Dodaj do ulubionych

węzeł cieplny

08.05.03, 11:04
Dzień Dobry

Jesteśmy bardzo młodą wspólnotą i mam pytanie- czy ktoś z Państwa przekazywał
WĘZEŁ CIEPLNY Przedsiebiorstwu Cieplnemu - Mamy juz dść - po ostatniej zimie
zwłaszcza - biegać do węzł i sprawdzać czy tam wszystko w porządku
Bardzo proszę o odpowiedzi. Jednym z członków Wspólnoty jest niestety gmina
(42%)
Obserwuj wątek
    • michalina121 Re: węzeł cieplny 12.05.03, 10:24
      Czy mogę prosić o odpowiedź na ten wątek?
      PLEASE
      • aga.10 Re: węzeł cieplny 12.05.03, 18:14
        A czy po przekazaniu węzła cieplnego nie zaczniecie wiecej płacić za ciepło?
        Czy nie bedzie was obowiazywała inna opłata stała? Zapytajcie się.
    • asam11 Re: węzeł cieplny 12.05.03, 21:11
      michalina121 napisała:

> Dzień Dobry
      >
      > Jesteśmy bardzo młodą wspólnotą i mam pytanie- czy ktoś z Państwa przekazywał
      > WĘZEŁ CIEPLNY Przedsiebiorstwu Cieplnemu - Mamy juz dść - po ostatniej zimie
      > zwłaszcza - biegać do węzł i sprawdzać czy tam wszystko w porządku
      > Bardzo proszę o odpowiedzi. Jednym z członków Wspólnoty jest niestety gmina
      > (42%)

Radziłbym zawrzeć umowę z konserwatorem co (z uprawnieniami) na dozór całej
      instalacji. Sam to praktykowałem. Za ok. 100 zł miesięcznie (wystawia fakturę)
      sprawdza węzeł na bieżąco i jest na wezwanie przez 24 godziny na dobę. Jemu się
      to opłaca bo takich wspólnot ma ok 50-ciu a wezwań rzeczywiście niewiele po
      solidnie zrobionym przeglądzie przedsezonowym.
      Przekazanie węzła na własność Przedsiębiorstwu Cieplnemu aczkolwiek może i
      powinno być odpłatne to jednak odbywa się przy cenie dyktowanej przez
      Przedsiębiorstwo. Oddanie węzła skutkuje zmianą taryfy za ciepło i to zarówno
      opłat stałych jak i zmiennych - bedzie drożej. Zrobiłem to ale w momencie
      wymiany całego węzła na nowy (przy kiepskiej sytuacji finansowej wspólnoty)-
      cały koszt wymiany przejął na siebie wtedy gestor ciepła. Zapłacił, ale po
      kilku latach to mu się zwróci i będzie "do przodu). Węzeł należy do Zakładu ale
      jego stan kontroluje nasz konserwator. Wezwanie bowiem pracownika Zakładu,
      jeśli uzna on, że było nieuzasadnione czyli nie było awarii a tylko regulacja,
      kosztuje ponad 100 zł.
      • michalina121 Re: węzeł cieplny 13.05.03, 11:00
        asam11 napisał:

> michalina121 napisała:
        >
        > > Dzień Dobry
        > >
        > > Jesteśmy bardzo młodą wspólnotą i mam pytanie- czy ktoś z Państwa przekazy
        > wał
        > > WĘZEŁ CIEPLNY Przedsiebiorstwu Cieplnemu - Mamy juz dść - po ostatniej zi
        > mie
        > > zwłaszcza - biegać do węzł i sprawdzać czy tam wszystko w porządku
        > > Bardzo proszę o odpowiedzi. Jednym z członków Wspólnoty jest niestety gmin
        > a
        > > (42%)
        >
        > Radziłbym zawrzeć umowę z konserwatorem co (z uprawnieniami) na dozór całej
        > instalacji. Sam to praktykowałem. Za ok. 100 zł miesięcznie (wystawia
        fakturę)
        > sprawdza węzeł na bieżąco i jest na wezwanie przez 24 godziny na dobę. Jemu
        się
        >
        > to opłaca bo takich wspólnot ma ok 50-ciu a wezwań rzeczywiście niewiele po
        > solidnie zrobionym przeglądzie przedsezonowym.
        > Przekazanie węzła na własność Przedsiębiorstwu Cieplnemu aczkolwiek może i
        > powinno być odpłatne to jednak odbywa się przy cenie dyktowanej przez
        > Przedsiębiorstwo.

Kto komu ma zapłacić?

Oddanie węzła skutkuje zmianą taryfy za ciepło i to zarówno
        > opłat stałych jak i zmiennych - bedzie drożej. Zrobiłem to ale w momencie
        > wymiany całego węzła na nowy (przy kiepskiej sytuacji finansowej wspólnoty)-
        > cały koszt wymiany przejął na siebie wtedy gestor ciepła.

Podobną mamy my sutuację - węzeł jest w ok 60 % wymieniony przez PEC

Zapłacił, ale po
        > kilku latach to mu się zwróci i będzie "do przodu). Węzeł należy do Zakładu
        ale
        >
        > jego stan kontroluje nasz konserwator. Wezwanie bowiem pracownika Zakładu,
        > jeśli uzna on, że było nieuzasadnione czyli nie było awarii a tylko
        regulacja,
        > kosztuje ponad 100 zł.

Dziękuję bardzo - i proszę jeszcze o odpowiedź "kto komu i za co ma zapłacić?"

MISIA
        • asam11 Re: węzeł cieplny 13.05.03, 14:25
          michalina121 napisała:

>
          > Podobną mamy my sutuację - węzeł jest w ok 60 % wymieniony przez PEC
          >
          Ważne jest do kogo należy węzeł, czyją jest własnością. Może być tak,
          że "strona wysoka" należy do PEC a "niska" do wspólnoty - na taki przypadek w
          taryfie są też specjalne stawki.
          >
          > Dziękuję bardzo - i proszę jeszcze o odpowiedź "kto komu i za co ma zapłacić?"
          > Płaci nabywca (przejmujący na własność) zbywcy (oddającemu) czyli PEC
          wspólnocie.
          > MISIA
          • dekk11 Re: węzeł cieplny 13.05.03, 22:57
            odpowiadam: w sądzie antymopolowym w 1997r oparto się na art 49 kc w oparciu o
            art 191 kc i starczyZądajcie dużych pieniędzy ,bo nie wiecie co tracicie o jaki
            duży szmal chodzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka