Dodaj do ulubionych

kotka wumiotuje

19.09.08, 10:11
Witam Was!

od 3 dni nasza 5 letnia kocica wymiotuje, zazwyczaj wymiotuje karmę
(wymioty raz dziennie, nie po każdym jedzeniu). Dziś rano znalazłam
jedną kupkę zwymiotowanej karmy, a reszta to ślina. Karmiona jest
suchą karmą Royal Canin Veterinary. Nie ma biegunki, je normalnie,
pije wode. Nie jest osowiała, wariuje jak zawsze. Aha, była
szczepiona. Dawno jej nie podawałam nic na odkłaczanie, dopiero
przedwczoraj podałam jej kilka kulek whiskas'a teoretycznie na
odkłaczanie, bo tylko to znalazłam w domu, no ale w nocy znów
zwymiotowała. Myślicie, że te wymioty to przez kłaczki czy może to
być coś poważniejszego?
Obserwuj wątek
    • salimis Re: kotka wumiotuje 19.09.08, 10:46
      Daj jej pastę bo to na 100% kłaki.Możesz kupić ją u weta lub w sklepie zoologicznym
      • psotka83 Re: kotka wumiotuje 19.09.08, 11:01
        Dzięki, uspokoiłam się. Dziś po pracy zakupię pastę na odkłaczanie.
        • merolik Re: kotka wumiotuje 19.09.08, 14:11
          Hej!

To nie muszą byc na pewno kłaki. Jeśli pasta nie pomoże i wymioty
          będą się powtarzać, to może być coś innego. Choroba mojego kota też
          zaczęła się od sporadycznych wymiotów (jadł tylko suchą karmę Royal
          Canin Urinary). Wymioty mogą być oznaką wielu chorób, nam W KOŃCU
          udało się zdiagnozować.
          Mam nadzieję, że to nic poważnego :)
          Pozdrawiam,
          Edyta
    • aleksandraxdkot Re: kotka wumiotuje 19.09.08, 19:31
      Oczywiście może to być powód kłaczków. Musisz wziąć kota szczepionke
      Metocroplamidu przeciwwymiotnemu. Moze bedzie bardziej poważniejsza
      sprawa to kotek pójdzie na antybiotyk. Zreszta przeciw kłaczkom to
      najlepiej dawać np. paste Bezo-pet
      • mist3 Re: kotka wumiotuje 19.09.08, 20:39
        Moja kotka pasty nie znosi, więc oprócz karmy dla kotów niewychodzących dostaje
        również antihairball. Dodatkowo ma wysianą trawkę a jako kolejny dodatek dostaje
        'cukierki' trixie lub whiskas z maltpastą - jako nagrodę za pożądane zachowanie.
        Jednak kiedyś też miała wymioty przez 1,5 dnia (a było przed Świętami Bożego
        Narodzenia) postanowiłam jechać z nią do lekarza. Okazało się że dobrze
        zrobiłam, ponieważ kotka złapała jakiegoś wirusa i była już odwodniona. Lekarka
        dała jej leki przeciwwymiotne i kroplówkę. Dostałam też leki do podawania
        doustnie przez kilka dni i kotce przeszło. Więc jak lek na odkłaczanie ni pomoże
        warto pomyśleć czy to nie jakaś choroba.
        • jottka Re: kotka wumiotuje 21.09.08, 15:18
          nooo, bez przesady - nie znasz przyczyny regularnych wymiotów, to nie dajesz
          pasty w ciemno, tylko bierzesz kocicę pod pachę i do weta, przyczyn wymiotów
          może być do entej, a lepiej nie czekać, aż się inne ciekawe objawy uwidocznią,
          niech ją fachowiec zbada i się wypowie.

gdyby to były kłaki, to kocica by ci się krztusiła cały czas od ładnych paru
          dni, aż wreszcie je zwymiotowała (albo i nie) - wymioty raz dziennie po jedzeniu
          raczej na to nie wskazują. natomiast sama jestem opiekunką kocura, który miał
          dziwnie podobne objawy właśnie po royal caninie (dla kastratów s/o) - plus minus
          raz na kilka miesięcy zaczynał wymiotować raz na dobę, zwykle po jedzeniu, potem
          częstotliwość wymiotów zaczynała sie zwiększać, a potem lądowaliśmy u weta,
          gdzie zasadniczo nic złego nie stwierdzano (nie ma robaków, nie ma gorączki,
          gardło czyste itp.), ale trzeba było dać antybiotyk, żeby kocisko wyrwać z ciągu
          'wymiotnego'.

chyba po roku, metodą prób i błędów, odkryliśmy, że kot w w/ sposób reaguje na
          wszystkie karmy, których podstawą jest kurczak, firma nie ma znaczenia, to samo
          było po kurczaczym bento cronen, yamsie, purinie i co tam jeszcze jest.
          przestawienie kota wyłącznie na eukanubę na bazie jagnięciny i pasztety animondy
          na indyku cudownie rozwiązało problem, od tej pory - blisko rok - żadnych
          zagadkowych wymiotów, co jednak nie znaczy, że twoja kocica ma to samo. ale
          jeśli wet nie znajdzie powodu wymiotów, to spróbuj zmienić karmę na
          nie-kurczaczą (większość niestety jest na bazie kurczaka) i zobacz, co będzie.
    • avasawaszkiewicz Re: kotka wumiotuje 21.09.08, 23:06
      Jeśli koteczka wymiotuje od 3 dni koniecznie wybierz się nią do lekarza na
      kontrolę.
      Przyczyn wymiotów może być bardzo dużo. Bardzo proszę o nieignorowanie tego
      problemu. Mam nadzieję, że przyczyną są właśnie zalegające włosy w przewodzie
      pokarmowym ale dobrze byłoby skontrolować czy oby ta diagnoza jest słuszna. Nie
      warto bowiem podawać preparatów na odkłaczanie przy innych problemach - alergii,
      przerośniętym odźwierniku, nowotworach, owrzodzeniach, ciałach obcych itp.
      Pozdrawiam i czekamy na relacje - Ava
      • psotka83 Re: kotka wumiotuje 22.09.08, 08:14
        Hej.

w piątek kocica już nie wymiotowała. Podałam jej pastę, do dziś
        spokój. Mam nadzieję, że to były tylko kłaczki. No ale bacznie ją
        obserwujemy.

Dziękuję za wszystkie porady i pozdrawiam!

Ola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka