Dodaj do ulubionych

Pomocy-trzesace sie tylne lapi u psa

08.06.06, 09:21
Mój 12 letni pies wpadł pod samochód. . Lekarz weterynarii stwierdził silne
potłuczenie –szczególnie tylnego tułowia., Pieskowi trzęsą się tylne łapki i
bardzo szybko się męczy . Pies ma apetyt, robi kopke i siku. Lekarz
weterynarii przepisał mu lek- Rimadyl . Po ilu tabletkach może być poprawa?
Mam mu podawać 2 razy dziennie (co 12 godzin) po ½ tabletki (5mg) tego leku.
Jakie mogą być skutki uboczne ? Na co mam zwracać uwagę?Piesek jest smutny i
rano trudno mu wstawać. Mieszkam na 2 piętrze i wychodzenie na spacer
szczególnie wchodzenie po spacerze sprawia mu kopot
Obserwuj wątek
    • gagik.geworgian Re: Pomocy-trzesace sie tylne lapi u psa 08.06.06, 20:26
      Witam.
      Czy lekarz stwierdził tylko stłuczenie ?
      A czy zostało wykone zdjęcie RTG klatki piersiowej, kręgosłupa, miednicy i
      kończyn miednicznych?
      Jeśli tak, to czy stwierdzono jakieś zmiany?
      Czy oprócz Rimadylu pies otrzymał lub otrzymuje jeszce jakieś leki?
      Czy ma widoczne jakieś rany, obrzeki, stłuczenia i gdzie umiejscowione?
      Co dokładnie dzieje się z psem, czy kuleje, czy ma zachwiania równowagi, czy
      odbarcza wyraźnie którąś kończynę, czy chwieje mu się zad podczas chodzenia
      itd?
      A co do chodzenia po schodach to warto psu pomagać podkładając w tym czasie
      szeroki pas pod brzuch np z materiału i podtrzymując , tak by odbarczyć tylną
      część ciała i pomóc mu.
      Pozdrawiam - Gagik
      • julita.kaminska Re: Pomocy-trzesace sie tylne lapi u psa 09.06.06, 12:30
        Pies bierze tylko Rimadyl , lekarz nie zrobił żadnego zdjęcia. Mam mu podawać
        tylko ten lek i obserwować ( po 5 dniach powinna być poprawa, tak powiedział).
        Zauważyłam że ugina mu się tylna-lewa łapa, tak jakby miał bezwład w niej, taki
        chwilowy. Szczególnie widać to podczas wchodzenia po schodach. Błagam pomocy,
        może powinnam iść z „ Bosforkiem”(tak się nazywa mój pies) do innego lekarza i
        wykonać zdjęcia RTG. Innych obrażeń nie widać i lekarz tak na oko nie
        stwierdził - pozdrawiam i proszę o rade Julita
      • julita.kaminska Re: Pomocy-trzesace sie tylne lapi u psa 09.06.06, 12:34
        Podczas chodzenia czasami widze zachwianie zadu w kierunku lewym i uginanie sie
        tylnej lewej łapy, czasami slysze takie pociąganie tylnej "chyba" lewej łapy
        (słychac szuranie pazurkiem po asfalcie).Co robić ,czekac czy szukac gdzie
        inndziej pomocy-Julita
        • gagik.geworgian Re: Pomocy-trzesace sie tylne lapi u psa 09.06.06, 22:42
          Witam.
          Uważam, że pies , który miał taki wypadek powinien miec wykonane zdjęcie RTG i
          powinien zostać skonsultowany prze ortopedę, o ile to mozliwe , szczególnie że
          ma problemy z poruszaniem się i trzeba ustalic tego przyczynę.
          RTG pozwala na wykrycie urazów np złamań kości, których palpacyjnie nie da się
          stwierdzić. Tak więc moja rada to zabrać psa od innej lecznicy, wykonać RTG i
          skonsultować stan psa i wykone zdjęcie z ortopedą lub chirurgiem, kory ma
          wprawę w terapii urazów układu ruchu.
          Być może też , że są to problemy natury neurologicznej, ale to już musi
          stwierdzić lekarz w bezpośrednim badaniu.
          Pozdrawiam i będę czekać na wieści - Gagik

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka