hugollina 20.10.09, 23:16 napiszcie o swoich doswiadczeniach. chcialam wysterylizowac moja suke, ma dopiero 4 msc, ale chcialam to zrobic za jakies 2 msc. czy faktycznie moze zaczac byc agresywna??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
minniemouse Re: 21.10.09, 07:49 oczywiscie ze sterylizuj. a jaki pies bedzie to przede wszystkim zalezy jak go wychowasz. nawet agresywny bedzie posluszny odpowiednio wychowany. ale w ogole z ta agresywnoscia po sterylce u suk to gruba przesada. 99% suk jest taka sama jak byla przed. suka musi byc wyjatkowo dominujaca z tendecja do agresji juz PRZED sterylizacja aby byla jeszcze bardziej po. a to sie tak znowu czesto nie zdarza. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: sterylizowac suke? 21.10.09, 09:00 > czy faktycznie moze zaczac byc agresywna??? Nie. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: sterylizowac suke? 21.10.09, 10:46 hugollina napisała: > czy faktycznie moze zaczac byc agresywna??? A czy Ty byś była? ssak to ssak. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: sterylizowac suke? 21.10.09, 10:57 Sterylizować tak, ale dopiero po pierwszej cieczce!!! Moja akurat miała pierwszą cieczkę, kiedy miała sześć miesięcy, a została wysterylizowana dwa miesiące później. Zresztą zobaczysz, jakie to utrapienie wyprowadzać na spacer sukę z cieczką! Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: sterylizowac suke? 21.10.09, 13:46 iwa_ja napisała: > Sterylizować tak, ale dopiero po pierwszej cieczce!!! A niby dlaczego po pierwszej cieczce? Ja zdecydowanie jestem za tym, zeby suke wysterylizowac juz przed pierwsza cieczka. historie o tym jak to niby suka dorasta po cieczce, jak sie niby staje bardziej opanowana i lagodna mozna wlozyc miedzy bajke o magicznej fasoli i kocie w butach. Odpowiedz Link Zgłoś
iwa_ja Re: sterylizowac suke? 21.10.09, 21:12 sadosia75 napisała: > A niby dlaczego po pierwszej cieczce? Tak mi powiedziała wetka. Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: sterylizowac suke? 21.10.09, 21:18 iwa_ja napisała: > sadosia75 napisała: > > A niby dlaczego po pierwszej cieczce? > > Tak mi powiedziała wetka. A jakby Ci powiedziała, że suka musi mieć szczeniaki to byś zaszczeniła? ----------------------------- TAK. Sterylizować > > Odpowiedz Link Zgłoś
sadosia75 Re: sterylizowac suke? 22.10.09, 19:41 To zmien weterynarza bo to co opowiada jest bzdura.tak samo jak opowiesci, ze suka musi miec szczeniaki albo, ze pies przed kastracja musi choc raz pokryc suke. bzdury bzdury i jeszcze raz bzdury. dopytaj tez wetke jak ona widzi sterylizacje suki, jak sie to odbywa, jak pozniej karmic psa i jak pozniej psa traktowac przez pierwsze kilka dni po sterylce. watki o sterylce znajdziesz na forum, w googlach i w porzadnych ksiazkach o psach. ale powaznie : zmierz weterynarza do takiego konowala nie warto prowadzac zwierzecia. Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: sterylizowac suke? 24.10.09, 13:20 sadosia75 napisała: > To zmien weterynarza bo to co opowiada jest bzdura. Nie, to nie jest bzdura. Jest to tak samo uzasadnione jak to, że kastracja zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia estrogenozależnych guzów nowotworowych - siłą rzeczy. Prawdopodobieństwa wystąpienia innych guzów nie zmniejsza. Hormony płciowe mają wpływ na rozwój organizmu i przedwczesne pozbawienie ich może spowodować pewne wady rozwojowe. Dlatego od wielu lat w świecie ścierają się dwie równoważne "szkoły" na temat przeprowadzania zabiegu kastracji - przed pierwszą cieczką, czy po? Każda ma równie ważne argumenty, ale trzeba je znać, nie tylko powtarzać w kółko te samepropagandowe frazesy. Osobiście, jestem zwolennikiem tej drugiej szkoły. Odpowiedz Link Zgłoś
sun_of_the_beach Re: sterylizowac suke? 21.10.09, 20:09 hugollina napisała: > czy faktycznie moze zaczac byc agresywna??? Suk to rzeczywiście zdaje się nie dotyczyc, natomiast w przypadku psów - samców zdarza zię dośc często. Odpowiedz Link Zgłoś
mist3 Re: sterylizowac suke? 21.10.09, 21:30 u samców akurat behawioryści zalecają kastrację jako jeden z leków na nadmierną agresję i dominację - kastracja oczywiście nie załatwia odpowiedniego zachowania ale ułatwia pracę z psem. Co do sterylizacji po cieczce - jest to stara szkoła - obecnie po badaniach przeprowadzanych na suczkach i kotkach przyjmuje się że sterylizacja przed cieczką zmniejsza ryzyko zachorowania na raka sutka. Znam wiele sterylizowanych suczek, żadna nie jest agresywna Odpowiedz Link Zgłoś
hugollina Re: sterylizowac suke? 21.10.09, 22:41 dokladnie, sterylizacja samcow jest metoda na agresje, wiem z autopsji, moj pies stal sie inny, po prostu domownik nie samiec w zlym slowa tego znaczeniu Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: sterylizowac suke? 22.10.09, 07:19 Tak mi powiedziała wetka. to niech wraca do szkoly i wiecej nie opowiada ludziom bzdur. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
a_na Re: sterylizowac suke? 22.10.09, 12:40 Tutaj jest zastawienie plusów i minusów sterylizacji/kastracji. Jeśli chcesz sterylizować suczkę tylko z uwagi na własną wygodę - to odradzam. Jeśli ze względów zdrowotnych (co w tym wieku szczenięcia raczej trudno stwierdzić) czy środowiskowych (suka cały dzień sama o ogrodzie) - to popieram. forum.gazeta.pl/forum/w,92302,101018741,101018741,Fakty_i_mity_o_sterylizacji_kastracji_.html Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: sterylizowac suke? 23.10.09, 00:14 Jeśli chcesz sterylizować suczkę tylko z uwagi na własną wygodę - to odradzam nawet jesli komus sie wydaje ze sterylizacja odbywa sie dla "czyjejs wygody" - tak nigdy nie jest, ZAWSZE jest to dla zaprzestania niepotrzebnej reprodukcji a przy okazji dodatkowo sa pewne korzysci zdrowotne. minnie Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: sterylizowac suke? 24.10.09, 12:59 minniemouse napisała: > to niech wraca do szkoly i wiecej nie opowiada ludziom bzdur. A Ty, paniusiu, jaką szkołę ukończyłaś? Jaki masz zasób wiedzy i jakie doświadczenie praktyczne w tej dziedzinie, że tak autorytarnie się wypowiadasz i nie boisz personalnych ataków? No, pochwal się! Tylko więcej już nie wklejaj do znudzenia tych samych linków do propagandowych stronek PETA albo innych takich, bo to wszyscy znaja na pamięć... Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: sterylizowac suke? 24.10.09, 23:56 A Ty, paniusiu, jaką szkołę ukończyłaś? Jaki masz zasób wiedzy i jakie doświadczenie praktyczne w tej dziedzinie\ ja techniku weterynaryjnej zadnej - powtarzam tylko to co mi mowia KANADYJSCY WETERYNARZE a ci z pewnoscia JAKIES szkoly pokonczyli, co, polski techniku weterynaryjny ???????? poza tym oprocz tak wzgardzonych przez ciebie stronek PETA sa tez dostepne stronki z VETERINARIAN JOURNALS, wiesz??? nie nie wiesz bo to przekracza pojemnosc twojego mozgu - albo o PETA albo cos innego moze sie w nim zmiescic, wiecej nie. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: sterylizowac suke? 25.10.09, 00:12 Ja też jakąś szkołę ukończyłem, ale z Kanady to znam tylko pana Charlsa Danten, a weterynaryjne szkoły kończyłem w innych krajach. Jeśli chodzi o PETA natomiast, to po dogłębnym poznaniu tematu oraz osób bardzo się zawiodłem. I nie jestem technikiem, tylko urzędowym lekarzem.:PPP Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: sterylizowac suke? 25.10.09, 01:24 . I nie jestem technikiem, tylko urzędowym lekarzem.:PPP na podstawie tego co piszesz, po prostu nie da sie w to uwierzyc. Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
albert.flasz1 Re: sterylizowac suke? 25.10.09, 08:28 minniemouse napisała: > na podstawie tego co piszesz, po prostu nie da sie w to uwierzyc. > > Minnie Twój problem. Nie zależy mi.:P Odpowiedz Link Zgłoś
pierozek_monika Re: sterylizowac suke? 25.10.09, 19:48 no ale to trochę za wcześnie chyba czy to jest piesek dużej rasy czy małej? Aby świadomie podjąć decyzję polecam artykuł www.vetpol.org.pl/ZW2006/2006_04_wczesna_kastracja.pdf Odpowiedz Link Zgłoś
hugollina Re: sterylizowac suke? 25.10.09, 22:10 pies jest maly, zadnej rasy:) a mi wet, ale specjalnie moj zaufany powiedzial, ze dopiero jak jej drugie zeby urosna. hmmm..... Odpowiedz Link Zgłoś