aggim 22.08.07, 18:54 Mam pytanie -jakie przepisy regulują sposób oznakowania budynku mieszkalnego. Czy jest obowiązek żeby numer danego budynku był podświetlany? Może ma ktoś jakiego ciekawego linka na ten temat... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosiakz chyba nie było zmian 22.08.07, 21:48 www.msp.money.pl/akty_prawne/rozporzadzenie;ministra;gospodarki;komunalnej;z,dziennik,ustaw,1968,023,151.html paragraf 12 pkt.3 - o oświetlaniu numeru Odpowiedz Link Zgłoś
aggim Dziekuje!!! 23.08.07, 10:34 Bardzo dziekuje -tego własnie szukałam! Zastanawiam sie czy w budynku ktory ma 4 klatki i ktory znajduje sie w ślepej uliczce jest sens zeby nad kazda klatka świeciły się caly czas te numery. Czy nie wystarczy tylko pozostawienie jednego świecącego numeru przy wjeździe na posesję... Na dobra sprawe nie kłóci sie to z tymi przepisami... Odpowiedz Link Zgłoś
owner_wm Re: chyba nie było zmian 27.08.07, 14:18 gosiakz napisała: > chyba nie było zmian (...) > paragraf 12 pkt.3 - o oświetlaniu numeru Była zmiana. Na stronie, do której prowadzi Twój link, jest wyraźnie napisane: "Status aktu prawnego: Uchylony". W to miejsce weszło Rozporządzenie Ministra Infrastruktury w sprawie numeracji porządkowej nieruchomości z dnia 28 października 2004 r. (Dz. U. z 2004 r. Nr 243 poz. 2432). Tekst znajdziesz tutaj: www.abc.com.pl/serwis/du/2004/2432.htm O obowiązku oświetlania tabliczki z numerem nie ma tam ani słowa. Jest natomiast sankcja w kodeksie wykroczeń za niedopełnienie tego obowiązku: "Art. 64. § 1. Kto będąc właścicielem, administratorem, dozorcą lub użytkownikiem nieruchomości, nie dopełnia obowiązku umieszczenia w odpowiednim miejscu albo utrzymania w należytym stanie tabliczki z numerem porządkowym nieruchomości, nazwą ulicy lub placu albo miejscowości, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany. § 2. Tej samej karze podlega, kto nie dopełnia obowiązku oświetlenia tabliczki z numerem porządkowym nieruchomości." Skąd jednak ten obowiązek wynika? Nie wiadomo. Odpowiedz Link Zgłoś
aggim Re: chyba nie było zmian 28.08.07, 15:23 Rzeczywiscie była nowelizacja...dzieki za ta uwage! Mimo tego, że obowiązku podświetlania numerow nie ma, u mnie temat zakonczyl sie tak, ze rozmawialam jeszcze ze Straz Miejska i zostawiamy tylko swiecący numer nad klatka pierwsza od wjazdu /na cztery możliwe/. I tak zniknięcie trzech pozostałych bedzie nie lada sensacją :). Odpowiedz Link Zgłoś
yappaa Re: chyba nie było zmian 28.08.07, 16:07 Chyba mam coś nowszego www.gugik.gov.pl/gugik/dw_files/88_rozp_numeracja_porzadkowa_nieruchomosci.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
nauick78 Re: Oznakowanie budynku 01.02.18, 09:42 Myślę, że z takim pytaniem można uderzyć też do producenta oznakowania, np. www.znaki-TDC.pl - musza wiedzieć takie rzeczy skoro sprzedają klientom znaki. Odpowiedz Link Zgłoś
krasnalzgrilla Re: Oznakowanie budynku 08.04.18, 05:42 Tu są stosowne przepisy prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU19680230151 Odpowiedz Link Zgłoś
asam11 Re: Oznakowanie budynku 06.05.18, 17:52 nie można polecać nieaktualnych przepisów Odpowiedz Link Zgłoś