07.12.03, 04:53
Witam wszystkich Forumowiczów,
prosze zajrzyjcie na stronę, wynika z tego, że Wspólnoty mieszkaniowe od
2005r. traktowane są jak wszystkie inne jednostki prowadzące działalność
gospodarczą.

www.abc.com.pl/serwis/prawo/dokument331.htm
Pozdrawiam :-((
Obserwuj wątek
    • mrkowalski Re: PDOP 07.12.03, 10:15
      Przepraszam, ale ja nic takiego tam nieznalazlem... ?
    • asam11 Re: PDOP 07.12.03, 14:03
      annah7 napisała:

> Witam wszystkich Forumowiczów,
      > prosze zajrzyjcie na stronę, wynika z tego, że Wspólnoty mieszkaniowe od
      > 2005r. traktowane są jak wszystkie inne jednostki prowadzące działalność
      > gospodarczą.
      >
      Tak, wycofano z opodatkowania dochody wspólnot przeznaczone na cele
      nieruchomości. Teraz rodzą się pytania. Trzeba doprecyzować co jest przychodem,
      co kosztem a co dochodem. Jeśli trzeba będzie obliczać (deklaracje)i
      odprowadzać podatek co miesiąc to bedzie niezła heca i to już od stycznia 2004.
      Pozdr.
      • annah7 Re: PDOP 07.12.03, 19:34
        Podmioty, którym zabrano zwolnienia a którzy do końca roku 2003 przeznaczyli
        lecz nie zdążyli wydatkować dochodów zwolnionych z podatku zachowują to
        zwolnienie jeszcze przez rok 2004.
        Wynika z tego, że od stycznia 2004 r. powstaje obowiązek sporządzania i
        składania CIT-2 do właściwego US, a dopiero od stycznia 2005 również
        odprowadzania podatku.
        Uważam, że przedsiębiorczy Zarządca nie odda pieniędzy właścicieli Fiskusowi
        lecz, tak skalkuluje przychody i koszty, aby nie zaistniała sytuacja dochodu
        we wspólnocie mieszkaniowej.
        Pozdrawiam
        • asam11 Re: PDOP 08.12.03, 06:58
          annah7 napisała:

> Podmioty, którym zabrano zwolnienia a którzy do końca roku 2003 przeznaczyli
          > lecz nie zdążyli wydatkować dochodów zwolnionych z podatku zachowują to
          > zwolnienie jeszcze przez rok 2004.

Czy zwolnienie jest przedmiotowe (dotyczy dochodów z 2003 r) czy podmiotowe
          (wspólnoty, która nie zdążyła wydać dochodów)? Z mojego czytania wynika to
          pierwsze. Zatem dochody ze stycznia 2004 są już opodatkowane od początku 2004
          roku.
          Pozdr.
        • kaja99 Re: PDOP 08.12.03, 11:01
          Bez szczegołowych wytycznych i definicji "dochodu wspólnoty" dojdziemy do
          paranoi.

> Uważam, że przedsiębiorczy Zarządca nie odda pieniędzy właścicieli Fiskusowi
          > lecz, tak skalkuluje przychody i koszty, aby nie zaistniała sytuacja dochodu
          > we wspólnocie mieszkaniowej.

Taaak, odda środki gromadzone na funduszu remontowym (to też dochód wspólnoty)i
          zrobi jeszcze kilka innych głupot.
          Ja osobiscie odbieram to w ten sposób, że wspolnoty, ktore mają przychody z
          innych źródeł niz zaliczki od współwłaścicieli, bedą musieli zapłacić stosowny
          podatek, nawet, jesli srodki te przeznaczą na cele mieszkaniowe.
          • aniak14 Re: PDOP 08.12.03, 17:08
            Moja wspólnota wynajmuje jedemu z właścicielowi kilka metrów strychu za
            symboliczną opłatę 27 zł miesięcznie. Wychodzi na to, ze od nowego roku z tych
            27 zł trzeba będzie zapłacić 5,13 zł podatku, który należy przelac na konto US
            za pośrednictwem banku - prowizja od przelewu 6 zł i dodadtkowo wysłać CIT-2
            listem poleconym kolejne 3,30 zł( urząd skarbowy znajduje sie w innej
            miejscowości ). Ile zostaje? Dokładnie 12,57zł.
          • aniak14 Re: PDOP - może eksperci? 26.12.03, 20:32
            Niestety, ja też tak to zrozumiałam. Zgodnie z nową ustawą uchylono
            dotychczasowy przepis zwalniający dochody wspólnot mieszkaniowych w części
            przeznaczonej na cela związane z utrzymaniem zasobów (art. 17 ust.1 pkt.4m),
            ale dopiero te uzyskane w 2005r.
            Wg. mnie (mogę się mylić- a jeśli tak- proszę o sprostowanie)w 2004r. wszystko
            pozostaje bez zmian, mało tego dochody uzyskane w 2004r.nawet jeśli będą
            wydatkowane w latach późniejszych- również nie będą opodatkowane.
            Skoro jest zwolnienie, nie ma też obowiązku składania deklaracji CIT -2 -
            oczywiście pod warunkiem złożenia stosownego oświadczenia.
            A MOŻE SIĘ MYLĘ?
            Od 2005r. będziemy musieli płacić podatki bez względu na to na co będą
            przeznaczone usyskane dochody.
            Uważam jednak, że do dochodów objętych podatkiem nie bedą zaliczane wpłaty
            uiszczane przez właścicieli na pokrycie kosztów zarządu nieruchomością wspólną,
            czy też wpłat na fundusz remontowy nawet jesli nie zostaną wydane w danym roku.
            To rzeczywiście byłaby paranoja, BO przecież nawet najbardziej przedsiębiorczy
            zarządca nie jest w stanie idealnie skalkulować przychodów i kosztów.
    • kornel.m Re: PDOP 20.12.03, 12:17
      Czy nasi Eksperci mogliby nam coś poradzić. Boję się, że analizując to
      samodzielnie dojdziemy faktycznie do cyrku.
      I jeszcze przy okazji jedna ciekawostka.
      Kilka gmin (m.in. Łódź, Szczecin) lobbuje w sejmie, aby wspólnoty mieszkaniowe
      stały się płatnikami podatku VAT bez względu na okoliczności. Powód jest
      oczywisty. Faktura za media dla wspólnoty to (netto+podatek). Wspólnota nie
      będąca płatnikiem VAT powiadamia gminę o jej powinnościach w kwocie brutto. Dla
      miasta majacego udziały w 100-150 budynkach mogą to być straty rzędu 100.000zł
      miesięcznie z powodu braku możliwości odliczenia podatku VAT od mediów. Jeśli
      wspólnota jest płatnikiem VAT gmina otrzyma od wspólnoty fakturę VAT, odliczy
      podatek zapłacony od należnego i ... nadwyżki wyda np. na podwyżki dla
      nauczycieli. W Kołobrzegu Izba Skarbowa (czy urząd skarbowy) już wydał jakieś
      interpretacje. Włos jeży mi się na głowie. Ile z nas zarządców podoła
      obowiązkom sprawozdwczości VAT. Tutaj nawet super arkusz kalkulacyjny (plus
      wsparcie naszych Ekspertów) nic nam nie pomogą. Czy stać nas będzie na zlecenie
      obsługi księgowej do biur rachunkowych, czy na etat kwalifikowanej siły
      księgowej?
      I o ile możemy podnieść cenę naszej usługi?
      O 22% - aby "dobrze" się z podatkiem VAT kojarzyło?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka