Dodaj do ulubionych

prosze o odp

08.09.06, 14:37
prosze o odp na moje pytanie zamieszczone na ogolnym forum zwierzeta
tytul watku zatrucie toksynami
Obserwuj wątek
    • wrexham Re: prosze o odp 08.09.06, 15:28
      moze zalacz jakis link bedzie latwiej trafic; nie oczekuj, ze ktos kto dziala
      tylko na weterynarii (np lekarze forumowi) bedzie sie doszukiwal twojego watku
      na innym forum
    • malina1975 Re: prosze o odp 08.09.06, 15:33
      przepraszam
      oto link
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=128&w=48279959
      • jul-kot Re: prosze o odp 08.09.06, 18:47
        Witam,
        Twój pies mógł zjeść podtrutego szczura. Podobne objawy daje zatrucie trucizną
        na szczury, która obniża krzepliwość krwi i powoduje wykrwawienie. Odtrutką
        jest witamina K, taka informacja jest na opakowaniu trutki.
        O sposobie leczenia powinien jednak zadecydować lekarz.
        Pozdrawiam, Juliusz.
        • malina1975 Re: prosze o odp 09.09.06, 13:15
          to samo powiedzial lekarz.krzepliwosc poprawila sie z 20min na 5, ale dalej nie
          wiadomo co mu jest,objawy na to wskazuja ale on nie reaguje na zadno
          leczenie.dzis lekarz powiedzial ze poda sterydy jako ostatecznosc.uszkodza
          zoladek i watrobe ale pomoga zlikwidowac te bable na jezyku, przelyku i w nosie.
          czy to naprawde jedyne leczenie?
          • jul-kot Re: prosze o odp 09.09.06, 22:30
            Witaj,
            Nie wiem, jak to napisać, żeby nikogo nie obrazić, ale widać ten lekarz nie za
            bardzo się na tym zna. Może zapytaj innego? Na opakowaniach z trutką zwykle
            jest infornacja, że odtrutką jest witamina K, podawana w zastrzykach lub
            doustnie. O tym jak i ile podawać, powinien zadecydować lekarz, który się na
            tym zna. Albo co jeszcze podać.
            Może idź do sklepu, weź opakowanie trutki, tam są rónież podawane numery
            telefoniczne Sanepidu w większych ośrodkach, albo poszukaj w informacji
            telefonicznej i tam spróbuj czegoś się dowiedzieć. Albo podzwoń po lecznicach
            weterynaryjnych, może ktoś będzie wiedział, jak to leczyć.
            Psy znajomych zatruwały się w podobny sposób na spacerach w parku. Zjadały coś,
            czym prawdopodobnie ktoś truł koty i gołębie. Niektóre ciężko chorowały, kilka
            chyba nie przeżyło. Ja interesowałem się truciznami, bo podejrzewałem, że ktoś
            chce otruć moje koty bezdomne. Koty były ostrożne i niczego takiego nie zjadły.
            Nie mam doświadczenia z leczeniem, ale życzę Ci powodzenia.
            Pozdrawiam, Juliusz.
            • malina1975 Re: prosze o odp 10.09.06, 00:27
              dzieki za odpowiedz.z tego co sie zorientowalam to witamina K byla podawana
              plus antybiotyk i cos przeciwzapalnego, ale ta kuracja nie przynosi efektow
              (prawie dwa tygodnie).pies jest ciagle w lecznicy, meczy sie i cala rodzina z
              nim.ma nowa rane kolo nosa.wyglada to jakby mu sie pogarszalo.dlatego lekarz
              zaproponowal sterydy.aha nie jest wiadomo czy to byla trutka. objawy na to
              wskazuja ale brak efektow standardowego leczenia na zatrucie toksynami juz
              nie.lekarz stwierdzil ze to pierwszy taki przypadek,i dodal ze trzeba czekac
              72h na rezulat podawania sterydow.wiec czekamy...pozdrawiam
              • jul-kot Re: prosze o odp 11.09.06, 02:43
                Witaj,
                Może zjadł tego sporo i stąd te klopoty. Psa niestety trudno upilnować, żeby
                nie zjadał podejrzanych potraw. Nie pisałaś, w jakich okolicznościach mógł to
                zjeść, może ktoś celowo podrzucił mu truciznę?
                Tak czy inaczej, jeśli masz zaufanie do lekarza, poczekaj. Tak jak pisałem,
                takie zatrucia to sprawa poważna. Nie przejmuj się szkodliwym działaniem
                sterydów, zwierzęta znoszą je znacznie lepiej, niż ludzie.
                Pozdrawiam, Juliusz.
                • malina1975 Re: prosze o odp 11.09.06, 22:12
                  dzieki za slowa otuchy:)jutro bede rozmawiala z lekarzem mija wlasnie krytyczne
                  72h wiec zobaczymy...pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka