naise 19.05.05, 20:46 Dziś dostałam wyniki badania kału mojej suki. Napisane jest że aktywność trypsyny - 20%. Czy mógłby mi ktoś pomóc zinterpretować? Co powinnam teraz robić (oprócz leczenia) , czego unikać (coś z jedzenia) ?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.jozwik Re: Trypsyna 20% 20.05.05, 10:44 Uuu, to niedobrze. Jesli kał był świeży, to nie jest to dobry wynik. Świadczy to o niewydolności trzustki. Nie wiadomo czy ostrej czy przewlekłej i czym spowodowanej. Przy każdym posiłku powinno się podawać psu enzymy trzustkowe w postaci gotowych kapsułek. Nie zaleca się podawania zbyt tłustych pokarmów, one także stymulują biegunkę, a także nabiału. Można zastosować karme suchą dietetyczną typu "intestinal" albo karmę dla psów alergików z częściowo zhydrolizowanym białkiem "hypoallergic". Takie karmy lepiej jest wczesniej lekko namocyć w wodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
naise Re: Trypsyna 20% 20.05.05, 22:01 Dziękuję. Maja dostała Kreon 10000. Za pół roku mamy powtórzyć badania i obserwować. POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś