gutmir 06.08.06, 20:59 Licencjonowany zarządca poprowadzi wspólnoty mieszkaniowe w Bydgoszczy, Inowrocławiu lub okolicy tel. 607366223 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miro_mx Re: No to test ;-) 06.08.06, 23:11 Jeśli oferujesz swoje usługi tu na forum to pokaż, że potrafisz zarządzać WM odpowiadając na trzy proste pytania. Pytanie pierwsze; Developer wybudował blok i sprzedał wszystkie lokale (nie jest już zarządcą budynku). Stwierdzono usterki w nieruchomości wspólnej. Kto powinien domagać się naprawy (rękojmi) i dlaczego tak uważasz? Pytanie drugie; Właściciel lokalu użytkowego na elewacji budynku zamontował klimatyzatory. Czy wykroczył względem WM? Co w tej sprawie mówią przepisy i jak WM może lub nie obciążyć tego właściciela? I pytanie trzecie; Czy wydatki z tytułu art. 13.1 muszą być rozliczane zgodnie z art. 15.1? Uzasadnij. Pozd. Miro Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: No to test ;-) 07.08.06, 04:44 pytanie nr 3 jest źle sformułowane ; art. 15 ust. 1 nie ustala zasad rozliczeń Odpowiedz Link Zgłoś
gutmir Re: No to test ;-) 07.08.06, 14:32 Pyt.1 odp .obecny właściciel lub zarząd, zarządca jeśli takowy jest(a powinien). Firma developerska wykonała lub w jej imieniu wybudowano nieruchomość - okres rękojmi 3 lata. Pyt 2. Tak wykroczył - ściana zewnętrzna jest częścią wspólną - decyze powinni podjąć właściciele w formie uchwały. Pyt. 3 Przychylam się do kolegi serafi666 Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: No to test ;-) 07.08.06, 15:17 odpowiedź na pytanie nr 1 - błędna Odpowiedz Link Zgłoś
gutmir Re: No to test ;-) 07.08.06, 16:02 To proszę dać swoją interpretację na pytanie 1 Panie serafin666. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: No to test ;-) 07.08.06, 17:27 A sam nie umiesz sobie odpowiedzieć , więc liczysz na innych? Odpowiedz Link Zgłoś
highrise Re: No to test ;-) 07.08.06, 18:26 miro_mx napisał: > > Pytanie pierwsze; > Developer wybudował blok i sprzedał wszystkie lokale (nie jest już zarządcą > budynku). Stwierdzono usterki w nieruchomości wspólnej. Kto powinien domagać si > ę > naprawy (rękojmi) i dlaczego tak uważasz? III CZP 48/04 – z dnia 23 września 2004 r. w składzie 3 sędziów na pytanie prawne Sądu Apelacyjnego w Gdańsku Wspólnota mieszkaniowa nie posiada legitymacji czynnej do dochodzenia roszczeń odszkodowawczych, związanych z wadami fizycznymi nieruchomości wspólnej, w stosunku do sprzedawcy odrębnej własności lokalu mieszkalnego, chyba że właściciel lokalu przelał na nią te roszczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: Licencjonowany zarządca 07.08.06, 17:32 Serafin – Te pytania NIE były do Ciebie! Z drugiej strony na trzy, odpowiedziałeś na jedno :-( Też dobrze! ------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
gutmir Re: Licencjonowany zarządca 07.08.06, 20:03 Mir_mx - ja nie rozumię o co Pani chodzi. Czy jezeli odpowiem na te pytania to Pani gwarantuje mi pracę . Jezeli tak to odpowiem, bo pytania banalne. Ale właściwie kim Pani jest - egzaminatorem. Może ja Pani zadam też pytania. Ciekawe jak będzie. Pozdrowienia Gutmir Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: Licencjonowany zarządca 07.08.06, 21:10 Dla wyjaśnienia – nie jestem ostatnim kastratem ;-) Przeciętny Kowalski na rozmowie kwalifikacyjnej musi odpowiedzieć, na co najmniej 50-ąt pytań a Pan po pięciu oczekuje pracy? Przypomnę, że to Pan zaoferował swoje usługi więc zadałem kilka – banalnych pytań (Pana zdaniem), które nie powinny sprawić banalnej pomyłki. Z drugiej stromy można uzyskać informację, Jakie Pan ma kwalifikacje w zarządzaniu WM, więc czekam na odpowiedź. Pozd. Miro Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Licencjonowany zarządca 01.09.06, 06:33 miro_mx napisał: > Dla wyjaśnienia – nie jestem ostatnim kastratem ;-) > Niektórzy mają odmienne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
gutmir Re: Mir_mx 07.08.06, 20:08 6872 - proszę udzielić odpowiedzi. mam wrazenie,że Pani konikiem jest rękojmia. Szkoda,że to ttaki waski zakres. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
marzena63-42 Re: Mir_mx 08.08.06, 18:19 Mam pytanko ile kasy wziąłby Pan za prowadzenie wspólnoty liczacej 40 rodzin??? Odpowiedz Link Zgłoś
gutmir Re: Mir_mx 09.08.06, 11:11 Proszę podać telefon to przedstawie swoją propozycję. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: Miro_mx ;-) 09.08.06, 15:19 Nie liczy się jakość tylko „ilość”? Pani Marzeno (inni też), dziwi mnie fakt o zapytanie w sprawie złożenie oferty na zarządzanie kupując kiepskie usługi. Znając życie – pojawi się Pani z „płaczem”, A co My mamy teraz zrobić :-( Pewnie nic! Tak się zaczyna niekończąca historia bezmyślności w podejmowaniu decyzji o wyborze na zarządzanie. Tak trzymać a nie płakać! Panie Gutmir – z banalnych (pozornie prostych, ba głupawych) pytań wyszło, że kiepsko zna się Pan na zarządzaniu (dodam, że na przepisach też), bo po trzecim pytaniu dostał Pan zadyszki. Takiej usługi nikomu bym nie polecał ale dla Pana to z pewnością nie stanowi żaden problem. Pozd. Miro Odpowiedz Link Zgłoś
gutmir Re: Miro_mx ;-) 09.08.06, 16:46 Panie miro_mx myślę, Ze pojadł Pan wszystkie rozumy, ale znam takich, dlatego wchodzenie z Panem w dalszą polemikę uwaZam za bezpodstawną. Pytania są naprawdę banalne, ale sposób w jaki Pan pisze życzy trochę większej kultury. Zyczę Panu aby Pan miał jak nawięcej ofert i żeby potencjalni właściciele byli z Pana zadowoleni. Pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: Miro_mx ;-) 09.08.06, 18:59 Gutmir napisał; > Panie miro_mx myślę, Ze pojadł Pan wszystkie rozumy, Raczej jestem zapobiegliwy a to co innego! Zawsze mylnie interpretowane przez Zarządców z licencją a zwłaszcza gdy się sprawdza znajomość (wiedzy) błahych banalnych spraw, na które mylnie odpowiadają! Dwóch licencjonowanych Zarządców się wypowiedziało i dwie różne odpowiedzi – bez komentarza. > ale znam takich, dlatego wchodzenie z Panem w dalszą polemikę uwaZam za bezpodstawną. Też tak myślę. Wstydu nie warto się najeść ale z drugiej strony zapytam retorycznie; Co by się stało, gdyby elektryk z „licencją” w gniazdku zamiast zera i fazy podłączyłby dwa zera? Tani fachowiec i dobry (nie wspomnę, że „licencjonowany)? > Pytania są naprawdę banalne, ale sposób w jaki Pan pisze życzy trochę większej kultury. I tu się Pan myli! W kwestii kultury to nie przypominam sobie abym Pana nazwał chamem, ćwokiem, naburmuszonym gnojkiem i.t.p Inną rzeczą jest stwierdzenie przydatności do zawodu, którym Pan tu handluje dlatego należy spodziewać się, że sprawdzać będą Pana kwalifikacje. I nic w tym obraźliwego chyba, że „chałę” się sprzedaje! Z tym też może się Pan nie zgodzić co mnie nie będzie dziwić. > Zyczę Panu aby Pan miał jak nawięcej ofert i żeby potencjalni właściciele byli z Pana zadowoleni. Ja nie szukam klientów (WM) Ja im staram się pomagać - bezinteresownie a to co innego. > Pozdrowienia Przyłączam się. Miro_mx Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Miro_mx ;-) 31.08.06, 19:14 Mirosławie zgloś sie do komisji przyznającej licencje na zarządzanie będzie tam z ciebie "pożytek". Pieniaczy też tam potrzebują , bo przecież z takimi też wałaścicielami przyjdzie sie potykać. Odpowiedz Link Zgłoś
bykira Re: Miro_mx ;-) 01.09.06, 09:58 Witam mam lepsze (trudniejsze pytania).Czy ktoą chciałby sie podjąć odpowiedzi? Czekam na odważnego.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
miro_mx Re: Miro_mx ;-) 01.09.06, 15:23 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=523&w=47166056&a=47292816 Odpowiedz Link Zgłoś
bykira Re: Miro_mx ;-) 01.09.06, 16:33 zapomniałam już o tamtym poście dlatego nie wysłałam ci tego zdjęcia ale to nadrobię(ocieplenie wykonalismy rok temu a jak sie nie mylę to naruszenie posiadania przedawnia się z upływem roku w związku z ta sytuacja grozi nam jedynie opłata legislacyjna o ile czepi sie nadzór budowlany bo nie dokonalismy zgłoszenia iz będziemy robic ocieplenie, a burmistrz jest taki wściekły bo wezwalismy go do zapłaty za lokal uzytkowy który położony jest w 144m w naszej nieruchomosci a nie posiada u nas udziałów (udziały posiada w nieruchomosci obok)słyszał ktoś cos takiego? to najwiekszy bubel prawny o jakim słyszałam.Pozatym pozostaje jeszcze kwestia 10 lat bezumownego korzystania z nieruchomosci i unieważnienie aktu notarialnego dla tego lokalu sprzedanego bez udziału w nieruchomosci w której jest połozony .Odpowiadajac serafinowi myslę ze roszczenie o zapłatę zaliczek na poczet kosztów zarzadu przedawnia sie po trzech latachi to nie dlatego ze nie jest to czyn niedozwolony -wyrzadzajacy szkodę tylko dlatego iż jest to swiadczenie cykliczne Odpowiedz Link Zgłoś
bykira Re: Miro_mx ;-) 01.09.06, 16:33 zapomniałam już o tamtym poście dlatego nie wysłałam ci tego zdjęcia ale to nadrobię(ocieplenie wykonalismy rok temu a jak sie nie mylę to naruszenie posiadania przedawnia się z upływem roku w związku z ta sytuacja grozi nam jedynie opłata legislacyjna o ile czepi sie nadzór budowlany bo nie dokonalismy zgłoszenia iz będziemy robic ocieplenie, a burmistrz jest taki wściekły bo wezwalismy go do zapłaty za lokal uzytkowy który położony jest w 144m w naszej nieruchomosci a nie posiada u nas udziałów (udziały posiada w nieruchomosci obok)słyszał ktoś cos takiego? to najwiekszy bubel prawny o jakim słyszałam.Pozatym pozostaje jeszcze kwestia 10 lat bezumownego korzystania z nieruchomosci i unieważnienie aktu notarialnego dla tego lokalu sprzedanego bez udziału w nieruchomosci w której jest połozony .Odpowiadajac serafinowi myslę ze roszczenie o zapłatę zaliczek na poczet kosztów zarzadu przedawnia sie po trzech latachi to nie dlatego ze nie jest to czyn niedozwolony -wyrzadzajacy szkodę tylko dlatego iż jest to swiadczenie cykliczne Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: Miro_mx ;-) 01.09.06, 17:36 bykira napisała: .Odpowiadajac serafinowi myslę > ze roszczenie o zapłatę zaliczek na poczet kosztów zarzadu przedawnia sie po > trzech latachi to nie dlatego ze nie jest to czyn niedozwolony -wyrzadzajacy > szkodę tylko dlatego iż jest to swiadczenie cykliczne Roszczenie o zapłatę zaliczek to jedno a roszczenie o zapłatę za konkretne wydatki wspólnoty składające się na koszty zarządu nieruchomością to drugie. Jeżeli nawet ktoś nie płacił zaliczek i w jakiś sposób to się przedawniło, to nie znaczy, że przedawniło się roszczenie o pokrycie jego udziału w wydatkach wspólnoty - te niekoniecznie są cykliczne. Odpowiedz Link Zgłoś
bykira Re: Miro_mx ;-) 01.09.06, 09:58 Witam.Mam lepsze (trudniejsze )pytania.Czy ktoś chciałby się podjąc odpowiedzi? Czekam na odważnego.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: Miro_mx ;-) 01.09.06, 10:53 proszę bardzo - jeżeli udzielisz odpowiedzi na pytanie : czy niewpłacanie przez członka wspólnoty mieszkaniowej obowiązujących go z mocy art. 15. ust. 1 ustawy o własności lokali ( Na pokrycie kosztów zarządu właściciele lokali uiszczają zaliczki w formie bieżących opłat, płatne z góry do dnia 10 każdego miesiąca.) zaliczek stanowi czyn niedozwolony w rozumieniu przepisów kodeksu cywilnego ? pytanie zadaję w kontekście Uchwały pełnego składu Izby Cywilnej SN z 17.02.2006 (III CZP 84/05) Roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym przedawnia się z upływem lat dziesięciu od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wyrządzające szkodę ( art. 442 § 1 zdanie drugie k.c.), bez względu na to, kiedy szkoda powstała lub się ujawniła. Zdaniem pytającego uchylanie się od ustawowego obowiązku jest czynem niedozwolonym, gdyż narusza obowiązujący porządek prawny ( art. 87 konstytucji ) Odpowiedz Link Zgłoś
grandy Pytający rację ma i nie ma zarazem 02.09.06, 17:33 Pytający ma rację określając zaleganie z zapłatą ustawowo należnej zaliczki jako czyn niedozwolony, bowiem takim czynem jest każde zachowanie (również niezawinione) wyrzadzające szkodę innej osobie. Pytający nie ma racji próbując zastsować do określenia okresu przedawnienia roszczeń z tytułu zalegania z zapłatą zaliczek zdanie drugie cytowanego artykułu kodeksu cywilnego. Paragraf 1 artykułu 442 kodeksu cywilnego brzmi następująco: "Roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym ulega przedawnieniu z upływem lat trzech od dnia, w którym poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. Jednakże w każdym wypadku roszczenie przedawnia się z upływem lat dziesięciu od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wyrządzające szkodę." Poszkodowaną jest wspólnota (dokładniej właściciele lokali tworzący wspólnotę, ale zastosujmy ten skrót myślowy i niech mi przyzwoici ludzie wybaczą użycie tego narzędzia rozumowania, splugawionego ostatnio przez pewnego wiceministra). Sprawcą czynu zabronionego jest właściciel lokalu zalegający z zapłatą należnej zaliczki. Poszkodowany zna więc sprawcę, a o szkodzie dowiaduje się każdego 11 dnia miesiąca - chyba, że nie prowadzi rejestru właścicieli lokali lub ewidencji wpłaconych zaliczek, ale to już jego wina. W odniesieniu więc do rozrachunków wspólnot mieszkaniowych w właścicielami lokali zastosowanie ma zdanie pierwsze art. 442, z którego wynika, że przedawnienie roszczeń następuje po trzech latach. To samo można odczytać z art. 118 kodeksu cywilnego ("Jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi lat dziesięć, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata."; miesięczne zaliczki z pewnością są świadczeniami okresowymi). Gdyby wspólnota nie z własnej winy nie znała osoby zobowiązanej do zapłaty miesięcznych zaliczek lub nie wiedziała, że taka osoba zobowiązana jest do zapłaty tych zaliczek i tego nie czyni - to mogłaby powoływać się na zdanie drugie art. 442 kc oraz cytowaną uchwałę SN. --- Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: Pytający rację ma i nie ma zarazem 02.09.06, 22:32 uchwała brzmi tak : Uchwała pełnego składu Izby Cywilnej SN z 17.02.2006 (III CZP 84/05) Roszczenie o naprawienie szkody wyrządzonej czynem niedozwolonym przedawnia się z upływem lat dziesięciu od dnia, w którym nastąpiło zdarzenie wyrządzające szkodę ( art. 442 § 1 zdanie drugie k.c.), bez względu na to, kiedy szkoda powstała lub się ujawniła. a w piątek TK i to zakwestionował ; SN powiedział niedawno tak : 2002.11.08 wyrok SN III CKN 1115/00 Kolizję wartości przejawiającej się w pewności stosunków prawnych, chronionej instytucją przedawnienia, oraz wartości, jaką stanowi prawo pokrzywdzonego do uzyskania ochrony prawnej naruszonego dobra, można w wyjątkowych wypadkach rozwiązywać przy pomocy klauzuli zawartej w art. 5 k.c.} gdyby to wszystko było zupełnie oczywiste , to zapytany w marcu departament prawno-legislacyjny ministerstwa sprawiedliwości udzieliłby stosownej odpowiedzi - a jej do dzisiaj brak Odpowiedz Link Zgłoś