Dodaj do ulubionych

żwirek - jaki wybrać?

27.05.12, 20:34
Hej,
stałem się dumny posiadaczem pięknego małego czarnego dachowca smile Zaczynam moją przygodę z kotami. Dlatego tez mam pytanie: jaki żwirek polecacie? Jakieś firmy? Na co mam zwracać uwagę przy wyborze? będę wdzięczny za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • kotowisko Re: żwirek - jaki wybrać? 27.05.12, 20:49
      marekkarczynski napisał:

> Hej,
      > stałem się dumny posiadaczem pięknego małego czarnego dachowca smile Zaczynam moją
      > przygodę z kotami. Dlatego tez mam pytanie: jaki żwirek polecacie? Jakieś firm
      > y? Na co mam zwracać uwagę przy wyborze? będę wdzięczny za pomoc smile

na wstępie witam wśród kociarzy smile Super!

Co do żwirków. To zwracaj uwagę na: chłonność (czy nabiera dużo wilgoci) im wiecej tym lepiej. ważne tez by pochłaniał dobrze zapach. No i żeby był drobny ( to taka moja obserwacja, że są lepsze) Kolejna rzecz to dobry żwirek dobrze też zbryla siki kocie smile
      No i ostatnia rzecz cena.

A co do firm to są benki, hiltony i nowa rzecz, którą widziałam to Higio
      • kaniulala Re: żwirek - jaki wybrać? 27.05.12, 21:02
        Też witam wśród włascicieli kotów! super wybór wink
        To co zostało napisane we wcześniejszym poście to właśnie rzeczy, które powinieneś wziąć pod uwage. Ja właśnie używam żwirek ostatniej firmy czyli Higio. O taki, higio.com.pl/zwirek-bentonitowy-compact-premium-baby-powder Fajny zapach i super efekty. Koty robią aż miło smile))
        • 3kolo Re: żwirek - jaki wybrać? 27.05.12, 21:11
          Ja też używam Higio. Ale akurat drewniany. Więc sto procent natury. i właśnie taki wybrałem ze względu na to pylenie
        • marekkarczynski Re: żwirek - jaki wybrać? 27.05.12, 21:15
          A to gdzie mogę dostać np. ten Higio? Bo w moim sklepie zoologicznym to takiego to nie widziałem. Dzięki w ogóle wszystkim za pomoc i dobre słowa smile
          • kaniulala Re: żwirek - jaki wybrać? 27.05.12, 21:20
            marekkarczynski napisał:

> A to gdzie mogę dostać np. ten Higio? Bo w moim sklepie zoologicznym to takiego
            > to nie widziałem. Dzięki w ogóle wszystkim za pomoc i dobre słowa smile
            No u mnie akurat jest. Ale to też specjalnie zamówiłam.
            wdziałam też ten żwirek w tesco i słyszałam, że jest w selgrosie i tam jest bardzo atrakcyjna cena. Więcej nie wiem smile
          • princesswhitewolf Re: żwirek - jaki wybrać? 13.07.12, 18:06
            ooo widze ze przez pol watku znowu ten Karczynski gada ze swoimi pseudo nickami zachwalajac w niebiosa ten swoj Higio produkt. Spamer....

No ale dobrze ze inni sie wlaczyli i pisza na temat i o innych zwirkach
      • k1234561 Re: żwirek - jaki wybrać? 27.05.12, 21:04
        Moim zdaniem najlepszy jest oczywiście zbrylający.Kot nasika,robi się zgrabna kuleczka,która łatwo wyrzucić.No i teraz pytanie gdzie?Otóż jeśli chcesz wyrzucać koci urobek kuwetowy do toalety to musisz wybrać drewniany,zbrylający (np.Cats best eco plus).Moim zdaniem to najlepsze i najłatwiejsze rozwiązanie.Możesz też kupić żwirek bentonitowy,zbrylający.Czytałam gdziesz,że jak kot grzebie w bentonitowym żwirku to unosi się taki cementowy pyłek i kot to wdycha.Dlatego ja polecam drewniany zbrylający z mozliwością wyrzucania do toalety.
        No i oczywiście życzę żeby koteczek zdrowo się chował i sprawiał dużo radości swoją obecnością.
        • annakate Re: żwirek - jaki wybrać? 27.05.12, 21:58
          Raczej unikaj wynalazków typu żwirek o zapachu leśnym/morskim/lawendowym - bo kot moze sie nie zorientować, do czego słuzy to perfumowane cudo i omijac kuwetę, albo nie polubic zapachu.
          Moim zdaniem najlepszy jest cats best eco - znakomicie pochłania zapach, dobrze się zbryla. Kuweta (zakryta) stoi u córki w pokoju i nie ma żadnego problemu z zapachem. Przy kuwecie lezy "wycieraczka" żeby nie nosiło się po całym domu - działa. Jesli jeszcze nie kupiłeś kuwety to zainwestuj w krytą - kot nawet energicznie zakopując nie rozsypuje po okolicy, a poza tym "każdy czasem lubi się zamknąc w kiblu i w spokoju załatwić" - jedna moja poprzednia kota w czasach kiedy nie było jeszcze krytych kuwet właziła w tym celu pod szafę...
          • mitta Re: żwirek - jaki wybrać? 28.05.12, 18:27
            Na wszystkich kocich forach prym wiedzie Cats best eco plus. Jest to żwirek drewniany, ekologiczny, o naturalnym zapachu, bardzo dobrze zbryla, koci urobek wyrzucasz do WC, ewentualny pył nie jest szkodliwy dla kotów i jest bardzo wydajny i ekonomiczny. Najtaniej wychodzi zamawiany przez internet (ja zamawiam na allegro) w dużych 40 litrowych worach - XXL. Jest to jednorazowy duży wydatek, ale starczy na pół roku. Jedyny minus - to trochę się roznosi, ale inne żwirki też.
            Mam trzy koty i kiedyś kupowałam bentonitowy z marketów, bo wydawało mi się, że tak będzie tanio. Niestety, albo na dnie kuwety tworzy wielkie bryły, trudne do wyciągnięcia, z którymi nie wiadomo, co robić i szybko się kończy, albo słabo zbryla, szybko się zanieczyszcza i trzeba cały wyrzucać. W sumie wychodził drogo i był niepraktyczny.
            Nie polecam też silikonowego - jest nienaturalny, szeleści, nie przypomina naturalnego podłoża, nie zbryla, mocz zostaje przez tydzień i zaczyna śmierdzieć, a do tego bardzo drogi.
            Kryta kuweta i Cats best eco plus to najlepsze rozwiązanie. Wypróbowałam i polecam.
            • mitta Re: żwirek - jaki wybrać? 28.05.12, 18:30
              Zapomniałam o łopatce z dziurami do wyciągania żwirku, jest niezbędna.
        • mysza50gw Re: żwirek - jaki wybrać? 10.07.12, 20:14
          Też jestem za Cat best. Świetnie się zbryla, nie śmierdzi i najważniejsze - można go spuszczać w wc. Przetestowałam chyba wszystkie. Z betonitowych zrezygnowałam natychmiast, jak młode zaczęły go zjadać. Cat best jest może drogi, ale baaardzo wydajny, więc się opłaci zainwestować. Na Allegro zamawiam wielki wór i starcza mi na długo.
          • eugenia.k Re: żwirek - jaki wybrać? 20.07.12, 23:41
            Witam,
            a jak wygląda zużycie miesięczne Cat bestu dla jednego kota?
            Po tylu pozytywnych opiniach może go wypróbuję, jeśli koszt nie będzie większy niż Hiltona compact, który stosuję od dłuższego czasu i moje 3 koty go akceptują.
            Pozdrawiam
    • mary_ann Re: żwirek - jaki wybrać? 28.05.12, 21:57
      Ja też najbardziej polecam Cat's Best Eco Plus. Najkorzystniej jest go kupować w sklepach internetowych (w niektórych możliwy bezpłatny odbiór własny w punkcie w jednej z wielu lecznic weterynaryjnych), w dużych opakowaniach. Zainwestuj też w porządną, najlepiej metalową łopatkę - te najtańsze plastikowe łatwo się łamią.
      Ew. przydatny może się okazać proszek-neutralizator zapachów, do użytku przy czyszczeniu kuwety - ale to ostrożnie, najlepiej dopiero, kiedy kot w pełni zaakceptuje kuwetę i żwirek.

Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia - koty to po prostu cud natury, nie pożałujesz.
    • princesswhitewolf Re: żwirek - jaki wybrać? 30.05.12, 16:37
      www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek_dla_kota/worlds_best_cat_litter
      Silnie zbrylajaca wersja

Najlepszy z mozliwych- Polecam

ten tez nie jest zly ale powyzszy jest lepszy... www.zooplus.pl/shop/koty/zwirek_dla_kota/zwirek_tigerino/tigerino_silikatowy/297652
      • mary_ann Re: żwirek - jaki wybrać? 31.05.12, 20:09
        Zooplus ma fajne ceny, ale czas oczekiwania - załamujący. Nigdy nie czekałam mniej niż tydzień od zamówienia i natychmiastowej wpłatysad
        • k1234561 Re: żwirek - jaki wybrać? 21.06.12, 19:57
          mary_ann napisała:

> Zooplus ma fajne ceny, ale czas oczekiwania - załamujący. Nigdy nie czekałam mn
          > iej niż tydzień od zamówienia i natychmiastowej wpłatysad

I tu jest pies pogrzebany,w zooplusie aby dostać towar jak najszybciej należy nie płacić natychmiast,z góry.Płatność przy odbiorze i zamówienie dostarczone jest niemal błyskawicznie.Osobiście przetestowałam jedną i drugą opcję,więc mam porównanie.
        • klubgogo Re: żwirek - jaki wybrać? 21.06.12, 20:50
          Ja ostatnio po awanturze u nich dostałam paczkę na następny dzień. Na kolejne zamówienie czekałam 4 dni, wcześniej zwykle do tygodnia.
    • ciastko_z_kota Re: żwirek - jaki wybrać? 20.06.12, 14:49
      Cat's best eko plus. tylko nie Cat's best eko, bo ten jest beznadziejny. w tym "plusie" tkwi magia zbrylania wink
    • anka-akna catsan tylko i wylacznie 21.06.12, 22:54
      napisalam wlasnie recenzje tego zwirku. Polecam

anuszka1979.blogspot.com/2012/06/catsan-najlepszy-zwirek-dla-kota.html
    • asfo Re: żwirek - jaki wybrać? 22.06.12, 14:19
      Ja też używam Cat's Best Eco Plus.

Można go spuszczać w toalecie, zbryla się, ale nie przykleja do dna kuwety, dzięki czemu nie ma kłopotu przy wymianie - jest to ważne kiedy ma się kilka kotów. Niby mam kilka kuwet, ale zdarza się, że koty leją wszystkie trzy do jednej kilka razy pod rząd i wtedy z mineralnego żwirku po jednym dniu robi się glina, którą trzeba odkuwać kilofem. Przy drewnianym nie ma tego problemu, wystarczy zmoczyć wodą, wszystko odchodzi i można wylać do ubikacji.

Wadą Cat's Best jest roznoszenie się po całym domu, wiec jeśli ktoś ma dywany, to lepiej wybrać coś innego, oraz koniecznie krytą kuwetę. Ja mam gładką podłogę i po prostu raz dziennie zamiatam - zawsze jest pół szufelki żwirku.
    • filemonciak Re: żwirek - jaki wybrać? 29.06.12, 12:50
      Ja teraz testuje Bazyla i wreszcie coś bez zastrzeżeń, dobrze zbryla, pochłania zapachy, nie roznosi się po domu na łapkach (raz na jakiś czas znajdę jakiś kamyczek). Ogólnie polecam smile
    • eks_windykator Re: żwirek - jaki wybrać? 18.07.12, 14:55
      Benek jest good. Tylko żworek pulchnieje więc nie wyrzucaj do sedesu smile
      ponoć najlepszy silikownowy - ale ja mam zwykły i daje radę ...
      • tigronne358 Re: żwirek - jaki wybrać? 20.07.12, 13:21
        Najlepszy żwirek z dostępnych na rynku. Pochłania zapachy z kuwety i przyczepia się do nieczystości, co powoduje, że wyrzucasz z kuwety tylko co trzeba, a nie jeszcze zdatny żwirek. Świetnie się zbryla, nie lepi sie do dna kuwety, wychodzi paradoksalnie taniej od benka. nie pyli... w zasadzie multum zalet.. Tu mają aż 60l w bardzo niskiej cenie:

www.krakvet.pl/cats-best-plus-zwirek-drewniany-zbrylajacy-p-17911.html
    • eugenia.k Re: żwirek - jaki wybrać? 20.07.12, 23:28
      Witam,
      Ja od paru lat stosuję żwirek bentonitowy Hilton compact (koniecznie "compact"). Sprzedają go m.in. w hipermarketach Carrefour, ale ja zamawiam z dostawą do domu w sklepie internetowym. Mam 3 koty, więc liczy się nie tylko jakość żwirku, która jest jedną z najlepszych jakie poznałam, ale także cena, bo średnio jedno opakowanie (5 l) lub ciut więcej idzie na miesiąc dla jednego kota. Moje koty korzystają z jednej dużej (krytej) kuwety, więc w sumie tego żwirku zużywają mało jak na ich liczbę. Próbowałam stosować żwirek silikonowy, ale jest moim zdaniem niehigieniczny (szybko żółknie i pośmierduje) a koty go nie lubią (nie przypomina piasku i strasznie trzeszczy pod łapkami). Za paczkę Hiltona compact płacę w sklepie internetowym 12-12,50 zł, zamawiam na raz 4-5 opakowań, za dostawę dopłacam 10 zł. Próbowałam różnych żwirków bentonitowych ale Hilton compact (w bordowym opakowaniu) z tych w rozsądnej cenie jest najlepszy. Nie ryzykowałam jeszcze próby z wyściółkami drewnopodobnymi i celulozowymi lecz chętnie poznam opinie na ich temat. Opisy niektórych produktów brzmią zachęcająco, ale żaden z moich znajomych kociarzy ich nie stosował - brak więc wiarygodnej opinii użytkownika.
      Pozdrawiam z Wrocławia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka