mosze_zblisko_daleka 04.03.06, 20:22 Dzis widzalem na pustyni Negev kilkadziesiat bocianow, lapajac "termike" i kiedy byli bardzo wysoko wybrali kieronek polnocny (Europa) i wciagu minuty znikneli...mysle ze juz niedlugo zobaczycie w waszych miejscach starych znajomych... ) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monylek4 Re: Bociany 2006... 04.03.06, 22:49 dzięki za takie miłe wieści bo tu w Polsceto straszą nas długą zimą i bałam się że bociany pojawią się dużo później. Mam nadzieję że zostaną przyjęte jak co roku bez komplikacji z powodu ptasiej grypy. Odpowiedz Link
abstrakt2003 Mosze dzięki serdeczne :) 05.03.06, 09:55 Nie możemy się już ich doczekać... u nas wciąz śnieg i mróz.... Pozdro! Odpowiedz Link
niemed Re: Mosze dzięki serdeczne :) 09.03.06, 11:43 A u nas zrobiło się nerwowo. Oto media zastnawiają się co też znowu przyszło do głowy polskim rolnikom: wiadomosci.o2.pl/?s=512&t=5972 Odpowiedz Link
vitalia Re: Mosze dzięki serdeczne :) 09.03.06, 11:54 Co za bezsens,,jeszcze gotowi to zrobić na prawdę,aż strach pomyśleć.. Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka 15,000... 13.03.06, 12:39 Teraz podala Ochrona Natury ze w tych minutach przelatuje nad Izraelem okolo 15,000 bocianow w kierunku Europy... i kazdy trzyma maly woreczek z dzieckiem... )) Odpowiedz Link
woy Re: 15,000... 22.03.06, 11:12 Przypuśćmy, że bocian już by był u nas, czym moga sie żywić teraz kiedy śnieg jeszcze pokrywa pola i łąki? Myszy, żaby nie wychylają się ze skryjówek. Można jakoś dokarmiać takie bociany? w. Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Polegaj sie... 22.03.06, 13:12 ...na bacianach. Oni wiedza najlepiej kiedy przyjsc. Mysle ze sa na pol drodze do domu. W zeszlym roku przylecieli tutaj miesiac wczesniej...jak oni wiedzieli ze zima bedzie silniejsza...??? Ja zawsze polegam sie na bociana, jesli oni potrafia przeleciec 15,000km w kazdy kierunek i wrocic do swojego gniazda - to jeszcze mam duzo do nauczenia sie od bocka... Pzdr, Odpowiedz Link
woy Re: Polegaj sie... 22.03.06, 14:34 ok 13.03 były boćki u Was, teraz mamy 22.03, gdzie mogą być teraz? Może jeszcze gdzieś w cieplejszych rejonach czekają jak u nas śnieg odpuści? Wczoraj musiałem dokopać się do piasku w ogrodzie, 30 cm śniegu, stąd moje pytanie czym moga się żywić jak takie są tu warunki... w. Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Dobre pytanie... 22.03.06, 15:03 Nie wiemy, tutaj juz ich nie ma... ;-(( Sa stacje ktore obserwuja wedrowki ptakow, moze oni wiedza wiecej. Ale nadal polegam sie na nich, chyba weszli do puba, napic sie troche... ) Odpowiedz Link
woy Re: Dobre pytanie... 22.03.06, 16:15 oki polegam sie na bociantach. U Was ich nie ma , u nas też brak. Jak mocniej zabalują to jeszcze nie trafia, albo te dzieci podrzucą nie tam gdzie trzeba, eh te bocianty w. Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Chula... 22.03.06, 23:19 Mozliwe ze bede tam na ten weekend i poszukam bockow... Narazie zalaczam link "Jezioro Chula" tam znajduja sie tysiace co oczekiwaja jakis niewiadomy sygal wracac do domu... www.zimmer.co.il/PicGalery_EN.asp?site_id=1100 Odpowiedz Link
fleur1 Nasze kochane bociany 26.03.06, 15:22 Rok temu bylam kilkakrotnie na Golanie w czasie przelotu bocianow, to niesamowity widok, nigdy w zyciu takiego nie widzialam. Dziekujemy za wiadomosci o bockach. Odpowiedz Link
niwela.zj Re: Nasze kochane bociany 26.03.06, 19:45 > Rok temu bylam kilkakrotnie na Golanie w czasie przelotu bocianow, Na Golanie byłaś z powodu przelotu bocianów czy w innej sprawie? Dzisiaj w TVP3 podali, że pierwszy bocian przyleciał na lubelszczyznę, w okoli- cach Kocka, tj. północ województwa. Generalnie w tym roku źle rokuję bocianom jesli chodzi o lęgi, ze względu na opóżnienie wiosny mogą nie przystąpić do lęgów bo poprostu nie zdążą wyprowadzić młodych. Pozdr. Odpowiedz Link
blotniak32 Re: Nasze kochane bociany 27.03.06, 18:27 Dzisiaj w mojej miejscowości (tj.pogranicze podkarpacia i lubelszczyzny) widziałem cztery bociany lecące w stronę lasu... Odpowiedz Link
mawikt Re: Bociany 2006... 28.03.06, 22:45 Jeden bocian zajrzal w niedziele do Gdanska, zakolowal i tyle go widzialam. Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Re: Bociany 2006... 01.04.06, 20:45 Teraz wrocilem z pustyni Negev i widzialem kilkadziesiat bocianow, lapiac termike i po kilku minutach znikneli w kierunku polnocnym. Sa tutaj tez ptaszki ktore przychodz z Afryki zimowac u nas... Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Nie wiem jak po polsku... 01.04.06, 20:59 Nazywa sie ten ptaszek: "Krister Mild" i na dole gdzie zalaczony jest moznosc sluchac glos jego... lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=2964&source=329 Odpowiedz Link
niwela.zj Re: Nie wiem jak po polsku... 01.04.06, 22:20 > Nazywa sie ten ptaszek: "Krister Mild" > i na dole gdzie zalaczony jest moznosc sluchac glos jego... > > lib.cet.ac.il/pages/item.asp?item=2964&source=329 Nic z tego nie udało mi się przeczytać i głosu też nie było. Wydaje mi się, że to będzie jakaś Dzierlatka /Galerida cristata/,ang.Crested Lark. Patrz tutaj: www.hlasek.com/galerida_cristata_119.html Lub Dzierlatka iberyjska /Galerida theklae/, ang.Thekla Lark. Patrz tutaj: www.hlasek.com/galerida_theklae_10161.html W przyszłości staraj się podawać nazwy łacińskie to będzie łatwiej odgadnąć lub ostatecznie angielskie. Pozdr. Odpowiedz Link
prezesmiernik Re: Nie wiem jak po polsku... 02.04.06, 08:19 Wprawdzie nie umiem czytać po hebrajsku, ale "Krister Mild" to szwedzki autor nagrań ptasich głosów. Ale może tak się mówi na tego ptaka tam skąd pisze nasz kolega (gdziekolwiek to naprawdę nie jest) na cześć autora nagrań. Jak ktoś nie wierzy proponuję wpisać te imię do jakiegoś internetowego sklepu (np. amazon.co.uk) lub wyszukiwarki. A ten ptaszek to Dzierlatka - Galerida cristata - Crested lark. Odpowiedz Link
mosze_zblisko_daleka Re: Bociany 2006... 08.04.06, 20:23 Dzis widzialem kilkaset bocianow, bardzo wysoko w regionie Beit Szemesz (niedaleko Jerozolimy) brali kierunek polnocny...do domu w Europie. Tutaj zalaczam kamerke online, mysle ze znacie ta strone...: www.bociany.kalinski.pl/ Odpowiedz Link
niwela.zj Re: Bociany 2006... 08.04.06, 22:23 >brali kierunek polnocny...do domu w Europie. Do południowej Europy tak, bo do Polski już raczej nie dolecą, bo nie zdążą odchować młodych. Od złożenia jaj do wylotu młodych z gniazda musi być czasu ok. 90 dni, a pod koniec sierpnia już odlatują do Afryki. Ale dobrze, że tą informację jeszcze podałeś. Pozdr. Odpowiedz Link
groha Re: Bociany 2006... 09.04.06, 01:16 Mosze, te w kamerce z Chyb, już są w gnieździe od 3 kwietnia. Właśnie się trochę wszyscy niepokoimy, bo gdzieś wieczorem poleciały, dotąd nie wróciły i nawet nie zadzwoniły, że nie będzie ich w domu... Odpowiedz Link