theq 15.03.07, 07:13 Mam problem. Mój 11 miesieczny lbarador dosyc czesto lize sie po penisie, i od czasu do czasu wyplywa z niego wydzielina. Weterynarz mowi ze to nic strasznego, ale mi sie wydaje ze jest inaczej. CO o tym myslicie? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agaaga001 Re: LABEK POMOCY!! 15.03.07, 09:47 no wiec tak moj labek ma 4 miesiace i tez to ma, bylam z tym u weterynarza i powiedzial tak: ze to normalne bo psiak sie podnieca, lize sie po penisie a tym samym wciera sobie bakterie, stad wydzielina koloru ropnego (zoltawo-zielonego) zalecil mi kupic NADMANGANIAN POTASU taka jedna tableteczke rozpuscic w dodzie przegotowanej i to rozcienczyc tak zeby kolor byl jasnego , bladego rozu, temperatura wody powinna byc ok 36,6 stopni (temperatura ciala) wciagnac ten preparat do strzykawki i wlac bezposrednio do napletka, tak parokrotnie zeby ta wydzielina cala wyszla, powtarzac to 2-3 razy dziennie przez ok tydzoen, jesli po tygodniu nieposkutkuje to jeszcze kontynuowac zabieg przez czas do momentu az to nie minie zalecil nadmanganian potasu (dostepny bez recepty w kazdej aptece) bo ni ewidzi sensu ladowania jakis masci, antybiotykow i niepotrzebnie wydawac pieniazki, a nadmanganian potasu kosztuje jakies 6 zl i dziala ja mojemu to robie juz od 2 tygodni i dziala, wydzielinki jest coraz mnie, lada dzien minie, a psiak lubi jakmu cos takiego cieplego wplywa do siusiaka hehe.... to moze nawracac ze wzgledu na to iz psiak lize sobie siusiaka i wciera bakterie pozdrawiam Agnieszka. Odpowiedz Link
gabi683 Re: LABEK POMOCY!! 15.03.07, 10:46 To ciekawe choc mojemy Rokiemu nic sie tam nie dzieje warto to wiedzieć Odpowiedz Link
agaaga001 Re: LABEK POMOCY!! 15.03.07, 11:04 pamietaj tylko ze to trzeba tak rozcienczyc zeby byl kolor jasnorozowy, bo inaczej bedzie psiaka bolec bo to srodek szybkoutleniajacy sie, aha jeszcz ejedna wazna rzecz po rozpuszczeniu tej tabletki, bo zrobieniu calego zabiegu mozesz reszte wylac do kibelka, za kazdym razem musisz robic nowiutki swiezutki roztwor pozdrawiam Odpowiedz Link
paenka Re: LABEK POMOCY!! 15.03.07, 11:17 Wow Ja tam swojemu mic wokolicach pitoczka nie robilam jak mu sie cos wydzielalo i jest ok. Ja bym nie kombinowala z tym wstrzykiwaniem roznych roztworow i w ogole, tak jak u ludzi to sa delikatne sprawy i jak sie nie ma doswiadczenia to mozna sobie kuku zrobic. Tak mi sie przynajmniej wwydaje. Ale moze ja przsadzam. Odpowiedz Link
agaaga001 Re: LABEK POMOCY!! 15.03.07, 11:44 paenka na pewno masz racje, z tym ze ja to robilam pod okiem weterynarza to on mi powiedzial jak to mam robic tak wiec ja tylko stwierdzam fakt ze tak mozna leczyc ta ropke z siusiaka bo czasem nieloczona zaznaczam CZASEM nieleczona moze doprowadzic do zapalenia przyrodzenia... zreszta zawsze kazdy z was idac do weterynarza z takimi objawami moze si ego zapytac czy moze uzywac nadmanganianu potasu ja mam weta superasnego, on woli podawac srodki bardziej naturalne niz od razu antybiotykami faszerowac psa , jesli koniecznosci nie ma... i od razu czlowiek zaoszczedza pieniazki.... pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link
agaaga001 Re: LABEK POMOCY!! 16.03.07, 08:46 ddb2 wiesz suczka czasami tez to sie zdaza (maja ropne wycieki z pipulki), ale napewno rzadziej niz psom bron boze nie zycze nikomu takich wyciekow ani u psiakow ani u suczek pozdrawiam Agnieszka Odpowiedz Link
theq Re: LABEK POMOCY!! 19.03.07, 07:41 Dzieki bardzo za pomoc. Przemywam mu sisiaka ryvanolem zobaczymy jak to bedzie. Mam jeszcze jeden problem zaczal utykac na noge, wet mowi ze to zapalenie ( bo dostawal za duzo witamin i jedzenie za bogate za w witamin poprostu jest przewitaminowany) czy dobrze to diagnozuje? Odpowiedz Link
mekej Re: LABEK POMOCY!! 19.03.07, 08:23 nie wiem czy Twój weterynarz dobrze diagnozuje, ale jeśli masz wątpliwości to go zmień... w każdym razie jeśli chodzi o nadmiar witamin ogólnie - to ma rację, bo lepszy jest niewielki niedobór niż nadmiar; jeśli podajesz psu suchą dobrze zbilansowaną karmę to nie ma już potrzeby aplikowania dodatkowych preparatów witaminowych Odpowiedz Link
agaaga001 Re: LABEK POMOCY!! 19.03.07, 11:53 makej ma 100% racji, lepiej niedowitaminizowac niz przewitaminizowac jesli dajesz mu jedzenie domowe, mozesz uzupelniac preparatami z witaminami, jesli psiak je sucha karme dobrej firmy tak jak to okreslil makej "zbilansowana" czyli ze wszystkim co potrzeba psiakowi do dobrego rozwoju, nie podawaj zadnych dodatkowych witamin.... co do nogi kuleje bo, moze miec uraz mechaniczny, mogl sobie naciagnac to i owo, moze to byc dysplazja, moze to byc to co twoj wet powiedzial, najlepiej przejdz sie do jeszcze jednego weta i zrob konsultacje a jak bedzie trzeba to do trzeciego i skoro psiak kuleje to nie przemeczaj mu tej nogi, bo ni ewiadomo czym to spowodowane jest.... pozdrawiam Agnieszka. Odpowiedz Link
theq Re: LABEK POMOCY!! 19.03.07, 20:24 Podaje mu royal canin lub purine rano w polodnie od czasu do czasu jogurt lub ser bialy i wieczorem ryz z kurczakiem i warzywami. mial przeswietlenie jakies pol roku temu i nie stwierdzono, jego rodzice tez byli badani i byly zdrowe. Odpowiedz Link
mawgocha Re: LABEK POMOCY!! 20.03.07, 09:21 Chciałam zauważyc ze 11 miesieczny pies jest u szczytu dojrzewania, a ta wydzielina żółtawo-zielona to poprostu psia sperma. To normalne ze sie liże (bo może ), jest psem i tak sie zachowuje. Nie wariujmy z jakimis chemikaliami na tak wrazliwe miejsca. Posłuchaj swojego weta. Jesli chodzi o karme, to lepiej podawac albo gotowa karma albo gotowana. Karma typu RC ma juz wszystko czego pies potrzebuje i nie trzeba zamianiac na warzywa czy nabiał. Mozna to dodac ale od czasu do czasu jako urozmaicenie, dodatek, ale wtedy dajemy mniejsza porcje RC. Odpowiedz Link
theq Re: LABEK POMOCY!! 20.03.07, 10:55 To mnie troche uspokoilas. Ale i tak z ta nozka pojde jeszcze raz do weterynarza bo caly czas ja oszczedza, boje sie że ta noga wkoncu odmowi mu posluszenstwa. dodatkowe witaminy schowane sa w szafie zeby nikogo nie korcilo zeby je podac, zminiejszylismy mu porcje karmy( zeby organizm dostawal mniej witamin) i zobaczymy co czzas pokaze. Odpowiedz Link
mawgocha Re: LABEK POMOCY!! 21.03.07, 14:43 Jesli twoj labek ma problem z chodzeniem, oszczedza łapkę, to idz do weta i zrób mu przeswietlenie bioderka i łokci, koniecznie. Odpowiedz Link
paenka Re: LABEK POMOCY!! 21.03.07, 15:58 theq ludziki dobrze ci mówią ja tez swojemu daje royala i orcz tego nie daje mu już żadnych warzyw, serów itp kiedys jak rosł dawalam mu od czasu do czasu ser bialy i surowe zoltko. Ale jak juz wyrosl to wet poradzil zebysmy juz mu tego bialka nie dawali bo mozna przesadzic. Nadmiar bialka i wapnia tez szkodzi. A jesli chodzi o mleko to podobno dorosle psy gubia siersc strasznie od mleka. Nie jestem weterynarzem wiec nie wyjasnie dokladnie ale rzezywiscie zauwazylam u swojego taka prawidlowość. Odpowiedz Link
ddb2 Re: LABEK POMOCY!! 23.03.07, 11:33 Slodkie mleko, czyli to normalne, nie przetworzone, jest dobrze przyswajane tylko przez szczenieta, takze przez dzieci ludzkie. Potem zanika w organizmie produkcja enzymu, ktory trawi to mleko i w zw. z tym picie mleka przez osbniki dorosle, w tym tez ludzi, przynosi wiecej szkody niz pozytku. Mozna calkiem rozregulowac przewod pokarmowy. Dlatego najlepiej podawac psom i jesc samemu jogurty naturalne, nieslodzone, maslanki, kefiry, twarogi ( maja wiecej latwoprzyswajalnego wapnia niz biale sery). Sa to produkty wstepnie nadtrawione - nadkwaszone i dlatego tak cenne, ze latwoprzyswajalne dla doroslego ssaka. Odpowiedz Link
theq Re: LABEK POMOCY!! 26.03.07, 22:14 Zrobilismy przeswietlenie i okazalo sie ze chyba zerwal sobie wiazdalo. W srode jedziemy z nim do Wroclawia do klinki na dokladne badania i ewentualna operacje. 3majcie kciuki zeby wszystko poszlo dobrze. Odpowiedz Link
theq Re: LABEK POMOCY!! 31.03.07, 10:42 Naszczescie nie bylo operacji, ale lekarz mówi ze to moga byc poczatki dysplazji. Mamy za 2m-ce jechac na kontrole a do tego czasu trzymac go wylacznie na smyczy bez zadnej zabawy itd.. Strasznie utyka na ta noge. Odpowiedz Link
theq Re: LABEK POMOCY!! 03.04.07, 19:53 Byłem z nim w klinice we Wrocławiu. Okazało się, że to zerwane wiązadło krzyżowe w czwartek po świętach czeka go operacja. Odpowiedz Link
theq Re: LABEK POMOCY!! 22.05.07, 19:40 Asko jest już miesiąc po operacji, jak narazie wszystko w porzadku. Nosimy go po schodach cale szczescie ze mieszkamy na parterze;p. Jak narazie wszystko goi sie ok zobaczymy co bedzie dalej. Odpowiedz Link