Dodaj do ulubionych

mocz krolika

02.07.05, 21:07
jak wyglada prawidlowy mocz krolika?Moj jak nasika to zostaje metna plama,tak
jakby osad z kredy.czy to normalne?
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: mocz krolika 03.07.05, 13:28
      A w jakim jest wieku, czym go żywisz??? Na Twoi miejscu wybrałabym się na
      kontrolne badania do lekarza oczywiście od razu z próbką moczu i to takiego
      porannego. Niestety przez internet w tej kwesti niewiele Ci pomożemy nie wiemy
      jak Twoim zdaniem wygląda mętny mocz i co to za zmętnienia czy to jakieś złogi itp.
      Pozrawiam - ava
      Nic nie zaszkodzi Twojemu malcowi wizyta - czekamy na informacje co i jak
    • inguna2 Re: mocz krolika 03.07.05, 22:58
      krolik jest u mnie od kilku dni i od poczatku mocz jest wlasnie taki-
      piaskowy,kredowy .no i sika rzadko.poniewaz tak bylo od poczatku myslalam ze to
      normalne.ma 10 tyg.i zywie tak jak poprzedni wlasciciel zalecil(dostalam go a
      nie kupilam)a wiec dostaje granulat,mlecz,jablko,marchewke.apetyt ma
      sredni,pije dosc malo ale jest dosc wesoly.Czy to problem diety bo dzisiaj
      zauwazylam bardzo malo bobkow.
      i jeszcze pytanie techniczne.W jaki sposob i do czego pobrac probke moczu?
      Krolik sika na trociny i raczej w samotnosci.prosze wiec o instrukcje i
      sprobuje wylapac troche moczu.Dziekuje i pozdrawiam
      • avasawaszkiewicz Re: mocz krolika 04.07.05, 00:06
        Wystarczy wyczyścic klatkę z trocin - zupełnie. Do tego zdezynfekowac ją - umyć
        dokładnie i mocz poranny wciągnąc do strzykawki - i potem szybko do lekarza.
        Oczywiście o ile z królisiem. Na Twoi miejscu zbadałabym go dokładnie. Być moze
        stres powoduje u niego taki spadek apetytu i niestrawności być moze przyczyna
        jest bardziej skomplikowana. Rutynowa wizyta napewno nie zaszkodzi a wiele może
        Ci pomóc zrozumieć swojego podopiecznego.
        Pozdrawiam - ava
    • inguna2 Re: mocz krolika 04.07.05, 14:04
      bylam u weta,nie stwierdzil niczego niepokojacego,powiedzial,ze zdrowy krolik
      moze miec taki mocz zwlaszcza jak jest goraco i malo pije.kazal odstawic
      zielonke,podawac granulat i wode a dodatkowo postanowil go nawodnic dajac pod
      skore na karku pelna strzykawke soli fizjologicznej.na takie "zastrzyki"wodne
      polecil przychodzic przez 5 dni.Pani doktor,jak pani mysli,to ma sens?
      • avasawaszkiewicz Re: mocz krolika 05.07.05, 20:09
        Hm....
        Jeśli wszytsko w porządku nie wiem po co męczyć królisia. Napewno takie
        nawadnianie dobrze mu zrobi na nerki ale jedynie tam. Nie jest wskazane bez
        powodu podskórnie kogokolwiek nawadniać jest to bowiem ingerencja z zewnątrz i
        jakby nie patrzeć niezbyt duża przyjemność.
        Jednak ja nie jestem w stanie udzielić takiej odpowiedzi ze względu na to, że
        nie widziałam królisia na oczy.
        Na Twoim miejscu wybrałabym się tam po jeszcze jedna dawkę jutro i być może
        lekarz umozy wskazanie ;).
        Zwróć tylko uwagę ile malec pije i czy w ogóle to robi.
        Pozdrawiam - ava
    • effa9 Re: mocz krolika 05.07.05, 19:54
      Jakiej płci jest Twój królik, i w jakim wieku? Króliki samce mniej więcej od 3
      miesiąca życia dojrzewają płciowo i wtedy ich mocz czasami jest mętny
      (przypomina coś w rodzaju rozpuszczonej kredy). Jest to zjawisko normalne. Wiem
      to od mojego weterynarza gdyż miałam również taki problem i nie wiedziałam co to
      oznacza.
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka