Dodaj do ulubionych

wywóz nieczystości

30.11.05, 09:53
W ustawie w art 14 jest taki punkt:

4) wydatki na utrzymanie porządku i czystości,

co rozumiecie przez utrzymanie porządku i czystości - czy wywóz śmieci nalezy
do indywidulanych kosztów każdego mieszkańca czy do utrzymania porządku
i czystości na częściach wspólnych ?

U mnie administrator twierdzi, że są to koszty indywidualne,bo smieci tworzą
ludzie.
Jeśli opłaty za wywóz smieci mają być rozliczane raz w roku, to jak
administrator rozliczy się ze mną z faktycznie wyrzuconych smieci ?
Pozostałe koszty indywidualne rozliczy na podstawie wskazań z liczników,
a takie śmieci, jak ?
Obserwuj wątek
    • kikibobo Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 10:36
      W naszej wspolnocie firma wywożąca śmieci obciąża wspólnotę wg ilości
      zamieszkałych w budynku osób, a właściciele płacą do wspólnoty" wg osób
      zamieszkałych w ich lokalach.
      • java9 Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 10:41
        no i jest to logiczne. gdy zmienia się ilośc osób zamieszkujących
        w lokalach, płacicie mniej lub więcej.

u mnie firma obciąża wspólnotę za ilość wywiezionych kontenerów, nie ma
        znaczenia czy są puste czy pełne.
        • wprost5 Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 10:47
          Jak jesteście osły, to się godzicie na taki układ - to wy płacicie, nie kto
          inny.

Nie chce nikogo swoim stwierdzeniem na wstępie obrazać, ale dośc mam płaczu na
          bezczelne zarzady. jak nawet ktoś chce coś zrobic(ma wiedzę, trochę czasu i
          determinacji) to inni sąsiedzi trzęsa portkami i boja sie być
          nazwani "pieniaczami". Chyba zasada "płacę i wymagam" nadal obowiązuje!
          • java9 Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 10:57
            nie rozumiem !!!
            dlaczego nazywasz mnie osłem !!!
            po to zadałam tutaj pytanie, żeby dowiedziec się co mogę zrobić,
            aby za wywóz nieczystości płacić udziałami a nie tak jak wymyslił
            sobie durny administrator zasiedziały we wspólnotach-spółdzielniach.

argumentów potrzebuję, a nie wyzywania, bo ustawa nie precyzuje "wywóz smieci",
            tylko określa ogólnie "utrzymanie porządku i czystości".
            • majkowa Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 12:15
              Analizując teoretycznie temat śmieci, to należy wskazać, że składają się one z:
              1. śmieci "produkowanych" w lokalach przez osoby w nich przebywające
              2. śmieci zebranych w nieruchomości wspólnej wytworzone przez osoby nieznane (w
              tym osoby przebywające w lokalach), przechodniów oraz warunki zewnętrzne
              niezależne (liście z drzew, naniesione przez wiatr itp).

Teoretycznie należałoby rozdzielić te dwa rodzaje śmieci ponieważ:
              1. śmieci produkowane w lokalach nie podlegają rozliczeniom wg ustawy o
              własności lokali tylko rozliczeniom wg umowy zawartej pomiędzy właścicielami
              2. śmieci zebrane w nieruchomości wspólnej podlegają ustawie i zgodnie z ustawą
              należy je rozliczać wg udziałów.

• java9 Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 13:02
                > Teoretycznie należałoby rozdzielić te dwa rodzaje śmieci ponieważ:
                > 1. śmieci produkowane w lokalach nie podlegają rozliczeniom wg ustawy o
                > własności lokali tylko rozliczeniom wg umowy zawartej pomiędzy właścicielami

w jaki sposób wyliczysz ile wyrzucam miesięcznie śmieci ?
              • serafin666 Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 01:06
                z tą umowa to, za przeproszeniem, bzdura :

Minister Finansów stwierdza , w piśmie z dnia 05.11.2002 ( znak: PP1-
                -811/899/BM6-11457/02/JW. ) , iż czynności polegające na ściąganiu
                opłat przez wspólnotę od członków wspólnoty nie mogą być przedmio-
                tem prawnie skutecznej umowy ;

z treści przepisów ustaw :
                prawo energetyczne z dnia 10.04.1997 , art. 3 pkt 13 i art. 45A ust. 6 ;
                o utrzymaniu czystości i porządku w gminach, art.2pkt4 i art. 5 ust. 1 pkt 3 ;
                o zbiorowym zaopatrzeniu w wodę i zbiorowym odprowadzaniu ścieków, art.6 ust. 5
                jasno i jednoznacznie wynika , iż w przypadku wspólnoty mieszkaniowej to jej za-
                rząd zawiera umowy na dostawę mediów do całego budynku i odpowiada za prawi-
                dłowe rozliczenia całości kosztów tych mediów ze wszystkimi właścicielami
                tworzącymi z mocy prawa ( art. 6 ustawy o własności lokali ) wspólnotę
                mieszkaniową

• xxxll Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 08:04
                  Kochani czy wyscie ....

Nie umowy i ilosci wyrzucanych śmieci rozliczacie lecz KOSZTY jakie poniosła WM.

Jak nie umiecie ustalić jakiegoś przelicznika , to takie koszty dzielicie wu
                  udziału w NW. Żaden sad wam tego nie zakwestionuje.
                  Art. 12. uowl
                  .....
                  2. Pożytki i inne przychody z nieruchomości wspólnej służą pokrywaniu wydatków
                  związanych z jej utrzymaniem, a w części przekraczającej te potrzeby przypadają
                  właścicielom lokali w stosunku do ich udziałów. W takim samym stosunku
                  właściciele lokali ponoszą wydatki i ciężary związane z utrzymaniem
                  nieruchomości wspólnej w części nie znajdującej pokrycia w pożytkach i innych
                  przychodach.
                  3. Uchwała właścicieli może ustalić zwiększenie obciążenia z tego tytułu
                  właścicieli lokali użytkowych, jeżeli uzasadnia to sposób korzystania z tych
                  lokali.
                  • java9 Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 11:51
                    Ja chcę, żeby podział był wg udziałów, bo uważam, że to są koszty
                    wspólne,ale zarząd i administrator tak nie uważają.

Czy zatem sąd moze zakwestionować naliczanie opłat za wywóz smieci od osoby ?
                • kikibobo Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 12:26
                  Tuman jestem. Więc wytłumacz , jaką moc prawną ma dla właścicieli to wskazane
                  pismo MF?.
                  serafin piszesz:
                  > -
                  >zarząd zawiera umowy na dostawę mediów do całego budynku i odpowiada za prawi-
                  > dłowe rozliczenia całości kosztów tych mediów ze wszystkimi właścicielami
                  > tworzącymi z mocy prawa ( art. 6 ustawy o własności lokali ) wspólnotę
                  > mieszkaniową

dobrze, to dlaczego ten sam zarząd nie ma prawa rozliczać tych kosztów zgodnie
                  z wolą właścicieli? - na podstawie umów wspólnoty z każdym z właścicieli?
                  Bo pan MF wypuścił pismo?

• xxxll Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 18:22
        kikibobo:

A ja zamawiam pojemniki na smieci wg potrzeb wspólnoty, a nie ludzi , zresztą
        nikt nie wie ilu tu ich mieszka, tak sie to wszystko szybko zmienia ze nie
        nadążam.

Własciciele płaca wg udziału w NW za wywóz smieci. Jest to zawarowane uchwała
        włascicieli lokali.
        • kikibobo Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 19:19
          Każdy robi tak jak pozwala na to sytuacja. Ja muszę nadążać.A i też wg uchwały.
          A 3,10/m-c od osoby to chyba przyzwoicie?.
          • xxxll Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 08:05
            wg jakiego stamu osobowego ty to wyliczyłaś? - wczorajszego, z przed roku,
            kwartału ?
          • gosiakz Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 09:02
            4,10 zł/od osoby, choć z rozliczenia kosztów wychodzi jakieś 2,10 zł.
            Administracja gminna mająca w pełni dostęp do konta WM, zarząd jej sprzyja,
            właściciele bierni.
            Nie ma żadnej uchwały !!!!
            • wprost5 Okradanie wspólnoty czy coś innego? 01.12.05, 11:36
              Przy okazji dyskusji o sposobie rozliczania smieci gosiakz napisała, że u niej
              biora zaliczkę 4,10 złotych od osoby a faktyczne koszty są mniej więcej 2,10 od
              osoby. Dalej opis "stosunków" finansowych.
              I tu mam pytanie - z zaliczki należy się zawsze rozliczyć, to chyba każdy wie.
              nawet jak członkowie sa bierni, to zarząd powinien tego dokonać. Co sie dzieje
              po roku obrachunkowym z różnica pomiedzy zaliczka a faktycznymi kosztami? jesli
              zarząd tego nie rozlicza, to dopuszcza się, według mnie, po prostu kradzieży!
              Bo nie wiem, jak to można nazwać inaczej, skoro pobierana jest zaliczka.
              Nie wiem też, jakie znaczenie ma tu fakt, że administracja gminna ma dostęp do
              konta WM - może go traktowac jako swoja kasę - od kiedy to tak ma być? Kto ja
              do tego upoważnił?

Czy to tylko znowu w Łodzi?
              Co wy o tym sądzicie - mogę jeszcze zrozumieć, że zarz ąd kręci i zawyża
              koszty, ale żeby tak wszystko lekceważyć jak opisuje gosiakz to chyba tylko w
              grodzie Pęczaka.
              • java9 Re: Okradanie wspólnoty czy coś innego? 01.12.05, 11:57
                a no właśnie, dziś miałam takie pytanie zadać.

Czy z zaliczek opłacanych na części wspólne zarząd rónież musi się rozliczyć
                ( tzn przedstawić rachunki, udokumentować wydatki) z każdym właścicielem ?

Jeśli chodzi o zaliczki na koszty indywidualne - w przypadku naliczania kosztów
                od osoby róznic nie będzie, gdy administrator nie będzie chciał przyjmowac
                oświadczeń o zmianie ilości przebywających osób i bedzie liczył koszty wg
                ilosci osób podanych w pierwszej wersji. Pewna jestem, że tak będzie, bo jak
                powiedziałam, że ja będę bardzo często uaktualniać stan osób przebywających u
                mnie w domu i prosze o uwzględnienie tego w czynszu to dostał piany aż baki mu
                podskakiwały.
                Przeciez w przypadku naliczania kosztów od osoby zmianę aliczenia czynszu w
                jednym lokalu nalezy uwzględnić w zmianach czynszu we wszystkich lokalach.
    • nk45 Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 12:06
      java9 napisała:

> W ustawie w art 14 jest taki punkt:
      >
      > 4) wydatki na utrzymanie porządku i czystości,
      >
      > co rozumiecie przez utrzymanie porządku i czystości

Niewątpliwie śmieci powinny być rozliczane wg. ilości osób w lokalu. Ktoś musi
      utrzymać czystość w boksie śmietnikowym - za to trzeba zapłacić udziałami. Tak
      samo za utrzymanie czystości w częściach wspólnych - udziałami. Czy
      utrzymanie ,,porządku" w częściach wspólnych - to tylko sprawa sprzątaczki czy
      również pod tą definicję można podciągnąć ochronę budynku - sprawa dyskusyjna.
      • java9 Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 13:10
        mam na myśli ustawę o własności lokali a nie prawo spółdzielcze.

jak udowodnisz mi, że wyrzuciłam śmieci za 5 złotych a nie za 7 ?

płacimy za wywóz kontenerów ( tak jest w umowie) a nie za ilośc osób
        przebyuwających w budynku. Jest to zatem stała miesięczna kwota, dzielona na
        ilośc osób.
        Załóżmy, że ilośc osób w budynku zmienia się (mieszkania są wynajmowane),
        wtedy trzeba robić korektę czynszu wszystkim mieszkańcom, bo albo masz
        nadpłatę albo niedopłatę.

idąc tropem rozumowania, że smieci tworzą ludzie, można powiedzieć, że brud na
        klatce tez tworzą ludzie i za sprzątanie powinna być wnoszona opłata od osoby,
        która nabrudziła - a jednak płacimy za to udziałami.

• kikibobo Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 15:31
          Majkowa pozdrawiam!
          Nareszcie widzę normalność.
          Te wywody o liczeniu wszystkiego wg udziałów, nie oponowałam szczególnie bo i
          po co, ale cieszę się, że są inni co myślą tak jak i ja.
          Java 9 proszę przeczytaj dokładnie co pisze majkowa i zwróć uwagę na UMOWĘ.
          Nikt sobie niczego nie udawadnia tylko umawia się.
          • java9 Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 15:40
            no widzisz, a może jestes w błędzie.
            rozmawiałam dziś z radcą prawnym, powiedział, że koszty związane
            z wywozem nieczystości powinny być pokrywane udziałami.

Rozmawiam ze znajomymi, którzy mają mieszkania własnościowe i u nich nie ma
            opcji "od osoby" "od lokalu" " od metrażu" - wszystko płacą udziałami, lub na
            podstawie wskazań licznika, bądź średniej wartości zużycia np wody w ostatnich
            kilku lub kilkunastu miesiącach.

co do umawiania się - ja z nikim nie umawiałam się do sposobu rozliczania
            kwot, akceptując plan gospodarczy wyraziłam zgodę na zapłatę 1000 złotych
            miesięcznie do firmy, która wywozi śmieci.Nikt nie pytał mnie o to czy wyrażam
            zgodę na zapłatę od osoby.

Jak wyjeżdżam na wakacje, rozumiem, że podaję administratorowi aktualną ilość
            osób przebywających w mieszkaniu i odpowiednio o tę wartość zostanie
            skorygowany mój czynsz - tak ? Przecież opłacę od osoby za smieci, które
            produkuję.Bądźmy konsekwentni - produkuję to płacę, nie produkuję to nie płacę.

Jeśli chodzi o "czytanie ze zrozumieniem" - proponuję czytać ustawę.

• miro_mx Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 16:58
              Może moje trzy grosze:
              Pisałem kiedyś na tym forum różnicę między Prawem a Sprawiedliwością.
              Prawo jest martwe! i nie zawsze sprawiedliwe – śmieci płacimy według udziałów –
              jest OK.!
              Sprawiedliwość mówi coś innego – Jedna osoba wyprodukuje na miesiąc około
              (strzelam) 10kg śmieci i posiada 5%udziałów. Rodzina wieloosobowa na miesiąc
              wyprodukuje 30 kg śmieci i posiada 2% udziałów.

Gdzie Tu Rozsądek! :-(

U mnie WM zawarła umowę na kontener natomiast My płacimy za osobę!

Można ułatwić sobie życie i napisać to wszystko w uchwale :-( czego nie
              polecam, bo zakrawałoby to na paranoję – dzielenie włosa na trzy?
              Pozdr.
              Miro
              • java9 Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 12:06
                to dlaczego ustawodawca zawarł w ustawie przykłady kosztów, które powinny być
                płacone udziałami i wymienił np konserwację windy albo sprzątanie na klatkach ?

Idąc Twoim tokiem rozumowania można przyjąć, że ludzie brudzą na klatce i
                ludzie jeżdżą windą, zatem rodzina 5 osobowa mająca 50 metrowe mieszkanie
                nabrudzi więcej ( wyjeździ więcej) niż jedna osoba mieszkająca w 100 metrowym
                mieszkaniu.A zgodnie z ustawą rodzina 5 osobowa płaci mniej ( w tym konkretnym
                przypadku).

Zamiast tworzyć własne prawo ( bo nie zgadzam się z obecnym) i narażać
                wspólnotę i lokatorów na straty, nalezy najpierw zmienić prawo.

Jak kupujesz mieszkanie 50 metrowe to wiesz, że masz z tym związany jakiś
                udział w nieruchomości i liczysz się z tym, że koszty związane z utrzymaniem
                tego mieszkania będą odpowiednio o ten udział mniejsze, niż gdybyś kupił
                mieszkanie 100 metrowe- taka jest zasada przy mieszkaniach własnościowych.

A jak się komuś nie podoba, to kupuje sobie mieszkanie w spółdzielni i podlega
                pod ustawę o spółdzielniach mieszkaniowych.
                • miro_mx Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 17:45
                  Witaj java9
                  Po pierwsze: nie zmieniam prawa. Przyjęliśmy zasadę na która ty się nie
                  zgadzasz.
                  Masz do tego Prawo!! Napisałem - śmieci płacimy według udziałów – jest OK.!
                  Wyjaśniam - za nieruchomość wspólną - jest OK.
                  Po drugie; Niech Kowalski podpisze umowę z firmą za wywóz nieczystości stałych
                  Sam indywidualnie i zobaczymy czy nie przeprosi ZASADY ;-)
                  Pozd.
                  Miro
            • kikibobo Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 19:32
              Prosiłaś nas o zdanie więc przedstawiłam moje.
              U nas właścieli byli pytani i postanowili tak w uchwale akceptującej treść umów
              zawieranych przez wspólnotę z każdym z właścicieli na dostawę wody, c.o. i
              wywóz nieczystości stałych.
              Może się to innym nie podobać i mogą robić inaczej, ich wola.
              Ustawę czytam od 1994 r., ale chyba jestem tuman.
              Nie widzę przepisu prawnego, że śmieci gromadzone przez człowieka w jego
              kubełeczku mają być rozliczane wg udziałów.
              A różne interpretacje przepisów tej ustawy ? - niech każdy odpowiada za swoje.
              Jeżeli jesteś czegoś pewna to po co pytasz?
              • xxxll Re: wywóz nieczystości 30.11.05, 19:49
                kikibobo napisała:

> Ustawę czytam od 1994 r., ale chyba jestem tuman.
                > Nie widzę przepisu prawnego, że śmieci gromadzone przez człowieka w jego
                > kubełeczku mają być rozliczane wg udziałów.
                > A różne interpretacje przepisów tej ustawy ? - niech każdy odpowiada za swoje

Hmmmmmmmmm No i masz ci obojniaku placek.
                w ust owl nie ma ze smiecie wg udziałów i wiele innych rzeczy nie ma tak jak
                nie dwóch takich samych wspólnot.
                Kazda wspólnota decyduje jakie prawo szczegółowe u nich jest.

Zma takich właścicieli lokali co koszty ich nie interesuja lecz tylko jednostki
                rozliczeniowo naliczeniowe choc w uwol pisze sie o kosztach do rozliczenia .

Ja tez uwazam,m że nalezy rozliczać koszty, a nie jednostki, w sposób przyjęty
                przez dana wspólnoę, co nie oznacza, że będzie sprawiedliwie.

Ma być zgodnie z prawem.
              • java9 Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 12:09
                a za sprzątanie klatek jak płacicie ( udziałami czy od osoby)?

kikibobo czy Ty masz mieszkanie własnościowe czy spółdzielcze własnościowe ?
                • kikibobo Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 12:39
                  Mam mieszkanie własnościowe. Nie miałam i nie mam nic wspólnego ze spółdzielnią
                  mieszkaniową.
                  Wydatki na utrzymanie porządku i czystości nieruchomości wspólnej pokrywam wg
                  moich udziałów.
                  Za śmieci gromadzone w moim mieszkaniu przez osoby w nim zamieszkałe płacę do
                  wspólnoty wg osoby. Firma wywożąca śmieci obciąża wspólnotę też wg tej samej
                  stawki za wszystkie osoby zamieszkałe w budynku.
                  Takie zasady przyjęli właściciele w moim budynku.
                  Dla nas są dobre. Jeżeli inni robią inaczej ich wola.
                  • wprost5 Bijecie pianę! 01.12.05, 13:27
                    Czy wy macie troche rozsądku?
                    Stale wracamy do tych samych spraw. Już pisałem, że prawo jest po to, że gdy
                    komus coś się nie podoba, to szuka w nim oparcia, wskazuje konkretny zapis
                    ustawy, rozporzadzenia, regulaminu itp. Ale grupa ludzi zawsze może się między
                    soba umówić, że chociaż prawo tak stanowi, to oni pewne sprawy rozwiązują
                    inaczej. Przykładowo, za zwłoke w splacie długu przysługuja zgodnie z prawem
                    odsetki ustawowe, ale wierzyciel przeciez moze z nich zrezygnować.
                    Podobnie we wspólnocie - pewne sprawy, na skutek interwencji, skarg, nacisków
                    na posłów zostały ujęte np. w prawie energetycznym lub ustawie o zaopatrzeniu w
                    wodę. Te akty mówią, jak sie powinno rozliczac cieplo i wodę, ale jeśli wola
                    członków współnoty będzie załatwiać to inaczej, to będzie wszystko dobrze do
                    momentu, aż komus sie to nie spodoba. Wtedy może się powołać na obowiązujace
                    prawo i taka umowa powinna zostać zmieniona.

I dlatego te całe dywagacje jak liczyć za śmieci są podobne do tych, jak liczyć
                    za media. kazdemu w zależności od aktualnej sytuacji pasuje inny sposób -
                    osobom w dużych mieszkaniach, z małą ilością domowników będzie odpowiadało
                    rozliczanie według osob, z kolei włascicielowi malego mieszkanka z wielosobowa
                    rodziną wedlug udzialów! Jaki sposób będzie przyjęty, zależy jednak od ilości
                    osób w jednej lub drugiej grupie, bo nie bardzo wierzę w poczucie
                    sprawiedliwości i rozsądek ludzie. Bo jeśli by tak było, to biorąc pod uwagę,
                    że ilośc wyprodukowanych śmieci jest raczej wprost proporcjonalna do ilości
                    osób, należałoby rozliczać według ilości osób. Tak mi podpowiada logika chociaz
                    z punktu widzenia mojego indywidualnego interesu może byc inaczej.

Przy okazji inna sprawa - rozliczanie zaliczek. Jak sama nazwa wskazuje, jest
                    to rzecz do rozliczenia po okresie rozrachynkowym. I bezwzglednie zarząd
                    powinien pilnowac, że gdy zaliczki z nawiązką pokryły koszty, nadwyżkę trzeba
                    albo zwrócić albo uzyskać zgodę członków wspólnoty na jakieś zagospodarowanie.
                    Dla mnie jest to w każdym razie oczywiste, chociaż podaje się wiele przykładów
                    jakiś dziwnych machinacji będących niczym innym jak przekretem.

tak wiec java, jesli chcesz konkretnego sposobu rozliczenia śmieci, przekonaj
                    do tego swoich sąsiadów, niech to przyklepią.
                    • java9 Re: Bijecie pianę! 01.12.05, 13:55
                      >gdy
                      > komus coś się nie podoba, to szuka w nim oparcia, wskazuje konkretny zapis
                      > ustawy, rozporzadzenia, regulaminu itp

a gdzie tego prawa szukać, bo ustawa nie wystarcza.
                      Jest jakas instytucja, która mogłaby mi udzielic odpowiedzi na pytania - wiesz,
                      jak mam pytanie o podatki to pisze do Ministerstwa Finansów, a w przypadku
                      wspólnot gdzie nalezy napisac ?

a opłaty powinny być tak naliczane, aby moje zaliczki w pełni pokrywały moje
                      zużycie,bo w innym przypadku albo ktoś musi zakładać za mnie albo ja za kogoś,
                      a niby czemu mam zamrażać swoje pieniądze.

I OK mogę płacić od osoby, na podstawie oświadczenia o ilości przebywających
                      osób, ale pod warunkiem, że po każdorazowej zmianie ilości osób, uaktualniam
                      ilość w oświadczeniu i jest to brane pod uwagę w korekcie rozliczenia.

Jeśli oświadczam, to mam to robić zgodnie z prawem.
                      Jeśli stosujemy jakąś zasadę to powinna obowiązywać w dwie strony.
                      a ja usłyszałam, że "tak to my się nie będziemy bawić".

• wprost5 Re: Bijecie pianę! 01.12.05, 14:08
                        Potwierdza się, że myślisz bardzo logicznie i precyzyjne, ale są jakieś granice
                        rozsądku.
                        Czy wyobrażasz sobie "przewalanie" wszystkich wyliczen po każdorazowym Twoim
                        oswiadczeniu? Ja zawsze staram się wejść w położenie strony przeciwnej i ocenić
                        czy to, co proponuję, jest praktyczn. Chyba wpadniesz sama( bo myślisz) jak to
                        ugryźć. Twoi rozmówcy "nie chcą się tak bawić" bo jest to dla nich niewygodne -
                        ilośc osób może się stale zmieniać, a metry są constans i to dla nich jest
                        wygodą!

Np. w przypadku rozliczeń zuzycia mediów jest jakiś praktyczny okres czasu, co
                        ile powinno to następować. Teoretycznie, im częściej, tym lepiej, ale czy
                        chciałabyś aby co tydzień ktoś wpadał ci do mieszkania i odczytywał wodomierze?
                        Ale jeśli robi się to raz na rok, to też źle - po roku może okazać się, że
                        zużyłaś kolosalne ilości wody a to dlatego, że mialaś nieszczelną płuczkę albo
                        że musisz bardzo dużo dopłacic do tzw. wody ogólnej. A po roku tego nie
                        odkręcisz. U mnie też administratorka na moją uwage o zbyt wielkim zużyciu wody
                        ogólnej odwarknęła, ze nie przychodzi do mnie z wiaderkiem powodę, na co z
                        kolei zripostowalem, że jej psim obowiazkiem jest monitorowanie tego zuzycia i
                        jak sie w pewnym momencie okazuje, że gwaltownie rośnie, szukanie tego
                        przyczyn. Niedopuszczalne jest traktowanie takiego czegoś jako dpoust boży, bo
                        i tak mieszkańcy wszystko pokryją. Administrowanie to nie tylko przyjmowanie
                        zaliczek i rozliczanie się w Twoim imieniu z usługodawcami, to także maksymalna
                        dbałość o Twój interes.
                        • java9 Re: Bijecie pianę! 01.12.05, 14:51
                          Oczywiście, że nie wyobrażam sobie "przewalania" wszystkich rozliczeń po kazdym
                          moim oświadczeniu - liczyłam na to, że i administrator się przerazi ( co
                          oczywiście zrobił) ale przeliczyłam się, jesli chodzi o jego mozliwości
                          myslenia w dłuższej perspektywie.Uważam, że mam prawo podawać oświadczenia
                          zgodne z prawdą i w tej sytuacji to prawo jest mi ograniczane.
                          Jak już pisałam zasada ma działać w dwie strony w innym przypadku narusza moje
                          dobra osobiste i jest krzywdząca dla jednej ze stron.

Nikt nie musi do mnie dreptac co miesiąc i sprawdzać liczniki - to w moim
                          interesie jest pałcić na podstawie faktycznych wskazań i ja mogę oświadczenie
                          o zużytej wodzie składać do administratora co miesiąc,albo co kwartał
                          (do ustalenia)a on raz na pół roku przebiegnie się po domach i spisze liczniki
                          (jak go lokatorzy wpuszczą)na podstawie których potem ustali się srednie
                          zuzycie.To zaproponowałam ale podobno nie ma możliwości technicznych - na
                          pytanie dlaczego, dostałam odpowiedź - "bo ja ( administrator) tak uważam i
                          inni też".ręce opadają.

Nie wydaje mi się, aby ktoś rozsądny chciał cały rok płacić za zużycie mediów
                          mniej a potem na koniec roku ( święta, prezenty, wpadanie w progi podatkowe)
                          być zaskoczonym dużą dopłatą.To samo dotyczy osób, które z miesiąca na miesiąc
                          płącą górką - dlaczego ktoś ma być zmuszany do nadpłaty ? Jak chce niech
                          przelewa na konto wspólnoty większe pieniądze dobrowolnie a nie dlatego, że
                          jakiś oszołom z zarządu czy administrator tak wymyślił.

Oprócz tego pomyśl o tym, jaką ściągalność kasy ma wspólnota gdy raz na rok
                          każdy lokator dostaje po kieszeni z dopłatą ( której może się nie spodziewać).
                          Oczywiscie to jest sprawa lokatora, on zuzył i musi zapłacić, ale myslisz, że
                          wszyscy chętnie wyskoczą z kaski ? Ja miałam tym sposobem dopłatę 1400 złotych,
                          a temin przewaznie jest krótki na spłatę ( w warszawie ciepła woda kosztuje 15
                          złotych)

Prościej i mniej ryzykownie ( dla wspólnoty) byłoby, gdyby każdy płacił jak
                          najbardziej realną kwotę, a to można wyliczyć i da się, tylko trzeba chcieć.
                          Wtedy wspólnota nie narażona jest na długi, lokator na nadpłaty, albo duza
                          niedopłatę na koniec roku a wspólnota ma płynność finansową.

Zastanawiam się tylko, jak mogłabym przekonać resztę lokatorów,
                          bez konkretnych przepisów, którymi mogłabym się podeprzeć.
                          Art 13 lub 15 ustawy ( nie pamiętam,ten który dotyczy indywidualnego zużycia,)
                          nie precyzuje tak dokładnie jak przy kosztach wspólnych sposobu zapłaty.

Nie precyzuje, bo uwzględnia to, że nie wszyscy mają liczniki na wodę i c.o.

• wprost5 Re: Bijecie pianę! 01.12.05, 14:58
                            Wymiękam- jesteś bardzo szybka! Dzisiaj nie mam już czasu. Ale 15 zł za
                            podgrzanie metra wody to bardzo dużo, u mnie, po sąsiedzku w spółdzielni jest
                            to niecałe 10 złotych!
                            • wprost5 Re: Bijecie pianę! 01.12.05, 15:00
                              java, przeciez napisalem Ci o moim stanowisku, ale jak chodzi Ci o stawke, to
                              jest to 3,90 od osoby, w sasiednim Imielinie natomiast jest 2,24!(w każdym
                              razie tyle było na początku roku, teraz nie mam danych)
                              • java9 Re: Bijecie pianę! 01.12.05, 15:13
                                tak, ja wiem, że w spółdzielni płaci się od osoby, nawet za windę płaci się od
                                osoby, ale we wspólnocie podlegającej pod ustawę o własności lokali takich
                                zapisów nie widzę.

To jest własnie największy kłopot w nowych wspólnotach - 3/4 z naleciałościami
                                ze spółdzielni, w której prezes jest bogiem i opłaty sa od czapy.A potem
                                przenosi się te zwyczaje z PRLu i jest kłopot.

Po co ustawodawca tworzył nową ustawę dla wspólnot - przeciez mógł w
                                spółdzielniach dopisać jakis punkcik, ze dotyczy wspólnot mieszkaniowych.

• java9 Re: Bijecie pianę! 01.12.05, 15:16
                              15 złotych już za ciepłą wodę ( zimna 4,61 + podgrzanie 10 z kawałkiem).
                              a skąd wiesz gdzie ja mieszkam ???
                              • wprost5 Re: Bijecie pianę! 01.12.05, 15:27
                                Jesteś bystra dziewczyna, to się domyśl!
                                • java9 Re: Bijecie pianę! 01.12.05, 16:03
                                  :)
                  • java9 Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 13:39
                    > Wydatki na utrzymanie porządku i czystości nieruchomości wspólnej
                    pokrywam wg moich udziałów.

a dlaczego nie od osoby ? przecież to osoby a nie udziały
                    produkują brud .

>Firma wywożąca śmieci obciąża wspólnotę też wg tej samej
                    > stawki za wszystkie osoby zamieszkałe w budynku.
                    no widzisz, a u mnie firma obciąza wg kontenerów od ilosci osób.

Oprócz tego mamy lokale usługowe, które produkują więcej śmieci
                    niż lokatorzy a płacą tyle co za 1 lokatora.

U nas nikt nie przyjął żadnych zasad - nie ma w tej sprawie żadnej uchwały.
                    • wprost5 Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 13:56
                      Java, chyba zdążyłas sie zorientować, że niektórym wisi, co sie dzieje we
                      wspólnocie. I w takim przypadku trzeba się powoływać na prawo tj. egzekwować go
                      (co może nie być takie łatwe).

Napisz no dokladniej, jak jesteście obciążani za kontenery skoro firma
                      smieciowa obciąża wspólnote według osob? Po co te alpejskie kombinacje. U mnie
                      jest podpisana umowa na ilośc takich to a takich kontenerów po tyle i tyle
                      złoty. po przeliczeniu daje to koszt wywozu smieci i to dzieli sie przez ilość
                      osób i otrzymujemy stawke na osobe! Z Twojego maila wynika, że jest jakoś
                      bardzo dziwnie.

A z lokalami to też jest dziwnie - powinny one mieć swój kontener, koszt ich
                      wywozu powinien być rozdzielony tylko na nie - jak, to już znowu sprawa umowy
                      zarządcy i właścicieli lokali uzytkowych. Jak jest wspólny kocioł to i
                      możliwość, że łacicie za lokale ale może też być i odwrotnie.

Bardzo głęboko wnikasz w te zagadnienia, czy spodziewasz się w związku z tym
                      jakiś sporych oszczędności dla siebie?

• java9 Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 14:19
                        Nie o oszczędności tutaj chodzi tylko o jasne i przejrzyste zasady
                        ( gdybym, miała płacić udziałem płaciłabym więcej o 70 groszy).

Po pierwsze denerwuje mnie to, że ktoś wnika ile u mnie jest osób - to jest
                        moja sprawa a wnikanie nazywam inwigilacją.
                        Nie mam obowiązku meldowania się w mieszkaniu, którego jestem właścicielelm
                        i nie bywam w nim, albo bywam w nim czasem sama, czasem we 2 osoby a czasem
                        w 10 - kogo to obchodzi ? Nawet pobyt czasowy ( dłużej niż 2 dni) nie wchodzi
                        w grę.

Po drugie głupotą totalną jest uzależnianie opłat od jednostek ciągle
                        zmiennych, wpływająctch na ciągłe zmiany opłat czynszowych ( bo jak u mnie
                        zmienia się ilośc mieszkających to wszystkim pozostałym nalezy skorygowac
                        czynsz).

Nie wiem jak czytasz moje wypowiedzi, ja ciągle piszę, że firma obciąża nas za
                        kontenery 1000 złotych miesięcznie a administrator podzielił sobie kwotę 1000
                        złotych na 250 mieszkańców ( nie wypytywałam,czy taka ilość osób została
                        zgłoszona na oświadczenaich, czy tylko przyjęto takie założenie)- w kazdym
                        razie za osobę wychodzi 4 złote.

Dodatkowo, mimo tego, że w domu mamy na wszystko liczniki ( poza smieciami),
                        mam płacić np za wodę od osoby, a za c.o. od m2 mieszkania ( też mam licznik).
                        No i teraz pomysl sobie, że za wodę za osobę płacić mam za 5m3 od osoby,
                        a faktycznie wody zużywam 15m3 miesięcznie.
                        W tej sytuacji, ktoś tę różnicę musi za mnie uzupełnić - dlaczego ktoś ma za
                        mnie płacić, skoro ja chcę płacić na podstawie średniego zużycia u mnie w
                        mieszkaniu np z 3 ostatnich miesięcy. Administratorowi nie chce się tyłka
                        ruszyć do liczników ( liczniki c.o. i en. elektrycznej) są na klatce.

Skąd wiadomo, że jestem jedyna osobą, która zużywa więcej wody niż
                        wynosi "przewidziane" zużycie dla jednej osoby ?
                        Moim zdaniem, jest to narażanie wspólnoty na straty finansowe spowodowane
                        odsetkami od nieterminowych wpłat, bo w końcu zabraknie kasy i wsplnota
                        będzie miała długi.

To że ludziom wisi jakie ponoszą opłaty to wiem, dlatego tez wiem, że muszę
                        powołać się na przepisy - tylko ustawa nic na ten temat nie mówi - weszłam
                        tutaj, żeby zapytać, gdzie mogę znaleźć jakies opracowania, wyroki sądowe itd.

• wprost5 Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 14:47
                          Teraz wiem, że nie chcesz placić za śmieci od ilości osób, jestem odmiennego
                          zdania, co wyłożyłem.

Jesli chodzi o pozostałe media, to jedynaymi aktami, które o tym traktują, jest
                          prawo energetyczne i ustawa o zaopatrzeniu w wodę. Poczytaj uważnie, pomyśl to
                          dojdziesz do sposobu rozliczeń mediów! Zwróć uwagę, jakie obowiązki w tym
                          przedmiocie nakladaja te ustawy na administrację!!!!!!!!!!!
                          • java9 Re: wywóz nieczystości 01.12.05, 14:54
                            a śmieci ? :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka