Dodaj do ulubionych

moja kotka ma robaki!

06.03.05, 16:23
Właśnie dzisiaj odkryłam, że moja kotka ma robaki a jest niedziela.
Zastanawiam się czy my domownicy możemy sie zarazic od niej?
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: moja kotka ma robaki! 06.03.05, 16:54
      Zależy w jakim wieku są domownicy, co to za pasożyty i czy jest szansa na to
      aby ktoś zjadał kał kota lub też wymiociny :). Raczej w to wątpię stąd też
      ryzyko jest dość małe (myślę tu o nicieniach). Ponad to jeśli widzicie w kale
      robaki zapewne długie i białe bądź też nie (krótkie, jak ryż)--> niestety nic o
      nich nie napisałaś stąd trudno mi dokładnie odpowiedzieć na Twoje pytanie : to
      ich cykl dobiegł końca tzn jaja były wydalane już dużo wcześniej. Nie musicie
      się wieć martwić, że akurat dzisiaj się zarazicie, jeśli już to mogliście dużo
      wcześniej (jest to niebezpieczne w przypadku chociażby tasiemca!!!). Ale ja
      osobiście nie spotkałam się z zarażeniem pasożytami od pupila.
      Ale jutro koniecznie wbierzcie się do lekarza po środki na odrobaczenie!!!!! No
      i koniecznie myjcie ręce po kontakcie z kotem.
      Jesli macie dzieci a pasożytem kota był nicień możecie profilaktycznie
      odrobaczyć (pyrantellum --> lekiem dostępnym w aptece) również dzieci.
      Życzę powodzenia - ava
      • mika63 Re: moja kotka ma robaki! 06.03.05, 17:30
        Dziękuję za szybką odpowiedź. Na pewno pójdę jutro do weterynarza. Te robaczki
        mają długość ok 1 cm. Są cieniutkie a wcześniej widziałam na jej posłaniu coś
        podobnego do drobnego ryżu. Zaniepokoiło mnie to że straciła apetyt na karmę z
        saszetek którą uwielbiała. Odchodów jej nikt nie zjadł ale czesto ją pieścimy i
        głaszczemy zwłaszcza uwielbia ją mój najmłodszy synek - przedszkolak. Kotka ma
        10 miesięcy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka