inguna2 02.07.05, 21:07 jak wyglada prawidlowy mocz krolika?Moj jak nasika to zostaje metna plama,tak jakby osad z kredy.czy to normalne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
avasawaszkiewicz Re: mocz krolika 03.07.05, 13:28 A w jakim jest wieku, czym go żywisz??? Na Twoi miejscu wybrałabym się na kontrolne badania do lekarza oczywiście od razu z próbką moczu i to takiego porannego. Niestety przez internet w tej kwesti niewiele Ci pomożemy nie wiemy jak Twoim zdaniem wygląda mętny mocz i co to za zmętnienia czy to jakieś złogi itp. Pozrawiam - ava Nic nie zaszkodzi Twojemu malcowi wizyta - czekamy na informacje co i jak Odpowiedz Link Zgłoś
inguna2 Re: mocz krolika 03.07.05, 22:58 krolik jest u mnie od kilku dni i od poczatku mocz jest wlasnie taki- piaskowy,kredowy .no i sika rzadko.poniewaz tak bylo od poczatku myslalam ze to normalne.ma 10 tyg.i zywie tak jak poprzedni wlasciciel zalecil(dostalam go a nie kupilam)a wiec dostaje granulat,mlecz,jablko,marchewke.apetyt ma sredni,pije dosc malo ale jest dosc wesoly.Czy to problem diety bo dzisiaj zauwazylam bardzo malo bobkow. i jeszcze pytanie techniczne.W jaki sposob i do czego pobrac probke moczu? Krolik sika na trociny i raczej w samotnosci.prosze wiec o instrukcje i sprobuje wylapac troche moczu.Dziekuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: mocz krolika 04.07.05, 00:06 Wystarczy wyczyścic klatkę z trocin - zupełnie. Do tego zdezynfekowac ją - umyć dokładnie i mocz poranny wciągnąc do strzykawki - i potem szybko do lekarza. Oczywiście o ile z królisiem. Na Twoi miejscu zbadałabym go dokładnie. Być moze stres powoduje u niego taki spadek apetytu i niestrawności być moze przyczyna jest bardziej skomplikowana. Rutynowa wizyta napewno nie zaszkodzi a wiele może Ci pomóc zrozumieć swojego podopiecznego. Pozdrawiam - ava Odpowiedz Link Zgłoś
inguna2 Re: mocz krolika 04.07.05, 14:04 bylam u weta,nie stwierdzil niczego niepokojacego,powiedzial,ze zdrowy krolik moze miec taki mocz zwlaszcza jak jest goraco i malo pije.kazal odstawic zielonke,podawac granulat i wode a dodatkowo postanowil go nawodnic dajac pod skore na karku pelna strzykawke soli fizjologicznej.na takie "zastrzyki"wodne polecil przychodzic przez 5 dni.Pani doktor,jak pani mysli,to ma sens? Odpowiedz Link Zgłoś
avasawaszkiewicz Re: mocz krolika 05.07.05, 20:09 Hm.... Jeśli wszytsko w porządku nie wiem po co męczyć królisia. Napewno takie nawadnianie dobrze mu zrobi na nerki ale jedynie tam. Nie jest wskazane bez powodu podskórnie kogokolwiek nawadniać jest to bowiem ingerencja z zewnątrz i jakby nie patrzeć niezbyt duża przyjemność. Jednak ja nie jestem w stanie udzielić takiej odpowiedzi ze względu na to, że nie widziałam królisia na oczy. Na Twoim miejscu wybrałabym się tam po jeszcze jedna dawkę jutro i być może lekarz umozy wskazanie ;). Zwróć tylko uwagę ile malec pije i czy w ogóle to robi. Pozdrawiam - ava Odpowiedz Link Zgłoś
effa9 Re: mocz krolika 05.07.05, 19:54 Jakiej płci jest Twój królik, i w jakim wieku? Króliki samce mniej więcej od 3 miesiąca życia dojrzewają płciowo i wtedy ich mocz czasami jest mętny (przypomina coś w rodzaju rozpuszczonej kredy). Jest to zjawisko normalne. Wiem to od mojego weterynarza gdyż miałam również taki problem i nie wiedziałam co to oznacza. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś