16.05.06, 20:53
witam.moze ktos z Was mi podpowie w pewnej sprawie.Mam wykupione
mieszkanie.Mój syn zakłada w domu firme i spisałam z nim umowę na użyczenie
mu 2 pomieszczen.Czy muszę w tej sytuacji powiadomic zarzad i administratora
bo są różne głosy na ten temat.Firma bedzie cichutka,bedzie działała tylko na
terenie mieszkania.Częsć wspólna nic do tego nie ma.Myślę o kladce
schodowej.Proszę o podpowiedz bo nie mam pojęcia co z tym zrobić.Dzięki.
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: Firma 16.05.06, 21:08
      nie, to nie jest sprawa wspólnoty
      • ciuszek4 Re: Firma 17.05.06, 16:34
        Dziękuję za pomoc.Myślę że może nawet nie trzeba szyldu bo syn ma zamiar
        prowadzic sprzedaz tylko poprzez internet.Ale dzięki-tak też myślałam ze
        wspólnocie nic do tego.Ale w zarzadzie jest dziadek któremu wszystko wadzi i
        jest bardzo ciekawy co sie robi w mieszkaniach.Dzięki.Pozdrawiam.
    • partner2003 Re: Firma 17.05.06, 10:28
      Witam. Powinna Pani, wystapić TYLKO o zgodę na powieszenie informacji
      (oznakowania, szyldu, tabliczki informującej itp.)
      Oznaczenie miejsca prowadzenia działaności jest wymagane a to może Pani zrobić
      tylko w części wspólnej np. na klatce obok drzwi wejściowych do mieszkania lub
      na samych drzwiach wejściowych własnego mieszkania (i tu nie jestem pewna czy w
      takiej sytuacji musi być zgoda ? - teoretecznie drzwi mieszknaia nie są częścią
      wspólną)
      Pozdr
      PB
      • goscdw Re: Firma 17.05.06, 21:29
        partner2003 napisała:

> Oznaczenie miejsca prowadzenia działaności jest wymagane a to może Pani zrobić
        > tylko w części wspólnej np. na klatce obok drzwi wejściowych do mieszkania
        > lub na samych drzwiach wejściowych własnego mieszkania

Oznaczenie prowadzenia działalnosci jest wymagane, ale ... nie przestrzegane.
        Tabliczki o wym 40cm na 60 sa zwolnione z opłat i nie moga byc traktowane jako
        reklama. Taka informacja ma się znajdować na zewnątrz budynku przy wejściu do
        siedziby firmy, zgodnie z rejestracją o działalności.
    • enaka Re: Firma 04.07.06, 18:05
      A czy wlasciciel takiego mieszkania powinien oplacic jakies podatki w urzedzie
      miasta? W Plocku za lokal przeznaczony na dzialalnosc gospodarcza placi sie
      18,43zl/m2, z tego co wiem, to w Krakowie jest podobna stawka. Czy ona
      obowiazuje dajacego w uzyczenie?
    • miro_mx Re: Firma ;-) 04.07.06, 19:15
      Miło znowu widzieć Panią Ciuszek4. Jak tam antena? Czy młodzi (gniewni) z grona
      zarządu pomogli w sprawie?

Powracając do sprawy. Rozumiem, że Pani chce przekształcić lokal mieszkalny na
      lokal użytkowy – działalność gospodarczą! A to z kolei przysporzy Pani kłopoty.
      I tu sobie pogdybam, ponieważ nie znam całej sytuacji. W mojej ocenie WM powinna
      naliczać Pani wyższe koszty tj. tak zwane Pożytki z prowadzenia działalności w
      „nieruchomości”. Częste wizyty (cichutkie petentów) powodują nadmierny ruch na
      klatce schodowej a co za tym idzie, brudzą, rzucają pety, demolują drzwi
      wejściowe i.t.p. Jako lokal użytkowy – prowadzący w nim działalność powinien
      mieć podpisane indywidualne umowy np. na śmieci!

Co tu gadać, jeśli jest się uczciwym należy owe sprawy omówić z WM i nie tylko
      te wymienione.
      Pozd.
      Miro
      • dobud Re: Firma ;-) 04.07.06, 22:08
        Co Ty Kolego gadasz? Jakie pożytki z działalności gospodarczej dla wspólnoty?
        Pożytek to będzie miał właściciel nieruhcomosci lokalowej, a wspólnota -
        zgodnie z ustawą - moze jedynie podwyższyć w UZASADNIONEJ wysokości opłaty
        eksploatacyjne na utrzymanie nieruchomości wspólnej.
        Odrębną sprawą jest zmiana sposobu użytkowania lokalu mieszkalnego na lokal
        uslufowy, ale to sprawa miedzy właścicielem lokalua organami admnistracji
        architektoniczno-budowlanej, a nie wspólnoty, bo nie bedzie to zmiany sposobu
        użytkowania części wspólnych budynku.
        Radziłbym pytającej poradzić się miejscowego specjalisty w sprawach budownictwa
        i zarzadzania nieruchomosciami, bo tu - prawdopodobnie - tylko zrobimy jej wodę
        z mózgu ;-)
        • asam11 Re: Firma ;-) 04.07.06, 22:20
          dobud napisał:

> Odrębną sprawą jest zmiana sposobu użytkowania lokalu mieszkalnego na lokal
          > uslufowy, ale to sprawa miedzy właścicielem lokalua organami admnistracji
          > architektoniczno-budowlanej, a nie wspólnoty, bo nie bedzie to zmiany sposobu
          > użytkowania części wspólnych budynku.

Otóż nie. W sprawie zmiany przeznaczenia lokalu wspólnota jest stroną.
          Wypowiadał się w tej sprawie NSA a badacze pisma na pewno znajdą stosowne
          orzeczenie. Uzasadniał to m.in. tym, ze zmiana przeznaczenia lokalu dotyczy
          takich części wspólnych jak instalacje. A i inne argumenty też by się znalazły.
          • serafin666 Re: Firma ;-) 04.07.06, 23:14
            chyba tkwisz w "minionym okresie" ( 1960.10.04 orzeczenie SN I CR 550/60 )
            1. Prawa właściciela w zakresie dyspozycji lokalami mieszkalnymi i użytkowymi,
            podlegającymi działaniu dekretu z dnia 21 grudnia 1945 r. o publicznej
            gospodarce lokalami (tekst jednolity: Dz. U. z 1950 r. Nr 36, poz. 343), nie
            tylko co do wyboru osoby najemcy, ale także co do zmiany charakteru lokalu
            zostały ograniczone na rzecz właściwych organów administracyjnych
            (kwaterunkowych)
    • grandy zabawa w głuchy telefon 04.07.06, 23:32

Prosta sprawa, proste pytanie, a eksperci niedługo zmienią przeznaczenie lokalu z mieszkalnego na użytkowy - nie komplikujcie.

Użyczenie części lokalu mieszkalnego na cele prowadzenia działalności gospodarczej nie wymaga ani zgłoszenia zarządowi lub administratorowi wspólnoty, ani zmiany stawki opodatkowania podatkiem od nieruchomości, ani tym bardziej zmiany przeznaczenia lokalu.

Doradzam jednak, abyś synowi wynajęła te dwa pokoje zamiast użyczać. Zgodnie z przepisami ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych za przychód z nieruchomości odstąpionych bezpłatnie w całości lub w części do używania innym osobom fizycznym i prawnym oraz jednostkom organizacyjnym niemającym osobowości prawnej uważa się wartość czynszową, stanowiącą równowartość czynszu, jaki przysługiwałby od tych osób w razie zawarcia umowy najmu lub dzierżawy nieruchomości. Jeżeli zawrzecie umowę najmu, to opodatkowany zostanie ustalony przez Was [niewielki :)] czynsz najmu, a syn będzie mógł zaliczyć ten wydatek do kosztów prowadzonej działalności. Jeżeli pozostaniecie przy użyczeniu, to nie odprowadzając podatku - popełnisz wykroczenie skarbowe, urzędnik skarbowy sam ustali wysokość czynszową do opodatkowania, a syn z braku umowy najmu nie bedzie tego mógł ująć w kosztach swojej działalności.

• asam11 Re: zabawa w głuchy telefon 04.07.06, 23:40
        grandy napisał:

>
        Jeżeli pozostaniecie przy użyczeniu, to nie odprowadzając pod
        > atku - popełnisz wykroczenie skarbowe, urzędnik skarbowy sam ustali wysokość
        cz
        > ynszową do opodatkowania, a syn z braku umowy najmu nie bedzie tego mógł ująć
        w
        > kosztach swojej działalności.
        >

Nieprawda. Urzędy Skarbowe honorują użyczenia w kręgu najbliższej rodziny.
        Podatku płacić nie trzeba.
        • grandy Re: zabawa w głuchy telefon 05.07.06, 00:06

Jeżeli użyczenie ma związek z działalnością gospodarczą, a nie zaspokajaniem potrzeb mieszkaniowych członka rodziny, to interpretacje US nie są jednoznaczne.
          Poza tym, jeżeli użyczenie ma związek z działalnością gospodarczą, to na umowie najmu zawsze zyskuje się więcej niż na nieodpłatnym użyczeniu.
    • miro_mx Re: Dobud, Dobud! 05.07.06, 11:25
      Dobud napisał:

> Co Ty Kolego gadasz?
      Właśnie miałem o to Cię zapytać!

> Jakie pożytki z działalności gospodarczej dla wspólnoty?
      A takie, że WM użycza klatkę schodową!!!
      A fachowo to się zwie; Przekroczenie granic współkorzystania z nieruchomości
      wspólnej.

> Pożytek to będzie miał właściciel nieruchomości lokalowej,
      Też, jak się postara.

> a wspólnota - zgodnie z ustawą - moze jedynie podwyższyć w UZASADNIONEJ
      wysokości opłaty
      > eksploatacyjne na utrzymanie nieruchomości wspólnej.
      Też, byle z głową!

> Odrębną sprawą jest zmiana sposobu użytkowania lokalu mieszkalnego na lokal
      > uslufowy, ale to sprawa miedzy właścicielem lokalua organami admnistracji
      > architektoniczno-budowlanej,
      I na to należy mieć zgody stosownych organów!

> a nie wspólnoty,
      I tu się mylisz ale to twój problem jak nie widzisz, że petenci biegać będą po
      twojej własności.

> bo nie bedzie to zmiany sposobu użytkowania części wspólnych budynku.
      To ciekawe którędy będą wchodzić, może przez komin?

> Radziłbym pytającej poradzić się miejscowego specjalisty w sprawach budownictwa
      Ciekawe po co? Nowe wejście przez okno będzie robił?

> i zarzadzania nieruchomosciami,
      Nie polecam, zero wiedzy w temacie!

> bo tu - prawdopodobnie - tylko zrobimy jej wodę z mózgu ;-)
      Fakt! Jeśli nie czytasz moich postów uważnie to z pewnością tak będzie.
      • dobud Re: Dobud, Dobud! 05.07.06, 23:44
        To jak do Ciebie lub do mnie przychodzą znajomi, to też wspólnota użycza
        klatkę? chyba z lekka przesadzasz. Wg Twojego poglądu należałoby brać od
        niewłaścicieli myto za chodzenie klatką schodową :-)

Nie będzie zmiany sposobu użytkowania klatki, bo nadal będzie slużyć do
        komunikacji wewnętrznej i ewakuacji. W Prawie budowlanym jest definicja zmiany
        sposobu użytkowania - proponuję przeczytać.

Właśnie czytałem Twoj post uważnie i dlatego twierdzę, że "przeginasz pałę" w
        drugą stronę.
        • miro_mx Re: Dobud, Dobud! 06.07.06, 23:35
          Tak też myślałem. Twoje podejście do sprawy można porównać do bawiących się
          dzieci w piaskownicy. Jeśli można by było stawiać zakłady, to wiedz, że
          wygrałbym kasę. Mojej połówce powiedziałem, że z pewnością użyjesz tego
          przykładu z gośćmi!!! Jak wyjdziesz z piachu i dojrzejesz do sprawy, to wiesz
          gdzie mnie szukać i bez urazy.

Tak na koniec, niech wszyscy sobie uświadomią, że mieszkają w budynkach
          wielorodzinnych (WM) a nie w „biurowcach” przerabianych przez cwaniaków i
          obciążają kosztami innych współwłaścicieli – To przekroczenie granic
          współkorzystania z nieruchomości wspólnej i za to mają płacić KASĘ!!!
          Pozd.
          Miro
          • grandy Re: Dobud, Dobud! 07.07.06, 00:17
            miro_mx napisał:

> To przekroczenie granic współkorzystania z nieruchomości wspólnej i za to
            > mają płacić KASĘ!!!

Czy mógłbyś zdefiniować to pojęcie: "granica współkorzystania z nieruchomości wspólnej", bo ja lubię postępować praworządnie, a być może nieświadomie przekroczyłem tę granicę.

• miro_mx Re: Dobud, Dobud! 07.07.06, 09:59
              Zapoznaj się z Tymy wątkami a sądzę, że zrozumiesz o czym pisze.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=32754520&a=32854896poz.
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=36067088&v=2&s=0
              Pozd.
              Miro

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka