Dodaj do ulubionych

NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOWODU

09.12.09, 23:52
Witam wszystkich kto ma dość słuchania ,że jego piesek jest gorszy bo nie ma dokumentowanego pochodzenia i jest zwykłym kundlem itd.
Witam również hodowców tej wspaniałej rasy. Jest to forum dla miłośników tej rasy, którzy chcą podzielić się swą wiedzą, doświadczeniem i osób którzy oczekują porady. A nie oceny wartości przyjaciela. Postanowiłam założyć to forum bez rasizmu i fanatyzmu oraz tępieniu się wzajemnym By nikt pytając się jak żywić psiaka ? Nie musiał się legitymować gdzie go na był i wysłuchiwać przykrych opinii. Wątki zawierające podteksty nie związane z tematem będą usuwane.
Pozdrawiam i zapraszam

forum.gazeta.pl/forum/f,94655,SHIH_TZU_RASOWE_I_W_TYPIE_RASY.html
Obserwuj wątek
    • brygida36-net Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 10.12.09, 09:37
      Witaj,jakiego masz swojego piesia?
      • wiola.7 Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 10.12.09, 15:36
        Witaj mam shih tzu bez rodowodu chętnie podzieliła bym się doświadczeniami i
        radościami na jego temat ale , na łamach tego forum natychmiast by mnie
        wyniesiono na stos za to ,że kupiłam kundla za kupę kasy zamiast wsiąść
        mieszańca ze schroniska . Wiele osób już to próbowało i bardzo szybko się z tego
        forum wypisało z niesmakiem , bo jak ktoś pyta jak pielęgnować oczka maluchowi i
        natychmiast jest zaatakowany przez harpie tego forum ,że nabił komuś kieszeń, że
        jego pies jest zwykłym kundlem i na pewno ma sfałszowaną książeczkę, jest chory
        i jak by go kupił z rodowodem to by problemu nie miał. Jakby tym z rodowodem
        oczka nie łzawiły.Dlatego założyłam nowe forum i każdego kto chciałby usłyszeć
        odpowiedź na swój problem a nie co o nim sądzą panie z zrzeszonych hodowli, dla
        których kością w gardle stoi konkurencja, zapraszam na nowe forum .(: OTWARTE
        DLA WSZYSTKICH MIŁOŚNIKÓW I WŁAŚCICIELI SHH TZU
        • tenshii Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 10.12.09, 16:00
          Nadal nie rozumiesz.
          To jest fenomenalne.
          Jakiś naukowiec powinien to zbadać ;)
        • rianka Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 31.01.10, 14:26
          Zapomniałaś dodać, że założyłaś tamto forum, by nikt Ci nie
          przeszkadzał w kręceniu biznesu na handlu żywym towarem ;] Zawsze
          można usunąć niewygodne wpisy, prawda mariko???
    • tenshii Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 10.12.09, 11:51
      Kto tu przepraszam piętnuje PSY?
      Tu nikt nic do psów nie ma, same się na świat nie pchały.
      Co nie zmienia faktu, że kundelkami są.
      Ale jeśli dla Ciebie to taka obelga to tym bardziej świadczy o tym, że kupując psa chciałaś szpanować rasą, na której zaoszczędziłaś.
      Ja miałam kundelka w typie rasy i nie oburzałam się gdy ktoś nazywał go per KUNDEL, sama ją tak nazywałam, bo BYŁA kundlem.
      Nikt tu nie piętnuje psów, tylko rozmnażaczy, i ludzi, któzy nie rozumieją znaczenia słowa RASA i pozwalają tym rozmnażaczom zbijać kasę...
      • idyla Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 10.12.09, 12:40
        Sory teraz ja czegos tutaj nie rozumie.Co racja to racja,na swiat sie same nie
        pchały ok ,ale jesli sa, to lepiej, zeby trafily do dobrego domu.Mam suczke,
        dostałam w prezecie ,ale odbieralam z domu gdzie mialy bd warunki,nie mam
        zamiaru ja rozmnazac,nie ma rodowodu,trudno,niech sobie ja nazywaja kundlem ,nie
        obraze sie.Od x lat pamietam ze tak było zawsze,no i niestety tak bedzie.Jest
        shih tzu- kundlem i wporzo jesli ktos tak mysli ,nie bede sie klucic
        • tenshii Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 10.12.09, 12:57
          Widzisz,

rozmnażacza najczęściej nie obchodzi po co Ty tego psa bierzesz, czy na prezent, czy z miłości, czy może po to, żeby nakrmić nim swojego pytona, albo że będzie Ci go żal, że jest taki biedny...
          Rozmnażacz będzie miły, rozmowny, uczynny, cobyś się zdecydowałą na pieska od niego.
          Sprzeda miot i za chwilę będzie produkował nastepny, bez zwrócenia uwagi na pokrewieństwo psów, czy ich zdrowie.
          A jakby tak jeden z drugim został z miotem w domu, z ręką w nocniku, to by się więcej za to pseudohodowanie nie wział, bo by mu się interes nie kręcił.
          Póki ludzie będą mówić "to kupię tego pieska, wydam te 500 zł, bo mi tak przykro, że go nikt nie chce" póty pseudohodowle istnieć będą.
          I nadal będzie się na potęgę mnożyć kundelki w typie rasy.

Ciekawa jestem ilu z tych rozmnażaczy, nazywających siebie pasjonatami, oddałoby szczeniaki za darmo? Np biednemu dziecku, albo starszej osobie?
          Bo widzisz, ja szukałam ostatnio labradora i pani hodowczyni wiedząc że to ma być pies dla człowieka niepełnosprawnego chciała mi dać szczeniaka za darmo - 1800 zł w plecy. To jest własnie pasjonat.

Zresztą punkt widzenia zależy od punktu siedzenia. Póki macie szczęście, i póki nie natniecie się na oszusta, póki trafiły Wam się psy że tak powiem "wporządku" póty będziecie popierać takie rozmnażalnie.
          • martab15 Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 10.12.09, 14:46
            Rozumiem ,że człowiek który kupi sobie parke piesków z rodowodem i
            później na potęge je rozmnaża aby zwróciły się mu koszty zakupu tego
            rodowodu jest jak najbardziej ok?
            • tenshii Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 10.12.09, 14:55
              Nie. Jest coś takiego jak uprawnienia hodowlane - to raz.
              A dwa, że ja pisząc o legalnej hodowli zawsze piszę o dobrej hodowli, nie KAŻDEJ tylko DOBREJ
              • tenshii Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 10.12.09, 15:01
                Zresztą z mojej strony to zamknięty temat.
                Wyczerpałam go już w jednym z wątków na tym forum.
                Jak ktoś chce poznać moje argumenty - zapraszam tam.
                Nie ma sensu od nowa bawić się w to samo.
          • idyla Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 10.12.09, 19:30
            Brawo,nareszcie ktos przyznał, ze temat sie wyczerpał,i nie ma co do niego
            wracac.To teraz moze w koncu pogadamy o naszych shih tzu czy w typie shih tzu
            jak kto woli.
            • idyla Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 10.12.09, 19:39
              Jaki jest dobry specyfik do czyszczenia uszkow i jak czesto trzeba wyrywac
              włoski z uszu.
              • majusina Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 11.12.09, 10:17
                ja tez sie ciesze, bo nie miło było mi słyszeć że mój piesek jest
                niczym i nie dostać odpowiedzi na zadane pytanie bo moj piesek nie
                ma papierka. a dla mnie jest wszystkim, nie stac mnie na rasowego, a
                z reszta nie potrzebne mi to bo chciałam miec poprostu małego psa z
                włosem a robic małych nie mam zamiaru i bałam sie o cokolwiek
                spytac :) gratulacje dla kolezanki :)

co do uszek polecam beaphar bardzo fajny preparat cena około 25zł
                ale starcza na długo. Wstrzykuje sie i juz nic nie robi dodatkowego
                a działa super! a wyrywanie włosków, to ja daje psa do fryzjera co
                4miesiaca i wtedy ma wyrywane, chyba co tyle starczy bo nie narzeka
                na uszki :)
      • semi-dolce Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 11.12.09, 10:47
        No jak to kto piętnuje? Ci wstrętni hodowcy piętnują tatuując każdy miot.
        • idyla Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 11.12.09, 16:34
          Piekne psy,ale nie widze zwiazku..?
          • idyla Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 12.12.09, 08:30
            a moze zechce ktos zaczac rozmawiac o opiece i pielegnacji naszych pieskow
    • weleonora Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 11.12.09, 23:41
      Witam
      Też uważam, że pieski bez "papierów" nie są gorsze. Od trzech dni
      jestem dumną posiadaczką Luny. Jest kochanym shih tzu bez rodowodu i
      nie wstydzę się tego. Pies nie powinien być markowym dodatkiem z
      metką, tylko przyjacielem... ale każdy ma wybór.
      • idyla Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 14.12.09, 10:31
        weleonora napisała:

> Witam
        > Też uważam, że pieski bez "papierów" nie są gorsze. Od trzech dni
        > jestem dumną posiadaczką Luny. Jest kochanym shih tzu bez rodowodu i
        > nie wstydzę się tego. Pies nie powinien być markowym dodatkiem z
        > metką, tylko przyjacielem... ale każdy ma wybór.
        wpisz sie do tego forum shih tzu rasowe i wtypi rasy
        • aczka5 Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 24.01.10, 13:36
          moja Bunia nie ma rodowodu - szczerze, naprawdę mało mnie to obchodzi.
          jestem laikiem. i tak pewnie by mnie w bambuko zrobili.
          nie mam pojęcia, jakie dokumenty musiałby mi hodowca przedstawić. nawet nie chcę
          wiedzieć.

przygarnęłam Bunię i ani na myśl mi nie przyszło, czy jest rasowa, czy nie.
          ostatnio, jakiś przechodzień krzyknął: 'o, jaki słodki shih tzu!', a ja na
          to:'prawie'. ;)
    • japoneczki Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 28.01.10, 17:48
      aj dziewczyny dziewczyny... nie chodzi o papierek, ale spójrzcie
      sobie nawet na gratkę, allegro czy inne, jak się handluje całymi
      miotami psiaków (nie tylko shih tzu) i właśnie od takich osób kupuje
      się psiaki bez rodowodu, od matek, które rodzą co cieczkę i w wieku
      3-4 lat już sie do niczego nie nadają, bo ileż można rodzic... i
      ciekawe co się dzieje z takim niedochodowym psem - napewno na kanapie
      nie leży i nie cieszy właścicieli! i niestety, kupując z DOBREJ
      hodowli psa z rodowodem wiec się co się kupuje: z jakiego krycia,
      jaki hodowca, jakie ma szczeniaki, jaki charakter, jaka jakość włosa
      - a w przypadku kupowania od pseudo, to nawet nie macie pewności po
      kim są te małe szczeniaczki i co z nich wyrośnie. Rodowód czy
      metryczka nie ma nic wspólnego z miłością, jak ktoś jest dobrym
      człowiekiem będzie kochał ślepego brzydkiego i kulawego psiaka, ale
      kupując od pseudo psy bez papierów nakręca się ten cały brzydki
      interes, w którym ludzie mają psy tylko po to, żeby zarabiac na
      szczeniakach - kosztem ich zdrowia, bardzo często kosztem ich życia... popyt nakręca podaż, dopóki będą chętni na takie psiaki,
      będą fabryki produkujące takie szczeniaki. a przeważnie nawet nie ma
      żadnej umowy od kogo się psiaka kupuje! i płaci się 600zł, a za darmo
      można pięknego psiaka znaleźć w schronisku, bo coraz częściej
      trafiają tam właśnie shih, yorki czy inne modne rasy... to nie chodzi
      o piętnowanie, ale o uzmysłowienie, że szczeniak z dobrej hodowli
      pochodzi z planowanego krycia, z psów, które są sprawdzane pod kątem
      zgodności ze wzorcem rasy (wygląd, ale i charakter), zdrowe, odpowiednio odkarmione, mają opiekę weterynarza i suki nie rodzą co
      cieczkę! ja mam dwie sunie shih tzu, jednak bez rodowodu a druga z
      rodowodem. różnica jest ogromna jeśli chodzi o charakter czy jakość
      włosa. Stosuję bardzo dobre kosmetyki, w większości sprowadzane zza
      granicy, więc efekt jest niezły, ale charakteru już nie zmienię. Moje
      sunie są po szkoleniu, są przekochane, ale między nimi jest ogromna
      różnica jesli chodzi o charakter - niestety wczesne doświadczenia
      szczenięce mojej starszej suni (tej od nie wiem kogo) zostały na
      zawsze i mimo, że kocham ją ogromnie, to nie jest shih tzu :( jeśli
      szczeniak kosztuje 600zł to naprawdę to o wiele za mało, aby pokryć
      opiekę nad suką w czasie ciąży, wyżywienie jej i szczeniaka, opiekę
      weterynarza, szczepienia, odrobaczenia itd... więc żeby zarobić na
      szczeniaku trzeba na nim przyoszczędzić... mało jest przypadków, że
      kupiony szczeniak umiera, bo nawet nie miał koniecznych szczepień...
      każdy zakupiony szczeniak daje pseduo powód do produkowania kolejnych
      biednych psiaków... pomyślcie o tym.
      • rianka Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 28.01.10, 18:48
        Święte słowa, ale to wszystko zostało już powiedziane wiele razy i
        niestety to wciąż za mało, żeby dotrzeć do niektórych główek... ;]
        • tenshii Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 28.01.10, 18:58
          Otóż to...
          Niektórzy tego nie zrozumieją.
          Niektórzy nie są w stanie zrozumieć, że nikt nie krytykuje psów, a ludzi...
          Cóż
          • martella.b Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 30.01.10, 15:52
            Przeglądam forum od niedawna, ponieważ ostatnio zdecydowałam się na kupno pieska
            rasy shih-tzu i chcę jak najwięcej dowiedzieć się o tej rasie.
            Ogólnie bardzo mi się podoba, jednak nie mogę znieść często bezsensownych i
            nikomu niepotrzebnych komentarzy użytkownika "tenshii".
            Jesteś bardzo przemądrzała, a do tego chyba pomyliłaś wątki. Wypowiadaj się o
            rasie psów których jesteś posiadaczem, a nie udajesz wszechwiedzącą.
            Kogo obchodzi interpunkcja na forum? Jeśli jesteś polonistką to poprawiaj
            dyktanda dzieci w szkole, a nie ludzi na forum, bo nie każdy musi być biegłym w
            pisaniu na komputerze.
            A co do rodowodowych, czy niepapierowych psiaków już nie raz wygłosiłaś swoje
            zdanie (praktycznie w każdym z wątków) i wierz mi, że zrobiło się to nudne i
            denerwujące.

Przez Ciebie spada jakość czytania tego forum.

Nikt nie jest alfą i omegą, Ty napewno też NIE!, więc przestań atakować innych
            forumowiczy.

Do założyciela wątku:
            Proponuję usunąć Jej posty przynajmniej z tego wątku.
            Nie chciałabym rezygnować z forum tylko przez denerwujące i powtarzające się
            wygłaszanie kazań, a z tego co zauważyłam nie tylko mi to przeszkadza.

Pozdrawiam
            • tenshii Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 30.01.10, 16:05
              Pozdrawiam ;)
            • 2karolinka Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 30.01.10, 16:34
              Zostały mi jeszcze trzy samce,może wśród Was znajdzie się
              kupiec?,jestem z Dolnego Śląska
            • wiola.7 Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 30.01.10, 17:07
              Martella nie tylko ciebie to denerwuje dlatego też założyłam nowe forum ponieważ
              administrator tego forum go nie moderuje w ogóle wydaje mi się że kiedyś go
              założył i dawno o nim zapomniał .Dla tego wszystkich zapraszam na forum bez
              uszczypliwych komentarzy link do niego podaje poniżej
              Znajdziecie tu masę wiadomości a nie uszczypliwych uwag
              pozdrawiam i zapraszam do korzystania z tego forum
              • angelina.1 Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 31.01.10, 10:12
                Hej chcialabym kupic pieska(bez rodowodu) znacie moze jakies
                sprawdzone hodowle? bede wdzieczna za odp:)
                • gitmajonezxdd Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 31.01.10, 12:01
                  Tenshii nie jest przemądrzała. To Wy postawiliście na swoim. Psy bez rodowodu nie będą rasowe i koniec...
                  • angelina.1 Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 31.01.10, 12:25
                    Ludzie, czy wy nie potraficie zrozumiec ze nie wszyscy potzrzebuja
                    psow z rodowodem, rodowod nadaje sie na wystawy i jesli ktos chce
                    miec swiadomosc ze ma 100% shih tzu czystej krwi i tyle. Jeli ludzie
                    tacy jak ja nie maja zamiaru jezdzic z psem po wystawach a ni go
                    rozmnazac to po co kupowac psa z rodowodem za 2000?
                    • gitmajonezxdd Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 31.01.10, 12:38
                      Żeby nie nakręcać pseudohodowców. Odpowiedź krótka, ale treściwa.
                      • gitmajonezxdd Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 31.01.10, 13:04
                        Zauważyłam, że po mojej wypowiedzi brakło Wam argumentów :)
                      • angelina.1 Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 31.01.10, 13:05
                        to skad mam sobie tego pieska wziac?
                        • gitmajonezxdd Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 31.01.10, 13:09
                          Z PRAWDZIWEJ hodowli.
                        • wiola.7 Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 31.01.10, 13:13
                          powiedz skąd jesteś, może ktoś ci doradzi a najlepiej przejdź na drugie forum bo
                          zaraz cie tu zaszczują i się dowiesz wiele ciekawych rzeczy o sobie.
                          • gitmajonezxdd Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 31.01.10, 13:16
                            Ja nie mam zamiaru nikogo obrażać.
                            wiola.7 idź do schroniska może zrozumiesz...
                            • angelina.1 Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 31.01.10, 13:38
                              posluchajcie, ja naprawde nie chce sie klocic, 2 miesiace temu
                              zdechl mi piesek, kundelek przygarniety z ulicy, mialam go 16 lat:)
                              w domu jest okropnie pusto.. zdecydowalam z mamą ze teraz chcemy
                              pieska ktory bedzie wymagal wiecej pielegnacji i bardzo spodobaly
                              nam sie shih tzu, sa piekne! Pewnie ze fajnie byloby miec psa z
                              rodowodem czystej rasy, ale ja nie zamierzam z nim jezdzic na
                              wystawy a i cena tez gra tu role, tym bardziej ze miesieczne
                              utrzymanie shih tzu to tez koszt. Gdzie mam dostac psa bez rodowodu
                              ale zdrowego z kochajacego domu i oczywiscie wygladajacego jak shih
                              tzu? Czy naprawde nie ma uczciwych ludzi ktorzy maja do sprzedania
                              nierasowe psy?
                              • rianka Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 31.01.10, 14:23
                                Angelino, a 1200 zł to dużo za psiego przyjaciela?
                                www.allegro.pl/item897333105_shih_tzu_rodowodowe_z_rodowodem.html
                                www.allegro.pl/item901882622_shih_tzu_piesek_z_rodowodem_i_ksiazeczka_zdrowi.html
                                www.allegro.pl/item906090180_shih_tzu_szczeniaki_z_rodowodem.html

Przeczytaj wpis japoneczki i zastanów się czy nie warto zaczekać
                                kilka tygodni a nawet miesięcy, by zaoszczędzić pieniążki na
                                wymarzonego psa? Niektórzy hodowcy godzą się również na spłatę pieska
                                w ratach :)
                              • japoneczki Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 11.02.10, 16:03
                                poszukaj na stronie dogomania.pl - tam się zdarzają nawet rodowodowe
                                psiaki albo szczeniaki w typie rasy i spokojnie możesz tam szukać. i
                                powiedz mi, skoro patrzysz na pieniądza (a niestety, chcąc kupić
                                dobry telewizor musisz zapłacić za niego odpowiednią kwotę, a chcesz przyoszczędzić na psiaku. może być wszystko ok, ale może się okazać,
                                że kupiłaś psiaka, na którego miesięcznie wydasz duuużo więcej niż
                                sobie wyobrażasz... - nie warto tak ryzykować, a gwarancji, że
                                napewno kupisz zdrowego psiaka to Ci żaden szanujący się hodowca nie
                                da. Po to rozmnaża odpowiednie osobniki, żeby wszystko było w
                                porządku, ale naturą nie da się sterować, tym bardziej nie możesz mieć takiej gwarancji od kogoś, kto rozmnaża szczeniaki dla zysku -
                                bo prawdziwy hodowca zakłada hodowlę i dba o rasę a nie rozmnaża
                                psiaki żeby zarabiać kasę). dziewczyny, Wy sobie nie zdajecie sprawy
                                z tego, jakie piękne psiaki umierają w schroniskowych boksach... :(
                                naprawdę, jest mnóstwo pięknych małych psiaków w typie shih tzu,
                                które czekają na dom.
                            • wiola.7 Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 31.01.10, 15:41
                              wiola.7 idź do schroniska może zrozumiesz...
                              Byłam ,widziałam tam wiele biednych mieszańców i nie widzę związku mówi się tu o
                              psiakach shi a nie mieszańcach wielu ras.
                              • japoneczki Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 11.02.10, 16:18
                                eee... to jak chcę mieszańca, to idę do hodowli, patrzę w dokumenty i
                                wiem, ze kupuję psiaka czystej krwi, a nie 'na słowo' bo pan czy
                                pani, którzy zarabiają na szczeniakach, tak powiedzieli...
                                dziewczyny, czy któraś z Was kupuje buty ADIDOS czy woli adidasy...
                                kurcze, myślicie, że ludzie, którzy naprawdę kochają tą rasę
                                rozmnażają psiaki i sprzedają na allegro czy przez ogłoszenia??
                                zrozumcie, że z dobrej hodowli trzeba się namęczyć, żeby dostać
                                szczeniaka, bo hodowcy zależy, żeby poszedł w dobre ręce. a jak się
                                patrzy na te psy z ogłoszeń (ja ostatnio widziałam shih w klatce, na
                                sianie na dworze... ot 'hodowla')
                                już nie mówię, że ostatnio mówię do pana w poczekalni u weterynarza,
                                że ma pięknego pekińczyka, a on mi mówi, ze nie, ze to shih tzu... bo
                                mu hodowca powiedział, że on akurat ma więcej cech z pekińczyka...
                                super, tylko pekińczyk to pekińczyk a shih to shih... inne
                                charaktery, inna szata, inna rasa...
                                a pseudohodowcy zacierają ręce, bo szczepić nie muszą, sukę
                                rozmnażają co cieczkę, a swoje zarobią.
                                dziewczyny, Wy sobie nie zdajecie sprawy z tego, jak to wygląda po
                                drugiej stronie. widzicie małego szczeniaczka, a nie wiecie, że jego
                                matka całe życie spędzi w klatce rodząc co cieczkę, bo z tego jest
                                zysk. że taki 'pseudhodowca' sprzeda Wam rzecz, a nie dobrze
                                odchowanego socjalizowanego szczeniaczka. Nie zdziwiłabym się, gdyby
                                na tym forum właśnie za kupowaniem psów bez rodowodu obojętnie jakiej
                                rasy byli Ci własnie ludzie, którzy w ten sposób czerpią zysk ze
                                szczeniaków!
                                pierwsze z brzegu ogłoszenie - bo widocznie pseudohodowca zmienia
                                rasę na bardziej dochodową:
                                zwierzeta.hiperogloszenia.pl/psy/ogloszenie/12968-doros-A3e-shih-tzu-parke-sprzedam-oferta/
                                i treśc: DOROSŁE SHIH - TZU PARKE SPRZEDAM
                                OFERUJę
                                17.06.2008 14:13
                                WITAM MAM DO SPRZEDANIA DOROSŁA PARKE SHIH-TZU PIESEK SWIETNIE KRYJE
                                SAM DAJE LICZNE MIOTY SUNIA MIAŁA 2 RAZY SZCZENIETA W CHWILI OBECNEJ
                                JEST PRZED CIECZKA .SPRZEDAJE Z POWODU LIKWIDACJII HODOWLI

inne: www.tusprzedaj.pl/temp-8708/shih-tzu.html

handel psami to wielki biznes. Wy widzicie szczeniaczki (które coraz
                                bardziej odbiegają od tego, jak powinien wyglądac shih) a nie
                                zauważacie tego wszystkiego złego, które dzieje się po drugiej
                                stronie...
                          • rianka Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 31.01.10, 14:13
                            No to teraz wszystko jasne po co to nowe forum :D Żeby wciskać ludziom bez przeszkód swoje pseudo-sih tzu! :D Tylko po co ten [b]sztuczny tłok w postaci nieskończonej liczby nicków[/b], skoro tak bardzo jesteś przekonana co do swoich racji? Rozdwojenie jaźni? To śmieszne i żałosne :D Jesteś nawet w stanie sama ze sobą dyskutować i sobie słodzić, by zamydlić ludziom oczy - jak np. tutaj. A zostałaś zdemaskowana tutaj (patrz 3 ostatnie wpisy)... Oszczędzę Ci większej kompromitacji i nie będę szukać innych żenujących wpisów, bo mam ciekawsze rzeczy do roboty... Rozumiem, że mamy wolność słowa, w internecie jesteśmy anonimowi, możemy udawać kogoś innego niż naprawdę jesteśmy, ale to co ty wyprawiasz było by zrozumiałe w wykonaniu nastolatki, a nie dorosłej kobiety :D

Oj mariko, mariko - taka duża dziewczynka a taka niemądra ;] Mam nadzieję, że inni są od ciebie bystrzejsi i nie dadzą się nabrać na twoje niskiej rangi chwyty marketingowe... ;]
                            • gitmajonezxdd Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 31.01.10, 14:24
                              Rodowód nie służy do wystawiania psa. Można kupić psa rodowodowego już za 1200 zł. Czy nie lepiej wydać 1200 zł i mieć pewność, że z psa wyrośnie nam dana rasa? Czy kupić psa od pseudo i martwić się, że piesek jest za duży, gubi włosy itp.?
                              • angelina.1 Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 31.01.10, 14:54
                                Po to wlasnie czytam to forum, zastanawiam sie, wlanczam do rozmowy.
                                Bardzo chce zeby piesek byl zdrowy, pewnie ze tak! Dylemat jest
                                prosty: nie zalezy mi na rodowodzie ale z drugiej strony wcale nie
                                chce napedzac tych pseudo holdowli jak je nazywacie. Do tej pory
                                liczylam ze jednak znajde uczciwego sprzedawce ale widze ze nie
                                dajecie mi na to szans... moze faktycznie sie myle i powinnam kupic
                                psa z rodowodem. To naprawde trudna decyzja zwlaszcza gdy nie mozna
                                przeznaczyc na upatrzonego pieska tyle pieniedzy ile by sie chcialo
                                • gitmajonezxdd Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 31.01.10, 15:02
                                  Ja mojego psa wzięłam od mojej koleżanki, która musiała jechać za granicę. Ma metryczkę i tak zostanie.
                                  Kup psa z rodowodem masz pewność 1200 zł za takiego psa to naprawdę mało. Zawszę będę za tym żeby kupować psy z rodowodem.
                                  Nigdy nie masz 100% pewności, że pies będzie zdrowy. Jednak PRAWDZIWA, DOBRA hodowla nie ukryje tego, a pseudo owszem.
                                • japoneczki Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 11.02.10, 16:44
                                  ja mam sunię z metryczką (rodowód wyrabia się na podstawie metryczki
                                  i jest potrzebny w momencie, gdy się chce wystawiac psiaka), ale
                                  niewystawowego - tzw. peta. Sunia jest za mała w sensie drobna, i
                                  hodowca uznał, że nie nadaje się do dalszej hodowli. Poza tym jest
                                  najukochańsza, wesoła, śliczna, kochana, ma już ponad rok a cieszy
                                  się jak szczeniaczek :) cena również była niższa niż za dobrze
                                  rokującego wystawowego psiaka. Mam też drugą sunię, starszą, kupioną
                                  od pseudo - która później widziałam sprzedawała co chwilę szczeniaki,
                                  teraz zniknęła, zmieniła telefony itd... i powiem Ci szczerze, że na
                                  szczęście trafił mi się w miarę zdrowy psiak, ale z charakteru to
                                  zupełnie nie shih tzu... nawet sobie z tego tak nei zdawałam sprawy,
                                  dopóki nie kupiłam kolejnej suni, teraz widzę, że starsza jest bardzo
                                  agresywna, była za wcześnie odłączona od matki, nieszczepiona...
                                  kupiłam ją nie mając tej świadomości, którą mam dzisiaj, bo też mi
                                  się wydawało, że ostatecznie ten papierek nie jest taki ważny...a
                                  wszystko teraz wychodzi. Ja na szczęście umiałam ją wychować, jest po
                                  szkoleniu i jest najukochańsza, życia sobie bez jednej czy drugiej
                                  nie wyobrażam, ale niestety to pies z problemami, i w porównując z
                                  drugą sunią to jakby rotweilera porównać z shih tzu... zupełnie
                                  totalnie inne charaktery. Naprawdę warto poskładać więcej pieniędzy, dzwonić do hodowców, pisać, bo nie raz to zajmuje sporo czasu. W
                                  hodowlach to raczej się czeka na szczeniaczki, bo naprawdę jest
                                  więcej zainteresowanych niż szczeniaków, w pseudo jest na odwrót :( i
                                  nie raz jest tak, że hodowcy zależy, żeby szczeniak trafił do dobrego
                                  domu a jest właśnie niewystawowy (tzw. pet) i naprawdę można znaleźc
                                  sobie kochanego psiaka. Szkoda Ci 1200zł na psiaka, a za niewiadomo
                                  jakiego pochodzenia chcesz wydać conajmniej 600zł???? przemyśl to
                                  sobie,
                              • 2karolinka Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 31.01.10, 14:57
                                Bywa i tak że pieski bez rodowodu sa ładniejsze,od małego pieszczone
                                i tulone,a nie zamykane w jakiś klatkach
                                • gitmajonezxdd Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 31.01.10, 15:03
                                  Widać, że zależy Ci żeby pozbyć się szczeniąt.
                                  • 2karolinka Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 31.01.10, 15:10
                                    gitmajonezxdd napisała:

> Widać, że zależy Ci żeby pozbyć się szczeniąt.
                                    Kochana co to znaczy POZBYC SIE SZCZENIĄT
                                    • gitmajonezxdd Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 31.01.10, 15:12
                                      To wynika z Twojej poprzedniej wypowiedzi...
                                      • 2karolinka Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 31.01.10, 15:21
                                        Widocznie żle mnie zrozumiałaś,owszem szukam dobrego domku dla moich
                                        szczeniaczków,ale nie ich kosztem,osoba musi byc
                                        odpowiedzialna,która nie traktuje pieska jak zabawkę
                            • wiola.7 Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 31.01.10, 15:38
                              No wiesz każdy drugiego sądzi wobec siebie samego. Gdybyś była inteligentna to
                              zrozumiała byś te dwa posty po pierwsze jak to powiedziałam w poście pierwszym
                              który podajesz mam ślicznego psiaka z hodowli Mariki nie ukrywałam nigdzie tego
                              oficjalnie o tym napisałam ! Bardzo sobie chwalę tą hodowlę i z czystym
                              sumieniem polecam za równo za jej podejście do zwierząt jak i do nowego
                              właściciela bo kupując od niej psiaka otrzymałam masę informacji i zawsze mogłam
                              liczyć na jej radę, również to od niej dostałam linki na fora shih tzu . Związku
                              z tym że kupiłam tam psa to chyba wiem czy mają szczeniaki bez rodowodu czy nie
                              ? Prawda? A nie chciałam bez porozumienia z hodowczynią szastać linkami na jej
                              stronę by hodowczynie twojego pokroju ją nie osmarowywały więc poprosiłam by
                              dziewczyna na moją pocztę . Zresztą raz już link podałam na tą hodowlę jak komuś
                              zależy niech sobie poszpera i ty go przytoczyłaś tak że niechcący ty zrobiłaś
                              reklamę nie ja.A ja nie potrzebuję się za nikogo podawać jestem sobą
                              !Zastanawiające czemu wy tak strasznie się boicie wszędzie węszycie spisek może
                              na własnym przykładzie? jak wspomniałaś każdy tu jest anonimowy więc można
                              założyć że RIANKA ,TENSJI i kilka innych to ta sama osoba bo wypowiedzi jota, w
                              jotę w tym samym tonie
                              • rianka Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 01.02.10, 19:10
                                "można założyć że RIANKA ,TENSJI i kilka innych to ta sama osoba bo
                                wypowiedzi jota, w jotę w tym samym tonie"

BUAHAHAHAHAHAHA!!! To się sprytem popisałaś, MarikoWiolu :D

I jeszcze jedno napisałaś: "by hodowczynie twojego pokroju ją nie
                                osmarowywały" - przypadek, że Marika też z uporem głuchego i ślepego
                                maniaka, bez żadnych (ŻADNYCH) podstaw twierdzi, że jestem hodowcą???
                                :D
                                • wiola.7 Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 02.02.10, 12:19
                                  do rianki
                                  BUAHAHAHAHAHAHA!!! To się sprytem popisałaś, MarikoWiolu :D
                                  Najwidoczniej nie dotarło do ciebie że ja się za nikogo nie podaje i nie mam
                                  zamiaru wdawać się z tobą w bezsensowną dyskusję będę mądrzejsza nie będę cię
                                  ruszać nich twój jad przyschnie .Dajesz właśnie wszystkim przykład na jakim
                                  poziomie jest to forum niedługo będziecie dyskutowały same z sobą bo co raz
                                  więcej osób ma was po prostu dość kiedyś odchodzili z niesmakiem dziś mają
                                  alternatywę nowe forum bez tego jadu którym zatruwacie obecne.
                                  • rianka Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 02.02.10, 12:40
                                    A więc co tu jeszcze robisz? Żegnam Cię bez żalu! Ale z tego co
                                    widzę, to tłumy na tą twoją ambonę do wciskania ludziom kitu, że
                                    "rasowy = nierodowodowy" - jakoś nie walą :D
                                • maluszek.2 Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 23.03.10, 23:08
                                  witam serdecznie widze ze wątek który ja zaczełam zrobił wiele szumu
                                  Moje emocje juz opadły i mogę powiedziec jedno jedna idruga strona
                                  maja racje
                                  miesiąc temu moja siostra kupiła też shiha w typie tej rasy .... i
                                  niestety trafiła na tego nieuczciwego który po zakupie zmienił numer
                                  telefonu a pod adresem tez go niema
                                  pieseczek zachorował ale udało sie go odratować ale tylko dzięki
                                  temu ze miałam dobrą wiedze zaczerpniętą z tego forum i jak tylko
                                  zobaczy łyśmy ze cos sie dzieje odrazu pojechałyśmy do lecznicy
                                  Ja mam swoją wymarzoną fibi śliczną kochaną cudowna i pani od której
                                  ja kupiłam jest ze mną w stałym kontakcie a to tez jej domowa czyli
                                  nie bardzoi legalna hodowla
                                  wiec jak widać ludzie są tacy jak ten palant od którego szczeniaczka
                                  kupiłam moja siostra i jak moja super fajna pani zosia
                                  Tenshi dlka ciebie obydwoje są nie uczciwymi pseudo ale zobacz jaka
                                  jest różnica
                                  ja z moja panią zosią składamy sobie zyczenbia świąteczne i
                                  rozmawiamy o naszych psinkach wymieniamy sie spostrzeżeniami ...itd
                                  a ten dupek zmył sie jak tylko sprzedał ostatniego szczeniaka
                                  • tenshii Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 23.03.10, 23:33
                                    Jak pani Zosia jest tak dobra i kochana, niech założy legalną hodowlę i da przykład jak należy prowadzić hodowlę.
                                    Ale pani Zosi się nie chce, woli zarabiać bez zbędnych problemów, bo po co nie?
                                    Dlatego pani Zosia nie jest dla mnie hodowcą
                              • japoneczki Re: Witaj mariko1413 vel. wiolu.7 :D 11.02.10, 16:48
                                jeśli to taka wspaniała hodowla, to dlaczego Marika nie założy
                                hodowli zarejestrowanej w Związku Kynologicznym, z przydomkiem - żeby
                                każdy wiedział od kogo kupuje psiaka. Dlaczego nie jeździ na wystawy,
                                zeby wszyscy wiedzieli, ze jej psiaki napewno odpowiadają wzorcowi
                                rasy, wtedy musiałaby ograniczyć się do jednego miotu z suczki w
                                roku... i za zapłodnienie suni nie płaciłaby 150zł tylko conajmniej
                                10razy tyle (bo tyle płacą hodowcy z prawdziwych hodowli).
                                Prawda jest taka, że na hodowli psów z rodowodem się nei zarabia, to
                                jest pasja, którą trzeba raczej dofinansowywac, wystawy kosztują,
                                utrzymania psiaka - kosztuje, pielęgnacja psiaka - kosztuje... można
                                tak długo wymieniac. a pseudohodowcy zarabiają...
                    • japoneczki Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 11.02.10, 15:58
                      nie, jak ktoś nie potrzebuje rodowodu to idzie do schroniska. a rasa
                      jest rasa. shih równiez mają określony charakter, określoną szatę, to
                      wszystko psują pseudohodowcy, bo to, co się widzi na ulicy to coraz
                      rzadziej wygląda jak shih tzu. chcesz psiaka bez rodowodu, nie zależy
                      Ci na danej rasie, jej charakterze (a łączenie odpowiednich osobników
                      danej rasy jest tego podstawą) weź psiaka ze schroniska - tam jest
                      pełno uroczych kochanych i przepięknych szczeniaków i starszych
                      psiaków, które bardzo często wyglądają lepiej niż te 'shih tzu'
            • rudy_kot1 Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 04.02.10, 13:17
              witaj w klubie martella :)) witaj w klubie wkurzonych przemądrzałą
              tenshii , widzę że nie jestem sama . dam ci jedna radę : nie pisz
              czasem do niej na maila bo w każdej chwili możesz go znależć
              skopiowanego na ogólnym forum :))
        • nomisyla Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 22.02.10, 23:50
          wiecie co? moja suczka tez nie ma papierka. ale jej mama ma i tata
          tez. pani ktora mi ja sprzedala nie zajmuje sie rozmnazaniem. miala
          szczeniaczki bo suczka raz w swoim zyciu powinna sie oszczenic.moja
          suczka tez nie bedzie maszynką do zarabiania. po co wiec mi
          papierek? a co do tego jak sie chowaja pieski, ze niby z rodowodem
          lepiej.bzdura. to zalezy od wlasciciela. moja sunia je doslownie
          wszystko, slodycz obiady mieso, surowe takze, owoce warzywa, nie
          dostala szczepienia tego dla szczeniat, mowiono mi ze ja
          zmarnuje...i co?? jest teraz taka odporna ze masakra.
          • rianka Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 23.02.10, 00:14
            "bo suczka raz w swoim zyciu powinna sie oszczenic."

Błagam Cię, nie pisz takich rzeczy, bo jeszcze ktoś uwierzy! ;) To
            wierutna bzdura - dawno już obalony mit, który jak widać w pewnych
            kręgach wciąż funkcjonuje... Zwłaszcza wśród weterynarzy - konowałów,
            którym najbardziej zależy na ilości pacjentów i niedoinformowanych
            właścicieli, którzy prawdopodobnie nigdy w życiu nawet nie
            przeczytali żadnej książki na temat psów.
            Wg tej teorii większość ludzi bezdzietnych z wyboru powinno chorować
            i umierać na choroby ginekologiczne...
            • primasort Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 23.02.10, 00:30
              Rak jajnika, rak trzonu macicy, mięśniaki...
              Kobiety, które nie rodziły, nie poroniły są w grupie większego ryzyka, że
              zachorują na te choroby.
              Zatem porównanie do "ludzi bezdzietnych" co najmniej głupie.
              www.evi-med.pl/?main=profilaktyka&id=14
              • rianka Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 23.02.10, 02:33
                Głupie jest zalecanie zachodzenia w ciążę w celach profilaktycznych i
                taki sens miała moja wypowiedź.
                • primasort Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 23.02.10, 08:47
                  rianka napisała:

> Głupie jest zalecanie zachodzenia w ciążę w celach profilaktycznych i
                  > taki sens miała moja wypowiedź.
                  >
                  >
                  Twoja wypowiedź, a szczególnie zdanie
                  "Wg tej teorii większość ludzi bezdzietnych z wyboru powinno chorować
                  i umierać na choroby ginekologiczne..."
                  jest głupia. Poczytaj trochę na ten temat, to może nabierzesz mądrości i
                  przestaniesz pisać o "ludziach bezdzietnych".
                  A może "ludzie bezdzietni z wyboru" powinni się przed pierwszą miesiączką
                  wysterylizować?

• rianka Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 23.02.10, 11:33
                    Widzę, że dyskusja z tobą to strata czasu. Zauważyłam również, że
                    masz problemy z czytaniem ze zrozumieniem, a jad aż ci kapie z pyska.
                    "Wg tej teorii WIĘKSZOŚĆ ludzi bezdzietnych z wyboru powinno
                    chorować i umierać na choroby ginekologiczne..." Czy próbujesz nam
                    wmówić, że WIĘKSZOŚĆ bezdzietnych choruje i umiera na wymienione
                    przez Ciebie nowotwory? Owszem, są w grupie ryzyka dlatego powinny
                    mieć to na uwadze i np częściej się badać. Nikt im nie "zaleca"
                    zachodzenia w ciążę w celach profilaktycznych. No, chyba że ty masz
                    inne zdanie i uważasz, że każda kobieta "musi przynajmniej raz
                    urodzić" inaczej jest nie potrafi dbać o swoje zdrowie i jeśli
                    zachoruje sama sobie będzie winna...

Jeszcze jedno Ci wyjaśnię. Wielokropek to taki znak interpunkcyjny w
                    postaci trzech umieszczonych obok siebie kropek (…) używany na końcu
                    zdania, dla zaznaczenia fragmentów pominiętych. Używa się go również
                    w zdaniach niedopowiedzianych, mających skłonić innych np. do
                    przemyśleń. Widzę jednak, że od niektórych zbyt wiele wymagam. Chyba
                    nie zauważyłaś również, że jest to forum o psach, dlatego nie widzę
                    powodu by dalej rozwijać wątek zapobiegania nowotworom u kobiet.

Na przyszłość radzę zachować trochę więcej życzliwości, czytać tekst
                    ze zrozumieniem i nie wyrywać zdań z kontekstu wygłaszając ,cytując
                    klasyka - "oczywiste oczywistości" i czekając na oklaski.

P.S.
                    "A może "ludzie bezdzietni z wyboru" powinni się przed pierwszą
                    miesiączką wysterylizować?" - a propos głupich wypowiedzi, bardziej
                    debilnej wypowiedzi dawno już nie przeczytałam...
                    • primasort Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 23.02.10, 12:46
                      Napisałaś bzdurę i oczywiście się do tego nie przyznasz, bo po co?
                      A ja parafrazuję...
                      Ale ty jesteś za cienka, żeby to zrozumieć.
                      Pyskówki uwielbiasz i WYDAJE ci się, że coś wiesz, a nie wiesz nic!
                      EOT. Nie ma co z klokiem dyskutować.
                      PA:)
                      • rianka Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 23.02.10, 13:01
                        Widzę, że nie warto skrótów myślowych używać, bo zaraz znajdzie się
                        ktoś kto się będzie próbował dowartościować wypisując banały :D A teraz
                        w dodatku, gdy dowiedziałaś się, co to jest wielokropek i po co się go
                        używa, próbujesz się popisać, że wiesz co to jest parafraza... BRAWO
                        :D A "ironia" - mówi ci to coś?

• 2karolinka Do gitmajonez 31.01.10, 15:34
      Patrycjo nie wiem z kąd jestes ale cieszę się że masz samca i nie
      będziesz przeżywac tego co ja.
      • gitmajonezxdd Re: Do gitmajonez 31.01.10, 15:41
        Nie rozumiem Twojej wypowiedzi.
        • 2karolinka Re: Do gitmajonez 31.01.10, 15:44
          to porozmawiaj o mnie z tenshii,ona Ci wytłumaczy
          • gitmajonezxdd Re: Do gitmajonez 31.01.10, 15:54
            Tylko nie wiem po, co.
            • 2karolinka Re: Do gitmajonez 31.01.10, 16:02
              dla zrozumienia.....
              • gitmajonezxdd Re: Do gitmajonez 31.01.10, 16:25
                Ale co się takiego stało?
                • 2karolinka Re: Do gitmajonez 31.01.10, 16:33
                  Zostawiam to bez komentarza,ale prosze Cię na przyszłosc,nie
                  posądzaj kogoś o kim nie masz pojęcia że POZBYWA się
                  szczeniaczków.Pozdrawiam
                  • wroclawianka3 Re: Do gitmajonez 03.02.10, 20:08

Miałam nie pisać ale ...nie da rady się nie dołączyć do dyskusji.
                    Wiadomo jest ,że pseudohodowle rozmnażają psy dla pieniędzy i to jasne
                    jak słońce i nie piszcie ,że dla przyjemności albo ,bo suka ma urodzić i
                    tyle ,prszę Was nie ośmieszajcie się .
                    Druga sprawa to ,że marika/viola ma pseudohodowlę to nie znaczy ,że nie
                    zna się na pieskach myślę ,że robi to od dawna i wiedzę ma dużą .

Niestety coraz więcej ludzi wyczuło duże pieniądze na rozmnażaniu
                    szczególnie modnych zwierząt ale nic z tym zrobić raczej nie możemy.
                    Pisanie na forach nic nie da pseudohodoffle były i będą NIESTETY.

Ja po przecztaniu kilkunastu forów o shih tzu nigdy nie zdecydowałabym
                    się na pieska z pseudohodowli , to na forach uświadomiono mnie czym się
                    pieski róźnią a byłam pewna ,że tylko papierkiem BO SIĘ NIE ZNAŁAM
                    chciałm pieska i już - ja zrozumiałam , większość jak widać po postach
                    NIE
                    • rianka Re: Do gitmajonez 03.02.10, 20:40
                      wroclawianka3 napisała:

> Druga sprawa to ,że marika/viola ma pseudohodowlę to nie znaczy ,że
                      nie
                      > zna się na pieskach myślę ,że robi to od dawna i wiedzę ma dużą .

Szkoda, że nie wykorzysta swojej wiedzy w konstruktywny sposób,
                      legalizując hodowlę w ZKwP i zamiast hodować psy zgodne ze wzorcem,
                      po prostu psuje ponad 2000-lenią pracę mecenasów i miłośników tej
                      rasy...

> Niestety coraz więcej ludzi wyczuło duże pieniądze na rozmnażaniu
                      > szczególnie modnych zwierząt ale nic z tym zrobić raczej nie
                      możemy.

Możemy uświadamiać ludziom, że pies to żywe stworzenie, nie powinien
                      być towarem, który można nabyć po promocyjnej cenie. Jeśli nie będzie
                      popytu na pseudorasowe szczeniaki, nie będzie się opłacało ich
                      produkować. Problem przepełnionych schronisk będzie łatwiej
                      rozwiązać...

> Pisanie na forach nic nie da pseudohodoffle były i będą NIESTETY.

Nie poddawajmy się! Sama kiedyś byłam przekonana, że tylko kilka
                      szczeniąt w miocie dostaje rodowód ;)

> to na forach uświadomiono mnie czym się
                      > pieski róźnią a byłam pewna ,że tylko papierkiem BO SIĘ NIE ZNAŁAM

Widzisz :) Na pewno jest więcej takich osób :)

Najbardziej śmieszy i dobija mnie teoria, że takie osoby jak ja
                      twierdzą, że psy bez rodowodu są gorsze... Otóż nie! Dla mnie
                      wszystkie są tak samo wartościowe! Zarówno stary, brzydki, zaniedbany
                      pies ze schroniska, jak i interchampion shih tzu! Jeśli nie stać mnie
                      na rasowego, wybieram brzydala! Jeśli chcę mieć rasowego (a rasowość
                      to nie tylko wygląd!) - kupuję go w hodowlii.
                      • jezzmam Re: Do gitmajonez 04.02.10, 10:43
                        Kto z was chodzi w markowych ciuchach??
                        Kto z was ma markowe TV??
                        Kto z was na markowe sprzęty AGD??

Dlaczego kupujecie markowe rzeczy do domu i dla dzieci?

Kto z was kupuje "markowe" (3 paski adisad itp) na targu?

Czym się różniecie??

• 2karolinka Marki 04.02.10, 12:14
                          Pewnie ci co mają (markowe)pieski
                        • wroclawianka3 jezzxman 05.02.10, 09:24

Nie rozumiem porównujesz żywe psy o ciuchów ?
                          • rudy_kot1 Re: jezzxman 05.02.10, 10:00
                            są tacy co muszą mieć i to i to markowe :)
                            • gitmajonezxdd Re: jezzxman 05.02.10, 15:22
                              Sens wypowiedzi był całkiem inny. Jak widać nie wszyscy to rozumieją...
                          • jezzmam Re: jezzxman 05.02.10, 16:11
                            Pięknie przekręciłas mój nick. :D

W świetle prawa pies,kot,kogut,świnia,krowa itd to rzeczy.

Ja uważam,że jeśli ktoś kupuje markowe rzeczy to dlaczego ma nie kupić
                            markowego psa?? Psa, który ma to co mieć powinien, a to wszystko daje
                            rodowód.
                            A jeśli taki ktoś kto kupuje markowe a oszczędza na psie to jest dla
                            mnie snobem z najniższej półki.

Tak samo jak uważam,że kogoś kogo nie stac na kupienie psa nie będzie
                            stac także na jego utrzymanie--porządna karma, wizyty u weta, dobre
                            szczepionki, dobre środki odrobaczające, dobre środki przeciwpchelne i
                            przeciw-kleszczowe i na całą masę rzeczy potrzebnych do "miecia" psa.

Tak samo uważam,że kupowanie od pseudo hodowców to koszmar. Dla pseudo
                            hodowcy pies czy inne zwierze jest tak jak w prawie tylko rzeczą.
                            Dla hodowców to nie rzecz, to istota czująca i potrafiąca kochać i jak
                            to mówiła moja babcia "patrzy na oczy czyli żyje".

tu podaję przykład z cockerów jak to popyt na dany kolor skłania
                            pseudo hodowce do wymiany:
                            ale.gratka.pl/ogloszenie/3434899 ... adowa.html
                            i
                            ale.gratka.pl/ogloszenie/3436165 ... yjacy.html
                            i
                            ale.gratka.pl/ogloszenie/3436017 ... eczna.html

czy to jest hodowca?? czy zwykły rozmnażacz??

Tak samo uważam,że ludzie kupujący na ryneczku ubrania "markowe" (co
                            innego ludzie,którzy kupują tanie rzeczy bo ich po prostu nie stać.
                            Ale tacy ludzie nie mają też psów bo ich nie stać na utrzymanie. Znam
                            wiele takich osób) są SNOBAMI, bo chcą markowe zastąpić "markowym" i
                            chwalić się i wciskać ludziom,kolegom iii że to "markowe" bo ma np.3
                            paski to jest adidas, a że z rynku za 40zł to już nie powie.
                            Dla mnie tacy ludzie to snoby.

Snobizm - sztuczne podnoszenie wartości, bezmyślne naśladownictwo
                            grupy czy jednostki.

Tak samo jest ze snobizmem wśród posiadaczy psów.
                            Jeśli chcesz miec Shih tzu to kup Shih tzu a nie "shih tzu"-bo
                            przeciez prawie to takie same.
                            A PRAWIE robi wielką różnice.

Hodowcy często dają szczenięta na raty dogodne dla obu stron, dają
                            szczenięta taniej wszystko to zależy od tego -czy mi się chce dzwonić,
                            rozmawiać, odpowiadać na pytania iiii. Jeśli mi się chce to wszystko
                            jest w zasięgu czy mam w portfeli miliony czy prę złotych.

• jezzmam Re: jezzxman--linki jeszcze raz: 05.02.10, 16:14
                              ale.gratka.pl/ogloszenie/3434899_suka_4letnia_czekoladowa.html
                              i
                              ale.gratka.pl/ogloszenie/3436165_spaniel_3_5letni_zloty_kryjacy.html
                              i
                              ale.gratka.pl/ogloszenie/3436017_spanielka_sobolowa_3miesieczna.html
                      • do_ciekliwa co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 15:27
                        Szkoda, że nie wykorzysta swojej wiedzy w konstruktywny sposób,
                        legalizując hodowlę w ZKwP i zamiast hodować psy zgodne ze wzorcem,
                        po prostu psuje ponad 2000-lenią pracę mecenasów i miłośników tej
                        rasy...
                        To temat który zawsze mnie pasjonuje jak i również równanie rasowy =rodowodowy
                        1 Czy regulamin ZKwP zabrania posiadania suk nierodowodowych osobom zrzeszonym w
                        związku?
                        2Czy regulamin ZKwP zabrania osobie zrzeszonej rozmnażania suk nie rodowodowych?
                        3Jak nazwiemy osobę zarejestrowana ZKwP posiadająca zarówno suki z uprawnieniami
                        hodowlanymi jak i bez nich.
                        Bo jeśli każdy kto ma suki z uprawnieniami jest hodowcą a bez uprawnień pseudo
                        to jak nazwać osobę która ma jedno i drugie a takie osoby też istnieją.
                        • rianka Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 15:47
                          Żeby odpowiedzieć sobie na te pytania, wystarczy przeczytać regulamin
                          ZKwP, który dostępny jest na stronach organizacji.
                          • do_ciekliwa Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 16:13
                            rianka napisała :Żeby odpowiedzieć sobie na te pytania, wystarczy przeczytać
                            regulamin
                            ZKwP, który dostępny jest na stronach organizacji.
                            O tuż przeczytałam go dogłębnie i nigdzie nie napisano ,że nie wolno a skoro
                            zrzeszeni hodowcy posiadają i rozmnażają psy bez rodowodu zakładam ,że regulamin
                            tego nie zabrania jak zatem nazwać te osoby ? Są hodowcami? przecież rozmnażają
                            psy bez uprawnień hodowlanych ? A więc zatem są pseudohodowcami? Ale jak można
                            nazwać pseudohodowcą osobę która jest zrzeszona w związku której psy mają
                            wysokie osiągnięcia na wystawach?

• jezzmam Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 16:16
                              do_ciekliwa napisała:

> rianka napisała :Żeby odpowiedzieć sobie na te pytania, wystarczy
                              przeczytać
                              > regulamin
                              > ZKwP, który dostępny jest na stronach organizacji.
                              > O tuż przeczytałam go dogłębnie i nigdzie nie napisano ,że nie
                              wolno a skoro
                              > zrzeszeni hodowcy posiadają i rozmnażają psy bez rodowodu
                              zakładam ,że regulami
                              > n
                              > tego nie zabrania jak zatem nazwać te osoby ? Są hodowcami?
                              przecież rozmnażają
                              > psy bez uprawnień hodowlanych ? A więc zatem są pseudohodowcami?
                              Ale jak można
                              > nazwać pseudohodowcą osobę która jest zrzeszona w związku której
                              psy mają
                              > wysokie osiągnięcia na wystawach?
                              >

Dociekliwa podaj namiary na takich hodowców--chętnie się nimi zajmę.
                              A regulamin radze poczytac jeszcze raz, tylko tym razem ze
                              zrozumieniem.
                              • do_ciekliwa Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 17:10
                                jazzman napisała:
                                a regulamin proszę przeczytać jeszcze raz
                                Przeczytałam a ,że jestem osobą dociekliwą zadzwoniłam do związku głównego W
                                Warszawie i regulamin tego nie zabrania. Nie wolno jedynie uzyskiwać szczeniąt
                                nierodowodowych od suk rodowodowych. Jeśli ma się same suki i nie ma możliwości
                                przypadkowego krycia to ZK nie może zabronić takiej osobie posiadania
                                nierodowodowych suk . Wiele hodowli obecnie rodowodowych zaczynało od sprzedaży
                                szczeniąt nierodowodowych związku z tym posiada takowe suki i nikt nie ma prawa
                                posiadania ich im zabronić.
                                • rianka Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 17:22
                                  I co z tego? Związek nie może w żadnej sytuacji zabronić posiadania
                                  nierodowodowych suk! Jak ty to sobie wyobrażasz? Że hodowcy z ZKwP
                                  nie mogą adoptować kundli ze schroniska czy co? Co to za farmazony?
                                  :D
                                  • jezzmam Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 17:37
                                    Wiesz dociekliwa, POSIADANIE A ROZMNAŻANIE to 2 różne sprawy.
                                    ZK nei zabrania posiadania suk bez rodowodu, ale zabrania ich
                                    rozmnażania i tego mi nie wmówisz.
                                    • jezzmam Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 17:43
                                      Czy istnieje uczciwy pseudo hodowca??
                                      Jak człowiek ,który wmawia ludziom i sprzedaje psy bez rodowodu jako
                                      rasowe może być uczciwy?? to samo siebie wyklucza.

Dlaczego pseudo hodowcy sprzedają swoje wyprodukwane szczenięta nie
                                      mówią --to sa psy podobne do danej ray,ale tylko podobne
                                      • do_ciekliwa Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 17:53
                                        Jeśli twoi dziadkowie byli rodowitymi Wietnamczykami a ty urodziłaś się w Polsce
                                        w dowodzie masz Polka to jesteś rasy białej czy żółtej? Tak ma się rodowód do
                                        dowodu.
                                    • do_ciekliwa Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 18:00
                                      Wiesz dociekliwa, POSIADANIE A ROZMNAŻANIE to 2 różne sprawy.
                                      > ZK nei zabrania posiadania suk bez rodowodu, ale zabrania ich
                                      > rozmnażania i tego mi nie wmówisz.
                                      I tu cię zaskoczę nie zabrania!Dzwoniłam w tej sprawie do związku głównego i
                                      otrzymałam tam wyczerpującą informację poszczególne placówki i hodowcy
                                      wprowadzają ludzi w błąd mówiąc, że nie wolno jednak regulamin tego nie
                                      zabrania! Nie wolno jedynie uzyskiwać szczeniąt nierodowodowych od suk
                                      rodowodowych i trzymać suk rodowodowych z samcami nierodowodowymi by uniknąć
                                      przypadkowego krycia .
                                  • do_ciekliwa Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 17:45
                                    rianka napisała:

> I co z tego? Związek nie może w żadnej sytuacji zabronić posiadania
                                    > nierodowodowych suk! Jak ty to sobie wyobrażasz? Że hodowcy z ZKwP
                                    > nie mogą adoptować kundli ze schroniska czy co? Co to za farmazony?
                                    > :D
                                    przeczytaj mój wcześniejszy wątek to zrozumiesz. Skoro związek nie zabrania
                                    posiadania i rozmnażania suk nierodowodowych. To osoba która posiada suki
                                    nierodowodowe od których uzyskuje szczenięta nierodowodowe i posiadająca
                                    jednocześnie suki z uprawnieniami hodowlanymi otrzymująca od nich tylko i
                                    wyłącznie szczenięta uprawnione do otrzymania metryczek to jest hodowcą czy
                                    pseudohodowcą
                                    • rianka Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 17:54
                                      Może by cię było łatwiej zrozumieć, gdybyś wiedziała co to są znaki
                                      interpunkcyjne i jak się ich używa. W przeciwnym wypadku Twoje posty
                                      to - wybacz - jeden wielki bełkot... :(
                            • rianka Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 16:18
                              A jak ksiądz za bardzo lubi małych chłopców to jak go nazwać?
                              Pedofil? No ale skoro ksiądz - przedstawiciel Kościoła pedofilem? No
                              nie! To się wyklucza...
                              Mniej więcej taki jest tok Twojego rozumowania...
                              --

Yes Yes PIES !
                              *** Pomaganie przez klikanie ***
                              • do_ciekliwa Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 16:40
                                Ksiądz może być pedofilem, to orientacja seksualna ale czy hodowca może być
                                pseudohodowcą to się wzajemnie wyklucza .Nie można zjeść kartofli z ziemniakami.
                                • rianka Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 17:17
                                  Jaja sobie robisz??? Orientacja seksualna??? Pozostawię to bez
                                  komentarza... pl.wikipedia.org/wiki/Orientacja_seksualna
                                  Zamiast pedofila wstaw sobie erotomana, mordercę, złodzieja,
                                  zoofila...
                                  • do_ciekliwa Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 17:35
                                    Jaja sobie robisz??? Orientacja seksualna??? Pozostawię to bez
                                    > komentarza... pl.wikipedia.org/wiki/Orientacja_seksualna
                                    > Zamiast pedofila wstaw sobie erotomana, mordercę, złodzieja,
                                    > zoofila.
                                    Chodziło mi o to że ksiądz może być złodziejem , mordercą pedofilem itp powiesz
                                    wtedy ksiądz zwyrodnialec ale czy istnieje uczciwy złodziej lub miłosierny
                                    morderca? Te nazwy same w sobie się wykluczają.
                                    • rianka Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 17:47
                                      Kobieto, hodowca nie jest antonimem pseudohodowcy. Darujmy sobie te
                                      zabawy lingwistyczne. Dobrze wiem co to są oksymorony. Pseudohodowca
                                      jest terminem umownym - nie znajdziesz tego słowa w słowniku języka
                                      polskiego. To jest określenie na pewne zjawisko - tzn. rozmnażanie
                                      psów niehodowlanych dla zysku i w w ogóle. Wyobraź sobie, że hodowca
                                      z ZKwP może również prowadzić pseudohodowlę. Tak, bo w każdym
                                      środowisku są nieuczciwi ludzie. Ale co ty chcesz udowodnić, to ja
                                      nie mam pojęcia.............................
                                      • do_ciekliwa Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 18:23
                                        Kobieto, hodowca nie jest antonimem pseudohodowcy. Darujmy sobie te
                                        > zabawy lingwistyczne. Dobrze wiem co to są oksymorony. Pseudohodowca
                                        > jest terminem umownym - nie znajdziesz tego słowa w słowniku języka
                                        > polskiego. To jest określenie na pewne zjawisko - tzn. rozmnażanie
                                        > psów niehodowlanych dla zysku i w w ogóle. Wyobraź sobie, że hodowca
                                        > z ZKwP może również prowadzić pseudohodowlę. Tak, bo w każdym
                                        > środowisku są nieuczciwi ludzie. Ale co ty chcesz udowodnić, to ja
                                        > nie mam pojęcia.............................
                                        >
                                        Próbuje zrozumieć jak jednocześnie można nazwać kogoś hodowcą i pseudochodowcą?
                                        Jeśli kobieta zaadoptuje dwoje dzieci i o oboje się tak samo troszczy , ubiera
                                        żywi kocha to każdy powie zapewne ,że jest matką dla tych dzieci prawda?W więc
                                        jeśli ty będziesz miała dwie sunie :jedną z rodowodem a drugą bez. Obie będziesz
                                        kochać tak samo tak samo żywić i się o nie troszczyć . Od obydwu otrzymywać
                                        szczenięta np . raz na dwa lata i z równą troską odchowywać miot .To jesteś
                                        jednocześnie dla nich hodowcą czy dla jednej hodowcą a dla drugiej
                                        pseudohodowcą? Myślę ,że warto by było zastanowić się nad właściwym określeniem .
                                        • jezzmam Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 18:51
                                          Dociekliwa nie mieszaj dzieci do psów!!!!!

Już ci pisałam wcześniej żebyś podała mi ludzi hodowców którzy
                                          rozmnażają tez i bezpapierowe suki, ale ty uporczywie nie zauważasz
                                          co się do ciebie pisze.

Jest jeszcze cos takiego jak etykieta. Żaden powtarzam żaden
                                          szanujący się Hodowca nie rozmnoży suki bez papierów ani nie użyje
                                          psa bez papierów--to ci mogę zagwarantować.
                                          Ale to oczywiście powiesz,że sa takie kanalie...
                                          są, ale podaj mi ich na talerzu bo ja takich nie znam a juz pare
                                          ładnych lat w tym siedzę.
                                          Znam tez przypadki kiedy to się zachciało obok z rodowodem
                                          produkować te bez rodowodu i szybciutko postarano się aby ów hoodwca
                                          miana hadowcy nie miał i odebrano mu psy z rodowodem. więc nie
                                          wmawaiaj mi takich rzeczy.

Gdybym z dziada pradziada była Wietnamka urodzoną w polsce to dalej
                                          jestem Wietnamką z obywatelstwem Polskim, ale Polką z korzeni nigdy
                                          nie będę.
                                        • rianka Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 19:45
                                          Dociekliwa... Ja nie będę teoretyzować z Tobą co jest czym i jak się
                                          nazywa - to nie jest istotne. Istotne są skutki rozmnażania psów
                                          nierodowodowych a nie to, jak to się nazywa. Mam świadomość, że są
                                          hodowcy zrzeszeni w ZKwP, którzy zajmują się również rozmnażaniem
                                          psów bez papierów i nie warto filozofować nad "właściwym określeniem"
                                          jak proponujesz, ale zastanowić się do czego takie praktyki prowadzą.
                                          A prowadzą do dysproporcji między psami, które mają szczęśliwe domy a
                                          tymi, które gniją w schroniskach latami.
                                          Między zadbanymi, objętymi odpowiednią opieką weterynaryjną sukami a
                                          takimi, które są co pół roku inkubatorami dla towaru, który ma
                                          przynieść zyski.
                                          Między pięknymi, zrównoważonymi psychicznie psami zgodnymi z wzorcem
                                          rasy i zdrowymi fizycznie psami, a agresywnymi, nieprzewidywalnymi i
                                          schorowanymi szczępkami przypominającymi jakąś rasę.......

Przytoczę słowa wybitnej hodowczyni Maureen Holmes, która hodoli psów
                                          poświęciła 50 lat życia:
                                          "My, hodocy, jesteśmy jedynie strażnikami hodowanych przez nas ras
                                          podczas naszego pobytu na tym świecie. Sądzę, że jesteśmy moralnie
                                          zobowiązani do tego, aby - na tyle, na ile potrafimy to zrobić -
                                          zachować je w niezmienionej postaci i przekazać naszym następcą w
                                          takim kształcie i typie, jaki ich twórcy uznali dla nich za
                                          najodpowiedniejszy".

Po to m.in. istnieją wzorce ras i wystawy dla psów rasowych...

--

Yes Yes PIES !
                                          *** Pomaganie przez klikanie ***
                                          • jezzmam Re: co to jest hodowla i hodowca 05.02.10, 21:51
                                            Maureen Holmes wybitna hodowczyni z wielkim serduchem.

Nie widze dalszego sensu rozmowy z dociekliwą bo ona i jej podobni
                                            nigdy tego nie zrozumieją.
                                            Rozmnażacz nigdy nie będzie hodowca, tak samo jak prawdziwy hodowca
                                            nigdy nie bedzie rozmnażaczem.

Zrozumieją to ludzie,którzy natna się na "rasowym" i będą wołac o
                                            pomoc bo sobie nei radzą z chorobami czy charakterem
                                            swojego "rasowego".
                                            Niestety taka jest prawda i to w każdej rasie.
                                          • rudy_kot1 Re: co to jest hodowla i hodowca 06.02.10, 22:55
                                            Jeśli zwracasz komuś uwagę na interpunkcję , jeśli wiesz co to jest oksymoron to
                                            powinnaś także wiedzieć , że nie ma takiego słowa w języku polskim :"szczępki" -
                                            są strzępki .

schorowanymi szczępkami przypominającymi jakąś rasę.......
                                            >
                                            • rianka Re: co to jest hodowla i hodowca 06.02.10, 23:04
                                              Za to ty jak zwykle nie masz nic ciekawego do powiedzenia. Jesteś
                                              zwykłym trollem, który ma jakąś chorą, niezrozumiałą przyjemność w
                                              dokuczaniu innym... Skoro już się tak upierdliwie wtrącasz, to może
                                              zaimponowałabyś innym również jakimiś sensownymi wypowiedziami w
                                              kwestii, która jest tematem dyskusji.
                            • japoneczki Re: co to jest hodowla i hodowca 11.02.10, 16:55
                              do_ciekliwa - ostatnio była afera, ze panią, która tak właśnie
                              postępowała, podmieniała swoje psy, kręciła z metryczkami - wyrzucono
                              ze Związku K. Nadal sprzedaje swoje 'shih'... tylko już jako
                              nierasowe... oszuści są wszędzie i kupując z hodowli z rodowodem też
                              trzeba ją sprawdzić, bo są lepsze i gorsze. ale przynajmniej masz
                              imię i nazwisko, znasz psy, które wychodzą z tej hodowli, możesz
                              sobie sprawdzić (w dobie internetu i forów to żaden problem!). możesz zaglądnąć w dokumenty psa i sprawdzić, jakie inne jest potomstwo po
                              tych osobnikach. naprawdę możesz się bardzo dużo dowiedzieć i na tej
                              podstawie podjąć decyzję, a kupując od pseudo to nawet nie wiesz, od
                              kogo i co kupujesz. moja pseudo mi mówiła, że sunia będzie ważyć 2 kg
                              (!!!) już pomijam, że poza ratlerkiem czy cziłałą i może yorkiem (ale
                              one też są rasą bardzo zniszczoną przez pseudohodowców) żaden zdrowy
                              (!!!) pies tyle nie waży w wieku dorosłym, to moja sunia waży dzisiaj
                              ponad 7kg. i to jest jedna z bajek, na którą się sprzedaje psiaki. mi
                              nie zależało na małym psiaku, zobaczyłam szczeniaczka i chciałam mu
                              pomóc, ale jak ktoś chciał takiego psiaka a on nie spełnia jego
                              oczekiwań to co się z nim dzieje? gdzie trafia? bo jakoś przed
                              wakacjami i po świętach jest wysyp psów w schroniskach, psów, które
                              są domowymi psami...
    • wroclawianka3 Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 06.02.10, 21:51

• do_ciekliwa Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 07.02.10, 11:47
        wroclawianka3 napisała:

> Dociekliwa jak mogłabyś już się nie wypowiadać na ten temat to byłoby
        miło z twojej strony ... i tak nie zrozumiesz
        Nie nigdy nie zrozumiem dlaczego omijacie niewygodny temat Fakty są faktami
        jeśli rodowodowym shi samcem pokryjemy rodowodową sukę to nawet jeśli nie
        zgłosimy tego krycia jeśli małe nie będą miały uprawnień do metryczek i wykonamy
        tym szczenięta test DNA to on jednoznacznie określi ,że są to szczenięta tej
        rasy . Więc czy dna kłamie? więc po co te dyrdymały. Rozumiem z czym walczycie z
        masową reprodukcją niestety tak jak w szerzonych hodowlach są osoby które psy
        trzymają w klatkach i tylko dla zysku tak i są osoby które rozmnażają nie rodowe
        szczenięta masowo w skrajnych warunkach i jednych i drugich nazwała bym
        pseudochlorowcami bo za nic mają istotę jaką jest pies . Ale nigdy nie nazwała
        bym pseudochodowcą osoby która traktuje psy z szacunkiem i rozmnaża w sposób
        właściwy nie szczędząc na dobrej karmie i szczepionkach psy bez rodowodu bo
        jeśli ta osoba jest równa masówce to jednocześnie każdy hodowca zrzeszony jest
        sobie równy ten z pasji i ten dla zysku.
        • rianka Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 07.02.10, 14:05
          do_ciekliwa napisała:
          nawet jeśli nie
          > zgłosimy tego krycia jeśli małe nie będą miały uprawnień do
          metryczek i wykonam
          > y
          > tym szczenięta test DNA to on jednoznacznie określi ,że są to
          szczenięta tej
          > rasy . Więc czy dna kłamie? więc po co te dyrdymały.

No to dlaczego pseudohodowcy nie robią takich badań? Wtedy niech
          sprzedają psy "z gwarancją czystości rasy"... Ale oczywiście za cenę
          ok. 600 zł ;]
          Z badań DNA nie wyczytasz czy pies nie będzie np. agresywny, czy
          będzie dobrze rokował na wystawach itd. Hodowca, gdy widzi, że
          szczenię nie jest doskonałe (tzn. są odchylenia od wzorca) - sprzeda
          takiego psa taniej z zastrzeżeniem, że nie jest do rozrodu.
          Pseudohodowca sprzedaje wszystkie jak leci za tę samą cenę... Byle
          się opłacało i byle wyszedł na + .

Wybacz, ale nigdy nie uwierzę, że ktoś rozmnaża psy bez rodowodu
          "charytatywnie" - Ktoś, kto produkuje psy "rasowe bez rodowodu"
          ZAWSZE jest pseudohodowcą, ma gdzieś, czy szczenięta będą miały cechy
          wzorca rasy czy nie. Jedynym przypadkiem, gdzie byłabym skłonna
          spojrzeć na taką osobą łagodniejszym okiem, może być brak wiedzy o
          tym co to jest rodowód, po co on jest itd. - ale taką osobę można
          łatwo z błędu wyprowadzić. Taki człowiek, jeśli kocha daną rasę
          zainwestowałby w wystawy i uprawnienia hodowlane, zarejestrowałby
          hodowle w zwiazku kynologicznym. No ale to kosztuje. Produkcja
          szczeniąt "rasowych bez rodowodu", na które jest większy popyt,
          bardziej się opłaca finansowo, prawda? I nie wmówisz mi, że
          pseudohodowca sprzedaje za 600 zł szczenięta karmione odpowiednią
          karmą, mające zapewnioną odpowiednią opiekę medyczną od poczęcia aż
          do dnia, gdy pójdą do nowego domu...

No i jeszcze jedna ważna rzecz - skąd taki hodofffffca ma pewność, że
          nie krzyżuje blisko ze sobą spokrewnionych osobników??? No jak to
          sprawdzi, skoro psy nie mają udokumentowanego pochodzenia? Chyba nie
          powiesz mi, że jeżdżą na zagraniczne krycia...
          • do_ciekliwa Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 07.02.10, 20:16
            No to dlaczego pseudohodowcy nie robią takich badań? Wtedy niech
            > sprzedają psy "z gwarancją czystości rasy"... Ale oczywiście za cenę
            > ok. 600 zł ;]
            Po co mają to robić jeśli mają parę z rodowodem? Badanie jest bezsensowne w tym
            wypadku bo wynik z góry przesądzony.Przykład DNA jest odpowiedzią na wasze
            pranie muzgu że tylko pies z rodowodem jest rasowy nie DNA psa bez rodowodu
            będzie takie samo jak psa z rodowodem oba wyniki potwierdzą Rasa jest to jak
            zapewne wiecie dziedziczenie po przodkach cech wyglądu i charakteru zgodnym z
            wzorcem .Rodowód jest udokumentowaniem pochodzenia psa .Gwarancją czystości rasy.
            ,No i jeszcze jedna ważna rzecz - skąd taki hodofffffca ma pewność, że
            > nie krzyżuje blisko ze sobą spokrewnionych osobników???że to pies danej rasy.
            No to nie problem jeśli ma rodowodową parę
            pseudohodowca sprzedaje za 600 zł szczenięta karmione odpowiednią
            > karmą, mające zapewnioną odpowiednią opiekę medyczną od poczęcia aż
            > do dnia, gdy pójdą do nowego domu...
            > To zależy od człowieka masowy rozmnażacz na pewno nie ale ktoś kto uważa się
            za hodowcę na pewno
            ma gdzieś, czy szczenięta będą miały cechy
            > wzorca rasy czy nie.
            Nie ma gdzieś bo też pragnie by to jego szczenięta miały popyt a więc były
            najpiękniejsze to leży w jego interesie.
            • rianka Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 07.02.10, 21:41
              Przestań udawać, że nie wiesz o co chodzi. Rozumiem, że jako osoba
              zajmująca się sprzedażą psów bez rodowodu bronisz swoich interesów (i
              nie zaprzeczaj, bo to już wyjaśniliśmy w wątku jakiś czas temu - mam
              dobrą pamięć). Ale jestem też cierpliwa, więc będę bronić swoich
              poglądów na temat rozmnażania psów niehodowlanych.

Powtórzę po raz kolejny - rodowód to nie wszystko! Jest jeszcze coś
              takiego jak uprawnienia hodowlane. Jeżeli komuś nie chce się pojechać
              na 3 wystawy, by się upewnić czy jego pies może być
              reproduktorem/suką hodolaną - jest zwykłym, ohydnym pseudohodowcą,
              który wypisuje na forach infantylne teksty działające tylko na osoby,
              które nie mają wiedzy na ten temat. Ze skąpstwa, lenistwa bądź
              głupoty produkuje psy na sprzedaż, bo można zarobić i wciska je jako
              "po rodowodowych rodzicach". A tak naprawdę nikt nie wie czy
              szczeniaki są po tych czy innych rodzicach, nie można też sprawdzić
              poprzednich miotów po tych rodzicach - bo żaden nie jest
              udokumentowany! To tak jakby kupić używany samochód bez papierów i
              wierzyć na słowo, że nie jest kradziony - można tylko sprawić sobie
              kłopot ;] W żadnym urzędzie nie zarejestrują ci takiego samochodu.
              Niestety ludzie 100 razy zastanowią się zanim kupią lodówkę, pralkę,
              mikrofalówkę i żelazko - sprawdzają czy mają certyfikaty, czy
              działają, jaką mają gwarancję, jaką firma ma opinię na rynku - ale
              nie przejmują się zwierzęciem, bo przecież jakoś to będzie ;] Mój
              szczeniak będzie zdrowy, piękny i łagodny ;]

A ja się pytam czy kupiłabyś samochód bez umowy albo żelazko bez
              gwarancji?????????????????????

PSA BEZ RODOWODU MOŻNA MIEĆ ZA DARMO!!! Nie ma sensu płacić za niego
              tych przykładowych 600 zł, by zaspokoić swoją próżność i potrzebę
              posiadania psa wyglądającego jak rasowy (te ze schroniska są przecież
              takie nieatrakcyjne!!!).

-----
              www.rasowy-rodowodowy.info/
              • do_ciekliwa Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 09.02.10, 22:38
                Rozumiem, że jako osoba
                > zajmująca się sprzedażą psów bez rodowodu bronisz swoich interesów (i
                > nie zaprzeczaj, bo to już wyjaśniliśmy w wątku jakiś czas temu
                Masz niestety złą pamięć ja nie jestem właścicielką żadnego psa ,przeczytaj moje
                wcześniejsze wątki
            • rianka Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 07.02.10, 22:00
              Skoro już się tak uczepiłaś tego DNA to odpowiedz czy np. pies z
              dysplazją, mimo, że z jego DNA wynika, że jest rasy np. labrador -
              powinien być rozmnażany?
              Czy agresywny golden (który oczywiście ogólnie ma DNA jak inne
              goldeny) powinien przekazywać te geny dalej?
              Czy wyżeł bojący się wystrzałów z broni powinien być rozmnażany? No
              przecież jego DNA jednoznacznie mówi, że to wyżeł!
              Czy shih tzu cierpiący na autoimmunologiczne zapalenie tarczycy
              powinien być rozmnażany? Nawet jeżeli z jego DNA wynika, że to shih
              tzu???
        • japoneczki Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 11.02.10, 17:00
          dlatego trzeba walczyć ze złymi praktykami. pseudohodowle są takim
          zjawiskiem z jednej strony, natomiast z drugiej strony również trzeba zwracać uwagę na hodowców, którzy niekoniecznie dobrze postępują...
          jedno nie wyklucza drugiego. wystarczy się dowiedzieć na temat danej
          hodowli (co jest o tyle prosto, że są wszystkie dane, można poczytać
          forum, porozmawiać z innymi osobami, które mają psy z danej hodowli)
          i wiadomo, skąd nie brać psiaka. Tak samo wiadomo, skąd brac - ja mam
          swoją ulubioną hodowlę, z której będę brała kolejnego psiaka, bo
          wiem, jakie tam są warunki, jakie psiaki (jeśli chodzi o charakter i
          eksterier), jakie potomstwo dają konkretne psy, jak właściciele dbają
          o swoich pupili...
          • do_ciekliwa Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 11.02.10, 19:26
            JAPONECZKI Zgadzam się z tobą , moja wypowiedź miała troszkę inny charakter nie
            zgadzam się w wmawianie ,że piesek bez rodowodu już nie jest rasowy . Podałaś
            przykład pani której zawieszono hodowle wcześniej jak rozumiem te psy miały
            uprawnienia hodowlane więc teraz czy ich szczeniaki przestały być rasowe? Tylko
            dlatego ,że nie mają prawa do metryczek bo hodowla jest wyrejestrowana? Nie!
            Rasowe być nie przestały ! To mnie irytuje. Inna sprawa właściwej socjalizacji.
            Chm nie znam twoich suń dlatego nie wypowiem się , ale znam dwie sunie jamniczki
            z tego samego miotu rodowodowe i też ich charaktery różnią się diametralnie.
            Jedna jest odważna łoskotliwa ,druga płochliwa. Także nie możemy porównywać ,że
            psy muszą mieć ten sam charakter ,choć na pewno powinny dziedziczyć określone
            cechy shi nie powinien być agresywny pytanie czy taki się urodził czy agresje mu
            wyrobiono w wieku szczenięcym.
            Podaj nazwę tej hodowli bo bardzo mnie takie rzeczy interesują , jak pisałam
            wcześniej sama nie mogę mieć psa (alergia) ale pasjonuje się nimi.
            • rianka Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 11.02.10, 19:39
              Psy nie przestaja być rasowe, ale to że tracą właściciela nie znaczy
              że tracą uprawnienia... Ten konkretny właściciel nie może ich już
              rozmnażać i szczeniaki od tego właściciela nie będą miały metryk,
              skoro został wywalony ze Związku...
              • tenshii Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 11.02.10, 19:41
                Ale jeśli ktoś te psy wziął do siebie, jeśli chce może je rozmnażać korzystając z ich uprawnień, nie musi tego robić na lewo
    • idyla Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 08.02.10, 12:20
      Po co w ogole te dyskusje.To smieszne.Skaczecie sobie do gardeł jak psy.
      • rianka Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 08.02.10, 15:18
        idyla napisała:

> Po co w ogole te dyskusje.To smieszne.

Dlatego: www.podajlape.pl/porady/17/porady/1/Dlaczego-pies-
        rasowy.php

I dla kogoś kto na co dzień ma styczność z psią krzywdą, albo
        przynajmniej od czasu do czasu odwiedza schroniska dla psów, takie
        dyskusje nie są śmieszne - są bardzo ważne i mają sens.

Pokaż mi choć jeden szanowany portal dla miłośników psów, gdzie
        popiera się rozmnażanie psów bez papierów...
        • idyla Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 09.02.10, 09:59
          Nie ma.Dla kogos kto i tak ma swoje zdanie na ten temat i tak nie ma sesu
          przekonywanie go .Ok- kazdy ma prawo do swojego zdania tak ,ale po co te
          oskazenia i klutnie.To czy portale beda szanowane czy nie, to wylacznie zasluga
          ludzi, a jak widac daleko nam do tego.
          • an3czka2 Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 08.04.10, 12:58
            Powiem krótko, moja nie ma papierku, ale jest najszczęśliwszą sunią pod słońcem,
            a obok mam z rodowodem, psiaka wiecznie na smyczy i zero kontaktu z innymi
            pieskami, bo zniszczy sierść, to ma być życie i szczęście psa?. Moja jak
            podbiegła aby się przywitać, to mnie policją straszył idiota. No tak, ale
            zapmniałam moja to pleps, z ADHD....ale i tak ją kocham. Szkoda tylko psinki, bo
            naprawdę chce się bawić z innymi biedactwo...
    • an3czka2 Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 08.04.10, 12:36
      Wiola7 masz rację, ludzie powariowali zupełnie.Miałam psa rodowodowego, z niby
      super hodowli i...14 lat udręki i majątek u weta zostawiony.Gdyby nie jego
      ujmujący sposób bycia, chyba bym się go pozbyła. Był kochany i kochający nas bez
      granic. Dziś mam ,,kundla" shih tzu, sunię i nie zamieniła bym jej na innego. W
      nosie mam papierki, to moja sunia wychowana w idealnych warunkach u super ludzi.
      Byłam odbierać osobiście psinkę, mamuśka jej byłą uroczą słodką sunią.
      Wesoła , zadbana, i widać kochana bardzo. Znam się na ludziach, dbają o nią. Jak
      ktoś chce wystawowego, to proszę, kup sobie z rodowodem, ale nie krytykuj
      innych. Zgadzam się ze powinno się ukrócić handel, ale ten typowy, to koszmar.
      • rianka Re: NOWE FORUM BEZ PIĘTNOWANIA PIESKÓW BEZ RODOW 09.04.10, 19:36
        an3czka2 napisała:

> Gdyby nie jego
        > ujmujący sposób bycia, chyba bym się go pozbyła.

Pozbyć się można jakiegoś rupiecia a nie chorowitego psa, bez względu
        na to ile kosztuje jego utrzymanie. Rozumiem, że można skrócić
        cierpienie psa dla niego samego, ale pozbyć się go? Wstrząsające. I
        już się nawet nie tłumacz... Nie mamy już o czym rozmawiać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka