rysiek961 15.05.07, 21:37 Mam pytnie czy w bydynku wspólnoty,ktora posiada dwie nie zależne klatki po 10 lokali można powołać dwa nie zależne zarządy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
miro_mx Re: Dwa zarządy w spólnocie 16.05.07, 18:16 Zgodnie z zapisem uowl w art. 20 ust 1 jest mowa o „limicie” członków zarządu. Jednoosobowy lub kilkuosobowy! WM w uchwale ma obowiązek powołać Zarząd i tak uczyniła. Można określić ilość członków w zarządzie np. w Statucie wspólnoty, jeśli tego nie uczyniono zastosowanie ma art. 20. Z Pana wypowiedzi wynikać może, iż powołaliście czteroosobowy zarząd po dwóch z każdej klatki schodowej. Ważne jest, aby ci właściciele umieli ze sobą współpracować dla dobra całej nieruchomości, bo do tego zostali powołani. Jak będzie mało członków zarządu można dodatkową uchwałą powołać następnych dwóch, lecz zakrawałoby to na lekką parodię? Ważne, aby każda uchwała uzyskała wymaganą większość! Pozd. Miro Odpowiedz Link Zgłoś
grandy Re: Dwa zarządy w spólnocie 16.05.07, 19:07 W jednej wspólnocie mieszkaniowej nie mogą działać dwa niezależne zarządy. To byłoby tak, jakby zarobioną przez Pana pensję chciały wydawać dwie niezależne żony. Co prawda posiadanie dwóch żon mogłoby mieć inne zalety (podobie jak zarządy odrębne dla każdej klatki schodowej), ale prawnie nie jest to dopuszczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
grandy post scriptum 16.05.07, 19:16 Gdyby jakaś właścicielka mieszkania lub zarządczyni nieruchomości, po przeczytaniu powyższego postu, chciała nazwać mnie męskim szowinistą - to ze wstydem przyznaję, że może mieć rację. Podany przeze mnie przykład nie był jednak zamierzoną dyskryminacją piękniejszej, ale droższej płci. Przepraszam. grandy Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: Dwa zarządy w spólnocie 16.05.07, 22:36 rysiek961 napisał: > Mam pytnie czy w bydynku wspólnoty,ktora posiada dwie nie zależne klatki po > 10 lokali można powołać dwa nie zależne zarządy. Po podziale nieruchomości gruntowej (granica winna przebiegać na styku lokalu posadowinych w tych kaltkach schodowych) - można. Odpowiedz Link Zgłoś
rysiek961 Re: Dwa zarządy w spólnocie 17.05.07, 10:39 Chodzi mi tylko czy każda klatka może posiadać swój zarząd, i nalezeć do tego samego zarządcy,ponieważ jesteśmy blokowani w podejmowaniu uchwał przez członków z większymi udziałami mieszkającymi w drugiej klatce. Gdyby była taka mozliwość prawna to rozwiązało by to nam problem z pomalowaniem i porządkiem na klatce. Odpowiedz Link Zgłoś