janmo3 03.10.07, 19:17 Czy członkowie wspólnoty poprzez uchwałę w drodze zbierania podpisów obiegiem mogą odwołać zarządce i czy uchwała będzie ważna jeśli będzie 51% za tak. Dziękujemy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yappaa Re: mam pytanie: 03.10.07, 19:35 janmo3 napisał: > Czy członkowie wspólnoty poprzez uchwałę w drodze zbierania > podpisów obiegiem mogą odwołać zarządce i czy uchwała będzie ważna > jeśli będzie 51% za tak. A w jaki sposób został wybrany? Notarialnie czy przez podjęcie uchwały przez włascicieli lokali? Odpowiedz Link Zgłoś
janmo3 Re: mam pytanie: 03.10.07, 20:12 wybrany przez ogół mieszkańców a umowe podpisał zarząd Odpowiedz Link Zgłoś
yappaa Re: mam pytanie: 03.10.07, 20:23 janmo3 napisał: > wybrany przez ogół mieszkańców a umowe podpisał zarząd Czy możesz odpowiedzieć konkretnie na zadane pytanie, a nie mataczyć. "A w jaki sposób został wybrany? Notarialnie czy przez podjęcie uchwały przez włascicieli lokali?" Ja się nie pytam kto podpisał umowę, bo to jasne, ale kto go wybrał? Odpowiedz Link Zgłoś
nietuzinkowy.zarzadca głupie pytanie yappyy 04.10.07, 00:20 yappaa napisał: > Czy możesz odpowiedzieć konkretnie > na zadane pytanie, a nie mataczyć. > "A w jaki sposób został wybrany? > Notarialnie czy przez podjęcie > uchwały przez włascicieli lokali?" > Ja się nie pytam kto podpisał umowę, bo to jasne, ale kto go wybrał? Jendróś, wstydzisz się swojego pięknego nicka - "xxxll", że zacząłeś teraz udzielać się na forum jako "yappaa"? Zdradziła cię twoja wrodzona niska zdolność do rozumienia rzeczy najprostrzych. Pytasz, w jaki sposób został wybrany zarządca: notarialnie czy przez podjęcie uchwały przez właścicieli lokali? Przyjmij do wiadomości, że bez względu na to czy uchwała właścicieli zostanie zaprotokołowana w formie aktu notaraialnego, czy też spisana na kartce papieru wyrwanej ze szkolnego zeszytu - to nadal bedzie uchwała właścicieli lokali. Tylko właściciele lokali mogą bowiem podejmować uchwały we wspólnocie mieszkaniowej. No może z wyjatkiem tego kołchozu, którym ty zarządzasz od 7 lat jako zarządca przymusowy. Wyrazy współczucia dla sponiewieranych właścicieli lokali, którym "pozwalasz współzarządzać" ich własnością. Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: nietuzinkowy.zarzadca to jendróś 04.10.07, 06:30 To nie na temat odpowiedź . Takich wpisów pomawiających osoby jest tu wiele. Polska ma wielu chorych ludzi , tylko nie ma się kto nimi zająć. No cóż, mamy demokracje i wszystko, wszystkim wolno panie Grandy vel nietuzinkowy.zarzadca, abrodz, xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxll; hallerek; andrzejek_brodzia; ab4608; xxxll1; vxxll i jeszcze wielu wczeleniach. "Ziobrojad prawny" zawsze będzie "ziobrojadem", takie jest twoje kredo życiowe. Odpowiedz Link Zgłoś
janmo3 Re: mam pytanie: 04.10.07, 08:21 myślałem że mam doczynienie z uczciwymi ludzmi a stwierdzam że tu są sami złośliwcy dziękuje wam więc o nic nie zapytam. Odpowiedz Link Zgłoś
wilga52 Re: mam pytanie: 04.10.07, 09:25 Odwołać zarządcę to poważna sprawa.Należało by zwołać walne zebranie wszystkich właścicieli lokali, zaprosić zarządcę postawić zarzuty dać mozliwość wytłumaczenia się dlaczego działa na waszą szkodę podjąć uchwałę napisać protokół a dopiero jak nie będzie 50% podpisów do zbierać indywidualnie.A na końcu dać wymówienie zgodnie z ustawa owl i podpisaną umową. Odpowiedz Link Zgłoś
janmo3 Re: mam pytanie: 04.10.07, 09:46 wilga 52 : bardzo dziękuję za wyczerpującą odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
wilga52 Re: mam pytanie: 04.10.07, 11:13 Proszę bardzo. Mieszkańcy naszej wspólnoty wyrzucili Zarządcę w trybie dyscyplinarnym za ciężkie nadużycia. Przez rok nie opłacał za media i narosły odsetki a CO odłączali i to w środku zimy. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
wprost5 To chyba przesada! 04.10.07, 12:05 Pomimo pełnego uznania dla wilgi 52 za wiele sensownych wypowiedzi, akurat w tym wypadku dotyczącym mozliwości odwołania zarządcy uważam, ze nie do końca ma rację! Bo moim zdaniem jesli wiekszośc czlonkow wspolnoty uważa, że zarządca wykonuje swoje obowiązki niewłaściwie, to przekonanie to jest wystarczającym powodem, aby go odwołać. Bo jak znam życie, może się takie podejście stać szybko jakimś niepisanym prawem, żeby dla odwołania zarządcy zwoływać zebranie wspólnoty, stawiać mu zarzuty, dawać mu okazję tłumaczenia się itp. Zarządcy są świetnymi socjotechnikami i bardzo skutecznie potrafią zmanipulować ludzi i pozostać dalej zarządcami. Bo Polak bardzo często jest niezwykle litościwy, ma bardzo miekkie serce. To w końcu ja mam decydować, czy zarządca mi pasuje i nie widzę potrzeby jakiś specjalnych korowpdów, aby się go pozbyć, gdy niewłaściwie wykonuje swoje zadania. Odpowiedz Link Zgłoś
cento11 Re: To chyba przesada! 04.10.07, 13:18 A co powiecie na to :Pierwszy nasz administrator nie wywiązywał się do końca z postanowień umowy , po prostu wypowiedzieliśmy mu umowę o administrowanie zgodnie z okresem wypowiedzienia zawartym w umowie . Dodam ,że umowę z administratorem podpisywał wcześniejszy zarząd , myślę ,że nawet nie konsultował tej sprawy z mieszkancami . Wypowiedzenie umowy nastąpiło na życzenie zdecydowanej większości właścicieli. Wyobrażcie sobie że próbowano nas nawet starszyć , tylko nie wiem czym , firma po prostu traciła wspólnotę za wspólnotą i w ten sposób traciła wiarygodność. W jednym z forum opisano przypadek ,że administrator zaskarżył zarzad wspólnoty do sądu o zerwanie umowy z nim tłumaczac ,że jest to czynność przekraczająca zarzad zwykły. Czy jest czy nie jest bo wyrok sądu był dla mnie zaskoczeniem o ile opisywana sprawa miała miejsce ,świadczy o tym aby zarówno zarząd wspólnoty i sami właściciele byli świadomi takich umów i dla spokoju duszy i niewiedzy sądów udzielali zarządowi wspólnoty uchwałą zgody na podpisywanie i wypowiadanie umowy z administratorem z zaznazceniem ,że zarząd może spokojnie rozwiązać umowę z adminem lub na żądanie zdecydowanej większości właścicieli i sprawa jest jasna nikt się nie przyczepi a admin nie podskoczy wyżej d.....y Ale nawet w tym przypadku który jest opisywany spokojnie zarząd który podpisywał umowę na żądanie właścicieli może na ich żądanie (uchwała)taką umowę spokojnie wypowiedzieś o ile umowa była prawidłowo sporządzona .Pozdrawiam serdecznie cento Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: To chyba przesada! do cento 04.10.07, 20:14 cento11 napisał: > Czy jest czy nie jest bo wyrok sądu był dla mnie zaskoczeniem o > ile opisywana sprawa miała miejsce ,świadczy o tym aby zarówno > zarząd wspólnoty i sami właściciele byli świadomi takich umów i > dla spokoju duszy i niewiedzy sądów udzielali zarządowi wspólnoty > uchwałą zgody na podpisywanie i wypowiadanie umowy z > administratorem z zaznazceniem , > że zarząd może spokojnie rozwiązać umowę z adminem > lub na żądanie zdecydowanej większości właścicieli i sprawa jest > jasna nikt się nie przyczepi a admin nie podskoczy wyżej d.....y A co w przypadku, gdy zarząd będzie skłócony z zarządcą, a ten będzie miał większościowe poparcie właścicieli lokali. Wypowiesz umowę zarządcy, czy zmienisz skład zarządu? - pytam ciebie jako właściciela. Odpowiedz Link Zgłoś
cento11 Re: To chyba przesada! do cento 05.10.07, 17:58 Bardzo dobre pytanie xxxelku , tak właśnie powinniśmy dyskutować .Fakt nie wyczerpałem dokładnie wszystkich możliwości ,jaką jest jeszcze konflikt na lini zarząd administrator. Pytasz co w tym wypadku można zrobić? Odpowiem tak ;część odpowiedzi masz we wcześniejszym poście , bo jasno stwierdziłem ,że w przypadku uchwały zarząd może spokojnie wypowiedzieś umowę , ale też na żądanie większości ,działać to może spokojnie w drugą stronę to znaczy ,że zarząd nie może dobrowolnie ,tak bez przyczyny zmieniać porządek we wspólnocie tylko dlatego ,że mu się podoba tak a nie inaczej. Zerwanie umowy przez zarząd z adminem dopuszczam tylko w przypadku kiedy wina wynika ze strony admina .Logiczne jest ,że kontakt z zarządu z adm. jest najbliższy i to zarząd kontroluje jego działanie i ocenia bezpośrednio jego pracę. W innym przypadku , kiedy większość właścicieli naciska na zarząd aby zmienił adm.( nie wnikam w przyczyny) zarząd też musi się dostosować . W przypadku o który pytasz należałoby do roli właściciela dociec przyczyn konfliktu na lini zarząd adm., tu nic nie dzieje się bez przyczyny. W przypadku dobrej pracy adm. ,nienagannego prowadzenia gospodarki i finansów wspólnoty ,kiedy właściciele są zadowoleni ,i nie ma podstawy do zerwania umowy należy ,zastanowić się nad zawieszeniem zarządu lub nawet odwołaniem . Wszystko fajnie wygląda , jednak to zarząd podpisuje umowę z adm. , jako reprezentant wspólnoty i to on tę umowę zgodnie z okresem wypowiedzenia może zerwać . Dlatego jestem za tym aby współwłaściciele udzielali zarzadowi uchwałą pełnomocnictwa do podpisywania umowy z adm.,a w takim pełnomocnictwie dokładnie określali na jakich zasadach zarzad moze taką umowę zerwać , lub otrzymać na to zgodę mieszkanców . Takie pełnomocnictwo stanowi zabezpieczenie przed niefortunnymi wyrokami sądu które wspominałem wcześniej. Pozdrawiam serdecznie cento Odpowiedz Link Zgłoś
xxxll Re: To chyba przesada! do cento 05.10.07, 23:26 cento11 dużo słów, a mało ...... Stereotyp myślenia oparty na prawie i praktyce spółdzielczej... A przecież ustawa o własności lokali wprowadziła ___trzeci___ obowiązujący w Polsce sposób zarządu nieruchomościami, co wiele osób kwestionuje jako formę, brak przepisów wykonawczych od UoWL im przeszkadza, itd.. itd. Tej kwestii nie można rozpatrywać nie cofając się do genezy, jaka przyświecała w momencie uchwalania UoWL(1994). Modne były hasła : „Weźcie sprawy w swoje ręce”, „Co nie jest zakazane jest dozwolone” i klasyk; „Róbta co chceta”. Ustawodawca dał, możliwość realizacji tych haseł – uchwalił ustawę. Co zrobił naród ? Nic lub prawie nic, odrzucając nowe wyzwania wynikające z ustawy, powrócił do metod i naśladownictwa rodem ze spółdzielczości mieszkaniowej (Statuty zamiast Regulaminów, Komisje rewizyjne, Rady Nadzorcze właścicieli - zamiast przyjęcia do świadomości, że ustawa oWL nakłada na nich (właścicielach lokali) obowiązek kontrolny i nadzorczy nad działalnością wspólnoty mieszkaniowej. W twoich wpisach przewija się .... ten szwendający się administrator - nie ma takiej funkcji w zarządzaniu nieruchomością wspólnotową, jest natomiast w strukturze Zarządcy nieruchomości wspólnej i spółdzielczości mieszkaniowej. Powoływanie i odwoływanie Zarządcy nieruchomości wspólnej (jedyny kawałek nieruchomości, który nie ma konkretnego właściciela) powinno się odbywać uchwałą właścicieli lokali, którzy zlecają zarządzanie wspólnymi częściami swojej nieruchomości za odpowiednie wynagrodzenie. Rola Zarządu WM we wspólnocie, sprowadza się do wykonania prawomocnych uchwał właścicieli lokali w okresie między zebraniami , czy im się to podoba czy nie!. Jak nie, to niech zrezygnują z członkostwa w zarządzie, bo to niczego dobrego nie wróży. Zarząd WM to nie święte krowy i nikt im władzy absolutnej nie dał! Mieszanie obowiązujących zapisów prawa z praktyką jego wykonania, tworzy hybrydę i wypacza idę ustawy, a ta z kolei piętrzy problemy i spory wewnątrz wspólnoty sztucznie wywoływane – skąd my to znamy? (SM). Podpisanie umowy przez Zarząd WM jest tylko czynnością – wykonaniem woli właścicieli lokali. Pęd właścicieli do krytykowania i nie brania odpowiedzialności za swoje czyny- decyzje, szukania „koziołków ofiarnych”, odpowiada im to, a ty im to proponujesz, ten styl zarządzania nieruchomością. Czy naprawdę ma tak wyglądać wykonanie zapisów prawnych w zarządzaniu nieruchomością przez właścicieli lokali? Zarząd WM jest tylko wykonawca woli większości właścicieli loakli Odpowiedz Link Zgłoś
cento11 Re: To chyba przesada! do cento 06.10.07, 13:00 W zasadzie to nic nowego nie napisałeś , to wszystko już dawno zostało powiedziane i ja to sam często opisywałem w swych postach ,tym bardziej ,że jestem jednocześnie włascicielem i członkiem zarządu . Każdy może coś dodac lub ująć jak woli ale to nie zmieni nigdy faktu istnienia pewnej nieruchomości , w niej grupy ludzi ,dalej zarządu ,który ewentualnie podpisze umowę z adm.i to jest właśnie wspólnota . A czy będzie ona z prawdziwego zdarzenia , czy będzie to kicha zależeć powinno od samych właścicieli od dobrego zarzadu i wielu jeszcze innych przyczyn. Nie można w nieruchomości wspólnej uniknąć pewnych skojarzeń z komuną ,ale jest to nie do końca prawda , ponieważ w komunie nie było własności prywatnej . W przypadku wspólnoty jest to pewne pogodzenie interesów kilku lub kilkunastu włąścicieli ,którzy muszą się jakoś dogadać i to w obrębie jednej nieruchomosci, i tu jest ich mądrość i rozwaga aby było dobrze. Co zaś tyczy się tego nieszczęsnego adm. to powiedz mi gdzie w uwl jest mowa o jakimś zarządcy (oprócz zarządcy notarialnego art 28) Nie ma takiego czegoś , w zwykłej umowie zarządca nawet ztakim tytułem zawodowym będzie zawsze prowadził bierzacą administrację lub ewentualnie może przejąć od leniwego zarządu jego obowiązki czyli zarządu zwykłego , choć to już jest głupota ale nigdy nie będzie zarzadzał nieruchomością , w znaczeniu tego słowa jakim jest zarządzanie... Mam wrazenie ,że niepotrzebnie to piszę bo już wiele razy o tym pisałem ale tobie to pewnie gdzieś umkneło bo w sumie piszesz to samo co ja tylko od innej strony ,a nie mogę tego stwierdzić w stu% choć takie są tu opinie ,że lubisz nieraz podpierać się nie swoimi przykładami....????!!!! Serdecznie pozdrawiam cento Odpowiedz Link Zgłoś
wilga52 Re: To chyba przesada! 04.10.07, 16:33 Można działać na wiele sposobów i to zgodnie z prawem, wszystko zależy od nadużycia i co zmalował zarządca. Ale jedno wiem działać dyplomatycznie bo można wiele stracić. Odpowiedz Link Zgłoś
cento11 Re: mam pytanie: 05.10.07, 18:06 Jak najbardziej .Jeżeli nie posiadacie zarzadcy powierzonego (notarialnego )tylko współpracował z wami na podstawie zwykłej umowy uchwała mieszkańców obliguje zarząd do zerwania umowy. Odpowiedz Link Zgłoś
cento11 Re: mam pytanie: 05.10.07, 18:07 cento11 napisał: > Jak najbardziej .Jeżeli nie posiadacie zarzadcy powierzonego > (notarialnego )tylko współpracował z wami na podstawie zwykłej umowy > uchwała mieszkańców obliguje zarząd do zerwania umowy. To do janmo3 Odpowiedz Link Zgłoś
jaktos Re: mam pytanie: 05.10.07, 21:23 mogą odwołać, Sad Najwyższy wydał jakiś wyrok, gdzie czytałam, że nie będzie to nawet stanowiło podstawy do uchylenia uchwały Odpowiedz Link Zgłoś