Dodaj do ulubionych

brak faktur :]]]]]

10.06.03, 18:36
Przy rozliczeniu finansowym dostaliśmi od poprzedniego zarządcy faktury za
energię, wodę, CO. Niestety nie dostaliśmy faktur za usługi kominarskie,
prowadzenie rachunku, śmieci, konserwacja domofonu. Czy możemy lub powinniśmy
żadać od niego tych faktur.

Lucy.p
Obserwuj wątek
    • dozorca1 Re: brak faktur :]]]]] 10.06.03, 18:38
      lucy.p napisała:

> Przy rozliczeniu finansowym dostaliśmi od poprzedniego zarządcy faktury za
      > energię, wodę, CO. Niestety nie dostaliśmy faktur za usługi kominarskie,
      > prowadzenie rachunku, śmieci, konserwacja domofonu. Czy możemy lub
      powinniśmy
      > żadać od niego tych faktur.
      >
      > Lucy.p

oczywiście że tak
      • lucy.p Re: brak faktur :]]]]] 10.06.03, 20:07
        dozorca1 napisała:

> lucy.p napisała:
        >
        > > Przy rozliczeniu finansowym dostaliśmi od poprzedniego zarządcy faktury za
        >
        > > energię, wodę, CO. Niestety nie dostaliśmy faktur za usługi kominarskie,
        > > prowadzenie rachunku, śmieci, konserwacja domofonu. Czy możemy lub
        > powinniśmy
        > > żadać od niego tych faktur.
        > >
        > > Lucy.p
        >
        > oczywiście że tak

Na jakiej podstawie prawnej (zarządzenie, dziennik ustaw,itp)mogę tego rządać.
        Czy gdzieś o tym pisze.

• wisnia1111 Re: brak faktur :]]]]] 19.06.03, 17:36
        Jestesmy w podobnej sytuacji. Przejelismy zarzadzanie trzy m-ce temu. Dokumentacja nadal nie jest kompletna(brak rachunkow,umów,wpisow w ksiegach,no i oczywiscie rozliczen). Pomimo wezwań (na pismie), byly zarzadca nie uzupelnil brakujacych dokumentow i nie dokonał rozliczenia. Na prosby odpowiada,ze nie zrobi tego. Nie podpisalismy protokolu zdawczo-odbiorczego. Jest kilka sposobow: 1/doniesenie do prokuratora
        2/doniesienie do US (brak rachunków i srodki wyplacone na rozne cele a rozliczane z własnej dzialalnosci- np pomniejszanie kosztów dochodów)
        3/skarga do Ministerstwa - Urzad Mieszkalnictwa i Rozwoju Miast (komisja odpowiedzialnosci zawodowej)
        #/sad
    • lucy.p Re: brak faktur :]]]]] 11.06.03, 08:01
      Czy można żądać faktur(ksero) które były zawarte nie na wspólnotę ale na firmę
      zarządzającą.
      • miluszka Re: brak faktur :]]]]] 11.06.03, 13:29
        Są to bardzo dziwne zwyczaje, że zarządca bierze faktury na swoją firmę, a nie
        na Wspólnotę. Ja niestety miałam przyjemność już dwa razy przejmować Wspólnoty
        w takiej sytuacji. Wspólnota nie miałą swojego rachunku, wpłacali na rachunek
        firmy, firma wszystkie faktury brała na siebie. W zasadzie niemożliwe jest
        wtedy przejęcie wspólnoty "z ciągłością". Właściciwie to takim "zarządcom"
        trzeba by odbierać licencję.
        M
        • lucy.p Re: brak faktur :]]]]] 11.06.03, 22:32
          miluszka napisała:

> Są to bardzo dziwne zwyczaje, że zarządca bierze faktury na swoją firmę, a
          nie
          > na Wspólnotę. Ja niestety miałam przyjemność już dwa razy przejmować
          Wspólnoty
          > w takiej sytuacji. Wspólnota nie miałą swojego rachunku, wpłacali na
          rachunek
          > firmy, firma wszystkie faktury brała na siebie. W zasadzie niemożliwe jest
          > wtedy przejęcie wspólnoty "z ciągłością". Właściciwie to takim "zarządcom"
          > trzeba by odbierać licencję.

Też tak sądzę, ale czy to byłaby dla nich wystarczająca kara.

Kochani ale ja dalej nie wiem na jakiej podstawie prawnej mogę żądać tych
          faktur.

lucy.p

> M
          • miluszka Re: brak faktur :]]]]] 12.06.03, 09:18
            zarządca przekazując wspólnotę ma się wyliczyć z przychodow i wydatkow.
            Przychody - jesłi wszyscy w miarę regularnie płacili, oszacować mozna. ( ale
            oczywiście lepiej zrobić po prostu wykaz wszelkich wpłat). Natomiast wydatki
            muszą być uzasadnione fakturami. Inaczej rozliczenie nie jest pełne. na tej
            podstawie mozna żadać faktur. w końcu to wspólnota za nie płaciła, a nie
            zarzadca ze swojej kasy. Inną sprawą jest jednak doprowadzenie tej sprawy do
            szczęśliwego zakończenia, bo jeśli druga strona nie ma dobrej woli, to co?
            Przeciez się jej nie pobije? A z sądami, widomo jak jest. Dlatego mówiłam o
            tym zabieraniu licencji.
            M
    • wisnia1111 Re: brak faktur :]]]]] 19.06.03, 17:56
      coraz czesciej slyszy sie o problemach z zarzadcami (na naszym terenie non stop) Nie wypełniaja nalezycie swoich obowiazkow, a przeciez za to im placimy. Moze najwyższy czas wziac sie za tych, ktorzy swoje licencje wykorzystuja do zarabiania i dorabiania sie, a nie do tego by sluzyc wiedza i praca
      POZDRAWIAM
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka