Dodaj do ulubionych

Mój pies wymiotuje

16.11.06, 09:52
Otóż mój pies ma taki zwyczaj, że co jakis czas wymiotuje. U niej jets to
wyraźnie zwyczaj, najczęśćiej przed tym faktem je trawę! Ale czasami wymiotuje
i bez trawy. Słyszałam że psy w ten sposób oczyszczają sobie żołądek, czy to
prawda? Czy mam sie tym niepokoić? Pies ma już prawie 4 lata, zwyczaje
wymiotowania ma odkąd pamiętam, zdarza sie jej tak raz na 2 tygodnie i w
dodatku wyraźnie czasami się do tego zmusza i jak na nią krzyknę to potrafi
przestać. Ale miałam kilka psów w życiu i żaden tego nie robił! Trochę tak
głupio chodzic na spacerze z rzygającym psem :/
Obserwuj wątek
    • rudzielcowa Re: Mój pies wymiotuje 16.11.06, 10:25
      A moze ma jakies dolegliwosci zoladka , mial jakies badania w tym kierunku?
      • marie.walewska Re: Mój pies wymiotuje 16.11.06, 10:39
        Edithea! Z tego co pamietam Twoja psiucha to husky?
        Jesli ona wymiotuje raz na pare tygodni. Zwymiotuje raz, a nie jedzie do rygi przez 12h co chwile. Nie
        traci przy tym apetytu i energii. Sama sie do tego "zmusza". To ja bym byla sklonna twierdzic, ze to
        kwestia oczyszczania zoladka np z fruwajacego puszystego podszerstka, ktory ona sila rzeczy lyka co
        chwile, i ktory moze jej przeszkadzac. Do tego dosc delikatny zoladek. Mozesz podpytac weta przy
        jakiejs okazji o jej diete. Moze jej trzeba czyms wzbogacic, a moze troche zmienic. Ale nie martwilabym
        sie bardzo. Jak rozumiem innych klopotow z zoladkiem typu biegunki, zaparcia, brak apetytu nie ma?
        • wytuli Re: Mój pies wymiotuje 16.11.06, 11:17
          moze ma bulimie? ;)))

przy okazji wizyty zapytaj wta, co to moze byc, co Ci zalezy... Zawsze warto.
        • edithea Re: Mój pies wymiotuje 16.11.06, 11:40
          Tak, Husky :) Nie ma żadnych innych problemów, apetyt ma rewelacyjny (nawet
          muszę jej ograniczać), nie ma biegunek, jest wesoła i zadowolona. Może to
          faktycznie fizjologiczne. Zwykle jak rzyga to rano i przed jedzeniem a więc
          zwykła wodą lub żółcią a zaraz potem z apetytem idzie do miski. Tylko to takie
          dziwne trochę, psy moich znajomych z Huskimi tak nie robią a przynajmniej nie
          słyzsałam. Spytam weta, może witaminy jej dawać powinnam.
          • marie.walewska Re: Mój pies wymiotuje 16.11.06, 12:20
            Weta spytaj - nie zaszkodzi. Wiesz rzyganie nie jest najbardziej lubianym tematem konwersacji, moze
            sie nikomu nie wymknelo :) Moja sunia rzyga czasem w okresach zmiany siersci (ma podobna strukture
            do Husky). I czasem jak jej cos nie podejdzie np zbyt lapczywie zezre kosc, to idzie na spacer wrabuje
            kepke trawy, jedzie do rygi i cala szczesliwa leci sie bawic ;)
    • edithea Re: Mój pies wymiotuje 16.11.06, 19:38
      Jednak fizjologia :))
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=525&w=52284984&a=52294048
      • marie.walewska Re: Mój pies wymiotuje 17.11.06, 15:55
        No to super! Tak mi sie wydawalo, ze to takie psie zoladkowe katharsis :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka