Dodaj do ulubionych

podzielniki ciepła

15.01.07, 15:15
Witam!
Mam dwa pytania odnośnie podzielników ciepła:

1. czy przedpokój jest zaliczany do powierzchni mieszkalnej, czy tak jak
łazienki nie?
2. jezeli w moim budynku kaloryfery są zamontowane tylko na 1 i 4 piętrach w
przedpokojach, czy zgodnie z prawem są opomiarowane, czy tak jak w łazienkach
powinny być nieopomiarowane??
Obserwuj wątek
    • cukierrrek Re: podzielniki ciepła 16.01.07, 11:23
      nikt sie nie wypowie??
      • wprost5 Re: podzielniki ciepła 16.01.07, 12:11
        Jak szukacie dziury w całym, to zakładajcie sobie podzielniki!
        Najpierw opracujecie dobry regulamin rozliczeń, wiele pisano na ten temat! Moze
        dlatego nie ma odzewu.
        • cukierrrek Re: podzielniki ciepła 16.01.07, 13:03
          Podzielniki są juz założóne chyba 4 lata. Teraz usiłujemy je zdjąć, ale
          niestety część mieszkanców, którzy mają zwroty, jest temu przeciwna i zdjęcie
          raczej nie przjedzie. W związku z tym, ze mieszkam na 4 piętrze, mieszkanie
          narożne, to zastanawiam się, czy nie przysługują mi z tego tytułu jakieś
          przywileje. Wątków na temat podzielników jest dużo, ale nic, co by mnie
          interesowało nie znalazłam, dlatego założyłam swój watek...
          • a_za Re: podzielniki ciepła 16.01.07, 22:05
            Popatrz tutaj: www.isanit.pl/forum/forum.php
            Nie ma wyraźnych przepisów prawa ani norm co do rozliczania ciepła wg
            podzielników. System rozliczeń to sufituwa. Według tych samych wskazań
            podzielnika, w zależności od przyjętej metody rozliczeń wynik (poniesiony przez
            ciebie koszt ogrzewania) może się różnić o 200% i więcej. Ale jedno jest pewne -
            w prawie energetycznym jest zapis, że należy stosować wsp. korekcyjne, ze
            względu na położenie mieszkania w bryle budynku. Czyli w twoim przypadku
            wskazania podzielnika powinny być pomnożone przez współczynnik mniejszy od 1.
            Niestety - wysokość tego współczynnika jest zwykle przyjmowana "na oko". Jeżeli
            wsp. będzie wyznaczany w oparciu o zalecenia INSTALU może wynosić 0,7 (dla
            najzimniejszego mieszkania) albo 0,8; albo 0,9 - zależy od roku budowy. Jeżeli
            będzie wyliczany w oparciu o projektowe zapotrzebowanie na ciepło może wynosić
            np. 0,4 (ja mam taki, w mieszkaniu narożnym na ostatnim piętrze)a może być i
            mniejszy. Jak widzisz wybór jest duży. Najlepiej zdjąć to świństwo. Jak? Nie
            mam niestety pojęcia. Myślałam już o taczkach dla prezesa SM, Zarządu.
            Regulaminy rozliczeń są tak formułowane, że jak zdejmniesz podzielnik, to będą
            cię rozliczać stawką karną. Zwykle regulaminy określają - ile osób w bloku musi
            zrezygnować z podzielnika, żeby przejść na rozliczanie z metra2 powierzchni
            mieszkania. Zwykle jest to 80, 90%. 10, 20% zadowolonych opomiarowanych, jak
            już wiesz, zawsze się znajdzie. Zresztą, celowo firmy tak rozliczają, żeby
            odpowiedni procent lokatorów był zadowolony.
            Pozdrawiam
            • cukierrrek Re: podzielniki ciepła 16.01.07, 23:03
              dzisiaj było zebranie w tej sprawie i niestety większość mieszkańcow
              opowiedziała się przeciwko zdjęciu podzielników :/ ale jak się mieszka na 2 czy
              3 piętrze i jest sie ogrzewanym z kazdej strony no to nic wiecej do szczescia
              nie trzeba, zwlaszcza jak sie jeszcze otrzymuje 300 zl zwrotu...
              a jakie są u Ciebie koszty stałe?? bo u mnieone wynoszą się 70% !!! co wydaje
              mi się po prostu SKANDALEM
              • a_za Re: podzielniki ciepła 17.01.07, 09:40
                Im wyższe koszty stałe tym lepiej dla ciebie. Dla kosztów stałych jednostką
                rozliczeniową jest 1m2 powierzchni mieszkania. Wg wskazań podzielników są
                rozliczane koszty zmienne - u ciebie 30%. Często koszty zmienne są też
                dzielone: na koszty ogrzewania pomieszczeń wspólnych(jednostka rozliczeniowa -
                1m2) i koszty zużycia - gdzie jednostką rozliczeniową jest rozliczeniowa
                jednostka zużycia (czyli to co wskaże podzielnik wymnożone przez
                współczynniki). U mnie koszty stałe wynoszą 33% - rozliczane na m2 mieszkania.
                Koszty zmienne są podzielone - z tych 67% kosztów zmiennych: 15% to koszt
                ogrzewania pomieszczeń wspólnych rozliczane na 1m2 powierzchni, reszta to
                koszty zmienne rozliczane wg wskazań podzielników. Im wyższe koszty zmienne,
                rozliczane z podzielników, tym większe opłaty dla mieszkań niekorzystnie
                położonych, ze zbyt wysokimi wsp. na korektę położenia.
                Z drugiej strony, kupować podzielniki, opłacać ich montaż a potem odczyty i
                rozliczenie po to tylko, żeby rozliczyć te 30% ciepła to paranoja. Ale tak się
                robi po to właśnie żeby zmniejszyć różnice w kosztach ponoszonych przez
                poszczególnych lokatorów. Firmy rozliczające doskonale wiedzą, że system
                rozliczeń w żaden sposób nie koreluje z rzeczywistym komfortem cieplnym w
                mieszkaniach, ale z czegoś żyć muszą! Jedyny dobry system jaki opracowały te
                firmy to system zachęty preziów i zarządów SMów do opomiarowania.
                pozdrawiam
                • wprost5 Re: podzielniki ciepła 17.01.07, 17:58
                  Oczywiście, a_za ma rację, tylko jak przekonać innych? Jesteście bardzo
                  sprytnie rozliczani, bo najprawdopodobniej ustalone sa zbyt wysokie zaliczki i
                  dlatego sa dośc duże zwroty dla niektórych i dlatego oni będa bronić
                  podzielników do upadłego. Oczywiście 70 procent kosztów stałych to jakiś
                  absurd, bo wówczas indywidualny osobnik ma male mozliwości ewentualnych
                  oszczędności, które i tak są problematyczne, bo mogą prowadzić do opłakanych
                  skutków.
                  • cukierrrek Re: podzielniki ciepła 17.01.07, 22:16
                    skutki są takie, ze niedość, ze jest zimno, to grzyb zaczyna wyłazic na
                    scianach.... a teraz mają nam wprowadzic podzielniki elektroniczne na miejsce
                    tych cieczowych z metronu :/
                    • wprost5 Potwierdzenie obserwacji innych! 19.01.07, 11:15
                      To co pisze cukierrrek jest jedynie potwierdzeniem obserwacji poczynionych juz dawno temu przez inne osoby uszczęśliwione przez róznych cwaniaków podzielnikami! Gdyby pogrzebać w wątkach na ten temat, wiele pisze się, że w dążeniu do maksymalnych oszczędności w opłatach za ciepło dochodzi do powstawania grzyba i pleśni. Potem walka z tym często kosztuje więcej niż iluzoryczne oszczędności.
                      A zamiana podzielników wyparkowych na elsktroniczne, niby troche dokladniejsze i pozbawione wad tych pierwszych i tak nie usunie podstawowego mankamentu tych urządzeń - nie sa to urządzenia pomiarowe i nigdy nimi nie będą. Będzie to zamiana przyslowiowej "siekierki na kijek", na której zarobi tylko ich dostawca i instalator.
                      • baska123 Re: Potwierdzenie obserwacji innych! 19.01.07, 14:17
                        Ciepełko jest towarem, za towar trzeba płacić, bez ciepła żyć trudno.
                        Źródłem zła nie jest wyłącznie system rozliczeń.
                        Za to, że Cukierkowi zimno odpowiadają budowlańcy i normy zastosowane przez
                        projektantów oraz wykonawcy.
                        Mieszkam w wysokim bloku na parterze, podzielniki na grzejnikach 11-ty rok.
                        Przed założeniem podzielników - grzejniki gorące, z kranów wrzątek,
                        a termometr wskazywał 14 stopni,nogi przymarzały do podłogi.
                        Po zakończeniu akcji "podzielniki" mogłam sobie pokręcić,nastawić na 5-tkę albo
                        gwiazdeczkę, dalej w dni mroźne miałam w mieszkaniu zimno.
                        Dopiero kiedy wymusiłam zamykanie okien piwnicznych - przestała mnie chłodzić
                        podłoga, wymieniłam okna i jest prawie doskonale.
                        Mimo długiej i ostrej poprzedniej zimy- mam nadpłatę, zaworki ustawione
                        przeważnie na 2-kę.
                        A miesięczna zaliczka za zamówioną moc i ogrzewanie 103.17zł (54,66 m.kw.)
                        Jeśli firma instalująca system rozliczeń podchodzi poważnie do pracy,
                        to przeprowadza szczegółową analizę i regulację całej instalacji.
                        Źle dzieje się tam, gdzie ze strony administracji budynku nie ma fachowego
                        nadzoru nad projektem i wykonaniem opomiarowania.
                        Czasem maleńkie zaniedbanie np: brak zaworów "podpionowych", lub niewłaściwe
                        kryzowanie może być powodem narzekań na podzielniki-a one nie są winne.
                        Istotne jest ustawienie czujnika pogodowego, sterującego instalacją , itd.
                        Cukierku wiem jak to jest w zimnej chacie.
                        Bardzo chcę Ci pomóc, zianie nienawiścią do prezesów i winienie urządzeń nie
                        ogrzeje Twojego mieszkania.

napisz może na gazetę-jak chcesz? baska123@gazeta.pl
                        • a_za Re: Potwierdzenie obserwacji innych! 19.01.07, 22:36
                          Płacisz mniej nie dlatego że masz podzielnik i oszczędzasz, tylko dlatego, że
                          zmniejszono straty cieplne budynku. Bez podzielników efekt byłby ten sam, gdyby
                          wykonano odpowiednie prace docieplające. Poza tym należysz do grupy lokatorów
                          dla których współczynniki są łaskawe. Natomiast pozostali lokatorzy, ci dla
                          których współczynniki są mniej przychylne, marznąc, sponsorują twoje ciepełko.
                          • adas341 Re: Potwierdzenie obserwacji innych! 19.01.07, 23:33
                            moj znajomy mieszka na parterze i teraz płaci ryczaltem bo miał już dosyć
                            ciąglego dopłacania. Komisja, ktroa przyszła powiedziala, że może ktoś w piwnicy
                            okno otwiera, że nie ma palić w domu i wieszać nic mokrego na kaloryferach :D
                            teraz placi 250 zl miesięcznie za ogrzewanie. A bywało, że musiał dopłacać i
                            wychodziło po 300 i więcej po rozliczeniu. Moim zdaniem powinny być liczniki
                            takie jak na wode - ponoć coś takiego jest. Licznik na blok i rozliczane według
                            metrazu.
                            • wprost5 Do adas 341! 20.01.07, 10:33
                              Rady komisji dla Twego znajomego to jakies oczywiscie idiotyzmy obliczone na
                              niewiedzę ludzi.
                              Liczniki, o ktorych piszesz, to cieplomierze. Nie wiem natomiast, czy chcesz je
                              instalować jeden w budynku i rozliczenie ryczałtowe w zaleznosci od powierzchni
                              lokalu czy ciepłomierze indywidualne w kazdym lokalu. Jeśli to drugie, to
                              sprawa się komplikuje ze względu na koszty, odpowiednią instalację w lokalu i
                              znowu to, że takie mierniki będą znowu trochę lepszymi podzielnikami w
                              porownaniu z klasycznymi podzielnikami. A to dlatego, że ze względu na
                              przenikanie ciepła przez ściany od i do sąsiadow to, co wskażą ewentualnie
                              ciepłomierze w lokalu nie jest tożsame z rzeczywistym poborem ciepła przez ten
                              lokal.
                              Ciepło do ogrzewania lokalu jest jedynym medium, które jest bardzo silnie
                              zależne od zachowania się sąsiadaów danego lokalu i jego położenia z czego nie
                              zdaje sobie sprawy wielu z nas!
                          • baska123 Re: Potwierdzenie obserwacji innych! 20.01.07, 14:09
                            Jeśli uczono by Ciebie skutecznie matematyki,
                            to takich nieprzemyślanych teorii byśmy tutaj nie widzieli.
                            Nic mi wiadomo by zmniejszano straty cieplne budynku-docieplono
                            ściany szczytowe 12 lat temu (nie przylega moje mieszkanie do szczytu)
                            a elewacyjne będziemy docieplać , póki co gromadzimy środki na f.r.
                            Okna wymieniłam i dzięki temu płacę mniej niż sąsiedzi, którzy tego nie zrobili.
                            Gdybym nie była rozliczana ze wskazań podzielników to z moich oszczędności
                            korzystali by wszyscy-rozumiesz coś z tego co piszę?
                            A współczynniki wcale nie są jak piszesz dla mnie łaskawe, w mieszkaniach o
                            położeniu korzystnym zawory są pozakręcane i na brak ciepła ludzie nie
                            narzekają.
                            Jeszcze coś ?
                            • baska123 Re: Potwierdzenie obserwacji innych! 20.01.07, 14:10
                              To piszę do a_za
                              • a_za Re: Potwierdzenie obserwacji innych! 20.01.07, 22:22
                                Liczę całkiem nieźle ;). Nie trzeba wyjątkowych zdolności matematycznych, żeby
                                wiedzieć, że wymiana okien, zamknięcie okienek w piwnicy - to czynniki
                                ograniczają straty cieplne budynku. Bo Twoje mieszkanie jest w budynku i jest z
                                nim nieodłącznie związane. Mogłaś wymusić zamykanie okien w piwnicy nie mając
                                podzielnika. Okna też mogłaś wymienić. Wolałaś marznąć - Twoja sprawa. A tak
                                apropos - w związku z wymianą okien powinni Ci zwiększyć wsp. korekcyjny.
                                Jeżeli macie automatykę pogodową to z podzielnikami, czy bez opłaty za ciepło
                                dla całego budynku byłyby praktycznie takie same. Z Twoich wypowiedzi na forum
                                wnioskuję, że mało się w tym orientujesz, jak zresztą większość opomiarowanych,
                                którzy mają korzystne wsp. korygujące. Ja miałam okazję przypatrzeć się
                                działaniu systemu na całym osiedlu. Pewnie mi nie uwierzysz, ale system
                                rozliczeń kosztów ciepła opierający się na wskazaniach podzielników, jest
                                najbardziej krzywdzącym systemem jaki dotąd wymyślono. Na dodatek najbardziej
                                trwałym, bo jak już wielokrotnie pisałam, wystarczy garstka zadowolonych (ich
                                procent określają regulaminy rozliczeń) aby system mógł swobodnie funkcjonować
                                i krzywdzić resztę lokatorów. Polecam Ci poczytać materiały z konferencji na
                                ten temat rozliczania kosztów ciepła, odbywającej się co roku w Krynicy.
                                Pozdrowienia
                                • baska123 Re: Potwierdzenie obserwacji innych! 21.01.07, 16:35
                                  a_za,uwierz mi,lepszy taki system niż żaden, za którym obstajesz.
                                  Powinnam po takiej ocenie mojej wiedzy teoretycznej i praktycznej
                                  (nie obserwacyjnej)dać Tobie i sobie spokój i zignorować przytyki.
                                  Ale zasługujesz na ten mój wysiłek bo ....na tak poprostu.
                                  Gratuluję Ci wysokiej samooceny.
                                  Trafiła kosa na kamień - ja siebie też wysoko oceniam.
                                  Wszystko wiesz nie tylko lepiej ale "najlepiej".
                                  Nawet wiesz co ja czytam i co powinnam, i co dla mnie i innych najlepsze.
                                  Wiem, wiem ,wszystkiemu winne podzielniki, atomy i może jescze PO.
                                  Przecież nie masz co zapronować zamiast podzielników.
                                  Powrót do rozliczania z metra kwadratowego to przysłowiowe wracanie na drzewa.
                                  Ani ekonomiczne, ani ekologiczne, ani sprawiedliwe
                                  dla odbiorców ciepła i wszystkich.
                                  Narazie. Pochlebiaj sobie, grunt to dobre samopoczucie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka