dyzio61 01.04.07, 12:54 Czy ktoś wie jak rozliczyć właściciela lokalu za zużytą wodę jak on nie posiada wodomierza i usilnie broni się przed jego założeniem? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wprost5 A jak jest teraz? 01.04.07, 15:04 Bardzo jestem ciekaw, jak rozliczacie obecnie tego jedynego we wspólnocie delikwenta bez wodomierza Odpowiedz Link Zgłoś
romarp Re: brak wodomierza 02.04.07, 20:06 Najcześciej nalicza sie ryczalt, ktory kazdy administrator ustala wg wlasnych wyliczen. Najwazniejsze, wodomierze, ktore sa w sieci musza miec wazna legalizacje, Od zuzycia na wodomierzu glownym odejmuje sie sume wody z wodomierzy w mieszkaniach. Wynik dzielimy pomiedzy lokatorow nie opomiarowanych. Legalizacja jest wazna 5 lat. Wodomierz po przekroczeniu legalizacji jest traktowany jako niesprawny. Odpowiedz Link Zgłoś
wprost5 Re: brak wodomierza 03.04.07, 09:04 Pytanie o rozliczanie delikwenta bez wodomierza skierowałem do dyzia61, bo interesuje mnie, jak postępuje akurat wspólnota w tym konkretnym przypadku. Bo jak przyjęło się, to od dawna wiem. Poza tym romarp wprowadzasz ludzi w błąd - chodzi o konieczność legalizacji wodomierzy mieszkaniowych. Bo to, czy te wodomierze mają być legalizowana czy nie, zależy od tego, czy mają podpisaną umowe z wodociagami na indywidualne rozliczanie się z nimi. Jeśli nie, to jedynie od członków wspólnoty zależy, czy chcą czy nie mieć wodomierze legalizowane. Bo legalizacja to dodatkowe koszty, których często nie warto ponosić jeśli w budynku nie ma problemów z rozliczaniem wody. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzio61 Re: brak wodomierza 03.04.07, 18:56 Problem w tym że delikwent od czasu do czasu puszcza wodę w kanał i wtedy rachunki są większe nawet ponad 100 zł a sąd chce podstawy naliczenia opłat za wodę. Urząd miejski w zarządzeniu o sposobie naliczania zużytej wody ustalił że na jednego członka rodziny gdzie nie ma wodomierzy przypada 2.7m3/miesiąc Odpowiedz Link Zgłoś
wprost5 Re: brak wodomierza 03.04.07, 20:04 Opracujcie szybko swój własny regulamin rozliczania wody z uwzglednieniem przypadku, gdy ktoś nie ma wodomierza. Sąd powinien taki regulamin respektować. A jak koleś-cwaniaczek nie będzie zadowolony z regulaminu, to niech on leci do sadu. Ryczałt 2,7 m3 wody na miesiąc na osobę to strasznie mało! U mnie w spółdzielni przyjmuje się na osobę w mieszkaniu bez wodomierza 8,1m3! Podobno zużycie to wynika z normy z przepisów Rosporządzenia Min. Infrastruktury z 14.01.2002r (Dz.U. nr 72 poz. 747) powiększonej o 50%. Osobiście tego rozporządzenia na oczy nie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
babczyk Re: brak wodomierza 04.04.07, 16:37 wprost5 napisał: > Opracujcie szybko swój własny regulamin rozliczania wody z uwzglednieniem > przypadku, gdy ktoś nie ma wodomierza. Sąd powinien taki regulamin respektować. > > A jak koleś-cwaniaczek nie będzie zadowolony z regulaminu, to niech on leci do > sadu. > Ryczałt 2,7 m3 wody na miesiąc na osobę to strasznie mało! U mnie w spółdzielni > > przyjmuje się na osobę w mieszkaniu bez wodomierza 8,1m3! Podobno zużycie to > wynika z normy z przepisów Rosporządzenia Min. Infrastruktury z 14.01.2002r > (Dz.U. nr 72 poz. 747) powiększonej o 50%. Osobiście tego rozporządzenia na > oczy nie widziałem. Wszyscy a może i większość z właścicieli robi złodziei naginając prawo, do swoich potrzeb. Tak jak robiona jest właścicielom woda z mózgu zmuszając właścicieli do wymiany liczników i każąc później płacić za powstałe straty pomiędzy licznikiem głównym a licznikiem w mieszkaniu. Naginanie prawa, to swoiste kuriozum tego forum. Właścicieli jest tu jak na lekarstwo , za to zarządców ...na potęgę. Zarządcy są niedouczeni i ze średnim wykształceniem a drudzy, mają też wyższe wykształcenie ale interesują sie swoja własnością tylko wtedy gdy widzą jakie są paranoje we wspólnocie nie wiedząc, jak im zaradzić nie znając swoich podstawowych praw. A odpowiedzi tu, są zależne od ...odpowiadającego. To, że odpowiadający ma tytuł czy też licencję może świadczyć tylko o tym że, z tych niezorientowanych właścicieli mogą sobie zrobić swoich poddanych mimo że ci poddani posiadają wyższe wykształcenie od ich pana ale za to mniejsze przebicie, od niego. Odpowiedz Link Zgłoś
ssocratesowa Re: brak wodomierza 04.04.07, 18:54 Norma max. zużycia wody na 1 osobę miesięcznie to 1 m3 (gosp. domowe, bez ciepłej wody) (ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 14 stycznia 2002 r.w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody Dz.U. Nr 8 poz.70 z 2002 r.). Odpowiedz Link Zgłoś
wprost5 Re: Przepraszam, ta norma to 04.04.07, 19:29 Dziękuję ssocratesowej za wskazanie właściwego aktu prawnego z normami zużycia wody dla osób bez wodomierzy. Ja też podawałem coś podobnego, ale po sprawdzeniu okazało się, że moja szanowna radczyni prawna w spółdzielni jak zwykle wprowadziła wszystkich w błąd. Zgadzała się tylko podana przeze mnie norma 5,4 m3/osobę, miesiąc. A teraz co do innych wypowiedzi dotyczacych mego postu - nie jestem zarządcą, nie uważam, że wszyscy kradną, natomiast krew mnie zalewa jeśli właśnie zarządca nie potrafi sobie dać rady z problemem rozliczenia wody. Wiem, że nie jest to łatwe, ale za coś przecież administracja bierze pieniądze. Chyba nie za bezradne rozkładanie rąk, że po prostu tak wyszło. Właśnie w moim budynku ta woda na cele ogólne, techniczna czy administracyjna wyniosła aż 12% zużycia ogólnego i moim zdaniem jest to stanowczo za dużo! Natomiast byłem stale zapewniany, że administracja stale monitoruje zużycie mediów. A skoro tak, to skąd taki wynik na koniec roku. Ale tak się musiało skończyc, gdy wodomierze odczytuje sie tylko dwa razy w roku, a odczyt w połowie roku jest jedynie częściowy. Wmawiam tym głąbom na czele z panem prezesem do sprawa technicznych, że analizowanie zużycia mediów po roku czasu to musztarda po obiedzie, bo praktycznie nic juz nie można zmienić. Histria powtarza się co roku, tylko w innym budynku. Wiem też, że we wielu wspólnotach jest podobnie - ta "znikająca gdzieś woda" praktycznie nie interesuje administratorów. I dlatego jestem taki cięty na cwaniaków, którzy bez wodomierza leją wodę ile wlezie, bo norma nie jest tak wysoka., bo inni za nich zapłacą. A co do legalizacji wodomierzy mama swoje zdanie - juz kilkakrotnie pisałem, że nie jest konieczna. Bo to tylko napędzanie kasy firmom legalizacyjnym. Odpowiedz Link Zgłoś
nowak66 Do mądrusia. 04.04.07, 21:37 Jak jesteś taki przemądrzały, to poucz mnie jak rozliczyć wodę w budynku w którym jeden z lokatorów nie płaci od dawna opłat za wodę, a na złość wszystkim spuszcza do kanalizacji non stop setki m3 wody. Nie jesteś tego w stanie udowodnić, bo nie wpuści cię do mieszkania. Z Policją nie wejdziesz, bo nie ma podstaw, a zresztą w każdej chwili może zakręcić kran. Na siłę nie założysz mu wodomierza, bo nie ma podstaw prawnych. Wszyscy pozostali lokatorzy płacą za spuszczoną przez niego wodę. I co ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
jaktos Re: Do mądrusia. 04.04.07, 21:43 to idź z nim do sądu jak nie płaci za wodę, chyba proste nie? Niech wszyscy sobie założą liczniki i na częściach wspólnych też i przyjmijcie regulamin, że jak ktoś nie ma licznika to nalicza mu się wszystkie zlewki i przestanie wtedy spuszczać i nie płacić. Odpowiedz Link Zgłoś
wprost5 Re: Do mądrusia. 05.04.07, 10:33 Jaktos w zasadzie odpowiedział na pytanie nowaka66 - sam pisałem też coś podobnego. Nie wiem, czy da się faceta odciąć od wody, też sugerowałem taki regulamin, aby obciążyć wszystkimi różnicami osoby, które nie dają sobie zainstalować wodomierzy, nie dają sobie sprawdzić ich stanu lub wskazań itp. I wtedy ten regulamin jest prawem obowiazującym i jeśli się on cwaniakom nie podoba, niech lecą do sądu. A jeśli nie płaci, to też sąd w oparciu o ten regulamin. Innego wyjścia nie ma. Jest to uciążliwe ale trzeba wreszcie zacząć wbijać co niektórym do głów, że jak im nie pasuje to, co postanowili sąsiedzi, to niech kupią sobie domek za miastem! Bi po prostu jesli sie tego nie zrobi, to będzie się płaciło za cwaniaków. Wybór należy do większości. Problem powstanie, gdy takich cwaniaczków we wspólnocie będzie większość. Niestety, zbyt często rozkladamy ręce i mówimy, ze czegoś nie da się zrobić. U mnie w spółdzielni jest podobnie. Odpowiedz Link Zgłoś
jaktos Re: Do mądrusia. 06.04.07, 12:58 "Jaktos w zasadzie odpowiedział na pytanie nowaka66 "- jaktos nie odpowiedział tylko dopowiedziała Odpowiedz Link Zgłoś