wadera3 04.03.06, 10:20 w wątku o suchej karmie chyba bez sensu było moje pytanie:) może coś więcej o odkłaczaniu? dla mnie, jako kociej nowicjuszki, to obcy temat,z psami nie miałam takiego problemu, szczotkowałam i już :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.jozwik Re: odkłaczanie 05.03.06, 01:30 Natura tak sprawiła, że koty sa dużo czystszymi zwierzątkami od psów; na codzienną dokładną pielęgnację swego futra poświecają długie godziny, dokładnie wyczesując jezykiem włosek po włosku i niestety dużo z wyczesanych włosów połykają. W przewodzie pokarmowym kota sierść zbija się w kłaczki i kule, których kot pozbywa się albo poprzez wymioty albo przez usuwanie ich z kałem. Jeśli chcemy uniknąc wątpliwej przyjemności jaką jest oglądanie kota usuwającego sobie z żołądka zebraną tam sierść, mozna i trzeba podawac kotu tzw. pasty odkłaczajace, które uniemozliwiają zbijanie sie połknietych włosów w twarde kule i ułatwiają wydalanie włosów z przeodu pokarmowego wraz z kałem. Są dostepne różne pasty w różnych cenach, prosze pytać w sklepach zoologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
nnike Re: odkłaczanie 05.03.06, 02:20 Czasami, a nawet często, kot nie jest w stanie sam zwymiotować kłębka sierści. Wtedy właśnie zostaje "zatkany" i może nawet stracić życie. Odpowiedz Link Zgłoś