Dodaj do ulubionych

ogrzewanie

14.10.02, 18:57
Mam dwa pytania, czy ZGM ,ktory w imieniu wspolnoty zarzadza nieruchomoscia
moze najemcow zajmujacych lokale gminy zmusic do załozenia podzielnikow
ciepła straszac ,ze w przeciwnym wypadku koszty ogrzewania jakie poniosa
beda liczone według najwyzszego wskaznika w nieruchomosci i podwyzszone
odpowiednio o 20 czy 50
procent.
Jezeli opomiarowanie nie jest obowiazkowe to kto ponosi koszty
załozenia w lokalu gminy.Dziekuje
Obserwuj wątek
    • abcd17 Re: ogrzewanie 14.10.02, 19:29
      helenkam napisała:

> Mam dwa pytania, czy ZGM ,ktory w imieniu wspolnoty zarzadza nieruchomoscia
      > moze najemcow zajmujacych lokale gminy zmusic do załozenia podzielnikow
      > ciepła straszac ,ze w przeciwnym wypadku koszty ogrzewania jakie poniosa
      > beda liczone według najwyzszego wskaznika w nieruchomosci i podwyzszone
      > odpowiednio o 20 czy 50
      > procent.
      > Jezeli opomiarowanie nie jest obowiazkowe to kto ponosi koszty
      > załozenia w lokalu gminy.Dziekuje

ZGM moze co najwyzej wykonywac uchwale wspolnoty.
      jezeli wspolnota podejmie uchwale o montazu podzielnikow ciepla, gmina jako
      czlonek wspolnoty musi sie podporzadkowac. Najemcy lokali komunalnych tym
      bardziej.

Koszty ww. inwestycji ponosi wspolnota, bowiem sprawa dotyczy czesci wspolnej
      nieruchomosci (instalacja co). To temat do sfinansowania z funduszu remontowego.

Pozdrawiam,
      • helenkam Re: ogrzewanie 14.10.02, 19:40
        abcd17 napisał:

> helenkam napisała:
        >
        > > Mam dwa pytania, czy ZGM ,ktory w imieniu wspolnoty zarzadza nieruchomosci
        > a
        > > moze najemcow zajmujacych lokale gminy zmusic do załozenia podzielnikow
        > > ciepła straszac ,ze w przeciwnym wypadku koszty ogrzewania jakie poniosa
        > > beda liczone według najwyzszego wskaznika w nieruchomosci i podwyzszone
        > > odpowiednio o 20 czy 50
        > > procent.
        >
        > > Jezeli opomiarowanie nie jest obowiazkowe to kto ponosi koszty
        > > załozenia w lokalu gminy.Dziekuje
        > Dlaczego ja członek wspolnoty mam finansowac montaz podzielnikow w
        mieszkaniach,ktore sa własnoscia gminy czyli komunalne.Wspolnota podejmuje
        uchwałe o montazu a koszty powinien poniesc ZGM w swoich lokalach Czy dobrze
        mysle?
        >
        >
        • asam11 Re: ogrzewanie 14.10.02, 22:32
          helenkam napisała:

> > Dlaczego ja członek wspolnoty mam finansowac montaz podzielnikow w
          > mieszkaniach,ktore sa własnoscia gminy czyli komunalne.Wspolnota podejmuje
          > uchwałe o montazu a koszty powinien poniesc ZGM w swoich lokalach Czy dobrze
          > mysle?
          > >
          > > Jak odpowiedział wyżej Pan MT instalacja co jest częścią wspólną. Koszty
          jej modernizacji ponoszą zatem wszyscy członkowie wspólnoty w tym i gmina (pod
          warunkie3m,że wspólnota podjęła stosowną uchwałę). Czy gmina przerzuci swoje
          koszty na najemców czy nie - wspólnocie nic do tego.
          Z opisu sytuacji nie wynika wprost a tylko można się domyślać, że chodzi o
          instalację podzielników w całym domu a nie tylko w mieszkaniach gminy - w
          przeciwnym razie miałoby to niewielki sens.
          Pozdr.
    • andrzejsloniewski Re: ogrzewanie 16.10.02, 21:40
      czy zamontować podzielniki powinna zadecydować Wspólnota uchwałą. Napewno
      opłaca się je zamontować. Z doświadczenia administratora wspólnot wiem że po
      zamontowaniu zaworów termostatycznych na 58 administrowanych budynkach zużycie
      ciepła spadło tylko o 10 do 15% i wynosiło od 0,8 do 0,6 GJ/m2/sezon - nie
      odzwierciedlając faktycznych potrzeb cieplnych budynku. Po zamontowaniu
      podzielników kosztów ogrzewania zużycie na tych budynkach wyniosło 0,7 do 0,4 i
      w pełni potwierziło określoną audytem kolejność budynków do ocieplenia.
      Właściwie opracowany regulamin rozliczania kosztów ogrzewania powinien zawierać
      zapis o rozliczeniu lokali nieopomiarowanych wg max wskazania podzielnika w
      nieruchomości ( bez dodatku % kary. Rozliczeni tak właściciele mieli dwa razy
      wyższe koszty ogrzewania od średniego opodzielnikowanych. Po rozliczeniu
      pierwszego sezonu wg podzielników, na następny zostało nam około 3%
      nieopomiarowanych ( w pierwszym sezonie było ich od 25 do 6 % na każdym budynku)
      • asam11 Re: ogrzewanie 16.10.02, 22:39
        andrzejsloniewski napisał:

> czy zamontować podzielniki powinna zadecydować Wspólnota uchwałą. Napewno
        > opłaca się je zamontować. Z doświadczenia administratora wspólnot wiem że po
        > zamontowaniu zaworów termostatycznych na 58 administrowanych budynkach
        zużycie
        > ciepła spadło tylko o 10 do 15% i wynosiło od 0,8 do 0,6 GJ/m2/sezon - nie
        > odzwierciedlając faktycznych potrzeb cieplnych budynku. Po zamontowaniu
        > podzielników kosztów ogrzewania zużycie na tych budynkach wyniosło 0,7 do 0,4
        i
        >
        >Ile kosztowały termozawory, podzielniki i ich założenie? Ile pieniędzy
        zaoszczędzono? Jaki jest czas zwrotu, choćby prosty? Czy podane dane o
        oszczędnościach ciepła zostały określone po przeliczeniu na standardowy sezon
        grzewczy? Czy się opłaca to zależy też od cen ciepła. Jakiego miasta to
        dotyczy? Ile tam kosztuje GJ?
        Pozdr.
    • dekk11 Re: ogrzewanie 20.10.02, 22:01
      prosze poszukać w numerach Wprost 19 i 26 Maja tego roku odpowiedzi na Pani
      pytania .proszę zgłosić do prokuratury próbę działania na szkodę mieszkańców i
      właqścicieli.z uszanowaniem
      • helenkam Re: ogrzewanie 21.10.02, 13:32
        dekk11 napisał:

> prosze poszukać w numerach Wprost 19 i 26 Maja tego roku odpowiedzi na Pani
        > pytania .proszę zgłosić do prokuratury próbę działania na szkodę mieszkańców
        i
        > właqścicieli.z uszanowaniem
        Dziekuje ,te artykuły beda pomocne ale został jeszcze jeden znak zapytania ,
        otoz kto powinien zapłacic za opomiarowanie w lokalach gminy w sytuacji kiedy
        lokatorzy do ich załozenia zostali zmuszeni przez zarzadce.
        • dekk11 Re: ogrzewanie 21.10.02, 21:58
          podzielniki kosztów to nie są urządzenia pomiarowe -wykladnia GUM
          inie służą one do rozliczeń fakturowych a tylko umownych .ponawiam zglosić do
          organów ścigania fakt działania na szkodę lokatorów.-muszą przyjąć i w odpisie
          do prokuratury i do Urzędu Ochrony konkurencji i Konsumentów (właściwego dla
          siedziby skarżących ).z uszanowaniem dekk11
          • netpis Re: ogrzewanie 22.10.02, 09:17
            dekk11 napisał:

> podzielniki kosztów to nie są urządzenia pomiarowe -wykladnia GUM
            > inie służą one do rozliczeń fakturowych a tylko umownych .ponawiam zglosić do
            > organów ścigania fakt działania na szkodę lokatorów.-muszą przyjąć i w
            odpisie
            > do prokuratury i do Urzędu Ochrony konkurencji i Konsumentów (właściwego dla
            > siedziby skarżących ).z uszanowaniem dekk11

HEJ DEKK11, czy masz jakieś dosiwdczenia w tych instytucjach? pytam bo w
            najbliższy piątek mam sprawę w sądzie. Społdzielnia zmusza mnie za to ze nie
            mam podzielnikow do placenia niebotycznych stawek za ciepło(przez nich
            wymyslonych). Przygotowuję strategie i licze na wsparcie.
            Jezeli masz jakies info to prosze podziel sie na email netpis@wp.pl

netpis

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka