Dodaj do ulubionych

szop pracz

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 04.12.01, 22:11
Czy ktoś wie, gdzie można nabyć szopa pracza i jak go pielęgnować oraz ile taka
przyjemność kosztuje? Gdzieś czytałam, że pod Poznaniem jest hodowla i że taki
zwierz nie jest zbyt kłopotliwy oraz że nie lubi małych dzieci. Przesadnio
pieszczony może dotkliwie skaleczyć. W artykule nie było namiarów na hodowcę.
Pozdrawiam wszystkich.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: szop pracz 05.12.01, 15:11
      szop pracz- przeciez to zwierzatko nocne.
      Spotkalam pare razy w plenerze. Poszarpal koszulke mojego meza, jak ja
      nieopatrznie zostawil przed namiotem
      • Gość: Jagoda Re: szop pracz IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 05.12.01, 22:33
        Na amerykańskich filmach,takich gdzie jest farma, szopy lubią pomieszkiwać w
        drewutniach, nomen omen szopach i innych wiejskich zabudowaniach, garną się do
        skupisk ludzkich, czasem robią jakieś szkody. Z reportażu, który widziałam o
        szopie hodowanym w polskich warunkach wynikało, że z takim zwierzem
        można "pogadać" jak z psem czy kotem. Nie myślałam o trzymaniu go w
        bloku.Pozdrawiam.Aha , odzież którą podarły, chciały, o ile wiem, wyprać.Nie
        można się więc na nie gniewać.
    • Gość: XL Re: szop pracz IP: 9.67.96.* 12.12.01, 17:14
      Szop pracz jako domowa maskotka???
      Nie radze tego robić.
      Puki jest mały,wszystko w porządku,lecz gdy dorośnie trudno z nim wytrzymać.
      Ma nieokiełznany i gwałtowny charakter.
      Właściwie nie morzna go tak całkiem oswoić.
      Morze cie zębami capnąć gdy się tego najmniej spodziewasz.
      A gryzie bardzo dotkliwie.
      To nie jego wina,on tylko słucha głosu natury,a on mu mówi -
      walcz o terytorium.
      A jego rywalem,czy tego chce czy nie staje się opiekun.
      Acha:Szopy pracze wbrew pozorom wcale nie piorą ubrań.
    • jo.ann.a Re: szop pracz 06.01.14, 23:58
      Może i to stare forum, ale postanowiłam tu zajrzeć. A mianowicie chcę nabyć szopa pracza z siostrą. Czytałam bardzo dużo na ich temat, tego jak zachowują się w domu, co jest dla nich najlepsze, ulubionych zabaw szopa i czego potrzebują. Chciałam się zorientować czy ktoś może ma do czynienia z szopem i może mi jeszcze coś o nich poopowiadać, doinformować. Może ktoś ma jakieś wspomnienia z pierwszych dni z pupilem, albo pierwszych błędów i co należy żeby tych błędów unikać.
      Chciałam również się zapytać czy ktoś wie gdzie mogę szopa kupić, poleca jakąś hodowlę. Wiem, iż cena szopa dochodzi nawet do 1 500 zł.
      Czekam na kontakt, odpowiedzi i pomoc ;)
      • dar61 szop pracz - go home! 07.01.14, 09:15
        {Jo.ann.o} - i siostro {Jo.ann.y}!
        Nie wiem, co o tym wiedzieli w Polsce przed laty forumiarze tutejsi, ale dziś jest tak, że domowe hodowanie zwierząt dzikich - nie domowych pupilów t. psa i kota - jest niedopuszczalne prawnie.
        Czy w PL trzyma się po domach lisy - bo to takie miłe zwierzątka? Wydry, bo tradycja, Pasek i królowie? Łasice, bo tradycja i myszy w domu? W klatkach szczygły, bo tradycja, bo tyle o tym wierszyków powstało? Niedźwiedzie, bo Wojtek-andersowiec?
        Nie. JUŻ nie.

Uciekinierzy szopy pracze, jakie wnikają w polskie plenery, podobnie jak niedawno wnikające tam hodowane dla futerek norki amerykańskie-uciekinierki, nie mające mocnej, skutecznej polskiej konkurencji, czynią spustoszenie w piramidzie zwierzęcej biocenozy. Przez nie zanikają rzadkie w PL gatunki np. ptaków.
        Ktoś to zbadał, ktoś temu postawił barierę prawną, wpisując w ustawy ochroniarskie.
        Handel zwierzętami, szczególnie dzikimi, też ma swe ograniczenia, ale o tym cyt.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka