Dodaj do ulubionych

brak wodomierza

01.04.07, 12:54
Czy ktoś wie jak rozliczyć właściciela lokalu za zużytą wodę jak on nie
posiada wodomierza i usilnie broni się przed jego założeniem?
Obserwuj wątek
    • wprost5 A jak jest teraz? 01.04.07, 15:04
      Bardzo jestem ciekaw, jak rozliczacie obecnie tego jedynego we wspólnocie
      delikwenta bez wodomierza
    • romarp Re: brak wodomierza 02.04.07, 20:06
      Najcześciej nalicza sie ryczalt, ktory kazdy administrator ustala wg wlasnych
      wyliczen. Najwazniejsze, wodomierze, ktore sa w sieci musza miec wazna
      legalizacje, Od zuzycia na wodomierzu glownym odejmuje sie sume wody z
      wodomierzy w mieszkaniach. Wynik dzielimy pomiedzy lokatorow nie
      opomiarowanych. Legalizacja jest wazna 5 lat. Wodomierz po przekroczeniu
      legalizacji jest traktowany jako niesprawny.
      • wprost5 Re: brak wodomierza 03.04.07, 09:04
        Pytanie o rozliczanie delikwenta bez wodomierza skierowałem do dyzia61, bo
        interesuje mnie, jak postępuje akurat wspólnota w tym konkretnym przypadku. Bo
        jak przyjęło się, to od dawna wiem.
        Poza tym romarp wprowadzasz ludzi w błąd - chodzi o konieczność legalizacji
        wodomierzy mieszkaniowych. Bo to, czy te wodomierze mają być legalizowana czy
        nie, zależy od tego, czy mają podpisaną umowe z wodociagami na indywidualne
        rozliczanie się z nimi. Jeśli nie, to jedynie od członków wspólnoty zależy, czy
        chcą czy nie mieć wodomierze legalizowane. Bo legalizacja to dodatkowe koszty,
        których często nie warto ponosić jeśli w budynku nie ma problemów z
        rozliczaniem wody.
        • dyzio61 Re: brak wodomierza 03.04.07, 18:56
          Problem w tym że delikwent od czasu do czasu puszcza wodę w kanał i wtedy
          rachunki są większe nawet ponad 100 zł a sąd chce podstawy naliczenia opłat za wodę.
          Urząd miejski w zarządzeniu o sposobie naliczania zużytej wody ustalił że na
          jednego członka rodziny gdzie nie ma wodomierzy przypada 2.7m3/miesiąc
          • wprost5 Re: brak wodomierza 03.04.07, 20:04
            Opracujcie szybko swój własny regulamin rozliczania wody z uwzglednieniem
            przypadku, gdy ktoś nie ma wodomierza. Sąd powinien taki regulamin respektować.
            A jak koleś-cwaniaczek nie będzie zadowolony z regulaminu, to niech on leci do
            sadu.
            Ryczałt 2,7 m3 wody na miesiąc na osobę to strasznie mało! U mnie w spółdzielni
            przyjmuje się na osobę w mieszkaniu bez wodomierza 8,1m3! Podobno zużycie to
            wynika z normy z przepisów Rosporządzenia Min. Infrastruktury z 14.01.2002r
            (Dz.U. nr 72 poz. 747) powiększonej o 50%. Osobiście tego rozporządzenia na
            oczy nie widziałem.
            • babczyk Re: brak wodomierza 04.04.07, 16:37
              wprost5 napisał:

> Opracujcie szybko swój własny regulamin rozliczania wody z uwzglednieniem
              > przypadku, gdy ktoś nie ma wodomierza. Sąd powinien taki regulamin
              respektować.
              >
              > A jak koleś-cwaniaczek nie będzie zadowolony z regulaminu, to niech on leci
              do
              > sadu.
              > Ryczałt 2,7 m3 wody na miesiąc na osobę to strasznie mało! U mnie w
              spółdzielni
              >
              > przyjmuje się na osobę w mieszkaniu bez wodomierza 8,1m3! Podobno zużycie to
              > wynika z normy z przepisów Rosporządzenia Min. Infrastruktury z 14.01.2002r
              > (Dz.U. nr 72 poz. 747) powiększonej o 50%. Osobiście tego rozporządzenia na
              > oczy nie widziałem.

Wszyscy a może i większość z właścicieli robi złodziei naginając prawo, do
              swoich potrzeb.

Tak jak robiona jest właścicielom woda z mózgu zmuszając właścicieli do wymiany
              liczników i każąc później płacić za powstałe straty pomiędzy licznikiem głównym
              a licznikiem w mieszkaniu.

Naginanie prawa, to swoiste kuriozum tego forum. Właścicieli jest tu jak na
              lekarstwo , za to zarządców ...na potęgę.

Zarządcy są niedouczeni i ze średnim wykształceniem a drudzy, mają też wyższe
              wykształcenie ale interesują sie swoja własnością tylko wtedy gdy widzą jakie
              są paranoje we wspólnocie nie wiedząc, jak im zaradzić nie znając swoich
              podstawowych praw.

A odpowiedzi tu, są zależne od ...odpowiadającego.

To, że odpowiadający ma tytuł czy też licencję może świadczyć tylko o tym że, z
              tych niezorientowanych właścicieli mogą sobie zrobić swoich poddanych mimo że
              ci poddani posiadają wyższe wykształcenie od ich pana ale za to mniejsze
              przebicie, od niego.
            • ssocratesowa Re: brak wodomierza 04.04.07, 18:54
              Norma max. zużycia wody na 1 osobę miesięcznie to 1 m3 (gosp. domowe, bez
              ciepłej wody) (ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY z dnia 14 stycznia 2002
              r.w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody Dz.U. Nr 8 poz.70 z 2002
              r.).
              • ssocratesowa Re: Przepraszam, ta norma to 04.04.07, 18:57
                3 m3 (literówka ;))
                • wprost5 Re: Przepraszam, ta norma to 04.04.07, 19:29
                  Dziękuję ssocratesowej za wskazanie właściwego aktu prawnego z normami zużycia
                  wody dla osób bez wodomierzy. Ja też podawałem coś podobnego, ale po
                  sprawdzeniu okazało się, że moja szanowna radczyni prawna w spółdzielni jak
                  zwykle wprowadziła wszystkich w błąd. Zgadzała się tylko podana przeze mnie
                  norma 5,4 m3/osobę, miesiąc.

A teraz co do innych wypowiedzi dotyczacych mego postu - nie jestem zarządcą,
                  nie uważam, że wszyscy kradną, natomiast krew mnie zalewa jeśli właśnie
                  zarządca nie potrafi sobie dać rady z problemem rozliczenia wody. Wiem, że nie
                  jest to łatwe, ale za coś przecież administracja bierze pieniądze. Chyba nie za
                  bezradne rozkładanie rąk, że po prostu tak wyszło. Właśnie w moim budynku ta
                  woda na cele ogólne, techniczna czy administracyjna wyniosła aż 12% zużycia
                  ogólnego i moim zdaniem jest to stanowczo za dużo! Natomiast byłem stale
                  zapewniany, że administracja stale monitoruje zużycie mediów. A skoro tak, to
                  skąd taki wynik na koniec roku. Ale tak się musiało skończyc, gdy wodomierze
                  odczytuje sie tylko dwa razy w roku, a odczyt w połowie roku jest jedynie
                  częściowy. Wmawiam tym głąbom na czele z panem prezesem do sprawa technicznych,
                  że analizowanie zużycia mediów po roku czasu to musztarda po obiedzie, bo
                  praktycznie nic juz nie można zmienić. Histria powtarza się co roku, tylko w
                  innym budynku.
                  Wiem też, że we wielu wspólnotach jest podobnie - ta "znikająca gdzieś woda"
                  praktycznie nie interesuje administratorów.
                  I dlatego jestem taki cięty na cwaniaków, którzy bez wodomierza leją wodę ile
                  wlezie, bo norma nie jest tak wysoka., bo inni za nich zapłacą.
                  A co do legalizacji wodomierzy mama swoje zdanie - juz kilkakrotnie pisałem, że
                  nie jest konieczna. Bo to tylko napędzanie kasy firmom legalizacyjnym.
                  • nowak66 Do mądrusia. 04.04.07, 21:37
                    Jak jesteś taki przemądrzały, to poucz mnie jak rozliczyć wodę w budynku w
                    którym jeden z lokatorów nie płaci od dawna opłat za wodę, a na złość wszystkim
                    spuszcza do kanalizacji non stop setki m3 wody.

Nie jesteś tego w stanie udowodnić, bo nie wpuści cię do mieszkania.
                    Z Policją nie wejdziesz, bo nie ma podstaw, a zresztą w każdej chwili może
                    zakręcić kran.
                    Na siłę nie założysz mu wodomierza, bo nie ma podstaw prawnych.

Wszyscy pozostali lokatorzy płacą za spuszczoną przez niego wodę.

I co ty na to?
                    • jaktos Re: Do mądrusia. 04.04.07, 21:43
                      to idź z nim do sądu jak nie płaci za wodę, chyba proste nie? Niech wszyscy
                      sobie założą liczniki i na częściach wspólnych też i przyjmijcie regulamin, że
                      jak ktoś nie ma licznika to nalicza mu się wszystkie zlewki i przestanie wtedy
                      spuszczać i nie płacić.
                      • wprost5 Re: Do mądrusia. 05.04.07, 10:33
                        Jaktos w zasadzie odpowiedział na pytanie nowaka66 - sam pisałem też coś
                        podobnego. Nie wiem, czy da się faceta odciąć od wody, też sugerowałem taki
                        regulamin, aby obciążyć wszystkimi różnicami osoby, które nie dają sobie
                        zainstalować wodomierzy, nie dają sobie sprawdzić ich stanu lub wskazań itp. I
                        wtedy ten regulamin jest prawem obowiazującym i jeśli się on cwaniakom nie
                        podoba, niech lecą do sądu. A jeśli nie płaci, to też sąd w oparciu o ten
                        regulamin. Innego wyjścia nie ma. Jest to uciążliwe ale trzeba wreszcie zacząć
                        wbijać co niektórym do głów, że jak im nie pasuje to, co postanowili sąsiedzi,
                        to niech kupią sobie domek za miastem! Bi po prostu jesli sie tego nie zrobi,
                        to będzie się płaciło za cwaniaków. Wybór należy do większości. Problem
                        powstanie, gdy takich cwaniaczków we wspólnocie będzie większość.
                        Niestety, zbyt często rozkladamy ręce i mówimy, ze czegoś nie da się zrobić. U
                        mnie w spółdzielni jest podobnie.
                        • jaktos Re: Do mądrusia. 06.04.07, 12:58
                          "Jaktos w zasadzie odpowiedział na pytanie nowaka66 "- jaktos nie odpowiedział
                          tylko dopowiedziała
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka