Dodaj do ulubionych

brudne oczka

14.08.02, 13:24
było o brudnym nosku, to teraz o oczkach
moja kotka budzi się rano z wielkimi śpiochami (mieszanina ropy, brudu i
róźnych innych rzeczy) w kącikach oczu
dodatkowo - część gałki ocznej zasnuwa chwilami rodzaj różowej błonki

i co pan na to, panie doktorze?
Obserwuj wątek
    • adam.pietron Re: brudne oczka 14.08.02, 18:31
      Śpiochy rzecz normalna i u zwierząt i u ludzi – to efekt oczyszczania się
      worków spojówkowych w trakcie snu – zazwyczaj nie świadczą o schorzeniu – choc
      jeżeli są bardzo obfite to może warto byłoby się zainteresować ich
      pochodzeniem i udac się w tym celu do okulisty na dokładne badanie oczu.
      Co do wspomnianej błonki o której piszesz to po prostu III powieka , która u
      nas występuje tylko w postaci szczątkowej – a u zwierząt jest bardzo
      potrzebna i pełni kilka funkcji od ochronnych do obronnych – narząd aktywny
      immunologicznie .
    • jul-kot Re: brudne oczka 20.08.02, 11:08
      Witaj!
      Śpiochy u kota, tak samo jak widoczna trzecia powieka, zwłaszcza zaróżowiona
      lub zaczerwieniona to na pewno nie jest objaw normalny. Zdrowy kot ma czyste
      oczy, nawet nie łzawią, a trzeciej powieki normalnie nie widać, a jeśli już ją
      wyciśniesz, to jest biała. Nie zgadzam się z uspokajającą diagnozą Pana
      Eksperta! Zarówno brudny nos, jak i opisane objawy świadczą najprawdopodobniej
      o rozpoczynającej się grożnej infekcji wirusowej, może to być np. koci katar,
      to tylko nazwa brzmi niewinnie. Idź do dobrego lekarza, oczy powinny być
      leczone antybiotykiem, jeśli są zmiany osłuchowe w układzie oddechowym, to kot
      powinien dostać też antybiotyk ogólnego działania - aż do wyleczenia. Jeśli
      chcesz, odezwij się, napiszę Ci, jak my to leczymy.
      Pozdrawiam, Juliusz.
      • jpertkiewicz Re: brudne oczka 20.08.02, 23:50
        widocznosc trzeciej powieki jak kot spi lub po obudzeniu przez chwile jest
        normalna po warunkiem rzeczywiscie ze nie jest jakos dramatycznie podrazniona
        jej kolor zalezy od kota - moj ma biale, ale znam kotki o lekko rozowych czy
        bezowych
        jesli jest to kot wychodzacy - nawet tylko na balkon to brudkow moze nazgraniac
        a i w mieszkaniu tez jest to mozliwe
        jednak jesli 3 powieke widac caly czas wtedy kiedy kot nie spi - to na bank ma
        jakis problem
        wskazana obserwacja kota i wizyta u doktora
      • jpertkiewicz Re: brudne oczka 20.08.02, 23:54
        a i zdecydowanie nie polecam wyciskania kotu 3 powieki
        w niczym mu to nie pomoze a tylko bedzie sie stresowal i mozna mu niechcacy
        zrobic krzywde
        • to_jaaa Re: brudne oczka 21.08.02, 08:40
          ojejej, a kto by tam wyciskał! to jakaś zgroza
          na szczęście powieka nie wygląda niezdrowo (jest białawo-rózowawa), widać ją
          tylko o poranku, a kot nalezy do baaaaardzo 'buszujacych w zbożu'
          pozdrowienia od kota dla wszystkich zainteresowanych jego oczkami
    • jul-kot Re: brudne oczka 21.08.02, 11:03
      To jakieś nieporozumienie, ja nie zachęcam do wyciskania kotu trzeciej powieki,
      po co? Chodziło mi o to, że przy oglądaniu stanu śluzówki, kiedy uchyla się
      kotu powieki, widać czasem też tę trzecią. No no, a miałem zamiar dać cudzysłów!
      Co do reszty, podtrzymuję to, co powiedziałem, ropa w oczach to nie jest zdrowy
      objaw!
      Pozdrawiam, Juliusz.
      • jpertkiewicz Re: brudne oczka 21.08.02, 11:19
        zawsze istnieje niebezpieczenstwo ze ktos taka porade potraktuje doslownie ;-)
        co do innych rzeczy - wszystko zalezy - na pewno warto go obserwowac i pokazac
        weterynarzowi, ale tez bez niepotrzebnej paniki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka