Dodaj do ulubionych

senior z problemami

12.12.12, 17:31
15 letni sznaucer mini. Morfologia w normie oprócz tarczycy, na usg wyszło przeewlekłe zapalenie nerek. Poza tym niedoczynność tarczycy. Dostaje hormon pod nazwą Forthyron i Karsivan m.in. na rozszerzenie naczyń, także mózgowych.
I tutaj pojawia się problem. Moim zdaniem po którymś z tych leków codziennie ma okresy bardzo dużego pobudzenia. Biega bez celu po domu i nie może sobie znaleźć miejsca. Po ok. dwóch godzinach taki stan mija i idzie spać. Zdaję sobie sprawę, że w jego wieku może mu dolegać wiele rzeczy, ale ostatnio miał 5 dniowy okres kiedy nie brał tych leków z powodu zatrucia pokarmowego i takich objawów nie było. Nie bardzo wiem co dalej robić? A może ktoś z Was spotkał się z podobnym zachowaniem po podawaniu leków. Może takie zachowanie to już "przywilej wieku", sam nie wiem.
Obserwuj wątek
    • rezurekcja Re: senior z problemami 13.12.12, 01:42
      man_lucky napisał:

> Karsivan m.in. na rozszerzenie naczyń, także mózgowych.
      > I tutaj pojawia się problem. Moim zdaniem po którymś z tych leków codziennie ma
      > okresy bardzo dużego pobudzenia. Biega bez celu po domu i nie może sobie znale
      > źć miejsca. Po ok. dwóch godzinach taki stan mija i idzie spać. Zdaję sobie spr
      > awę, że w jego wieku może mu dolegać wiele rzeczy, ale ostatnio miał 5 dniowy o
      > kres kiedy nie brał tych leków z powodu zatrucia pokarmowego i takich objawów n
      > ie było. Nie bardzo wiem co dalej robić? A może ktoś z Was spotkał się z podob
      > nym zachowaniem po podawaniu leków. Może takie zachowanie to już "przywilej wie
      > ku", sam nie wiem.

Hm...
      Mnie to przypomina zachowanie mojego psa, ktory mial guza mozgu. Ale on dostawal leki przeciwpadaczkowe, ktore zreszta nie dzialaly.
      Moze to faktycznie wplyw leków. Spytaj lekarza swojego psa.
      Moj mial ok. 16 lat, kiedy zachorowal.
    • claratrueba Re: senior z problemami 13.12.12, 05:03
      Karsivan nie daje takich skutków ubocznych.
      Forthyron ma w skutkach ubocznych nerwowość i zwiększoną częstotliwość skurczów serca jako skutek podania zbyt dużej dawki:
      www.forthyron.com/faq/are-there-any-possible-side-effects
      Tu masz dawkę w zależnosci od wagi:
      www.forthyron.com/faq/what-tablet-sizes-are-available-and-what-are-the-dose-rates
      W razie problemów językowych daj znać, to przetłumaczę dokładnie.

A może ktoś z Was spotkał się z podob
      > nym zachowaniem po podawaniu leków.

Tak, spotkałam się z nadpobudliwością po wzięciu zbyt dużej dawki Euthyrox przez moja mamę. To typowy objaw. Składnik aktywny w przypadku Forthyronu jest ten sam więc piesek może reagować podobnie jak człowiek.

• car_nivora Re: senior z problemami 14.12.12, 17:55
      W jakiej dawce dostaje Karsivan? Od jak dawna bierze leki? Kiedy zaczeły się epizody pobudzeń?
      • man_lucky Re: senior z problemami 15.12.12, 09:40
        Karsivan bierze w dawce 30 od pół roku.
        • car_nivora Re: senior z problemami 15.12.12, 11:46
          Jeszcze prosze mi powiedzieć ile on waży, w takim razie :) Karsivan daje się w mniejszych dawkach niż zalecane przez producenta w przypadku problemów z nerkami (wydaje mi się że to jest napisane w ulotce).
          Czy przed przepisaniem Karsivanu miał epizody otępienia, apatii i zagubienia? W sensie - czy bierze Karsivan "na coś" czy po prostu profilaktycznie?
          Kiedy zaczęły się epizody pobudzeń?

• man_lucky Re: senior z problemami 16.12.12, 17:35
            Waga seniora to 6 kg. Powodem wprowadzenia Karsivanu było rzeczywiście otępienie, apatia itp., ale poprawa jest i tak niewielka. Epizody pobudzeń zdarzają się od jakichś 2 miesięcy raz na jakiś czas.
            • car_nivora Re: senior z problemami 16.12.12, 19:52
              Ok.
              W takim razie polecałabym konsultację z jego weterynarzem w celu a) kontroli wagi, b) sugestii stopniowego zmniejszania dawki Karsivanu ze względu na przewlekłe zapalenie nerek oraz epizody pobudzeń. Warto byłoby sprawdzić we krwi mocznik i kreatyninę oraz porównać z (jeżeli są) poprzednimi wynikami.
              Uczulam od razu, że zmodyfikowanie dawki Karsivanu może zmniejszyć problem, ale może również nie dać efektów. Wówczas należaloby poszukać ewentualnej choroby podstawowej.
              Pieskowi przydałoby się przeglądowe badanie neurologiczne. Sugeruję również nagrać psiaka w czasie pobudzenia, takie filmy są bardzo wartościowe i ogromnie ułatwiają diagnozę oraz dobranie odpowiedniego leczenia.
              Pozdrawiam.
              • man_lucky Re: senior z problemami 16.12.12, 21:55
                Bardzo dziękuję za sugestie i rady.
                pozdrawiam
                man_lucky
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka