Dodaj do ulubionych

Sposób liczenia głosów

28.01.08, 16:38
Proszę o wyjaśnienie sposobu liczenia większości głosów ze
szczególnym uwzględnieniem sytuacji kiedy możliwe jest zmiana
sposobu liczenia większości tzn. zamiast wg udziałów na głosowanie 1
właściciel = 1 głos.
Obserwuj wątek
    • xxxll Re: Sposób liczenia głosów 28.01.08, 18:01
      To już tu było, ale poczytaj może tu

      dom.gazeta.pl/prawo/1,65567,2346472.html
      • waura Re: Sposób liczenia głosów 29.01.08, 20:39
        Poczytałem...i proszę jeszcze o doprecyzowanie, gdyż mam wątpliwości.
        Otóż w pkt.4 czytam, że decyzje wspólnoty zapadają tzw. absolutną
        większością głosów czyli, że "za" musi być ponad połowa udziałowców
        wspólnoty (a nie uczestników zebrania)...pytam więc: udziałowców czy
        udziałów?
        Załóżmy taką sytuację, że wspólnota liczy 20 właścicieli, na
        zebraniu pojawiło się 9 z nich i mają oni w sumie ponad połowę
        udziałów, za daną uchwałą głosuje 8 znich, a suma ich głosów również
        stanowi większośc udziałów...czy uchwała będzie w takim układzie
        ważna?
        • slawkozab Re: Sposób liczenia głosów 29.01.08, 20:49
          tak. Będzie przyjęta. Oczywiście przy głosowaniu udziałami chodzi o bezwzględną
          większość udziałów.
        • ssocratesowa Re: Sposób liczenia głosów 29.01.08, 20:53
          Tak, ważna
          W Uowl i KC (Dział:współwłasność)jest mowa o "udziałach" a nie "udziałowcach":)))
          • waura Re: Sposób liczenia głosów 29.01.08, 22:08
            A załóżmy sytuację nieco inną....tak jak poprzednio wspólnota liczy
            20 właścicieli, na zebraniu pojawiło się 9 osób mających w sumie
            ponad połowę udziałów i podjęta została uchwała o głosowaniu wg
            systemu 1 lokal = 1 głos ... "za" daną uchwałą głosowało powiedzmy 5
            osób i osoby te nie posiadałyby w sumie większości udziałów...
            jednak o ile dobrze rozumiem nie ma to w tej sytuacji znaczenia,
            tak?
            I jeszcze jedno...czy jest dopuszczalne aby wszyscy członkowie
            wspólnoty, jednomyślnie, w momencie powstania wspólnoty podjęli
            uchwałę, że wszystkie uchwały podejmowane bedą w głosowaniu wg
            zasady 1 właściciel = 1głos ?

            • owner_wm Re: Sposób liczenia głosów 30.01.08, 08:32
              waura napisał:

              > A załóżmy sytuację nieco inną....tak jak poprzednio wspólnota
              > liczy 20 właścicieli, na zebraniu pojawiło się 9 osób mających w
              > sumie ponad połowę udziałów i podjęta została uchwała o
              > głosowaniu wg systemu 1 lokal = 1 głos ... "za" daną uchwałą
              > głosowało powiedzmy 5 osób i osoby te nie posiadałyby w sumie
              > większości udziałów... jednak o ile dobrze rozumiem nie ma to w
              > tej sytuacji znaczenia, tak?

              Ma znaczenie. Żeby uchwała została przyjęta, musi za nią paść
              większość głosów, liczona według udziałów. Frekwencja na zebraniu
              nie ma znaczenia, bo nie ma wymogu quorum. Brakujące do większości
              głosy zawsze można uzupenić w drodze indywidualnego ich zbierania
              (art. 23.1 uwl).

              > czy jest dopuszczalne aby wszyscy członkowie wspólnoty,
              > jednomyślnie, w momencie powstania wspólnoty podjęli uchwałę, że
              > wszystkie uchwały podejmowane bedą w głosowaniu wg
              > zasady 1 właściciel = 1głos ?

              Nie. Art. 23.2 uwl:
              "2. Uchwały zapadają większością głosów właścicieli lokali, liczoną
              według wielkości udziałów, chyba że w umowie lub w uchwale podjętej
              w tym trybie postanowiono, że _w określonej sprawie_ na każdego
              właściciela przypada jeden głos.

              2a. Jeżeli suma udziałów w nieruchomości wspólnej nie jest równa 1
              albo większość udziałów należy do jednego właściciela bądź gdy
              obydwa te warunki spełnione są łącznie, głosowanie według zasady, że
              na każdego właściciela przypada jeden głos, wprowadza się _na każde
              żądanie_ właścicieli lokali posiadających łącznie co najmniej 1/5
              udziałów w nieruchomości wspólnej."

              Nie bazuj na artykułach i omówieniach, przeczytaj ustawę o własności
              lokali: www.prawo.lex.pl/bap/student/Dz.U.2000.80.903.html
              • waura Re: Sposób liczenia głosów 30.01.08, 16:44
                Nie rozumiem...
                Przecież art.23.2 uwl dopuszcza podjęcie umowy lub w uchwały o tym,
                że w określonej sprawie na każdego właściciela przypada jeden
                głos...W czym więc problem?
                Może się nie zrozumieliśmy więc jeszcze raz wyjaśnię.
                Sytuacja oczywiście hipotetyczna...
                Wspólnota licząca 20 właścicieli, na zebraniu pojawia się 9 z
                nich,mających wspólnie ponad połowę udziałów...właściciele ci
                poprzez głosowanie (większością udziałów) podejmują uchwałę o
                głosowaniu w następnej sprawie systemem 1=1...następnie odbywa się
                głosowanie w tej konkretnej sprawie wg systemu 1 właściciel = 1
                głos ... Wynik jest taki, że "za" głosowało 5 osób, które wprawdzie
                w sumie nie posiadają większości udziałów i w systemie liczonym wg
                wielkości udziałów nie możnaby przyjąć tej uchwały, jednak z uwagi
                na wcześniej podjętą uchwałę posiadają większość, która umożliwia
                przyjęcie tej uchwały.
                Prosze o sprostowanie jeśli się mylę i dogłębne wyjaśnienie problemu.

                • ssocratesowa Re: Sposób liczenia głosów 30.01.08, 21:17
                  W systemie głosowania 1 właśc. = 1 głos uchwała NIE została przyjęta przez 5
                  właścicieli(wymagana większość przy 20 właścicielach to 11 głosów)
                  Liczy się ZAWSZE większość spośród wszystkich właścicieli(20 w tym przypadku),
                  nie tylko obecnych na zebraniu!

                  Chyba, że się nie znam na "słupkach"?
                  I na Uowl???
            • ssocratesowa Re: Sposób liczenia głosów 30.01.08, 13:04
              waura napisał:
              >wspólnota liczy 20 właścicieli, na zebraniu pojawiło się 9 osób mających w sumie ponad połowę udziałów i podjęta została uchwała o głosowaniu wg systemu 1 lokal = 1 głos ... "za" daną uchwałą głosowało powiedzmy 5 osób...<

              Jeżeli TAK głosowaliście, to bez sensu... Uchwała nie została w ogóle podjęta :P
              Ludzie, nauczcie się czytać:NIE MA systemu głosowania:1 lokal= 1 głos

              JEST: 1 właściciel = 1 głos
              • waura Re: Sposób liczenia głosów 30.01.08, 16:17
                To tylko sytuacja hipotetyczna...
                Ok, powinienem napisać 1 właściciel = 1 głos z tym,że jeśli żaden z
                właścicieli nie posiada więcej niż jednego lokalu to nie ma to
                znaczenia?..Kwestia terminologii.
                A co z lokalami bedącymi współwłasnością np. małżeńską...1 głos czy
                po jednym dla każdego z małżonków?
                • waura Re: Sposób liczenia głosów 01.02.08, 06:21
                  Czy ktoś może jednak ustosunkować się do moich 2 powyższych
                  dylematów ?
                • owner_wm Re: Sposób liczenia głosów 01.02.08, 08:32
                  waura napisał:

                  > To tylko sytuacja hipotetyczna...
                  > Ok, powinienem napisać 1 właściciel = 1 głos z tym,że jeśli żaden
                  > z właścicieli nie posiada więcej niż jednego lokalu to nie ma to
                  > znaczenia?..Kwestia terminologii.

                  Nie tylko terminologii. Głosować mogą właściciele, a nie lokale
                  (czyli np. dowolna osoba, zamieszkała w lokalu). Pełnomocnika też
                  może ustanowić właściciel, a nie lokal.

                  > A co z lokalami bedącymi współwłasnością np. małżeńską...1 głos
                  > czy po jednym dla każdego z małżonków?

                  Jeden głos.
                  W przypadku rozwiedzionych małżonków lub innej formy współwłasności
                  lokalu również przysługuje 1 głos: grupa współwłaścicieli lokalu
                  jest traktowana jak jeden właściciel zbiorowy. Muszą ustalić wspólne
                  stanowisko, wyznaczyć pełnomocnika i udzielić mu pisemnego
                  pełnomocnictwa zgodnego z tym wspólnym stanowiskiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się


Nakarm Pajacyka