Dodaj do ulubionych

krab tęczowy

02.01.06, 00:09
Witam. Od niedawna mam kraba tęczowego i potrzebuję kilku wskazówek
dotyczących hodowli tego stwora:) Wyczytałem, ze czarne plamy na jego nogach
to choroba zwana próchnicą (takiego go kupiłem). Jak ją wyleczyć?? Mój krab
nie je skorupki od jajka, w której jest wapń. W ogóle mało je... Bardzo żadko
wychodzi z norki pod kamieniem i prawie wcale nie wchodzi do wody. Czy to
możliwe, że jest przed wylinką? Ma dopiero jakieś 5 cm(rozpiętość nóg). W
akwa ma suchy ląd i wodę, temperaturę pow. 28 st. Malutko je. Poskubał tylko
trochę marchewki i to wszystko. Czemu tak może być?
Kurcze, nie chcę go stracić :( Na ewentualne Wasze pytania precyzujące jego
zachowanie będę starał się odpowiedzieć jak najszybciej.

Proszę o pomoc. Dziuje za wszelkie odpowiedzi.

Jego zdjęcie jest tutaj:
www.htr2.republika.pl/0.jpg
Obserwuj wątek
    • w.s2 Re: krab tęczowy 02.01.06, 00:46
      Witaj.

Mówimy o Cardisoma armatum. Zacznijmy od bardzo ważnego elementu wyposażenia terrarium - oświetlenia emitującego promieniowanie UVA/UVB. Jest ono zwierzęciu niezbędne do prawidłowej syntezy witamin.

Jeżeli chodzi o karmienie. Najkorzystniejszym pokarmem jest mięso drobiowe, ryby świeże oraz pokarmy stosowane w akwarystyce (np. ochotka). Dietę należy urozmaicać podając pokarm roślinny. Może to być jabłko, sałata lub nasiona słonecznika.

Ważną rzeczą jest także zapewnienie zwierzęciu optymalnych warunków termicznych. Temperatura podłoża w części lądowej może się wahać w granicach 22 - 30 st, w części wodnej 22 - 28 st. Woda w częsci akwa powinna być regularnie filtrowana i mieć odczyn pH nie mniejszy niż 4. Generalnie krab tęczowy będzie unikał wody, która nie spełnia jego oczekiwań (jest mętna, zawiera sladowe ilości rozłożonego pokarmu itp.).

Jeżeli chodzi o problem z plamami to sugerowałbym kontakt z weterynarzem lub próbe uzyskania informacji na ten temat w dziale akwarystycznym dowolnego ogrodu zoologicznego. Należy pamiętać, że dla k. tęczowego bardzo groźne sa ubytki i ukruszenia na jego pancerzu. Ewentualne leczenie infekcji zewnętrznych przeprowadza się preparatami stosowanymi w akwarystyce.

Pozdrawiam serdecznie.
      • haitauer Re: krab tęczowy 02.01.06, 01:12
        dziękuję bardzo. A czy taka lampa powinna się świecić caładobę? o cenę nie
        pytam, bo pewnie jest bardzo różna w różnych miastach...
        • w.s2 Re: krab tęczowy 02.01.06, 01:30
          Emitery UVA/UVB symulują spektrum światła słonecznego. Ja w hodowli swojego węża stosuję cykl dzienny trwający ok 10 godzin. Ponieważ k. tęczowy pochodzi z rejonów Ameryki Środkowej i Południowej sugerowałbym długość cyklu "dziennego" zgodnego z występującym w naturze. Do ewentualnej obsrwacji nocnej mozna stosować oświetlenie typu "night - glo". Jeżeli chodzi o ceny żarówek typu "glo" to wahają się one w okolicach 18 - 25 złotych.
          • haitauer Re: krab tęczowy 02.01.06, 11:52
            Szczerze mówiąc trochę bałem się zobaczyć cenę np 150zł za taką żarówkę :)) Ale
            skoro to nie aż tak dużo, to może nawet dzisś lub jutro ją kupię. Mietek dziś w
            nocy nawet zaczął jeść. Zjadł trochę sałaty, kapusty, kukurydzy konserwowej i
            papryki (świeżej). Więc chyba nie jest z nim tak źle :))
            • p.galli Re: krab tęczowy 02.01.06, 12:42
              pozdrowienia dla Mietka ;)
              :):):):):)
              • bozenik1 Re: krab tęczowy 02.01.06, 13:15
                Spóźnione życzenia imieninowe dla Mietka ;P

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=631&w=30644822&v=2&s=0
            • w.s2 Re: krab tęczowy 02.01.06, 15:12
              To dobrze, że Twój pupil zaczął jeść. Postaraj się wprowadzić mu pokarm mięsny. Jakby nie patrzeć jest on podstawą żywienia krabów.

Pozdrawiam serdecznie.
              • haitauer Re: krab tęczowy 02.01.06, 17:23
                Tak właśnie zrobiłem,. dzisiaj kupiłem ochotkę żywą. Kobitka w sklepie
                proponowała jeszcze wołowe serca mielone mrożone, ale się nie skusiłem :) Tylko
                teraz zastanawiam się... Czy ochotkę dac mu do wody, do której prawie nie
                wchodzi? Czy lepiej mu podłiożyć na np. korku od butelki na suchy ląd?

BTW: filtr z brzęczykiem 25zł, żarówka UVA/UVB 18 W - 20zł.
                (ceny z mojego niedalekiego sklepu)
    • kakui a krewetki to taki krab chyba tez moze jesc? 02.01.06, 15:41
      te morskie jedza, wiec ja bym mu kupila koktajlowe i niech zre
      • haitauer Re: a krewetki to taki krab chyba tez moze jesc? 03.01.06, 19:57
        Nie wiem czy może jesć krewetki, jeszcze nei próbowałem. Jednak teraz dałem mu
        ochotkę żywą i kawałek świeżego mięsa wieprzowego (z żeberek). Ochotki nie
        ruszył, albo zjadł tyle, że nie widać (dałem mu ją na korku od butelki
        pięciolitrowej - takim płaskim), a co do mięska... Jeszcze nie wiem, bo nocy
        nie było, a on w nocy je ;))

Gdyby ktoś wiedział co powinienem mu jeszcze zapenić, to poproszę ;)
        • kakui Re: a krewetki to taki krab chyba tez moze jesc? 03.01.06, 20:02
          no takie morskie jedza krewetki, ja predzej dalabym taka krewetke niz
          wieprzowine.
          a tak w ogole to w jakim naturalnym srodowisku zyja te kraby?
          • hawera Re: a krewetki to taki krab chyba tez moze jesc? 03.01.06, 20:28
            Haitauer, czytam ciebie i tu i na kafeterii i jestem pod wrażeniem tego,że tak
            się starasz. Śledzę te wątki niczym brazylijski tasiemiec :).
            Nic w sprawie krabów nie mam do powiedzenia, ale zyczę ci i Mieciowi dużo
            ochotek (tobie tych... hmm... dwunożnych. :))))
            Tak trzymać.
            • haitauer Re: a krewetki to taki krab chyba tez moze jesc? 03.01.06, 21:15
              dziękuję bardzo za uznanie :)) Staram się, bo jak zdecydowałem się na kraba, to
              chciałbym mu jak najlepsze warunki zapewnić... Jutro kupię lampkę UVA/UVB. Bo
              jak postawiłem przy akwa zwykłą żarówkę, to zauważyłem, że chętniej wychodzi z
              norki pod kamieniem. Znaczy, że pewnie jak kupię taką "specjalną" żarówkę, to
              będzie jeszcze częściej wychodził?? A co do krewetek... Hm... muszę spróbować,
              może Miecio sie ucieszy ;)
    • haitauer Re: krab tęczowy 07.01.06, 00:55
      Chciałem jeszcze zapytać o taką rzecz: kobitka w sklepie ZOO powiedziała, że
      krab tęczowy powinien mieć lampkę tylko UVA. bez UVB, bo b to mają kraby
      pustynne. No więc taką zakupiłem (koszt najmniejszej 15W to 24,5zł), ale
      zastanawiam się czy faktycznie nie musi mieć tego UVB czy poprostu nie miał
      ainnej i mi powiedziała, ze taka jest lepsza.. ?? Aha: bardzo Mieciowi
      spodobała się ta lampka :)) siedział niedaleko niej jak tylko włączyłem :))
      • w.s2 Re: krab tęczowy 07.01.06, 12:43
        Pełne widmo czerwone, zielone, niebieskie oraz nadfioletowe w zakresie UVA/UVB ma wpływ (jak już wspominałem) na syntezę witamin. Wywiera ono także wpływ na wybarwienie zwierzęcia (co w przypadku k. tęczowego jest istotnym elementem). Ma ono także wpływ na stabilizację cyklu dobowego zwierzęcia.

Sądzę, że chwilowo możesz stosować posiadaną żarówkę. Jednak pomyśl o jej wymianie na oświetlenie pełnozakresowe.

Teraz ja zapytam. Czy Twój pupil zaakceptował zmiany w diecie? Czy przyjmuje mięso drobiowe? Czy oznaki próchnicy powoli mu ustępują?
        • haitauer Re: krab tęczowy 07.01.06, 14:02
          Hm... dieta... Dałem mu ochotki to albo jej nie spróbował, albo zjadł tak mało,
          że niebyło widać. Mięsko drobiowe poskubał. Ale co mnie cieszy zjadł trochę
          kredy szkolnej (gdzieś mi powiedziano, że na ta pruchnicę mu dobrze zrobi). A
          co do plam, to na nogach chyba się zmniejszyły troszeczkę, ale nie jestem do
          końca pewny. Na szczypcu wciąż jest bardzo wyraźna. Ale krabik jest żywy -
          chodzi w nocy po akwarium, więc myśle że nic mu nie będzie:-) Jak wymieniłem
          wodę i założyłem mu pompkę z filtrem to chyba przez 3 godziny siedział w wodzie
          pod kamieniem, więc chyba woda mu wtedy nie pasowała, że do niej nie wchodził.
          • hawera Re: krab tęczowy 07.01.06, 19:44
            Miecio jest boski, przydałyby sie zdjęcia. Trudno jest kibicowac komuś
            anonimowemu... Można tu wstawiać zdjęcia (chyba?) za zgodą moderatora.
            A jak nie tu to na tym drugim forum (nasze zwierzęta czy cos takiego.
            Mieciu! Chcemy cię poznać bliżej. :)
            • haitauer Re: krab tęczowy 07.01.06, 20:26
              Link do zdjęcia Miecia jest w pierwszym moim poście. Jak na razie to najlepsze
              zdjęcie jakie mu zrobiłem, bo chowa się pod kamieniem. Aha - juz teraz mam
              pewność, że jadł mięso drobiowe.
              • p.galli Re: krab tęczowy 09.01.06, 11:55
                przystojniak z tego Mietka:)
                • haitauer Re: krab tęczowy 30.01.06, 02:50
                  Mam go jakiś czas i zauważyłem, że regularnie je. Teraz od dwóch dni a
                  własciwie już trzech nic nie ruszył (codziennie ma świeże jedzonko; mięso,
                  warzywa i owoce), prawie nie wyłazi spod kamienia i pojaśniały mu skrzypce. Są
                  praiwe białe. Czy to może być oznaką zbliżającej się wylinki? Co do plam o
                  których pisałem, to znikają b. po woli, ale znikają. Mietek zjada po trochu
                  skorupkę od jajka i wszystkie rodzaje pokaru.. Zjadał.. teraz przestał :) Co to
                  może być?

Proszę o jakąś radę, za którą z góry dziękuję :)
    • kinta12 KRAB 07.05.15, 18:05
      ja mam go od soboty i mluci wszystko dzis dostał oseska mysiego
      • kinta12 Re: KRAB 07.05.15, 18:07
        mam go od soboty i karmie go wszystkim

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka