Dodaj do ulubionych

Nowy Zarząd

06.11.06, 15:23
Deweloper ustanowił siebie zarządem naszej Wspólnoty,dokonując stosownego
zapisu w aktach notarialnych.Zapis mówi o sprawowaniu przez dewelopera
zarządu,przez 3 lata,licząc od daty podpisania pierwszego aktu notarialnego.Za
parę tygodni kończy się ten termin.W jakie sposób mamy powołać nowy zarząd ?
Czy zapis w naszych aktach notarialnych wygasa samoistnie?Czy trzeba odwołać
stary zarząd w obecności notariusza ?
Obserwuj wątek
    • serafin666 Re: Nowy Zarząd 06.11.06, 16:14
      notariusz niepotrzebny ; wezwijcie aktualny zarząd ( wezwanie podpisane przez
      minimum 10% udziałów ) do zwołania w okreslonym terminie zebrania wspólnoty z
      zadanym porządkiem obrad ( minimum : 1. wybór zarządu ; 2. plan gospodarczy na
      rok 2007 ; 3. uchwała o zasadach ewidencji i rozliczeń - propozycję takiej
      uchwały mogę Ci przysłać - jeżeli podasz adres mailowy ) ;

w wypadku, gdyby aktualny zarząd zebrania nie zwołał - może to skutecznie
      zrobić grupa wnioskodawców
      • andrzejc4 Re: Nowy Zarząd 06.11.06, 16:58
        A co z zapisem na temat obecnego zarządu w naszych aktch notarialnych i księdze
        wieczystej?Kto i na jakiej podstawie ma ten zapis wykreślić ?
        • serafin666 Re: Nowy Zarząd 06.11.06, 19:24
          czy jak masz w akcie zapis o kredycie i hipotece - to też zmieniasz akt po
          spłaceniu kredytu ?
          • xxxll Re: Nowy Zarząd 06.11.06, 19:29
            to jest nie dobra porada
          • andrzejc4 Re: Nowy Zarząd 06.11.06, 20:03
            serafin666 napisał:

> czy jak masz w akcie zapis o kredycie i hipotece - to też zmieniasz akt po
            > spłaceniu kredytu ?
            Nie,ale zmieniam wpis w księdze wieczystej.
          • andrzejc4 Re: Nowy Zarząd 06.11.06, 20:34
            W księdze wieczystej całej nieruchomości jest wpis w
            podrubryce:prawa,roszczenia,ograniczenia,ostrzeżenia "zarząd nieruchomością
            wspólną sprawowany będzie zgodnie z & 9 umowy ustanowienia odrębnej własności
            lokali ijego sprzedaży".Nie mam pojęcia do czego tu potrzebny notariusz ?
        • xxxll Re: Nowy Zarząd 06.11.06, 19:31
          Trzeba podjąć uchwałę o sposobie zarządu nieruchomością.
          • andrzejc4 Re: Nowy Zarząd 06.11.06, 20:02
            Członkami zarządu zostaną mieszkańcy, wybrani przez wspólnotę.Najbardziej zależy
            mi na tym,żeby póżniej nie okazało się,że skoro istnieje zapis w księdze
            wieczystej i naszych aktach notarialnych o dotychczasowym zarządzie,to ktoś
            będzie mógł podważyć prawomocność naszych działań.Tzn.podjęcie uchwały o
            sposobie zarządu nieruchomością,jak i wybór nowego zarządu bez obecności
            notariusza.Mam trzy opinie na ten temat.Dwie mówią,że obecność notariusza jest
            zbędna,jedna twierdzi coś wręcz przeciwnego (żeby usunąć zapis w księdze
            wieczystej o zarządzaniu naszą nieruchomością przez dewelopera na czas określony
            tj. 3 lata)musi być obecny na zebraniu notariusz który poświadczy naszą decyzję
            o zmianie zarządu.Dla mnie to głupota.Ale muszę mieć pewność że nasze działania
            są zgodne z prawem,jak i odpowiedż na pytanie.Na podstawie czego zostanie
            usunięty zapis w księdze wieczystej o dotychsawym zarządzie ?
      • andrzejc4 Re: Nowy Zarząd 06.11.06, 21:22
        Dzięki,podaję adres: andrzejc4@autograf.pl
      • andrzejc4 Re: Nowy Zarząd 06.11.06, 21:26
        serafin666 napisał:

> notariusz niepotrzebny ; wezwijcie aktualny zarząd ( wezwanie podpisane przez
        > minimum 10% udziałów ) do zwołania w okreslonym terminie zebrania wspólnoty z
        > zadanym porządkiem obrad ( minimum : 1. wybór zarządu ; 2. plan gospodarczy na
        > rok 2007 ; 3. uchwała o zasadach ewidencji i rozliczeń - propozycję takiej
        > uchwały mogę Ci przysłać - jeżeli podasz adres mailowy ) ;
        >
        > w wypadku, gdyby aktualny zarząd zebrania nie zwołał - może to skutecznie
        > zrobić grupa wnioskodawców

Dzięki,podaję adres : andrzejc4@autograf.pl
      • elish Re: Nowy Zarząd 08.01.07, 14:17
        Witam.Bede wdzieczna,jesli i ja otrzymam propozycje uchwaly o zasadach ewidencji
        i rozliczen.Moj e-mail:elish@gazeta.pl

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka