Dodaj do ulubionych

LABEK POMOCY!!

15.03.07, 07:13
Mam problem. Mój 11 miesieczny lbarador dosyc czesto lize sie po penisie, i od
czasu do czasu wyplywa z niego wydzielina. Weterynarz mowi ze to nic
strasznego, ale mi sie wydaje ze jest inaczej. CO o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • mekej Re: LABEK POMOCY!! 15.03.07, 08:40
      labradory.info/viewtopic.php?t=6106
    • agaaga001 Re: LABEK POMOCY!! 15.03.07, 09:47
      no wiec tak moj labek ma 4 miesiace i tez to ma, bylam z tym u weterynarza i
      powiedzial tak:

ze to normalne bo psiak sie podnieca, lize sie po penisie a tym samym wciera
      sobie bakterie, stad wydzielina koloru ropnego (zoltawo-zielonego)

zalecil mi kupic NADMANGANIAN POTASU

taka jedna tableteczke rozpuscic w dodzie przegotowanej i to rozcienczyc tak
      zeby kolor byl jasnego , bladego rozu, temperatura wody powinna byc ok 36,6
      stopni (temperatura ciala) wciagnac ten preparat do strzykawki i wlac
      bezposrednio do napletka, tak parokrotnie zeby ta wydzielina cala wyszla,
      powtarzac to 2-3 razy dziennie przez ok tydzoen, jesli po tygodniu
      nieposkutkuje to jeszcze kontynuowac zabieg przez czas do momentu az to nie
      minie

zalecil nadmanganian potasu (dostepny bez recepty w kazdej aptece) bo ni ewidzi
      sensu ladowania jakis masci, antybiotykow i niepotrzebnie wydawac pieniazki, a
      nadmanganian potasu kosztuje jakies 6 zl i dziala

ja mojemu to robie juz od 2 tygodni i dziala, wydzielinki jest coraz mnie, lada
      dzien minie, a psiak lubi jakmu cos takiego cieplego wplywa do siusiakabig_grinbig_grinbig_grin
      hehe....

to moze nawracac ze wzgledu na to iz psiak lize sobie siusiaka i wciera
      bakterie

pozdrawiam
      Agnieszka.

• gabi683 Re: LABEK POMOCY!! 15.03.07, 10:46
        To ciekawe choc mojemy Rokiemu nic sie tam nie dzieje warto to wiedziećsmile
        • agaaga001 Re: LABEK POMOCY!! 15.03.07, 11:04
          pamietaj tylko ze to trzeba tak rozcienczyc zeby byl kolor jasnorozowy, bo
          inaczej bedzie psiaka bolec bo to srodek szybkoutleniajacy sie, aha jeszcz
          ejedna wazna rzecz po rozpuszczeniu tej tabletki, bo zrobieniu calego zabiegu
          mozesz reszte wylac do kibelka, za kazdym razem musisz robic nowiutki swiezutki
          roztwor smile

pozdrawiamsmile
      • paenka Re: LABEK POMOCY!! 15.03.07, 11:17
        Wow
        Ja tam swojemu mic wokolicach pitoczka nie robilam jak mu sie cos wydzielalo i jest ok.
        Ja bym nie kombinowala z tym wstrzykiwaniem roznych roztworow i w ogole, tak jak u ludzi to sa delikatne sprawy i jak sie nie ma doswiadczenia to mozna sobie kuku zrobic. Tak mi sie przynajmniej wwydaje. Ale moze ja przsadzam.
        • agaaga001 Re: LABEK POMOCY!! 15.03.07, 11:44
          paenka

na pewno masz racje, z tym ze ja to robilam pod okiem weterynarza to on mi
          powiedzial jak to mam robic

tak wiec ja tylko stwierdzam fakt ze tak mozna leczyc ta ropke z siusiaka bo
          czasem nieloczona zaznaczam CZASEM nieleczona moze doprowadzic do zapalenia
          przyrodzenia...

zreszta zawsze kazdy z was idac do weterynarza z takimi objawami moze si ego
          zapytac czy moze uzywac nadmanganianu potasu

ja mam weta superasnego, on woli podawac srodki bardziej naturalne niz od razu
          antybiotykami faszerowac psa , jesli koniecznosci nie ma... i od razu czlowiek
          zaoszczedza pieniazki....

pozdrawiam
          Agnieszkasmile
          • ddb2 Re: LABEK POMOCY!! 15.03.07, 21:20
            Ufff...
            jak to dobrze, ze mam sunie!
            • agaaga001 Re: LABEK POMOCY!! 16.03.07, 08:46
              ddb2

wiesz suczka czasami tez to sie zdaza (maja ropne wycieki z pipulki), ale
              napewno rzadziej niz psom

bron boze nie zycze nikomu takich wyciekow ani u psiakow ani u suczek

pozdrawiam
              Agnieszka smile
              • theq Re: LABEK POMOCY!! 19.03.07, 07:41
                Dzieki bardzo za pomoc. Przemywam mu sisiaka ryvanolem zobaczymy jak to bedzie.
                Mam jeszcze jeden problem zaczal utykac na noge, wet mowi ze to zapalenie ( bo
                dostawal za duzo witamin i jedzenie za bogate za w witamin poprostu jest
                przewitaminowany) czy dobrze to diagnozuje?
                • mekej Re: LABEK POMOCY!! 19.03.07, 08:23
                  nie wiem czy Twój weterynarz dobrze diagnozuje, ale jeśli masz wątpliwości to go
                  zmień... w każdym razie jeśli chodzi o nadmiar witamin ogólnie - to ma rację, bo
                  lepszy jest niewielki niedobór niż nadmiar; jeśli podajesz psu suchą dobrze
                  zbilansowaną karmę to nie ma już potrzeby aplikowania dodatkowych preparatów
                  witaminowych
                • agaaga001 Re: LABEK POMOCY!! 19.03.07, 11:53
                  makej ma 100% racji, lepiej niedowitaminizowac niz przewitaminizowac

jesli dajesz mu jedzenie domowe, mozesz uzupelniac preparatami z witaminami,
                  jesli psiak je sucha karme dobrej firmy tak jak to okreslil
                  makej "zbilansowana" czyli ze wszystkim co potrzeba psiakowi do dobrego
                  rozwoju, nie podawaj zadnych dodatkowych witamin....

co do nogi kuleje bo, moze miec uraz mechaniczny, mogl sobie naciagnac to i
                  owo, moze to byc dysplazja, moze to byc to co twoj wet powiedzial, najlepiej
                  przejdz sie do jeszcze jednego weta i zrob konsultacjebig_grin a jak bedzie trzeba to
                  do trzeciego

i skoro psiak kuleje to nie przemeczaj mu tej nogi, bo ni ewiadomo czym to
                  spowodowane jest....

pozdrawiam
                  Agnieszka.
                  • theq Re: LABEK POMOCY!! 19.03.07, 20:24
                    Podaje mu royal canin lub purine rano w polodnie od czasu do czasu jogurt lub
                    ser bialy i wieczorem ryz z kurczakiem i warzywami. mial przeswietlenie jakies
                    pol roku temu i nie stwierdzono, jego rodzice tez byli badani i byly zdrowe.
                    • mawgocha Re: LABEK POMOCY!! 20.03.07, 09:21
                      Chciałam zauważyc ze 11 miesieczny pies jest u szczytu dojrzewania, a ta
                      wydzielina żółtawo-zielona to poprostu psia sperma. To normalne ze sie liże (bo
                      możesmile ), jest psem i tak sie zachowuje. Nie wariujmy z jakimis chemikaliami na
                      tak wrazliwe miejsca. Posłuchaj swojego weta.
                      Jesli chodzi o karme, to lepiej podawac albo gotowa karma albo gotowana. Karma
                      typu RC ma juz wszystko czego pies potrzebuje i nie trzeba zamianiac na warzywa
                      czy nabiał. Mozna to dodac ale od czasu do czasu jako urozmaicenie, dodatek,
                      ale wtedy dajemy mniejsza porcje RC.
                      • theq Re: LABEK POMOCY!! 20.03.07, 10:55
                        To mnie troche uspokoilassmile. Ale i tak z ta nozka pojde jeszcze raz do
                        weterynarza bo caly czas ja oszczedzasad, boje sie że ta noga wkoncu odmowi mu
                        posluszenstwacrying. dodatkowe witaminy schowane sa w szafie zeby nikogo nie
                        korcilo zeby je podac, zminiejszylismy mu porcje karmy( zeby organizm dostawal
                        mniej witamin) i zobaczymy co czzas pokaze.
                        • mawgocha Re: LABEK POMOCY!! 21.03.07, 14:43
                          Jesli twoj labek ma problem z chodzeniem, oszczedza łapkę, to idz do weta i
                          zrób mu przeswietlenie bioderka i łokci, koniecznie.
                          • paenka Re: LABEK POMOCY!! 21.03.07, 15:58
                            theq ludziki dobrze ci mówiąsmile

ja tez swojemu daje royala i orcz tego nie daje mu już żadnych warzyw, serów itp
                            kiedys jak rosł dawalam mu od czasu do czasu ser bialy i surowe zoltko. Ale jak juz wyrosl to wet poradzil zebysmy juz mu tego bialka nie dawali bo mozna przesadzic. Nadmiar bialka i wapnia tez szkodzi.

A jesli chodzi o mleko to podobno dorosle psy gubia siersc strasznie od mleka. Nie jestem weterynarzem wiec nie wyjasnie dokladnie ale rzezywiscie zauwazylam u swojego taka prawidlowość.
                            • ddb2 Re: LABEK POMOCY!! 23.03.07, 11:33
                              Slodkie mleko, czyli to normalne, nie przetworzone, jest dobrze przyswajane
                              tylko przez szczenieta, takze przez dzieci ludzkie. Potem zanika w organizmie
                              produkcja enzymu, ktory trawi to mleko i w zw. z tym picie mleka przez osbniki
                              dorosle, w tym tez ludzi, przynosi wiecej szkody niz pozytku. Mozna calkiem
                              rozregulowac przewod pokarmowy. Dlatego najlepiej podawac psom i jesc samemu
                              jogurty naturalne, nieslodzone, maslanki, kefiry, twarogi ( maja wiecej
                              latwoprzyswajalnego wapnia niz biale sery). Sa to produkty wstepnie
                              nadtrawione - nadkwaszone i dlatego tak cenne, ze latwoprzyswajalne dla
                              doroslego ssaka.
                              • paenka Re: LABEK POMOCY!! 23.03.07, 16:08
                                no właśnie! (powiedział p. Józek)
                                • theq Re: LABEK POMOCY!! 26.03.07, 22:14
                                  Zrobilismy przeswietlenie i okazalo sie ze chyba zerwal sobie wiazdalo. W srode
                                  jedziemy z nim do Wroclawia do klinki na dokladne badania i ewentualna
                                  operacjecrying. 3majcie kciuki zeby wszystko poszlo dobrzesmile.
                                  • mekej Re: LABEK POMOCY!! 27.03.07, 08:29
                                    trzymamy!! pójdzie dobrze!!smile
                                    • theq Re: LABEK POMOCY!! 31.03.07, 10:42
                                      Naszczescie nie bylo operacji, ale lekarz mówi ze to moga byc poczatki
                                      dysplazjisad. Mamy za 2m-ce jechac na kontrole a do tego czasu trzymac go
                                      wylacznie na smyczy bez zadnej zabawy itd.sad. Strasznie utyka na ta nogesad.
    • theq Re: LABEK POMOCY!! 03.04.07, 19:53
      Byłem z nim w klinice we Wrocławiu. Okazało się, że to zerwane wiązadło krzyżowe
      w czwartek po świętach czeka go operacja.
      • gabi683 Re: LABEK POMOCY!! 03.04.07, 20:42
        Trzymam kciuki aby się wsztko powiodło.
        • theq Re: LABEK POMOCY!! 03.04.07, 21:48
          Okasmile. Dam znac jak bedzie po wszystkim.
          • theq Re: LABEK POMOCY!! 22.05.07, 19:40
            Asko jest już miesiąc po operacji, jak narazie wszystko w porzadku. Nosimy go po
            schodach cale szczescie ze mieszkamy na parterze;p. Jak narazie wszystko goi sie
            ok zobaczymy co bedzie dalej.
            • mekej Re: LABEK POMOCY!! 23.05.07, 08:12
              dalej będzie lepiej smile
              • paenka Re: LABEK POMOCY!! 23.05.07, 18:53
                a ja dzisiaj kotakastrowalam :]
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka