koczis64 21.05.06, 13:16 Czy mogę np. kupić paliwo do kosiarki płacąc gotówką, a później WM zwróci mi pieniądze przelewem, czy przelew musi być wykonany bezpośrednio na konto sprzedawcy benzyny? Pozdro Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dobud Re: Jak płacić? 21.05.06, 17:19 To wasza - wspólnoty - sprawa, jak się w tej materii umówicie. Najprościej wziać fakturę na paliwo na wspólnotę, a potem zwrot po zatwierdzeniu przez zarząd na Towje konto lub gotówką. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Jak płacić? 21.05.06, 18:24 ... ja jeszcze podam inne rozwiązanie ... kompensata z bieżącej zaliczki (mniej zapłacisz w danym m-c) . Te sprawy winny być zapisane w Regulaminie wewnetrznym wspólnoty w dziale - Rozliczenia wewnątrzwspólnotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: Jak płacić? 21.05.06, 18:31 xxxll napisał:Te sprawy winny być zapisane w Regulaminie wewnetrznym wspólnoty w dziale - Rozliczenia wewnątrzwspólnotowe. a jak nie sa zapisane w tym regulaminie to w wypadku gdy wspólnota nie zwróci kwoty wydatkowanej przez Ciebie, jeszcze pozostanie trybunał w Strasburgu. a tak serio, słuchaj dobuda. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Jak płacić? 21.05.06, 18:39 Kikibobo... jak wspólnota się zaprze, to ostatecznie można, ten scenariusz uruchomić... ... a tak na serio to poszerz horyzonty, nie patrz na jak "stara dobra" księgowa . Wspólnota prowadzi pozaksięgową ewidencję . Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: Jak płacić? 21.05.06, 19:07 do xxxll, dziękuje za "dobra", "stara" mógłbyś pominąc: widzisz, ja horyzonty mam szerokie ( zielona pole przede mna i za mną) ewidencja pozaksięgowa wspólnoty- wyobraź sobie , że wiem co to jest. ale nie wszystkie zdarzenia można przewidzieć przy ustaleniu sposobu i zasad ewidencji. i tak na wszelki wypadek oświadczam, że nie miałam w moim życiu nic wspólnego ze spółdzielnią mieszkaniową. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Jak płacić? 21.05.06, 19:22 kikibobo napisała: > do xxxll, > dziękuje za "dobra", "stara" mógłbyś pominąc: > widzisz, ja horyzonty mam szerokie ( zielona pole przede mna i za mną) > ewidencja pozaksięgowa wspólnoty- wyobraź sobie , że wiem co to jest. > ale nie wszystkie zdarzenia można przewidzieć przy ustaleniu sposobu i zasad > ewidencji. > i tak na wszelki wypadek oświadczam, że nie miałam w moim życiu nic wspólnego > ze spółdzielnią mieszkaniową. Gdybym chciał odpowiedziedzieć w twoim stylu (łapania za słowa) to bym stwierdził, że... "zielono" i w głowie. To, że wszytskiego nie można przewidzieć to jest fakt, ale, żeby nie przewidzieć takiego zdarzenia jak rozlicznia wewnątrzwspólnotowego to raczej amatorszczyzna pod płaszczyliem - polak potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
kikibobo Re: Jak płacić? 22.05.06, 11:17 xxxll przestań już o tych regulaminach rodem ze spółdzielni mieszkaniowych, bo koczis trawy nie skosi. Odpowiedz Link Zgłoś
to_jest_mysl Re: Jak płacić? - po spółdzielczemu;) 22.05.06, 11:22 kikibobo napisała: > xxxll przestań już o tych regulaminach rodem ze spółdzielni mieszkaniowych widzisz, jedni rozmumieją "samo przez sie" wiele spraw (np zwrot kasy), inni muszą mieć do tego regulaminy Odpowiedz Link Zgłoś
wilga52 Re: Jak płacić? 22.05.06, 12:19 Nie wszystko kupisz, aby zapłacić przelewem, a zwłaszcza w CPN parę litrów benzyny do kosiarki, prowadzący administrację czy to pod zarzadem zleconym, czy to zarząd właścicielski posiada kasę i to mozna zrobic na zasadzie bez gotówkowym. Pomniejszyć opłaty mieszkaniowe, lub zwiększyć wynagrodzenie na przelewie. Odpowiedz Link Zgłoś
koczis64 Re: Jak płacić? 22.05.06, 14:20 Dzięki wszystkim za wypowiedzi :) Xxxll, czy mógłbyś mi, na adres gazetowy, przesłać przykładowy dział Rozliczenia wewnątrzwspólnotowe, gdyż takiego w regulaminie nie mamy? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś