjna_balkon 18.10.02, 08:51 ksieginice napisał: > Panie Macieju przyznam Panu rację. > > Lecz Pan pisał o części elewacyjnej i nadmienił o balkonie, to tu się wszystko > zaczęło. Dziekuje za tak staranne zebranie wypowiedzi. > Ja napisałem > > A JA UWAŻAM ŻE MOŻNA, A ZARZĄD NIC DO MOJEGO BALKONU NIEMA > WYSTARCZY ZAPYTAĆ NA ZEBRANIU KTO POMALUJE MI BALKON LUB CZY ZWRÓCICIE MI > PAŃSTWO ZA POMALOWANIE BALKONU. > Ludzie się wycofają bo nikt znajac życie nie dołoży grosza do balkony z > którego nie korzysta. Bynajmniej ja nie pozwole by po cześci wspólnej balkony > poruszał sie sąsiad. > Co w moim mniemaniu balkon taki jak ja posiadam jest ze stalowych prętów i > wystaje 40 cm za elewację, mówienie o jakimś zagrożeniu ze strony reklamy na > balkonie, czy nawet na części elewacji budynku jest błędne. Tu zapytać można > ile czy też ilu lokatorów posiada zamontowane anteny satelitarne i nie > tylko ????, wiszą również różne różniste donice z kwiatami. Panie Marku - mysle, ze na tym wlasnie polega idea uwl. Wlasciciele powinni sie umowic, ze robia tak jak Pan zasugerowal powyzej. Wtedy wiadomo o co chodzi, nie maniepotrzebnych konfliktow. Bo balkony sa takie jak Pan posiada i sprawa jest jasna. Jasna rowniez w razie ew. zdarzenia, jakim moze byc naruszenie dobr osob trzecich przez nieumyslne acz nierozsadne dzialanie jednego z wlascicieli (patrz nasza dyskusja o wieszaniu duzych szyldow na elewacji). Gdy wiemy, ze wspolnota przyjela na siebie odpowiedzialnosc (umowa przewiduje - wszyscy posiadacze balkonow maja prawo do ich samodzielnego malowania, na swoj koszt, samodzielnego doboru kolorow, wieszania szyldow o rozmiarze i ciezarze itp...). Ja jednak wciaz nie jestem pewien, czy stosowny zapis PB nie wymaga biurokratycznego zgloszenia zmiany koloru okien/balkonu itp do urzedu. Z drugiej strony jestem zdania, ze nalezy zaufac gustom poszczegolnych wlascicieli i dac im szanse na "odrebnosc kolorystyczna" w granicach gustu, ale wszyscy wiemy, ze interpretacji prawa bud. na zasadzie - wszystko co zmienia wyglad elewacji - zglaszac do urzedu) jest wiele. Taka jest tez praktyka (polskich urzednikow samorzadowych - odnosnie wymagan). Z innej beczki - spotkalem sie z sytuacja, ze jeden z wlascicieli nie tylko przekroczyl ww. granice gustu, ale tak spreparowal szyld na swoim balkonie, ze ten sie oberwal i uszkodzil stojace pod blokiem samochody. Byla duza zadyma, wspolnota skonfliktowana - bo dostalo sie mocno zarzadowi, wkroczyl ubezpieczyciel z regresem na wspolnote itp) - odtad wiec doradzam jak ww., tzn. by wieszanie jakichkolwiek ciezszych rzeczy na elewacji (balkonie, oknie itp.) uzgadniac z zarzadca. Wystarczy rozmowa, choc w interesie samego wieszajacego powinno byc uzyskanie pisemnego kwitu. Jest jeszcze inny aspekt szyldu. Z tytulu zawieszenia szyldu na elewacji przysluguje wspolnocie czynsz (pozytek cywilny). Z reguly balkonow nie ma tyle, zeby mieli je wszyscy wspolwlasciciele, wiec logiczne i sprawiedliwe jest (do pewnego stopnia), zeby za kazdy szyld na elewacji wspolnota pobierala jakis grosz do wspolnej kasy. Powiedzmy od malych szyldow bedzie to oplata symboliczna (badz zadna jesli tak umowia sie wlasciciele ), ale juz od duzego szyldu nalezaloby wymagac znaczacej oplaty. Bo inaczej to wszysc "rowniejsi" (tzn z balkonami od strony ulicy) wywiesiliby swoje 2x2. Ja w takim budynku nie chcialbym mieszkac, nawet gdybym mial szanse wywiesic szyld najwiekszy (za darmo). Konflikt mamy gdy osoba z zewnatrz umowi sie z jednym z wlascicieli na to, zeby ten, bedac wlascicielem lokalu z duzym balkonem zawiesil na swym balkonie, duzy szyld z reklama osoby trzeciej. I co wtedy? Wspolnota nie ma nic do powiedzenia? Wlasciciele lokali nie maja pozytku z tytulu czynszu za dzierzawe elewacji, "czynsz" ma tylko Kowalski, wlasciciel balkonu. Ja wiem, ze po wyroku SN wszystko sie wywrocilo up-side-down, ale coz... Nawiasem mowiac, SN niekoniecznie podszedl do sprawy profesjonalnie bo zaferowal wyrok nie wnikajac w istote balkonu. Znaczy, my wiemy, bo z pelnego opisu historii sprawy wynika, ze balkon w gdansku jest zdobiony, historyczny i jego koszt remontu to olbrzymie pieniadze. Pozdrawiam serdecznie, Odpowiedz Link Zgłoś
ksieginice Re: tablica informacyjna_balkon 18.10.02, 13:31 Jeszcze raz się zgodzę z panem Maciejem dziękuję. Marek Odpowiedz Link Zgłoś
mar_elx każdy ma równo i każdy ma g.... 20.10.02, 17:13 abcd17 napisał: > Jest jeszcze inny aspekt szyldu. Z tytulu zawieszenia szyldu na elewacji > przysluguje wspolnocie czynsz (pozytek cywilny). Z reguly balkonow nie ma tyle, > > zeby mieli je wszyscy wspolwlasciciele, wiec logiczne i sprawiedliwe jest (do > pewnego stopnia), zeby za kazdy szyld na elewacji wspolnota pobierala jakis > grosz do wspolnej kasy. Powiedzmy od malych szyldow bedzie to oplata > symboliczna (badz zadna jesli tak umowia sie wlasciciele > ), ale juz od duzego szyldu nalezaloby wymagac znaczacej oplaty. Bo inaczej to > wszysc "rowniejsi" (tzn z balkonami od strony ulicy) wywiesiliby swoje 2x2. Ja > w takim budynku nie chcialbym mieszkac, nawet gdybym mial szanse wywiesic szyld > > najwiekszy (za darmo). RÓWNOŚĆ TO BYŁA ZA KOMUNY - JEST WOLNY RYNEK I KAŻDY KTO MA ODPOWIEDNIO DUŻO PIENIĘDZY MOŻE SOBIE KUPIĆ MIESZKANIE Z TAKIM WIELKIM BALKONEM I OD TAKIEJ STRONY ŚWIATA JAK ZECHCE. TO MOŻE JESZCZE OBCIĄŻYĆ TYCH Z BALKONAMI OD POŁUDNIA, BO SIĘ MOGĄ OPALAĆ? ALBO KAZAĆ IM WPUSZCZAĆ NA SWOJE BALKONY TYCH "POKRZYWDZONYCH" Z PÓLNOCY LUB ZE WSCHODU, ŻEBY SIĘ TEŻ POOPALALI? PANIE TERTELIS, CZYTAM TAK TE PAŃSKIE WYPOWIEDZI JUŻ OD DŁUŻSZEGO CZASU I MUSZĘ STWIERDZIĆ, ŻE MAM WRAŻENIE JAKBYM MIAŁ DO CZYNIENIA Z URZEDNIKIEM "ADEEMU" ALBO SPÓŁDZIELNI MIESZKANIOWEJ Z PRZEŁOMU LAT 70-80 ALBO Z WYJĄTKOWO, ALE NIEŻŚWIADOMIE ZŁOŚLIWYM, ZAOPATRZONYM W KOŃSKIE OKULARY URZEDASEM Z WYDZIAŁU GOSPODARKI LOKALOWEJ MIEJSKIEJ RADY NARODOWEJ, A CZASAMI NAWET DZIELNICOWYM Z TEGOŻ OKRESU. WSPÓŁCZUJĘ WSZYSTKIM, KTÓRZY MAJĄ Z PANEM JAKIKOLWIEK KONTAKT. Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: każdy ma równo i każdy ma g.... 20.10.02, 19:16 mar_elx napisał: > abcd17 napisał: > PANIE TERTELIS, CZYTAM TAK TE PAŃSKIE WYPOWIEDZI JUŻ OD DŁUŻSZEGO CZASU I MUSZĘ > > STWIERDZIĆ, ŻE MAM WRAŻENIE JAKBYM MIAŁ DO CZYNIENIA Z URZEDNIKIEM "ADEEMU" > ALBO SPÓŁDZIELNI MIESZKANIOWEJ Z PRZEŁOMU LAT 70-80 ALBO Z WYJĄTKOWO, ALE > NIEŻŚWIADOMIE ZŁOŚLIWYM, ZAOPATRZONYM W KOŃSKIE OKULARY URZEDASEM Z WYDZIAŁU > GOSPODARKI LOKALOWEJ MIEJSKIEJ RADY NARODOWEJ, A CZASAMI NAWET DZIELNICOWYM Z > TEGOŻ OKRESU. WSPÓŁCZUJĘ WSZYSTKIM, KTÓRZY MAJĄ Z PANEM JAKIKOLWIEK KONTAKT. Niezle, niezle. Czytam ale niewiele rozumiem, co? Sobie Pan wspolczuj! Odpowiedz Link Zgłoś
mar_elx kukurykuuuu! 21.10.02, 13:05 abcd17 napisał: >> Niezle, niezle. > Czytam ale niewiele rozumiem, co? > Sobie Pan wspolczuj! > > > Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: kukurykuuuu! 21.10.02, 13:51 mar_elx napisał: > Zapomniał Pan jeszcze zapiać nad swoją elokwencją, kompetencją i wszechwiedzą, > więc pozwoliłem sobie zrobic to za Pana... Widze, ze sie nie zrozumielismy. Panskie porownanie mnie do urzednika bylo niestosowne. Nie spotkalem urzednika tak zaangazowanego w liberalizacje i urynkowienie sfery gospodarowania nieruchomosciami jak ja. Twierdzi Pan/Pani, ze czyta moje teksty - widac jednak nie najdokladniej. Miedzy nami jest taka roznica, ze Pan/Pani pozwala sobie obrazac mnie ukrywajac pod pseudonimem. Na dodatek porownuje mnie Pan/Pani do kogos rodem z komuny. Kolejne niestosowne porownanie - to Pan/Pani chowa sie pod zaslona "mar_elx". Jest jeszcze jeden aspekt calej sprawy. Panu/Pani mozna wypowiadac sie bedac na bakier z przepisami prawa. Panu/Pani nic nie grozi. Ja podpisuje sie imieniem i nazwiskiem i nie chce ludziom wciskac opinii, za ktore i ja i oni moga zaplacic. Podchodze do osob pytajacych na forum z szacunkiem, jak do mnoich klientow, ktorym nalezy sie zgodna z prawem odpowiedz. To ze prawo jest czesto kulawe nie zmienia faktu, ze obowiazuje. Zamiast namawiac do lamania prawa, radzilbym poslugiwac sie poprawnymi metodami, przyjaznymi dla osob czytajacych Pana/Pani wypowiedzi. Albo nie pisac o tym publicznie. Staram sie byc kompetentny w tym co robie. Dziwi to Pana/Pania? I nie twierdze, ze jestem wszechwiedzacy. Kazdy ma prawo sie mylic. A kukuryku mnie rozbawilo. Moze rzeczywiscie czasami moje teksty brzmia wszechwiedzaco. Skad Pan/Pani wie, jakie mam doswiadczenie? A zreszta, taki dzis jest swiat, ze jak czlowiek zacznie sie ogladac za siebie i jakac to nie wyjdzie mu to na dobre. Pomimo wszystko pozdrawiam - Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: tablica informacyjna_balkon 02.11.02, 17:57 Wg mnie tyle, że wartość lokalu określana metodą dochodową (czyli na podstawie możliwego do uzyskania czynszu od np. najmującej firmy) w budynku, gdzie można wywiesić reklamę jest większa od wartości lokalu w budynku gdzie tego nie wolno. Nie mylę się? > Wg. mnie tyle, ze weartosc lokalu w budynku o zadbanej elewacji jest wieksza od wartosci lokalu w budynku razacym upstrzona na roznokolorowo elewacja. > Myle sie? Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: tablica informacyjna_balkon 03.11.02, 17:40 j666 napisał: > Wg mnie tyle, że wartość lokalu określana metodą dochodową (czyli na podstawie > możliwego do uzyskania czynszu od np. najmującej firmy) w budynku, gdzie można > wywiesić reklamę jest większa od wartości lokalu w budynku gdzie tego nie wolno > . > Nie mylę się? W przypadku lokalu mieszkalnego raczej sie Pan myli. Dyskusja toczy sie majac w domysle wlasnie taka nieruchomosc. W przypadku biurowca - rozwazania sa bezpodstawne, bo z reguly w nieruchomosciach tego typu mozliwa jest promocja firmy. Im wyzszej klasy jest to nieruchomosc, tym reguly wieszania reklam sa ostrzejsze (sprawa z reguly zawze kontrolowana jest przez zarzadce, w interesie najemcow i wlasciciela nieruchomosci). Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: tablica informacyjna_balkon 04.12.02, 14:01 "Raczej" to wyraz na tyle precyzyjny, że Konstytucja, Ustawy i wyroki sądów są nim usiane, tak? "Raczej" jest niemało lokali mieszkalnych wynajmowanych na biura, i najemca "raczej" sie ucieszy, że może wywiesić szyld/reklamę bez dodatkowej opłaty? Raczej tak czy raczej nie?? A to, co "ma w domyśle" UOWL to nawet nie wszyscy eksperci wiedzą... JaC > W przypadku lokalu mieszkalnego raczej sie Pan myli. > Dyskusja toczy sie majac w domysle wlasnie taka nieruchomosc. Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: tablica informacyjna_balkon 02.11.02, 17:58 Wg mnie tyle, że wartość lokalu określana metodą dochodową (czyli na podstawie możliwego do uzyskania czynszu od np. najmującej firmy) w budynku, gdzie można wywiesić reklamę jest większa od wartości lokalu w budynku gdzie tego nie wolno. Nie mylę się? > Wg. mnie tyle, ze weartosc lokalu w budynku o zadbanej elewacji jest wieksza od wartosci lokalu w budynku razacym upstrzona na roznokolorowo elewacja. > Myle sie? Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: tablica informacyjna_balkon 02.11.02, 17:58 Wg mnie tyle, że wartość lokalu określana metodą dochodową (czyli na podstawie możliwego do uzyskania czynszu od np. najmującej firmy) w budynku, gdzie można wywiesić reklamę jest większa od wartości lokalu w budynku gdzie tego nie wolno. Nie mylę się? > Wg. mnie tyle, ze weartosc lokalu w budynku o zadbanej elewacji jest wieksza od wartosci lokalu w budynku razacym upstrzona na roznokolorowo elewacja. > Myle sie? Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: tablica informacyjna_balkon 02.11.02, 17:53 Uwaga, to wcale nie jest smieszne :-)) W mojej wspólnocie jedna ze współwłaścicielek zgłosiła wniosek, aby loggie (uwaga: OSZKLONE !) były malowane na jednolity dla budynku kolor. JaC > bppbpp mam pytanie jeśli ktoś pomaluje balkon na kolor różowy to co zrobisz jak twój i wiele innych będzie miało kolor x? Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: tablica informacyjna_balkon 17.10.02, 12:02 mar_elx napisał: > I to jest własnie polski debilizm. 20% bezrobocia, a więc KAŻDA firma powinna > być na wagę złota. Nie rozumiem zwiazku pomiedzy bezrobociem a uzyskaniem zezwolenia na powieszenie szyldu na balkonie. Brak mieszkań - ale żeby sobie SAMEMU wybudować dom, to > trzeba dokładnie wylizać odbyt paru urzędasom, żeby dali ZEZWOLENIA. A > tymczasem przed każdym, kto ma odrobinę inicjatywy mnoży się setki trudności - > nawet, kurwa, na własnym balkonie nie można powiesić tablicy informacyjnej... 1. Prawa sie nie zmieni lamiac je. 2. Polecam pod rozwage sytuacje, w ktorej Pana sasiad zawiesi na swoim balkonie Panskie zdjecie w formacie 2mx2m z duzym, widocznym z daleka podpisem = slowu, ktorego raczyl Pan uzyc jako wyraz swojego dobrego samopoczucia w ww. opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: tablica informacyjna_balkon 17.10.02, 12:09 Poza tym, wszystkie niebezpieczne roboty na elewacji budynku, a taka jest wieszanie szyldu, powinnyt byc wykonywane przy wspolpracy z zarzadca. Dla bezpieczenstwa i higieny. To co wisi na elewacji i w jaki sposob wisi (czy np. nie oberwie sie i nie zabije przechodnia) spada na barki wspolnoty, a nie "Kowalskiego". Dlaczego wszyscy wlasciciele lokali w budynku maja odpowiadac za lekkomyslnac badz wrecz wandalizm jednego z czlonkow wspolnoty? Uzyskanie zezwolenia to niekoniecznie dobrze brzmiace slowo. Jezeli mowimy o zawieszeniu szyldu przy wejsciu do budynku - wystarczy porozmawiac z zarzadca, a ten pomoze, doradzi jak zawiesic itp. - bo on sie na tym zna. Uznaje sie, ze formalne zezwolenie wymagane jest przy zawieszaniu rzeczy niebezpiecznych na duzej wysokosci. Rowniez dla spokoju wlasciciela szyldu. Jemu rowniez powinno zalezec na podzieleniu sie odpowiedzialnoscia za ew. przykre zdarzenia (ktorych nie mozna wykluczyc) z wspolnota. Odpowiedz Link Zgłoś
j666 Re: tablica informacyjna_balkon 04.12.02, 13:53 Szanowny Panie Ekspercie! Poszukałem w książce telepsów i panoramie "Stosowne urzędy", ale znalazłem jedynie "Stolarka" i "Stosunki pozamałżeńskie". Co mam zrobić dalej?? Zdesperowany - JaC > Nalezaloby zglosic rowniez zawieszenie szyldu do stosownego urzedu. Odpowiedz Link Zgłoś
abcd17 Re: tablica informacyjna_balkon 04.12.02, 18:36 j666 napisał: > Co mam zrobić dalej?? Zaprzestac poszukiwan. Rozpedzilem sie z tym szyldem. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś