Dodaj do ulubionych

Społeczny Komitet Obrony Praw Wędkarzy

27.05.12, 13:09
" W związku z wprowadzeniem kolejnych ograniczeń /.../ zdecydowanie sprzeciwiamy się planom ustanowienia górnych wymiarów ochronnych oraz wnosimy o przywrócenie (a w miarę możliwości nawet całkowite zniesienie) wymiarów ochronnych ryb drapieżnych - okonia do 0 cm /.../. Naszą intencją jest /.../ zaspokojenia choć w ten minimalny sposób podstawowych biologicznych potrzeb łowiacych i ich rodzin /.../. Według nas w ten sposób jest możliwe pogodzenie ludzkich potrzeb z ochroną środowiska. /.../ gdyś dalsze prowadzenie gospodarki rybacko-wędkarskiej polegającej na zakazach, może powodowac trudne do odwrócenia, a nawet nieodwracalnie fatalne skutki - wyjałowienie wód, z głodnymi dużymi drapieżnikami i wyrzucanie pieniędzy w błoto... ".

Pamiętam list sprzed roku, w którym oburzeni wędkarze pisali, jak możńa, bo na rzece ustanowiono rejon bez połowu /kilkaset metrów/, w którym ryby mogą się spokojnie trzeć. Bo... ogranicza to ich obywatelskie prawo do nieskrępowanego połowu.
Obserwuj wątek
    • seidhee Re: Społeczny Komitet Obrony Praw Wędkarzy 28.05.12, 11:13
      Może by do pracy poszli panowie wędkarze, żeby mieć za co zaspokoić swoje "podstawowe potrzeby biologiczne"?
      Mnie ten apel, szczerze mówiąc, ubawił. Nie sądzę, żeby ktokolwiek miał go wziąć na poważnie. I ta groźba "wyjałowionych wód, pełnych głodnych drapieżników" ROTFL
      • easyblue Re: Społeczny Komitet Obrony Praw Wędkarzy 28.05.12, 18:40
        > Nie sądzę, żeby ktokolwiek miał go wzią
        > ć na poważnie
        Gdy pierwszy raz to czytałam byłam przekonana, że to jakiś żart - przecież nikt normalny czegoś tak idiotycznego by nie wymyślił. Myliłam się...
        • albert.flasz1 Re: Społeczny Komitet Obrony Praw Wędkarzy 09.06.12, 19:47
          Czytaj wszystko, nie tylko wybrane akapity. Albo nie, baw się dobrze. Brak słów...:P
    • zielonooki.mietek Wędkarstwo 12.06.12, 10:22
      Wędkarstwo, podobnie jak myślistwo, powinny być zakazane, gdyż są to poczynania okrutne, niegodne świadomego człowieka. Hobbystyczne zabijanie zwierząt, nawet w imię prawa, jest paskudne.
      • albert.flasz1 Re: Wędkarstwo 12.06.12, 19:26
        Zakazane powinny być głupota i fanatyzm - także w wykonaniu tak zwanych "obrońców zwierząt".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka