19.04.13, 08:32
Dziewczyny juz nie wiem co robić, mój mały drapie się po każdym szamponie jaki kupię, teraz mam espre i chyba będę musiała go znów kąpać bo drapie się ciągle... Tylko nie wiem w czym... Dałam nie mało kasy za szampon i odżywkę i dalej nie pasuje... Już nie wiem co robić:-(
Obserwuj wątek
    • bandziaa Re: drapanie 19.04.13, 09:31
      ja też się podpinam pod Twoje pytanie. Moj Elmo też się ciągle drapie. Już myślałam, że może ma "kolegów" ale nic nie widać. Ja czuję, że to może być alergia... np. pokarmowa. Odkąd jest u mnie zmieniłam mu karmę na Royala. Może to przyczyna...?
      • bozka432 Re: drapanie 19.04.13, 10:18
        Był na początku ma royalu dla shih ale drapał się bardziej, później na acanie, było lepiej ale po każdej kąpieli problem wracał. Teraz jest ma weterynaryjnej royala, i jest różnie. Raz lepiej raz gorzej, po każdej kąpieli jest koszmar. Ostatnio próbowałam spłukać go wodą z octem, nie pomogło. Pojawiło mu się coś podobnego do łupieżu, myślałam że może źle spłukałam ale problem się pojawił znowu... Sama nie wiem, może de weta muszę iść? Niedługo na szczepienia będę musiała iść może mi pomoże
        • an3czka2 Re: drapanie 19.04.13, 10:29
          Trudno mi ocenić, ale podstawowe pytanie-Rozcieńczacie szampony?. Jeżeli nie to zacznijcie, dużo z nich jest zalecane aby rozcieńczać. Teraz pozostaję tylko dermatologiczny szampon, aby uspokoić skórę. Mogę polecić dla drapiących się Vetridermu-K-HEXShapoo, ewentualnie Virbac -Allermyl. W zoologu może być problem z zakupem, ale jest do kupienia w internecie, lub w gabinecie wet. Uprzedzam jest drogi jeden i drugi, szczególnie Virbac, ale ja je stosuję u alergiczki i jest dużo lepiej. Oby to nie była alergia, bo to niestety kończy się na leczeniu przez całe życie. Odpowiednia dieta, kosmetyki i wizyty u weta co jakiś czas.
          Pozdrawiam Ania.
          • bandziaa Re: drapanie 19.04.13, 11:53
            i tu mój błąd Aniu. Nie rozcieńczyłam szamponu. Jak to dobrze mądrego posłuchać. Dzisiaj będę małego myć bo się ufajdał w ziemi do kwiatków i zobaczymy czy pomoże;-) Dziękuje.
    • mamaneluni Re: drapanie 19.04.13, 12:08
      Jak moja sunia była malutka też miałam ten problem,pisałam nawet o tym na forum, ciągle się drapała, nasilało się po kąpieli. Też testowałam różne szampony w tym też Espree ale dalej było drapanie. Mi wet zasugerował że to nie alergia tylko suchość skóry i proponował preparat z tłuszczami omega. Ale u mnie pomogła zmiana karmy na rybną z łososiem, po dłuższym stosowaniu problem minął. Podejrzewam że jeśli twojej łuszczy się skóra to też może być ten sam problem. Ja teraz używam espree i jest ok.
      • bozka432 Re: drapanie 19.04.13, 12:42
        ja szampon rozcieńczam - niestety nie pomaga... może rzeczywiście sucha skóra, skoro ma "łupież"... może znów wrócę na acanę, ten Royal dziwny mi się wydaje, maluch potrafi przez dwa czy trzy dni zjeść porcję która wg tabeli jest na jeden dzień.... chociaż czasem zje wszystko ;) z łososiem Acana mu bardzo smakowała... ale wet poradziła weterynaryjną na której jest już 3 miesiące a efektu za bardzo nie ma, był na początku ale drapanie wróciło... Po espree włosek ma prześliczny, miękki i nie puszy się więc szkoda by było gdybym nie mogła bo stosować...
        dziękuję za rady :)
        • mamaneluni Re: drapanie 19.04.13, 18:49
          Ja mojej podaje karmę Taste of The Wild z łososiem i ziemniakami, ona jest dla wrażliwych psów, nie ma zbóż ani żadnych dodatków kurczaka, jestem z niej bardzo zadowolona.Polecam. Możesz spróbować na początku podawać te kropelki z tłuszczami omega, one dobrze działają na skórę. Ja jednak nie dawałam swojej suni tego, wystarczyła zmiana karmy ale efekt był dopiero po miesiącu stosowania więc Ty też musisz uzbroić się w cierpliwość.
          Pozdrawiam
          • bozka432 Re: drapanie 19.04.13, 19:17
            Wybrałam się z nim do weterynarza... trochę spanikowałam, bo jak wróciłam po pracy do domu to mama z siostrą mówiły że nic nie pije, dyszy, drapie się bez przerwy i jest cieplejszy niż zwykle...a że zbliża się weekend wolałam się uspokoić u lekarza. Dostał zastrzyk przeciw swędzeniu skóry, który ma działać do poniedziałku, jeżeli w poniedziałek powróci drapanie to będziemy robić testy. Dostał również kropelki EFA Olie na problemy ze skórą bo rzeczywiście ma przesuszoną... mam nadzieję że to pomoże :) przy okazji wyczyściła mu wet zatoki, które były już pełne. kupiłam też kropelki na pchły, razem cała przyjemność kosztowała mnie 110 zł... ale się uspokoiłam :) temperaturę ma podwyższoną o 0,2 stopnia, ale mówiła że potraktuje to jako normę bo jest podekscytowany. I bardzo dokładnie badała mu brzuszek i uszka obejrzała, także jestem zadowolona z wizyty. Mam nadzieję że kropelki i zastrzyk pomogą i problem się uspokoi. Powiedziała mi też że na wiosnę pieski atopowe reagują właśnie większym drapaniem, podobnie jak ludzie z alergią, na zwiększone pylenie roślin i że co roku problem może powracać... Zobaczymy, póki co uspokoiłam się i czekam na efekty.
          • shihmonka Re: drapanie 19.04.13, 20:53
            forum.gazeta.pl/forum/w,46960,142107105,,Mialam_dylemat_TROVET_czy_TOTW_.html?v=2
            Powyżej link do karmy Taste of the wild , ja też daję ją mojej drapulince, zaczęłam od jagnięciny a od miesiąca karmię ją łososiem z ziemniakami. Poprawa jest - oczka nie łzawią, kupy eleganckie, sierść ładna , tylko nadal się podrapuje , mniej ale nadal.....poczekam jeszcze kilka tygodni i mam nadzieję,że bedzie poprawa i drapanie ustąpi. Ogólnie to jest dobra karma , w jej składzie są same dobre rzeczy i jak to nie pomoże to ja już nie wiem co?

SKŁADNIKI:

Mięso z łososia, mączka mięsna z ryb oceanicznych, słodkie ziemniaki, kanadyjski olej rzepakowy, mączka mięsna z łososia, wędzone mięso z łososia, błonnik z ziemniaka, naturalny zapach, suszony korzeń cykorii, pomidory, borówka amerykańska, malina, wyciąg z juki Schidigera, Enterococcus faecium, Lactobacillus casei, Lactobacillus acidophilus, Saccharomyces cerevesiae fermentation solubles, dried Aspergillus oryzae fermentation extract, biotyna, kwas foliowy, wszystkie minerały i witaminy zalecane przez AAFCO w żywieniu psów.

ANALIZA:

białko 25,0%

tłuszcz 15,0%

błonnik 3,0%

wilgotność 10,0%

omega - 3 2,4%

omega - 6 0,3%

sód 0,3%

cynk 150 mg/kg

selen 0,4 mg/kg

witamina E 150 j.m.

Pozdrawiam, Monika
            • mamaneluni Re: drapanie 19.04.13, 22:07
              U nas też było łzawienie oczu jak była na Royalu a odkąd przeszłam na Taste z łososiem zero łzawienia, włoski pod oczkami suchutkie nawet nie mamy potrzeby codziennie przemywać bo ma ładne czyste oczka. Także mojej suni służy ta karma tylko jak jadła na początku chętnie tak teraz troszkę wybrzydza. Nasypię jej to podejdzie, powącha, odsunie się i siedzi patrzy się na mnie i czeka, że może jednak coś innego dostanie:) Ale jak tak trochę posiedzi i widzi, że nic nie wskóra to pójdzie i zje:)
              • an3czka2 Re: drapanie 21.04.13, 15:39
                Fakt, karmy te są podobno super, nawet dzieci Lili je jedzą i efekty są świetne. Kurcze ja na razie nie mogę Lili nic zmieniać, ale jak się wyklaruje z jej skórą, to pewnie spróbuję też. Na razie je Hillsa i mokrą Rinti , jagnięcinę z ziemniakami. Jest dla alergików, bardzo delikatna, i małpki bardzo chętnie ją jedzą:). Czytałam sporo dobrych opinii o niej, godna uwagi.
                Pozdrawiam Ania.
                • shihmonka Re: drapanie - do mamaneluni 22.04.13, 18:13
                  oraz do wszystkich, którzy mogą pomóc.....
                  Mam pytanie, po jakim czasie zauważyłaś wyraźną poprawę,że pies przestał się drapać, czy to przyszło z dnia na dzień, czy raczej stopniowo to ustępowało? Ja już nie wiem co mam robić, moja sunieczka oczka ma piękne - tak samo jak Ty piszesz jakbym się uparła to nie muszę przemywać bo zero ropy,łez itp, uszy the best, natomiast to drapanie, podgryzanie łap itp, mnie przygnębia, czy Twoja też tak robiła? I jeszcze jedno , moja jak się obudzi to drapie się najbardziej, normalnie bez przerwy , czy u Was też było podobnie? Czy podczas tego drapania były u pieska jakieś zmiany na skórze? Widziałaś jakieś alergiczne krostki, sierść się szybko przetłuszczała? Sorki za taką masę pytań, ale stosujemy tą karmę równy miesiąc , a ja miałam wielką nadzieję, ze tym razem jej pomogę, moze to jeszcze wymaga czasu, proszę o odpwiedz....pozdrawiam , Monika
                  • an3czka2 Re: drapanie - do mamaneluni 22.04.13, 19:59
                    Przykro mi ale chyba nie jest za dobrze, skoro po miesiącu nie ma zmiany w zachowaniu suni. Powinna już przestać się drapać. Niepokojące jest też wygryzanie łapek. U mojej Lili stwierdzono alergię, macerowała łapki non stop na tym tle. Może jeszcze poczekaj i obserwuj czy nie ma zmian w zachowaniu. U nas to obserwowaliśmy 2 m-ce i zero poprawy było, dopiero po antybiotyku nieco zelżały objawy i zniknęły krostki, ale i nawracały. Dobry objaw to że ma oczy czyste, a przede wszystkim uszy bez zmian. Alergia też atakuje bardzo uszy, więc może to coś innego. U nas nim profesor dał diagnozę, to trwało to około 4 m-cy.
                    Powodzenia Ania.
                    • shihmonka Re: drapanie - do mamaneluni 22.04.13, 20:20
                      Dzięki Aniu za odpowiedz, czytając Twoje wypowiedzi właśnie obawiam się,żeby mojej nie dopadło to samo świństwo. Bardzo się tego boję, kiedyś jak na uszy dostała antybiotyk, to było w grudniu to z dnia na dzień przestała się drapać, aż miło było popatrzeć na psa. Potem próby z szamponami weterynaryjnymi , też bylo w miarę ok, jak ostrzyżona na krótko też jest lepiej. Sa wzloty i upadki, ale tak się zastanawiam, dlaczego po antybiotyku było lepiej, czy przy alergii takie leczenie jest skuteczne, czy moze to jakaś bakteria ? Juz sama nie wiem co myśleć, ostatnio dowiedziałam się,że takie zachowanie psa moze byc na tle nerwowym, mogą być zaburzenia hormonalne itd. Koszmarnie się podłamuję.... a i jeszcze jedno, moja suńka jak się nagrzeje na słoneczku to ma taki dziwny zapach, nie jest to smród , ale takie coś dziwne, czy to aby normalne? Może jestem przewrażliwiona, to mój pierwszy pies i może każdy tak ma....
                      • bandziaa Re: drapanie - do mamaneluni 26.04.13, 10:32
                        Kurcze dziewczyny mój mały ma "lokatorów" . Wczoraj byłam z nim u weta w związku z drapaniem i on wykrył pchły. Codziennie czeszę Elma ale sama nic nie zauważyłam i myślałam, że drapał się od szamponu, a tu niespodzianka. Wet stwierdził, że mały musiał przynieść je jeszcze od hodwcy bo siedząc w domku raczej by ich nie złapał bo niby skąd. Posmarował Elma kroplami na insekty(pchły, kleszcze itp.). Zobaczymy! Mała poprawa już jest.
                        • an3czka2 Re: drapanie - do mamaneluni 03.05.13, 21:10
                          Dobrze że to wychwycił wet i z głowy:).
                          Pozdrawiam Ania
                      • an3czka2 Re: drapanie - do mamaneluni 03.05.13, 21:19
                        Spokojnie, każdy tak ma że przejmuje się na początku:). Potem to mija:). Co do zapachu jak jest gorąco, to moja też nieco inaczej wtedy pachnie:), to wina chyba przegrzania. Psy w zasadzie pocą się pyskiem i poduszeczkami na łapkach. Może bardziej regulują temperaturę pycholkiem. To jest nieco inaczej jak u nas:). Moje też niezbyt ładnie pachną u weta, i myślałam że to mój wymysł, ale mój wet to potwierdził, że niektóre psy jak się boją to zaczynają wydzielać przykry zapach. Czyli wszystko w normie.
                        Pozdrawiam Ania
                  • mamaneluni Re: drapanie - do mamaneluni 03.05.13, 19:00
                    Witaj, przepraszam Cię że dopiero teraz odpisuje ale ostatnio nie miałam czasu by zajrzeć na forum. No wiesz, u nas już po jakimś miesiącu była poprawa, przestała się drapać ale trwało to trochę czasu już myślałam że karma nic nie da i jakoś nagle minęło. Jeżeli chodzi o zmiany na skórze to nie miała nic, skóra była ładna, czysta. Najbardziej właśnie się drapała tak od dołu, koło dupska i na brzuchu, ja wiązałam to z szamponem bo po myciu nasilało się i też najbardziej drapała się rano właśnie, z tym że wieczorem zawsze ją myłam.A jaką Ty karmę podajesz?
                    • shihmonka Re: drapanie - do mamaneluni 03.05.13, 22:02
                      Dzięki, wiedziałam,że się doczekam ....:)
                      Karmię ją Taste of the wild, najpierw była z jagnięcina - zero poprawy , teraz już 1,5 miesiąca jest na tej samej tylko z łososiem i oczy super, sierść prześliczna , tylko to drapanie nie ustępuje. Czytałam w necie,że na efekty trzeba czekać nawet do 3 -ech miesięcy, ale mnie to strasznie niepokoi. Z tego co pisałaś to u Ciebie też oczy na początku się poprawiły , a drapanie ustąpiło po miesiącu całkiem? Moja się najbardziej drapie po spaniu, widocznie jak się rozgrzeje to tak to się nasila. Mam nadzieję,ze to minie. Wetka namawia mnie na Royala hypoallergenic, ale z tego co tu czytałam to nie zawsze też pomaga i błędne koło...
                      • mamaneluni Re: drapanie - do mamaneluni 04.05.13, 00:39
                        No to moja je ta sama karmę. Oczy poprawiły się od razu, no a te drapanie teraz ciężko mi juz powiedzieć czy od razu po miesiącu, może było to troszkę dłużej,wiesz, nawet mi ciężko teraz to określić ale pamiętam ze juz prawie stracilam nadzieje ze to minie i nawet nie wiem w którym momencie nastąpiła poprawa, poprostu pewnego dnia stwierdziłam ze juz się nie czochra. Jeżeli twoja nie ma żadnych zmian na skórze to poczekaj jeszcze. Te 3 miesiące to prawda. Jak moje córki były malutkie to też temat alergii był mi bliski i też zawsze lekarze mówili ze alergeny nawet 3 miesiące utrzymują się w organizmie. A w tej karmie raczej nie ma co uczulać a o tym Royalu też słyszałam różne opinie. Trzymajcie się. Pozdrawiamy:)
                        • shihmonka Re: drapanie - do mamaneluni 05.05.13, 14:44
                          Pocieszyłaś mnie i to bardzo, ja też w takim razie czekam na ten dzień kiedy przestanie się czochrać :) dziekuję za odpowiedź i to bardzo , pozdrawiam
                          • shihmonka Re: drapanie - do mamaneluni 23.06.13, 12:38
                            Witam,
                            minęły już 3 pełne miesiące stosowania TOTW z łososiem i .....jest dużo lepiej. Nie powiem,że w ogóle się nie drapie , ale zdecydowanie mniej. W dzień prawie wcale, natomiast poranne drapaczki pozostały , ale tez są krótsze, nie ma wygryzywania łapek. Jest poprawa i cieszę się bardzo. Uszy i oczy super, sierść przepiękna - z czystym sumieniem mogę polecić tą karmę.
                            Pozdrawiam.
                            • 9czarna Re: drapanie - do mamaneluni 24.06.13, 10:56
                              Moje psiaki rowniez jedza karme z losiem i jestem zadowolona.Moja najstarsza sunia ma alergie na kurczaka najpierw odczulalam ja Royalem dla alergikow ale nie wielka byla poprawa i zaczelam szukac czegos co se sprawdzi a przy okazji reszta zwierzyńca bedzie jadla ze smakiem. Karma z lososiem swietnie sie sprawdzila zero drapania:) Ciesze sie ze i u kolezanki jest poprawa;) Pozdrawiam
    • semicoat15 Re: drapanie 20.02.15, 18:59
      Moja ma 10miesiecy i od czterech miesiecy sie drapie po kapaniu wlasnie za uszami najbardziej gdzie zaznaczam uszka ma zdrowe tylko tak reaguje za szampony odzywki lekare sa juz bezradni poniewaz skora piekna bez lupiezu teraz zamowilam szampon z bio groom hypoalergiczny bezapachowy bez sztucznych barwnikow itd super ,aleproblem z codzienna pielegnacja wlosa nie moge poszukac w spray do rozczesywania wsztkie sa z perfumai mozektos mi poleci dla skory wrazliwe?
      • adamnarta Re: drapanie 21.05.15, 15:02
        To właśnie bardzo dobrze się sprawują szampony hipoalergiczne, w sklepach internetowych można takie niedrogo kupić. Ja używam Hartz z PetStation. Jest właśnie przeznaczony dla skóry delikatnej. Drugi plus – nadaje się także dla kotka.
    • anbarent Re: drapanie 22.09.15, 18:46
      polecam naturalne mydła dla zwierząt z olejów i maseł www.loveforpets.pl
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka