31.03.07, 18:49
Witam Serdecznie!
Mam problem a dokładnie moja kotka, od 3 dni posikuje mi w mieszkaniu, przed
posikiwaniem strasznie ja boli syczy i miauczy az wreszcie sika ale skąpo
razem z posikiwanie leje jej sie z mordki jakby woda slina? potem ucieka w
odosobnione miejsce albo tuli sie do mnie..bylam znia u lekarza pobrala jej
weterynadz krew a jutro mocz daje do analizy... czy to moga byc kamienie? nie
ma temperatury nie kaszle i nie jest rozpalona.. martwi mnie to ze
jednoczesnie jak sika leje jej sie jakby bezwiednie woda z pyska ...co to moze
byc???
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: kamienie? 01.04.07, 23:39
      W jakim wieku jest Twoja kotka??? Jakiego koloru jest mocz??? Czy kotka oddaje
      go gdzie popadnie???
      Co do tego ślinienia najwidoczniej bardzo ją boli przy oddawaniu moczu - bądź są
      to kamienie, bądź też ją piecze lub jedno i drugie. Nie mogę wyrokować gdyż to
      może być zarówno zapalenie pęcherza jak i też wywołane właśnie kamieniami.
      Jednak owa ślina czy też powinnam powiedzieć " woda" lecąca ciurkiem jak z kranu
      jednym soplem to właśnie efekt wielkiego zdenerwowania i bólu więc cieszę się z
      szybkiej reakcji.
      A jak wyszły badania krwi???
      Daj nam te znać jak tam wyniki moczu.
      Pozdrawiam - Ava
      • nikita1978 Re: kamienie? 03.04.07, 07:09
        Witam! To juz czwarty dzień jak leczymy sie z moją kotka, nie jest najlepiej,
        badania wyszły ogólnie ok tylko leukocytow ma bardzo malutko ale juz dzisiaj
        zamawiamy odpowiednie do tego leki, pozatym w krwi nic nie wyszlo złego, za to w
        moczu wyszła krew i białko, Pani weterynarz mówi ze białko moze byc z krwi wiec
        nei mozna si eprzejmowac. Zcwarty dzień oliwka bierze antybiotyk, nospe, ale
        niestety jest gorze i dzisiaj ide znia na usg choc weterynarz powiedziala zeby
        poczekac, ale co ja mam zrobic jak dzisiaj w nocy co 3 godziny miala atak bólu?
        teraz juz jak bol jej odchodzi ona sie zachowuje jakby jej cialo cale dretwailo
        dochodzi od siebie 5 min i przy ostatnich 2 atakach nei robila sisiu boje sie
        zeby jej sie cewka nei zapachała.. pozatym te napady starszie wygladają, biega
        po calym mieszkaniu chce skakac na wszystko mimo ze jej sie nie udaje przy tym
        wszystko zwala, tlucze a potem w to wchodzi..musis starsnzie ja bolec, nawet nie
        zwarza na to ze stoi jej cos na przeszkodzie tylko wali łebkiem:(

weterynarz powiedziala ze rzadko koty maja kamienie, owszem ze pisaek tak ale
        pojedyncze kamienie rzadko, powiedziala by poczekac do piatku i wtedy zrobic usg
        jesli nie bedzie poprawy..czeklac? isc zrobic? dzisiaj wzielam urlop bo nie
        wyobrazam sobie bym mogla ja zostawic sama ..
        • avasawaszkiewicz Re: kamienie? 03.04.07, 10:19
          Iść zrobić dzisiaj :). Proszę tez powiedzieć co tam wyszło.
          Kotka cierpi wiec uważam,ze trzeba robić co się da a zdjęcie rtg było robione,
          widać jakieś cienie???
          Pozdrawiam - Ava - 3majcie się dzielnie
          • nikita1978 Re: kamienie? 05.04.07, 12:36
            witam! bylam na usg wyszedl osad w pecherzu i wyszlo ze ma przewlekle zapalenie
            nie ma co czekac dzisiaj kotak bedzie operowana bedzie miala wyplukiwany osad z
            pecherza i cewki..:( juz sie nacierpiala malutka ...mam nadzieje ze to jej ulzy..

dziakuje za odzew ..

Pozdrawiam
            • basset2 Re: kamienie? 05.04.07, 12:59
              trzymam kciuki!:)
              • nikita1978 Re: kamienie? 07.04.07, 10:51
                juz sama niewiem co to jest;((
                koteczka jest 2 dzien po operacji..do wczoraj robila sama siku do kuwety bez
                ataków a dzisiaj miala dwa ataki przy jednym oddala mocz z kriwa to mozliwe ze
                jeszcze krew z ciecia w srodku..przy drugim nie oddala moczu.. w sumie nadal
                chodzi do kuwety i oddaje mocz normalnie ale denerwuje sie ze te ataki padaczki
                nadal ma..myslalam ze po oplukaniu pecherza bedzie oki bo miala osad i jakby
                galaretke z moczu w pecherzu tak mowila weterynarz..nadal ma malo
                leukocytów..daje jej na to lek ale dopiero 3 dzien..
                denerwuje sie tez bo juz 4 dzien lub nawet 5 nie robi kupy a je dnormalnie ma
                apetyt..dostala wczoraj 3 strzykaweczki olejku i dzisiaj nadal nie robiła kupki;
                (
                weterynarz mowila ze te ataki teraz moga byc spowodowane jeszcze bolem pehcerza
                ale dokladnie okaze sie za pare dni gdzie juz nie powinno ja bolec..pazurki ma
                pozrywane od ataków jeden nawet do krwi sobie zerwała;((

starsznie sie boje co to bedzie..ma padaczke daje jej luminal co powinien w
                sumie wogole zlikwidowac ataki lub powinny byc rzadsze wczesniej jej dawalam i
                w sumie nei zlikwidowal tylko je osłabiał..

co to moze byc?? przyczyna byla taka ze miala osad w moczu i krew..ale
                podejrzewamy tez u niej koci HIV bo ma bardzo malo leukocytow i bialko w moczu..

jestem załamana:(
                • nikita1978 Re: kamienie? 07.04.07, 11:01
                  Podaje wyniki moczu tego z povbranego przy operacji koteczki:
                  Barwa - żółta
                  Przejrzystośc - dobra
                  osad: znaczny, szary, słabo uformowany - tu bym sie martwila;(
                  ciezar wlasciwy - 1,060
                  pH - 6,5
                  Białko 30mg/dl
                  Glukoza= -
                  Ketone= -
                  Urobilinogen - norma
                  Bilirubina = -
                  Barwniki krwi = -
                  Leukocyty 1-3 wpw
                  Erytrocyty 3-5 wpw, świerze zmienione
                  śluz - pojedyncze pasma
                  flora bakteryjna skąpa
                  Nabłonki - okragle i wielokatne nieliczne
                  Waleczki = -
                  krysztaly = trojfosforany amonowo - megnezowe pojedyncze - tutaj tez chyba cos
                  nie tak ale co?
                • avasawaszkiewicz Re: kamienie? 07.04.07, 16:17
                  Nikita - co do tego moczu i ciągłych parć i problemów być może przyczyną jest
                  wciąż istniejący stan zapalny. Być może również owe problemy związane z
                  pęcherzem wstrzymują oddawanie kału z racji właśnie parć, bóli itp. Dobrze jest
                  jednak podawać rzeczy łatwo strawne i właśnie troszkę rozluźniające kał aby
                  kotka się wypróżniła - miejmy nadzieję, że parafina jej troszkę pomoże- staraj
                  się podawać parafinę 3razy dziennie (i karmimy małymi porcjami po kilka razu
                  dziennie.
                  Miejmy nadzieję, że wszystko się ureguluje co powinno nastąpić lada dzień.
                  Rozumiem,że bierzecie jakieś antybiotyki oraz środki przeciwzapalne i
                  przeciwbólowe tak???
                  Pozdrawiam - Ava
                • nikita1978 Re: kamienie? 07.04.07, 17:11
                  tak bierze antybiotyk, nospe, przeciwbolowy Tolfedine, oraz Luminalum dzisiaj
                  dostala pol tabletki, i niestety dzisiaj juz miala 5 atakow ..i co jeden to
                  gorszy:((((ma płamane pazurki i pościerane opuszki :( starsznie to
                  wyglada..martwie sie niesamowicie bo ona sie bardzo meczy przy tych
                  atakach..mamy nadzieje ze to nie padaczka bo generalnie ona ma ataki przy
                  oddawaniu moczu....antybiotyk bierze juz tydzień..minimalnei jej wyniki moczu
                  sie zmienily po pierwszych wynikach ale nieznacznie..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka