Dodaj do ulubionych

Mój kot traci wzrok

11.03.24, 21:45
Witam,moj kotTomasz pewnego wieczoru stracil wzrok.Nagle po prostu przestal widziec.Pojechalismy do weta,mial zrobione badania: nerki,tarczyca,morfologia,cisnienie krwi,cisnienie w oczach-wszystko w normie.Lekarka stwierdzila ze kot ma infekcje,oraz poczatki zaćmy.Dostalismy krople sterydowe.
Co dziwne,on ten wzrok traci wieczorem,a na nastepny dzien widzi.Powiedzialam o tym lekarce na kolejnej wizycie.Lekarka obejrzala oczy,znow zmierzyla cisnienie,powiedziala ze infekcja ladnie sie zagoila,a oczy reaguja na swiatlo.
Dala nam tym razem krople dorzolamide,obnizajace cisnienie w oczach,bo stwierdzila,ze takie nagle chwilowe utraty wzroku moga byc spowodowane skokami cisnienia w galkach ocznych.
Krople stosujemy tydzien,ale w dalszym ciagu Tomasz traci wieczorami wzrok.Najdziwniejsze jest to ze ten wzrok znika i wraca.
Czy ktos ma jakis pomysl?Co to może byc?Jesli chodzi o vetów,to nie mam zbyt dużego wyboru.Mieszkam w UK na wsi i mam wrazenie ze nasza lekarka sama nie wie co mu jest I leczy go troche w ciemno.
Obserwuj wątek
    • jul-kot Re: Mój kot traci wzrok 12.03.24, 03:19
      Poczytaj o chorobie, która ma nazwę kurza ślepota. Może być między innymi następstwem zaćmy lub niedoborem witaminy A. Może kot ma zbyt monotonną dietę. Możesz dawać mu żółtka, również suplementy z witaminą A i D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka