Dodaj do ulubionych

cysty na prostacie

05.10.08, 21:18
czy mieliscie problemy ze swoimi ulubienicami jesli chodzi o cysty na
prostacie? ja dzisiaj jestem w szoku i nie moge sie pozbierac po wyniku
USG.Otorz wyszlo bardzo duzo cyst na prostacie:(jutro jestem umowiona z
kardilogiem bo do tego moj amstaf ma slabe serce:( wiec jutro sie okaze co dalej
Obserwuj wątek
    • avasawaszkiewicz Re: cysty na prostacie 05.10.08, 21:26
      W jakim pies jest wieku?
      Co było przyczyną wykonania badania usg?
      Daj znać co tam powiedział kardiolog.
      Pozdrawiam - Ava
      • ewunia4444 Re: cysty na prostacie 06.10.08, 20:29
        wlasnie wrocilismy z kliniki,psinka moja miala zrobione powrorne usg,ekg,rtg i
        pobranie plynu z otrzewnej w celu swierdzenia czy są zmiany nowotworowe.Jestem
        zalamana bo kardiolog pomijając jej dobroc i podejscie do mojego dinusia nie
        rokuje dobrze.Pobrany plyn byl podbarwiony krwią.Na usg wyszly zmiany w
        prostacie ,duzo cyst.Ekg pokazalo zalewanie plynem serduszka,nawet na rtg nie
        mozna bylo zobaczyc serac przez plyn.Musze czekac do srody co pokaze wynik
        plynu,wtedy weter.zadecydują co dale bo w tej chwili jest za slaby i w zlej
        kondycji zeby operowac prostate.Dostalismy calą kope lekow glownie moczopednych
        i na serce.Dziekuje Ava za zaineresowanie,piesek moj ma skonczone 9 lat.Jestem
        dobrej mysli i zrobie wszystko by mu pomoc
        • avasawaszkiewicz Re: cysty na prostacie 07.10.08, 22:37
          No i okazało się, że owe cysty, które spędzały Ci sen z powiek to najmniejszy w
          tym momencie problem Twojego psiaka.
          Najważniejsza jest teraz kwestia układu krwionośnego i stwierdzenia co jest
          bezpośrednią przyczyną zbierana się płynu jak rozumiem zarówno w jamie brzusznej
          jak i w klatce piersiowej?
          1) Co dokładanie wyszło w badaniu usg - tym ostatnim? Jak wyglądała wątroba???,
          śledziona??? nerki??? ile stwierdzono owego płynu? (czy przy rtg kl. piersiowej
          udało się troszkę złapać jamę brzuszną czy płyn widoczny jest na zdjęciu?
          2) Czy psiak ma problem z oddychaniem? Jak wyszło ekg? (czy kardiolog o czymś
          napomknął?)
          Co do braku spuszczenia płynu powodów może być bardzo dużo.
          - nie powinno się, upuszczać płynów szczególnie przy niezdiagnozowanych
          problemach z sercem, dochodzi wówczas do niedoborów albumin oraz zmian w
          objętości płynów a co za tym idzie zmian w ciśnieniu co może pogłębić
          niewydolność oraz być przyczyną pogorszenia się stanu zdrowia zwierzaka. Zawsze
          też istnieje niebezpieczeństwo zakażenia przy punkcji (choć oczywiście zależnie
          od sytuacji ma to najmniejsze znaczenie).
          Uważam więc, że rozsądnie postąpiono najpierw wdrażając farmakologię i próbując
          pozbyć się płynów drogą najbardziej naturalną (oczywiście wspomaganą
          farmakologicznie).
          Jeśli płynu nie będzie ubywać i metoda najmniej inwazyjna nie da żadnych
          rezultatów oraz zależnie od wyników płynu z jamy brzusznej nie wykluczone, że
          przy zwiększającej się objętości płynu trzeba go będzie spuścić. Dobrze jest
          abyś codziennie najlepiej o tej samej porze mierzyła obwód brzucha psa (miarką
          krawiecką) oraz ważyła psa - proszę robić notatki. Warto też zawsze sprawdzać
          ile pies pije i co niemożliwe ale ile oddaje moczu :).
          Tak poza tym 3 mamy kciuki i choć obraz mi tu opisany nie jest bardzo
          optymistyczny jestem pewna, że będzie dobrze - czekam na wieści Ava
      • ewunia4444 Re: cysty na prostacie 07.10.08, 17:13
        piesek moj dostaje
        veospiron,enarenal,cipronex,furosemid,propranolol,dicoflor60.Ava mam do ciebie
        pytanie,dlaczego oni w klinice nie sciagneli mu plynu?czy dlatego ze czekają za
        wynikiem ?przeciez on sie strasznie meczy przez ten plyn prosze cie odpisz jak
        najszybciej,wynik plyny bedzie jutro
    • aleksandraxdkot Re: cysty na prostacie 06.10.08, 20:49
      Ja widziałam zabieg usuwania cysty z prostaty. Nacina się, szuka
      prostatę i stzrykawką wysysa sie to co jest w tej zyście. Dosyć
      szybki zabieg. nie wiem jednak czy lekarze też zastosują to u
      twojego psa...powodzenia
      • ewunia4444 Re: cysty na prostacie 06.10.08, 22:06
        Ava mam pytanie do ciebie,dlaczego nie usuneli pieskowi tak duzej ilosci plynu?
      • ewunia4444 Re: cysty na prostacie 06.10.08, 22:07
        dziekuje aleksandraxdkot
        • ewunia4444 Re: cysty na prostacie 07.10.08, 23:57
          Ave,otoz z usg wyszlo ze w jamie brzucha jest duzo plynu,wątroba sledziona nerki
          ok,na rtg plyny zalewają klatke piersiową i psinka bardzo ciezko dyszy,oddech
          szybki, plytki na ekg serce zmeczone bicie niemiarowe ale nie najgorzej pani
          kardiolog mowila,
          dzis zauwazylam malenkie swiatelko w tunelu,siak normalnie czyli nie stoi 5 min
          w jednym miejscu i zacząl czuc sie glodny a to juz cos
          jutro bedzie wynik plynu z onkologi wiec poinformuje cie o nim
          Ave a czytalas jakie leki dostaje mysle ze zestaw dobry a co ty o tym sadzisz a
          moze jeszcze cos dołaczyc?
          jutro zaczne go mierzyc i oby brzuch robil sie mniejszy bo tak bardzo chcemy
          zeby nasz dinus wyzdrowial:(
          • avasawaszkiewicz Re: cysty na prostacie 08.10.08, 14:26
            Jak widać po pacjencie :) leczenie w porządku ale ile czego dostaje???
            Uważaj z tym karmieniem, zwierzak sam będzie wiedział ale jedzenie podajemy
            małymi porcjami ale często. Płyn w jamie brzusznej jest problemem owszem ale
            bardziej groźny jest ten w klatce piersiowej. Przepełniony żołądek dodatkowo
            utrudniać będzie oddychanie.
            Proszę Cię jego posłanie możesz zrobić pod lekkim skosem tzn tam gdzie głowa i
            klatka piersiowa troszkę wyżej aby lepiej mu się oddychało i płyn z jamy
            brzusznej nie "spływał" grawitacyjnie uciskając na kl. piersiową (mam nadzieję,
            że ów opis jest zrozumiały).
            Czekamy - Ava
            • ewunia4444 Re: cysty na prostacie 08.10.08, 18:39
              piesek dostaje:furosemid 1tab 2xdziennie
              verspiron50 1kaps.dziennie
              propramolol10 0,5tabl 2xdziennie po 7 dniach 3xdziennie
              enarenal10 0,5tabl po 7 dniach 1 tabl na noc
              cipranex 0,5tab 2 xdziennie
              dicoflor60 1 saszetka miedzy lekami
              brzuch nadal duzy i ciezko oddycha ale tak jakby momentami spokojniej,serce wali
              dosc mocno a co do tej pozycji to sama juz wczoraj probowalam go tak ujkladac
              zeby czesc dorna byla wyzej od dolnej ,dziekuje ci Ava za porady,dzis dzwonilam
              do kliniki i jutro dopiero wyniki o 15 bedzie dzwonila do mnie sama pani doktor
              wiec tylko pozostaje nam byc dobrej mysli za wszystko jeszcze raz ci dziekuje i
              pozdrawiam
              • ewunia4444 Re: cysty na prostacie 09.10.08, 19:43
                dołaczylam od dzis pieskowi krople CRALONIN,podalam mu dzis 2 razy po 6 kropli i
                wydaje mi sie ze jak spi to lepiej oddycha
                • ewunia4444 Re: cysty na prostacie 10.10.08, 12:32
                  Ava mam bardzo zle wiadomosci:( otoz z plynu pobranego wyszly komorki
                  nowotworowe wiec o operacji prostaty nie ma juz mowy:( dodatkowo do wszystkich
                  lekow w/w mam dolaczyc encorton 20 mg po 2 tabl.rano i wieczorem przez 7 dni
                  pozniej co 12 godzin i pyralgine w tabletkach.Prosze cie podpowiedz mi czy
                  jeszcze moge mu jakos ulzyc zeby chociaz nic go nie bolalo::( nie moge pisac bo
                  przez łzy nie widze klawiatury on ma dopiero 9 lat dlaczego:(:(
                  • sabinia2 Re: cysty na prostacie 10.10.08, 12:49
                    Ja nie Ava, ale napiszę, że bardzo mi przykro i doskonale rozumiem
                    Twój ból.
                    Dlaczego Twój piesek? Ja też myslałam: dlaczego moja sunia. Niestety
                    nowotwory atakują nasze zwierzątka tak jak ludzi, jak małe dzieci i
                    wciąż nie wiadomo dlaczego.
                    Bardzo Ci współczuję i...trudno mi cokolwiek radzić. Nie jestem
                    wetem. Jakoś musisz dać radę.
                    Pozdrawiam.
                  • avasawaszkiewicz Re: cysty na prostacie 10.10.08, 13:17
                    Co konkretnie wyszło? Masz może ten wynik? Czego nowotwór podejrzewają?
                    Owszem koniecznie dołącz wymieniony lek, liczę, że po nim zobaczycie poprawę ale
                    uwaga po nim może mieć większą chęć na jedzenie oraz picie (także pamiętając o
                    jego problemach proszę z rozwagą mu je dawkować).
                    Niestety wynik badania nie jest taki jakiego byśmy sobie wszyscy życzyli ale na
                    pewno nie wolno się załamywać tylko starać się poprawić komfort życia zwierzaka
                    (w tym przypadku właśnie farmakologicznie) - tę pyralginę w tabl., zamieniłabym
                    na jakiś może czopek? - co wolisz podawać?
                    Z farmakologią weszliście dość niedawno także możliwa jest jeszcze poprawa.
                    Oczywiście w takim przypadku nie możesz też liczyć na zbyt wiele ale choćby
                    zobacz inne posty biologia nie jest nigdy pewna na 100%.
                    3majcie się dzielnie - Ava

PS a jak ma się dzisiaj psiak? Czy sypia w nocy czy chodzi z kąta w kąt? Jak z
                    pragnieniem i łaknieniem?
                    • ewunia4444 Re: cysty na prostacie 10.10.08, 13:22
                      Ava z pania doktor rozmawialm telefonicznie powiedzila ze niestety wyniki są
                      zle,plyn mam podloze nowotroroe najprawdopodobniej z prostaty,jak dzis sie
                      czuje?zaczol kulec zle oddycha wiecej spi:(ma smutne oczka:(nadal ma problemy z
                      oddychaniem ,oddech jest krotki szybki i plytki co do jedzenia do podchodzi do
                      miski dostaje rzy z miesem w malych ilosciach by sie nie objadal pije mniej
                      • ewunia4444 Re: cysty na prostacie 12.10.08, 14:37
                        dziś moj dinus mila spuszczany plyn:(masakra krwisty i tylko weterynarz sciagnol
                        z brzucha z klatki zostawil bo zle by to sie skonczylo,po przywiezieniu piska po
                        ok 2 godz stan byl makabryczny zadzwonilismy zeby mu juz ulzyc:( i odziwo
                        weter.przyjechal a dinus zaczol nrmalnie oddychac i otworzyl oczka::)wiec
                        najgorsza decyzja odwolana,teraz sobie spokojnie spi ale jak dlugo bedzie taki
                        spokojny:(:(
                        • avasawaszkiewicz Re: cysty na prostacie 12.10.08, 22:04
                          No 3mam kciuki żeby psiak czuł się jak najlepiej.
                          A jak z jedzeniem? Ile spuszczono owego płynu? Czy widoczna była ulga u psiaka
                          po ty fakcie???
                          Czekamy na wieści - Ava
                          • ewunia4444 Re: cysty na prostacie 14.10.08, 12:41
                            Ava dokladnie o tej godzinie co do mnie pisalas ,dunus odszedl:(:(
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka