ziemia3 Re: szynszyla 16.12.05, 21:59 tez mam od niedawna Jest kochaniutki ale ta jego predkosc jest przerazajaca Odpowiedz Link Zgłoś
ibizatown Re: szynszyla 16.12.05, 22:10 Są naprawdę kochane a moj do tego jest wyjątkowo zdziczały. No i trzeba dużo wprawy przy łapaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 16.12.05, 22:24 a moj to straszna przylepa wiec z powrotem do klatki nie ma wiekszego problemu I to jest problem bo ma manie platania sie pod nogami Odpowiedz Link Zgłoś
ibizatown Re: szynszyla 16.12.05, 22:28 moj jest niesamowicie złośliwy i obrażalski. I gania mojego psa, który jest duzo duzo większy a i tak sie boi :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 16.12.05, 22:35 takie to mmale a tyle z tego uciechy Twoj tez wydaje takie dyiwne odglosy_ Odpowiedz Link Zgłoś
ibizatown Re: szynszyla 16.12.05, 22:42 czasami tak kwiczy, ale przewaznie w nocy i w jego przypadku oznacza to ze mu sie nudzi. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 16.12.05, 22:50 my śpimy a one chętnie by pofiglowały na wolności Myślałaś żeby mieć parkę? Odpowiedz Link Zgłoś
ibizatown Re: szynszyla 16.12.05, 23:09 chciałabym bardzo, ale poki mieszkam z rodzicami to nie da rady... mama sie nie chce zgodzic! chociaz ta pierwsza tez przynioslam nielegalnie, wiec nic nie wiadomo... Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 16.12.05, 23:11 u mnie znowu mąż jest bardzo chętny ale ja obawiam się co miałoby się stać z młodymi Odpowiedz Link Zgłoś
ibizatown Re: szynszyla 17.12.05, 19:59 z tymi mlodymi to roznie bywa, nie zawsze parka jest chetna do ich robienia :-)) albo maja ich 1!! wiec ja np tego bym sie nie obawiala. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 18.12.05, 00:25 dziś przynieśliśmy szynszylkę i na początku było kiepsko: fuczała na niego a są w podobnym wieku Ale jest coraz lepiej Ona buszuje w jego klatce a ogon w naszym pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
ibizatown Re: szynszyla 18.12.05, 20:03 no to super! też bym chciala, ale moze byc problem z zaprzyjaznieniem bo mo to juz 1,5 roku ma. Bawia sie razem??? Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 18.12.05, 21:03 witam:) ja tez mam szynszylki. dexter 1,5 roku (czarny), didi 1 rok (biala) i ich malutka mysia 4mies (szara). sa kochane. dexter jest strasznie obrazalski. a dzwiekow to cala game wydaja. piszcza, szczekaja, parskaja;) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 22.12.05, 18:09 niestety nie przypadły sobie do gustu :( szylka parskała na naszego i ugryzła go Tak wiec nasz ogon się całkowicie zniechęcił I znowu został sam Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 22.12.05, 18:18 zostaw ich samych w klatce. najpierw sie troche "pokloca" a pozniej sie polubia. moje tez sie od razu nie polubily. didi tez byla niemila dla dextera, a on ja gonil ze az futro fruwalo, ale to tylko pare dni. teraz sie zawsze przytulaja. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 22.12.05, 18:45 po tym jak sie wobec niego zachowywala balabym sie ich razem zostawiac Sam ogon uciekal do drugiiego pokoju Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 22.12.05, 18:51 ja tez nie moglam patrzec;( ale warto bylo. musza najpierw troche powalczyc o prawa. zamknelismy je w klatce same. futro latalo. didi sie schowala w domku i jak dex sie do niej schylil, to go od razu dziobala. to bylo w marcu, a w lipcu juz sie mlodego doczekalismy:) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 22.12.05, 18:57 ale śliczne są a ta mała kulka przesłodka My nasego ni możemy skusić na jablko Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 22.12.05, 19:07 to dobrze, bo po tym jablku mial problemu jelitowe... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kokoszkam Re: szynszyla 19.12.05, 15:45 o to ja siem dolacze:) Moj dziabąg ma jakies 4-5 m-cy jest tak dziki,ze jak wyciagne do niego reke to zwiewa. teraz troche go przyzwyczajam i ucze ,ze jak przyjdzie na zawolanie to dostanie cos dobrego, i juz troche zaczyna kumać :) odglosy tez fajne wydaje, takie jakby "mu mu mu mu" ciche ,i predkosci rozwija niesamowite :) Odpowiedz Link Zgłoś
rezurekcja zapraszam do Szynszylowa 19.12.05, 12:05 www.szynszyla.nonet.pl/ - tez jest forum www.szynszyle.aplus.pl/forum/ dmoz.org/World/Polska/Dom/Zwierzaki/Gryzonie/Szynszyle/ Odpowiedz Link Zgłoś
kokoszkam Re: zapraszam do Szynszylowa 19.12.05, 15:53 no wlasnie,gdzies tam znalazlam watek o robalach w karmie. wlasciwie nie zdarzylo mi sie kupic karmy w kartonie bez larw tych moli wstretnych.Kupowalam mieszanki vitapolu, rozne mieszanki w plastikowych pudelkach i zawsze sie trafialy. najgorsze ze w takich przysmakach dla gryzoni- jak kolby o roznych smakach -tez to paskudztwo jest. tylko czysty granulat pozostaje chyba wolny od robali.znacie jakas firme, ktora ma niezalazone produkty dla szynszyli, zeby urozmaicic mu diete? Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: zapraszam do Szynszylowa 20.12.05, 10:17 ja moje szynszyle karmie pokarmem: CHRUMIŚ dla kroliczkow firmy dako-art. to one sobie same wybraly, bo wszystkie poprzednie dla szynszyli roznych firm im nie smakowaly. probowalas tego? jak te larwy wygladaja? zaraz bede sprawdzac co sie w tym pokarmie kryje. Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: zapraszam do Szynszylowa 20.12.05, 10:24 aha. a smakolykow nie kupuje zadnych. daje im rodzynki, orzeszki, pestki dyni lub slonecznika. takie jak my jemy, wiec tu o "dodatki" sie nie musze martwic;) Odpowiedz Link Zgłoś
kok.o Re: zapraszam do Szynszylowa 21.12.05, 12:44 no wiec daje mu (mieszam) 3 rodzaje granulatu:lucerne, granulat z czegos ( nie wiem co tam jest ale jakas zielenina pewnie sprasowana - na wage) no i dako- art. ten ostatni jako pierwszy jest wyjadany:)). W granulatach jeszcze robali nie znalazlam, ale sa one w pokarmach "nieprzerobionych" - tzn tam gdzie sa cale ziarna zbóż, nasiona itd. To sa larwy moli (nie pamietam jak sie nazywaja- mole spozywcze :) czy jakos tak - w jedzeniu szkodzą ).Takie biale wstretne larwy ok 5-8 mm, z czarna glowka, dorosle osobniki sa ok 1cm owadami (taki mol odziezowy 2x powiekszony) w szarym kolorze z bialymi plamami. i jak sie zadomowia w kuchni to straszliwie trudno sie ich pozbyc. Jaja skladaja w zywnosci (maka i tym podobne). Tak wiec juz nie kupuje zadnych smakolykow, daje wlasnie rodzynki, slonecznik i co tam mam.... Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: zapraszam do Szynszylowa 21.12.05, 16:54 przeglad zrobiony. larw nie znalazlam:) ale to widocznie musi byc dobra firma skoro twoje tez jako pierwsze to wyjadaja;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: zapraszam do Szynszylowa 22.12.05, 10:10 Czesc Ja kupuje karme dla swego ogona na pasarzu w TESCO, jest sprawdzony zologiczny, typowy pokarm dla gryzoni poziadają. ANIMALS - pokarm dla szynszyli z dodatkiem PROBIOTYKU, zadnych niespodzianek jeszcze nie było w kartonie.Spróbuj. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
papiok1 Re: zapraszam do Szynszylowa 28.12.05, 12:34 ja stosuję karmę w postaci granulatu - nie ma mowy o robalach. Dodatkowo robie karme m,in. z płatków owsianych, proso, siemie lniane itd. Trzeba pamiętać tez o sianie dobrej jakości. Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 22.12.05, 15:27 pokazcie swoje szynszyle:) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=33873002 Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 23.12.05, 16:38 Nasz ogon coś ostatnio się rozbestwil :) Rano gdy daje mu jeść ucieka z klatki i daje nura do łóżka Wygodnicki stwór :) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 23.12.05, 18:53 W dodatku uparł się że bedzie robić za bombkę na choince Wesolo będzie w te święta :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 23.12.05, 20:45 hehe:D faktycznie wesolo. a szylki sa uparte, wiec ogon pewnie bedzie wam caly czas na drzewku siedzial:) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 23.12.05, 21:35 oby nie :) To jednak kiepski pomysł sprzątać gdy ogon jest na wolności Roznosi mi wszystkie śmieci po całym mieszkaniu Wszystkiego musi sppróbować :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 25.12.05, 10:59 ale czasami takie szylki moga byc pomocne w pracach domowych:D np. dexter gdy mielismy maly remoncik w pokoju pomogl nam zrywac stara tapete:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 26.12.05, 00:59 A czy Wasze szylki też tak dużo piją wody? Bo wyczytałam że one mało co jej potrzebują a ogon jjak się dorwie do poidełka to nie wie kiedy przestać :) Odpowiedz Link Zgłoś
ibizatown Re: szynszyla 26.12.05, 15:47 moj szaszlyk to wody pije bardzo malo. Najlepiej lubi jak ja mocze palec a on go moze potem wylizywac :-))) a ostatnio stal sie jakis zboczony... co wkladam reke do klatki to lapie mnie lapkami i zebami (bardzo mocno) i tak jakby probuje "zgwalcic". Chyba ma jakies potrzeby ??? Wasze tez tak robią? Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 26.12.05, 22:30 :D moj dex tak robil, wiec mu kupilam didi;) i przestal:D Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 28.12.05, 22:27 nasz ostatnimi dniami zaczął dobierać się do smoka wawelskiego :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 26.12.05, 22:42 moje ledwo co, raczej nie pija. choc czasami jak sie ktorys dorwie do poidelka to sie wiecej napije. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 27.12.05, 21:22 anulcik a czy Ty zamierzasz przy swojej wesołej trojce pozostać :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 28.12.05, 11:14 mam nadzieje ze tak pozostanie. wlasciwie to zastanawialam sie nad kastracja dexa (w razie jakby cos chcieli jeszcze kombinowac). ale nie wiem czy to dobry pomysl. jeszcze sie waham:) aczkolwiek na pewno zadnego nie oddam:D Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 28.12.05, 14:02 Czy możesz napisać gdzie dokładnie nabyłaś, kupiłaś Didi? Odpowiedz Link Zgłoś
papiok1 Re: szynszyla 29.12.05, 08:02 a mój mnie niedawno osiusiał!!! Czyba go przestraszyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 29.12.05, 09:43 mojemu sie raz zdarzylo zrobic siusiu na czlowieka jak byl malutki. mnie nigdy:) ale za to prawie za kazdym razem jak bralismy do lozka to nam poduszki posikal:D a jak kupowalam to mowili ze siusianie szylki kontroluja:D Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 29.12.05, 11:36 naszego jeszcze nie złapaliśmy na gorącym uczynku :) może lepiej nie wiedzieć gdzie mu się zdarza :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 29.12.05, 11:43 hehe. ja moje juz przylapalam chyba wszedzie;) najgorzej chyba jest z wykladzina;) ala tek szczerze co do siusiania, to w klatce mamy wysypany granulat dla kotow, ktory wchlania i nie smierdzi:P moj maz zauwazyl miejsce w ktorym w klatce najczesciej siusiaja (w rogu) i tam sypie ten granulat. granulki pod wplywem moczy krusza sie i gdy juz sie z niego zrobi 'piasek' wtedy wymieniamy na swierze:) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 29.12.05, 21:51 My też go dosypujemy i dziala Ogon tylko się obudzi idzie do swojego wc :) No, ale nie dziwie zię bo facet naprawdę dużo pije Ostatnio wynosi piasek z kąpieli Dawniej się otrzepywał a teraz tego nie robi Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 29.12.05, 22:09 z tym piaskiem to roznie:) nie pamietam jaka to byla firma, ale z jednej pylek byl taki, ze sie roznosil po calym pokoju:/ my kupujemy teraz zawsze z tej samej firmy (tan dobry). co do picia to czasem maja takie napady pragnienia, ale ogolnie malo pija:) p.s. poczta idzie;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 29.12.05, 22:40 dzięki, odebraliśmy :) Przez przypadek natrafiliśmy na osobne foum dla szylek Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 30.12.05, 15:42 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=20922 jakieś forum prywatne "A może coś o szynszylkach " Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 30.12.05, 15:48 aha. bylam tam, ale malo ludzi. wpada ktos tylko raz na miesiac:( Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 01.01.06, 14:24 to chyba najwyższy czas to zmienić To takie postaowienie noworoczne ;) Ogon odsypia sylwestra Wszystkiego naj w nowym roku :) Odpowiedz Link Zgłoś
bolid-1975 Re: szynszyla 02.01.06, 10:26 Jak tam sie czuja wasze zwierzaki po nocy sylwestrowej? czy tez sie chowaja po kontach? Nasz to pierwszy raz słyszał tyle huku naraz bo wczoraj chodził po omacku rozbijał sie po kontach,jakoś mało sie bawi z nami. Powinno mu to juz przejsc. ("chyba że...") Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 02.01.06, 11:01 moje to sie nawet nie kaply ze cos sie dzieje:D:D:D one to juz przezyly odkurzecze, wiertarki... to co im tam takie huki:D powaznie - zero reakcji;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 02.01.06, 17:41 to nasz ogoniasty chyba chce w ten sposob wzbudzić w nas litość Chyba coś kombinuje :) Odpowiedz Link Zgłoś
bolid-1975 Re: szynszyla 05.01.06, 12:13 witam was, wreszcie znalazłem partnerke z rodowodem dla mojego Ogoniastego teraz tylko muszą sie skumać.Jest bardzo ładna milusia itd... Odpowiedz Link Zgłoś
kokoszkam Re: szynszyla 05.01.06, 13:06 hmmm, a po co rodowod? kurcze, nie myslalam ze szynszylki maja rodowody ... a z innej beczki - moj rozbojnik jest dzikuskiem,zwiewa jak tylo wyciagam reke.czasem przychodzi na zawolanie,zabiera to,co mu daje w nagrode i ucieka. a wiem ,ze czasem szylki mozna przytulac,glaskac itd. co robiliscie,zeby swoje futrzaki oswoic? zeby nie uciekaly, daly sie brac na rece? czy moze to kwestia charakteru i nic z moim futrzakiem nie da sie wskorac? Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 05.01.06, 18:49 rodowód dodawali do szylka :) to bardziej jak akt urodzenia :) nasz ogon jakoś sam z siebie się oswoil i zrobila się z niego wielka przylepa Mamy nadzieję że z tą nową też nie będzie klopotow (jeszcze nie ma imienia)A jak nie to może cierpliwość i czas zrobi swoje Powodzenia:) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 05.01.06, 18:55 a może dlatego rodowod że jest prosto z fermy :) Zobaczymy jakie ziółko z niej wyrośnie Na razie bacznie obserwuje i nie udziela się :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 05.01.06, 20:11 ja kupilam dwa szylki i do zadnego nie dostalam rodowodu:( ziemia masz juz samiczke? :) jaka jest? u mnie z oswajaniem nie bylo problemu. ani sie obejrzalam a dex sam wskakiwal mi na kolana. tylko nie wolno wykonywac zadnych gwaltownych ruchow, bo wtedy sie plosza;) dex najbardziej lubil jak rok temu robilam rysunek techniczny:D ja tu ostroznie z kartkami, zeby bylo idealnie, a tu zabki dexa mi rog skasowaly:D:D:D i od nowa:p Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 05.01.06, 20:30 mamy od dzisiaj :) chyba nieśmiała ;) wydaje mi się że nasz był skoczniejszy i ciekawszy wszystkiego od początku I taka jakaś duża Ale śliczn Anulcik czy Ty też trzymałaś je najpierw w oddzielnych klatkch? Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 05.01.06, 22:57 tak, ale tylko na kilka nocy dalam dextera do innej, dopoki didi sie nie oswoila z nowym domkiem. do tego balismy sie zostawiac ich razem w nocy. w dzien byly razem. troche sie klocily;) po paru dniach juz normalnie razem spaly, przytulone do siebie:) a teraz to wszystkie trzy razem spi w jednej kupie, w jednym kacie:D wygladaja komicznie:D:D:D jeden na drugim;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 06.01.06, 17:20 na razie samiczka rzadko wychodzi z domku Jak wyszla dzis z klatki to prawie cały czas przesiedziała w jednym miejscu A ogon jest ciekawski i wystaje pod jej klatką Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 06.01.06, 21:13 moje tez na poczatku nigdzie nie chodzily. trzeba im troche czasu;) pozniej ci sie obydwa rozbrykaja:D Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 06.01.06, 21:23 teraz ogon jest na wolności i siedzi koło jej klatki Poznają się przezkratki Tylko ten nasz wygląda przy niej jak sierotka :) Odpowiedz Link Zgłoś
bolid-1975 Re: szynszyla 08.01.06, 14:30 defakto ogon jest mały jesli stoi ptzy kitce ale sie wyrobi gania za nia,kicają razem pod kolumny,na marchewki ją zaprasza niedługo pewnie pójdą na kole do kuchni ;) któż to wie. Zauważyłem też jak sie miziaja, czule tulą itd. Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 08.01.06, 20:02 :D super:) jest to piekny widok jak one tak podgryzaja sie i przytulaja:) u mnie nadal sie z psem oswajaja;) mlody jak zobaczy ze ktorys sie w klatce poruszy, to zaraz do zabawy go zaprasza, tylko one raczej nie maja ochoty na zabawe z psem;) Odpowiedz Link Zgłoś
bolid-1975 Re: szynszyla 10.01.06, 08:03 mam pytanko po jakim czasie mozna parki lokowac w jednej klatce? czy długo musieliscie czekac żeby zamieszkały w jednej klatce.Mi sie wydaje że juz na dniach można by je razem ulokowac bo jak patrze co one wyprawiaja gdy sa osobno w klatkach po spacerze "Ogon omało klatki nierozniesie..." chciałby dalej ja pewnie podgryzać ale przez kraty sie nieda.Ona siada na domku on na wypoczynkówce i buzi buzi przez szczebelki :-)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
papiok1 Re: szynszyla 10.01.06, 09:07 Powiedzcie, gdzie kupujecie te szynszylki z rodowodem? Jak ten rodowód wygląda, po ile zapłaciliście za te szynszylki? Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 10.01.06, 09:55 ja bym je juz dala razem;) moje po kilku dniach zamieszkaly wspolnie. tym bardziej ze ogon i kitka (chyba?) sie kochaja, bo moje na poczatku walczyly:( > Powiedzcie, gdzie kupujecie te szynszylki z rodowodem? Jak ten rodowód wygląda, > po ile zapłaciliście za te szynszylki? no wlasnie:) tez jestem ciekawa:) Odpowiedz Link Zgłoś
bolid-1975 Re: szynszyla -ferma- 10.01.06, 10:10 www.allegro.pl/show_item.php?item=79808859 ferma znajduje sie kolo Łodzi tylko teraz sa droższe. Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla -ferma- 10.01.06, 16:11 znam ta ferma:) zanim kupilam didi gadalam z wlascicielem, ale nie kupilam, bo nie mialam odwagi:( przywiezli wam samiczke osobiscie? Odpowiedz Link Zgłoś
bolid-1975 Re: szynszyla 11.01.06, 07:22 w paczce kurier dostarczył. wczoraj włozyłem oboje do klatki zobaczyc czy juz moga razem zamieszkac no i okazało sie ze razem to oni moga na spacery wychodzic a nie mieszkac bo ogon zaczol sie dobierac do niej (niewiem moze to normalka) az ich musialem rozdzielic bo by jej niedał żyć :))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 11.01.06, 20:38 widze ze oni tam maja tez bezowe:) moze sobie kiedys kupie bezowego:) sa sliczne! :D Odpowiedz Link Zgłoś
bolid-1975 Re: szynszyla 13.01.06, 11:45 nmie osobiscie podobają sie szare ale aksamitne tez sa ładne :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 13.01.06, 13:35 tak:) aksamitne tez:) takie jak moj dexterek:D kiedys slyszalam, ze odmiana standard jest wieksza niz czarna aks. ale jak patrze na moje, to najwiekszy jest wlasnie dex?! moze dlatego ze samiec, ale u was chyba samiczka jest wieksza? Odpowiedz Link Zgłoś
bolid-1975 Re: szynszyla 14.01.06, 13:40 zgadza sie jest duza, ogon przy niej wyglada jak wygłodzony :) ale on znowu uprawia dzoging więc dlatego pewnie taka chudzinka z niego, a ile pzry tym wody wypije to głowa boli czasem w nocy słychac jak zebami stuka w poidełko jak pije. Kitke tez czekają długie wybiegi może schydnie bo ona tylko siano wcina. Kiedys podłącze fotki jak one razem wygladają. Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 14.01.06, 15:15 fotki koniecznie:) moja didi tez na poczatku tylko sianko wcinala, ale stopniowo sie nauczyla karmy. co do dzogingu to by sie mojemu dexowi przydalo:D przy dwuch szczuplutkich dziewczynkach on wyglada jak sumo;) a jeszcze czasami sie tak 'nadyma' to wogole jak kula wyglada:D probowalam ostatnio namowic chopa na bezowa samiczke, ale chyba na razie nic z tego;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 14.01.06, 19:28 niekiedy wydaje mi sie ze kitka jest bardziej rozbrykana niz ogon Mimo swoich rozmiarów wysoko skacze ale jeszcze niezgrabnie Ale ubaw niekiedy z nich jest duzy... :) Odpowiedz Link Zgłoś
bolid-1975 Re: szynszyla 15.01.06, 15:01 dzisiejszej nocy spały pierwszy raz w jednej klatce, jak włożyłem Kitke do klatki Ogonka to i nawet w jego basenie sie kompała a jak przyszło do kolacji to ogon wyganiał ją od swojej miski, więc wstawiłem jej miske do jego klatki żeby każde miało swoją miske. nie trwało to zbyt długo bo ogon zaraz dorwał się do jej miski i ja wygonił a na koniec zrzucił jej miske z półki wyp., to ich rozdzieliłem. I zmiana furmana teraz to ona omało klatki nie rozniosła więc na noc włozyłem ogona do jej klatki i sie uspokoiła. Niedawno połączyłem obie klatki żeby jużnie musieli tęsknic za sobą :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 15.01.06, 16:46 kochane sa te malenstwa. niby takie niewinne, ale rozki maja;) a jak polaczyles klatki? da sie to tak? czy to jakas specjalna skladana? Odpowiedz Link Zgłoś
bolid-1975 Re: szynszyla Big house 15.01.06, 17:44 Obie klatki są różnej wielkości i wysokości. Ogona klatka ma możliwość demontarzu tzn.sie rozkłada a kitki nie więc jedną z bocznych scian ogona zdjołem a u kitki zrobiłem dziure wyłamując 4 pręty. Pospinałem to do kupy, gdzie były szpary to posplatałem drutem żeby nie wychodziły. W sumie klatka ma prawie 150cm długości. Po dłorzeniu do klatek nie wiedziały że jest przejście to każde siadziało u siebie. Jak wywaliło korki to moment znalazły przejście i juz siedzom razem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla Big house 15.01.06, 21:13 razem:D u niej czy u niego? hihi:D Odpowiedz Link Zgłoś
bolid-1975 Re: szynszyla Big house 16.01.06, 18:40 różnier to bywa czasem u niego czasem u niej albo zamieniają się klatkami :D Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik lobuzy 09.01.06, 14:43 wlasnie nam niespodzianke zrobily. dziura w poidelku:/ cieknie woda:D:D:D trzeba nowe kupic:D Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 dzentelmen 09.01.06, 21:14 niestety ogonowi jak sie okazuje do dżentelmena daleko Dałam kitce orzecha to ten szybciutko jej odebrał i uciekł przed nią pod kaloryfer Kitka niestety jeszcze jest wolniejsza od niego Ale wyrobi się dziewczyna i wtedy mu pokaże :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: dzentelmen 09.01.06, 22:14 u mnie jest odwrotnie. wszystko co damy dexterkowi zabiera mu coreczka:D rytual wyglada tak: mam 3 olowki z ikei ( :D ), chce dsac kazdemu po jednym, to musze najpierw dac dexowi, mala mu zabierze i jeszcze raz dexowi;) i wtedy jest sprawiedliwie:) lisciami z beniaminka tez tak musimy dzielic:) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: dzentelmen 09.01.06, 22:21 widzę że ogon nauczył ją jeść beniaminka A podobno dla nich nie jest to najlepsze pożywienie :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: dzentelmen 10.01.06, 08:46 nie?? kurcze, a moje to w nagrode dostaja:( Odpowiedz Link Zgłoś
bolid-1975 Re: dzentelmen 10.01.06, 10:17 dobrze ze jez niema lisci ten beniaminek :) szylki zjadły prawie wszystkie, ostały sie na góze ale jak sie nie odsunie krzesła to i tamte dosiegaja Ogon sie wdrapuje na taboret i po liściach :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: dzentelmen 10.01.06, 19:12 ten spryciarz właśnie zwalił z mebli doniczke z gwiazdą betlejemską i szybko uciekł z miejsca zbrodni Teraz grzecznie siedzi pod łóżkiem :) Odpowiedz Link Zgłoś
papiok1 Re: dzentelmen 11.01.06, 09:36 No napiszcie - proszę - gdzie kupołyście swoje zwierzątka i w jakiej cenie? Czy ich jakośc była dobra? Odpowiedz Link Zgłoś
bolid-1975 Re: dzentelmen z wyboru :) 11.01.06, 10:04 Podalem adres z allegro gdzie mozna zabyc szylki w zeszłym roku były po 59,99 a teraz sa po 79,99. Ferma znajduje sie w GŁOWNIE około 30km od ŁOdzi ul.Wojska polskiego 25 Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: dzentelmen 11.01.06, 10:50 ooo:) to zdolny i silny:) moj to najwyzej plyty postracal:D Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: dzentelmen 11.01.06, 21:26 kitka schowala sie pod szafe i nie chce wyjsc Chyba ktos mnie zabije z tego powodu Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: dzentelmen 12.01.06, 09:18 biedna kitka:) ja mojego jak sie chowal wabilam smakolykami. Odpowiedz Link Zgłoś
bolid-1975 Re: szynszyla 13.01.06, 11:47 strona ciekawa,zdjęcia mogły by być wyraźniejsze. Kiedyś zdjęcia naszej parki tam będą i może potomstwa :) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 20.01.06, 16:04 mamy dzis zamieszczamy ;) bardzo szylki sie zżyły ze sobą jadają już z jednej michy, razem sypiają i sie ganiają. Chyba coś z tego sie wykluje :) Już mamy zamówienia jak będą mieli młode. Ale ja nie mam zamiaru sprzedawać. Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 22.01.06, 11:42 to fajnie:) nam tez mowili znajomi ze chca nasza malutka, ale my jej nigdy nie oddamy:D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 22.01.06, 21:21 wczoraj i dzis kitka przegieła pałe przegryzła kable od przedłużacza do tego stopnia że wywaliło korki. A jej sie nic nie stało to dziwne że ją nie kopło po siekaczach. A tak przy okazjito zmieniliśmy jej imie z kitki na kluska bo bardziej do niej pasuje :)) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 23.01.06, 12:53 mi sie wydaje ze one maja taki okres w zyciu do kabli. przynajmniej ja tak u moich zaobserwowalam. dex jak mial kilka mies wszystkie kable poobgryzal. jak przestal to akurat didi (tez kilkumiesieczna) zaczela. teraz juz nie gryza, ali jestem ciekawa czy mysia zacznie, bo wlasnie wchodzi w ten wiek;) z kablami poradzilismy sobie:D daro wszystkie kabelki powsadzal do 'rurek' zrobionych z jakich resztek poremontowych:D a z tym pradem to mnie tez dziwilo, ze nigdy na faze nie trafia tylko zawsze na zero :D albo sa jakies pradoodporne;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 23.01.06, 21:07 mam nadzieję że przejściowe :) bo mąż już groził klusce że do końca swego życia nie wyjdzie z klatki ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 23.01.06, 22:08 biedna kluska;) na pewno jej przejdzie upodobanie do kabli:) my nasze wypuszczamy polatac, gdy jestesmy w pokoju. nigdy ich nie zostawiamy samych, wiec jakby cos ktory kombinowal, to od razu sie go odgania od kabli:) choc nasze juz i na razie nie sa chetne;) teraz bedzie kolej na mysie:D Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 23.01.06, 22:54 ogon też dał spokój kablom Któreś wyniosło wtyczkę od światełek choinkowych :) Też staramy się być w tym samym pokoju co one ale nie zawszesię udaje je upilnować :) Ale i tak są kochane :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 26.01.06, 11:08 papiok wyslij zdjecia:) ja osobiscie sie zastanawiam nad kastracja dexterka, bo mi by zal didi bylo;) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 28.01.06, 12:08 moj pies wzial przyklad z szynszyli:/ ja tu juz sie cieszylam, ze daly spokoj tapecie, a tu prosze... pies tapete zrywa. fajnie go nauczyly:p Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 29.01.06, 17:42 te male bestie są zdolne i jak widać chętnie uczą inne zwierzaczki tego co najgorsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 29.01.06, 22:01 piesek sie szybko od nich uczy:) didi zaczepnisia sie z nim 'bawi' podbiega i ucieka, nie wiem tylko czemu dexter nie chce mojego psa polubic:( probuje go ugryzc:( znacie jakis sposob na oswojenie ich? mi sie wydaje ze jak to dwa samce, to chyba sie jednak nie polubia:/ Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 29.01.06, 22:35 chyba rzeczywiście droga do przyjaźni ramsona z dexterem będzie długa Ale kto wie może się im uda dogadać ;) A jak myszka? Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 30.01.06, 09:18 mysia zdrowo rosnie:) za niedlugo bedzie taka duza jak mama:D obydwie caly dzien spia:) tylko dex lata po katce:D Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 30.01.06, 21:50 mysia chyba jest jeszcze dzieciuchem. woli sie do mamy przytulac niz psa kusic:) jak otwieramy klatke zeby sobie polataly, ona zawsze wychodzi ostatnia, gdy tamte juz pokoj opanuja;) jak juz wyjdzie z klatki (albo ja wyciagniemy;) ) troche sie pogoni i zaraz do kanapy:) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 30.01.06, 22:16 a czy jest oswojona? Jest różnica między nią a dexterem i didi? \Nasze wlaśnie rujnują nam pokoj Zrzucają wszystko z mebli Kluska dziś odkryla że ona też może skakać po fotelach i meblach I non stop przemierza tą samą drogę Tylko jeszcze troche gracji jej brakuje ;) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 31.01.06, 11:43 od malego czesto ja bralam na rece:) ale wydaje mi sie ze kazde nastepne zwierze zwraca wieksza uwage na swoich niz na ludzi. z drugiej strony, gdy byly w klatce i ktos podszedl - ona podchodzila a dex ja strofowal:/ nie pozwalal podchodzic ani jej ani didi. poza tym jak tylko ktos teraz podejdzie w okolice klatki - dex zaraz podchodzi. tak jakby chcial bronic swojego stada przed intruzem... tego wlasnie nie rozumiem bo przeciez on z nami byl wczesniej i zna nas dobrze, przychodzil na kolana. odkad kupilismy didi bardzo sie zmienil:( teraz najodwazniejsza jest didi. ona zawsze podejdzie. jest taka zaczepnisia;) jak przeczytalam ze kluska po tej samej drodze lata, to mi sie przypomnialo, jak dex kiedys sobie upatrzyl taka trase po pokoju i w kolko latal odbijajac sie od mebli zawsze w tym samym miejscu. tak jakby latal po scianach. wygladal jak matrix :D:D:D Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 01.02.06, 00:13 czy twoje szylki tez jak sie kąpią to sie otrzepują z piasku jak wychodzą z kompieli bo Ogon roznosi piasek po całej klatce nigdy wcześniej tak nie robił. :/ Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 01.02.06, 09:29 a kupujesz zawsze ten sam piasek? moje sie nie otrzepuja, ale piasek sie nie nosi. kiedys kupilismy z innej firmy i mielismy caly pokoj bialy. teraz kupujemy zawsze ten sam - sprawdzony;) Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla 01.02.06, 11:58 cały czas kupujemy mu ten sam. Spróbuje zamieścić skan rodowodu Kluski. Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: szynszyla - rodowód 04.02.06, 20:51 juz kilka razy podpinałem skan i nieda rady a więc jeśli ktoś jest zainteresowany to prosze pisac na podany adres to wyśle skan rodowodu. Pozdrawiam. bolid-1975@tlen.pl Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla - rodowód 05.02.06, 15:03 anulcik@interia.pl a wydaje mi sie ze ten rodowod byl na zwierzakach, wiec musieli go usunac:( Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szynszyla 06.02.06, 09:05 dawno moje szylki galazek nie jadly. a tak uwielbiaja z drzew owocowych... przydaloby sie cos nazbierac:D Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 gałązki 06.02.06, 11:50 anulcik kupiliśmy w zoologicznym mieszankę gałązek i szylki zajadają się nimi aż im się uszy trzęsą Każde dostaje po jednej też gałęzi na wolności i wtedy drewniane drzwi zostawiają w spokoju :)Jedno pudelko kosztuje 1.70. Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: gałązki 06.02.06, 22:09 w ktorym zoologicznym kupiliscie na targu kolo reala? tez moim kupie:) niech maja;) a na wolnosci nie pomyslalam zeby im cos dawac. faktycznie moze by sie meble uchowaly:D Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: gałązki 07.02.06, 10:57 tak, ale w hali a nie na zewnątrz Tylko że jak chcieliśmy dokupić w sobotę to już nie bylo. W jednym pudełku znajduje się mieszanka z drzew więc szylki mają co wybierać Odpowiedz Link Zgłoś
ziemia3 Re: gałązki 10.02.06, 10:52 I anulcik udalo Ci się kupić? a jak tak to smakuje szylkom? :) Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: gałązki 10.02.06, 11:21 pojechalam za pozno i nie zdazylam kupic:( pojade w nastepna srode jeszcze raz, ale wczesniej:D Odpowiedz Link Zgłoś
anulcik Re: szylki 17.02.06, 12:07 moje bardzo dobrze. jak zwykle rozrabiaja:) manuli tez masz szylki? napiszesz cos o nich? Odpowiedz Link Zgłoś
m_jak_manuli Re: szylki 17.02.06, 14:30 Tak,rozrabiaka straszny, obrabia co mu wpadnie pod siekacze nawet płyty gipsowe,czsem sie obawiam ze jak zapije wode to bede miał figurkę SZYNSZYLA bez wypychania.Moze kedys mu przejdzie, a poza tym jest kochany jak każdy futrzak :) Odpowiedz