tadzio.lidzia 19.04.06, 18:40 Czy elewacja przynalezna do mieszkania stanowiacego wlasnosc wyodrebniona jest wlasnoscia tegoz wlasciciela mieszkania ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobud Re: wlasnosc elewacji 19.04.06, 19:23 Tadziu.........weź prysznic, bo chyba jeszcze nei doszedłeś do siebie po wielkanocnym pijaństwie nad mazurskimi jeziorami :-) Kombinujesz jak koń pod górę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
ceniek2 Re: wlasnosc elewacji 19.04.06, 22:57 Tylko ta strona elewacji od strony mieszkania. Za elewację przynależną należy płacić taką samą stawkę na koszty zarządu jak za resztę lokalu. Odpowiedz Link Zgłoś
dobud Re: wlasnosc elewacji 19.04.06, 23:34 Ceniek......Ty też weź prysznic. Zobacz w słowniku co to jest elewacja - to ZEWNĘTRZNA strona ściany zewnętrznej. Jeszcze jak budowlańcem jestem 28 lat nie słyszałem o elewacji od środka mieszkania. Co to znaczy płacić za eleweację przynależną jak za resztę lokalu ???? Mozna płacić za dzierżawę elewacji np. pod reklamę, urządzenie itp., ale na pewno nie wg opłat jak za lokal. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: wlasnosc elewacji 19.04.06, 23:38 dotyczy wpisu Ceniek: dobre to - dobud, kolejny, który nie potrafi prosto wytłumaczyc ... Chyba będzie sie doktoryzował ? Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: wlasnosc elewacji 19.04.06, 23:42 ceniek2 napisał: > Tylko ta strona elewacji od strony mieszkania. > > Za elewację przynależną należy płacić taką samą stawkę na koszty zarządu jak za > resztę lokalu. Elewacja przynależna - co to jest? loggia i balkon czy ściana? Elewacja od strony mieszkania - tego jeszcze nie było, od strony mieszkania jest wewnetrzna powierzchnia ściany. Za elewację przynależną płacić stawkę na koszty zarządu? Kto ją ma ten płaci za m2 ściany???? Skrót myślowy, że stawkę na koszty zarządu płaci się za resztę lokalu (ściślej: za swój udział)pojąłem ale reszty nie mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
tadzio.lidzia Re: wlasnosc elewacji 20.04.06, 07:17 moze "glebiej",bo w istocie chodzi mi sciane przynalezna do lokalu,a w szcegolnosci ;czy do tej sciany mozna podlaczyc obce elementy np.antene satelitarna bez zgody wlasciciela lokalu do ktorego trwale ta sciana przylega. Czy sciana stanowiaca trwaly element lokalu wyodrebnionego /nie mowimy o elewacji/nierozbieralny,ktory nie moze byc od lokalu odlaczony bez uszkodzenia lub istotnej zmiany calosci jest czescia nieruchomosci wspolnej ,czy podobnie jak balkon jest czescia skladowa lokalu jako rzecz w mysl art.47 par.2 k.c ? Odpowiedz Link Zgłoś
wilga52 Re: wlasnosc elewacji 20.04.06, 11:49 Drogi Tadziu! Zgodnie z przepisami rozporządzenia nieruchomości wspólną stanowią min. grunt,podwórze, ogródki, fundamenty, mury zewnętrzne, mury konstrukcyjne,i mury oddzielajace poszczególne wyłaczone ze wspólnej własności lokale, dachy, kominy,oraz wszelkie części budynku i wszelkie urządzenia służące do użytku wszystkich właścicieli lokali lub grup właścicieli, jak strychy, piwnice, klatki schodowe, korytarze itd.Uchwałą wspólnota mieszkaniowa winna precyzyjnie określić zakres nieruchomości wspólnej. A regulamin porządku domowego winien jasno określić co można robić i jak należy dbać o części wspólne. Dopuki miema regulaminu w Waszej wspólnocie mieszkaniowej, Tadziu to ty jako właściciel lokalu ganiaj intruzów od sciany az będzie porządek, a jak nie to niech lata po wszystkich włascicielach i się pyta czy może udeżyć młotkiem po zewnętrznej stronie muru. Odpowiedz Link Zgłoś
tadzio.lidzia Re: wlasnosc elewacji 20.04.06, 19:49 Kochanie ! Daj podstawe prawna do usuniecia delikwenta w postaci sasiada co mi zalozyl antene satelitarna przy moim oknie/przyslonil pole widzenia w oknie/ bez mojej zgody,mimo ze ma taka sama czesc przynaleznej sciany przy swoim oknie. Jak rozwiazac problem ,sasiad jest obruszony moim sprzeciwem twierdzac ze mu wolno! Odpowiedz Link Zgłoś