adwisnie 18.09.06, 13:09 czy ktos otrzymał dotacje z Unii na odnowienie elewacji budynku (wpisanego do rejestru zabytków)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xxxll Re: dotacje unijne - zapytanie 18.09.06, 17:25 Unijne miliony na innowacje na CD Już dziś (18 września poniedziałek)w Gazecie Prawnej W ramach Sektorowego Programu Operacyjnego Wzrost Konkurencyjności Przedsiębiorstw dostępnych jest jeszcze około 100 mln zł na realizację projektów celowych Na naszej płycie wraz z Ministerstwem Nauki i Szkolnictwa Wyższego przybliżamy wszystkie niezbędne informacje na temat kto i jak może skorzystać ze środków unijnych procedury ubiegania się o dofinansowanie wzory dokumentów jakie należy złożyć oraz instrukcje do ich wypełnienia kreator biznesplanu terminy wykonania i rozliczenia projektów najważniejsze akty prawne Na płycie znajdziesz także przykłady projektów zrealizowanych w ramach programu SPO-WKP oraz informacje o nowych funduszach strukturalnych. Odpowiedz Link Zgłoś
baska123 Re: dotacje unijne - zapytanie 03.12.06, 18:44 A dzisiaj lub w dniach najbliższych tj. 3 grudnia 2006 i potem gdzie znajdę te informacje? Szczególnie interesuje mnie problem remontu budynku obciążonego azbestem na elewacji. Proszę też osoby zorientowane o pomoc w uzyskaniu źródłowych informacji natury prawnej, dotyczące warunków technicznych wykonywania robót na budynkach mieszkalnych z elewacjami pokrytymi tynkiem azbesto-cementowym. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: dotacje unijne - zapytanie 03.12.06, 19:58 XXXLL chyba wprowadzil Cie blad, programow sa setki a remont zabytkow chyba ciezko podciagnac pod wzrost konkurencyjnosci. Fundusze beda dostepne jak najbardziej od nowego roku w ramach Nowej Perspektywy Finansowej 2007-2013, informacji szukaj w Ministerstwie Kultury www.mk.gov.pl. I daj prosze znac jak Ci poszlo, tez sie bede najprawdopodobniej o to starac. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: dotacje unijne - zapytanie 03.12.06, 20:16 Jak to fajnie zasisć populizm. Ja napisałem o płycie jaką wydano 18 września 2006 i co na niej jest. ...a nie, że już rozdają kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
asmarabis Re: dotacje unijne - zapytanie 03.12.06, 21:37 Ale czy pytanie brzmialo jakie plyty CD ostatnio wydano?;-. I kto mowi o rozdawaniu kasy, zeby dostac dofinansowanie droga jest bardzo dluga i wyboista ale probowac warto..... Odpowiedz Link Zgłoś
baska123 Re: dotacje unijne - zapytanie 03.12.06, 23:10 Ważniejsza dla mnie jest sprawa utylizacji azbestu. Więć powtarzam się: "Proszę osoby zorientowane o pomoc w uzyskaniu źródłowych informacji natury prawnej, dotyczące warunków technicznych wykonywania robót na budynkach mieszkalnych z elewacjami pokrytymi tynkiem azbesto-cementowym." Odpowiedz Link Zgłoś
serafin666 Re: dotacje unijne - zapytanie 03.12.06, 23:42 jesteś głupia albo leniwa i bezczelna; wpisz sobie w wyszukiwarce "usuwanie azbestu" Odpowiedz Link Zgłoś
baska123 Re: dotacje unijne - zapytanie 04.12.06, 00:53 Dopadłeś mnie? Kto arogancki bufonie dał Ci prawo tak się do mnie zwracać? Ty "wszystko" mający jednokomórkowcu. Zaraz pewno i babczyk coś mi wysmaruje. Was nie pytam-jesteście wolni panowie dwaj. baska123 Odpowiedz Link Zgłoś
olubek Re: dotacje unijne - zapytanie 04.12.06, 08:48 Pieniądze unijne i doatcje do likwidacji azbestu to dwie różne sprawy. Jeśli chcesz zlikwidować azbest i potrzebujesz pieniędzy to skieruj swoje kroki do Wydziału Ochrony Środowiska w swoim mieście. Powinien istnieć Regulamin Gminnego Funduszu Ochrony Środowiska, który najczęściej przewiduje dotacje do tego typu inwestycji. Jeśli regulamin nie istnieje to do pomocy finansowej w tego typu inwestycjach zobowiązuje samorząd Ustawa Prawo Ochrony Środowiska Art. 406 i 407. - to w sprawie środków krajowych. Fundusze unijne to osobna sprawa. Obecnie pieniądze dla wspólnot siedzą w ZPORR, ale to już historia bo program kończy się za 27 dni. Nowe pieniądze będą w Regionalnych Programach Operacyjnych (w każdym województwie inny), które będą obowiązywały w latach 2007-2013. Niestety Urzędy Marszałkowskie opracowyjąc RPO nie zawsze przewidziały mozliwość udzielenia dotacji wspólnocie. Musisz pocztać program dla Twojego województwa, następnie w Urzędzie Miasta dowiedzieć się, czy Twój budynej jest objęty Lokalnym Programem Rewitalizacji, itd.... Aby opowiedzieć to trzeba napisać książkę. Zainteresuj się książką, która pojawi się na rynku w przyszłym tygodniu nakładem wydawnictwa Municipium - Finansowanie inwestycji wspólnot mieszkaniowych (www.municipium.com.pl). Jeśli wyślesz mi prywatnego maila to podam szczególy tej publikacji - niestety regulamin forym nie pozwala na reklamę. Pozdrawiam Paweł PS. xxxll pisał o funduszach dla małych i średnich przedsiębiorstw - to kompletnie co innego. Tam nie ma pieniędzy dla wspólnot. Odpowiedz Link Zgłoś
baska123 Re: dotacje unijne - zapytanie 04.12.06, 09:23 Mieszkam w budynku wysokim - 30 letnim. Nie jestem członkiem wspólnoty lecz spółdzielni mieszkaniowej. Jestem zainteresowana każdą publikacją dotyczącą walki z potwornym błędem przeszłości "stosowaniem azbestu w budownictwie". mój adres: baska123@gazeta.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś