07.04.10, 21:01
bunia ma 14 dzień cieczki i boję się, że jest w ciąży. Zawsze wychodziłam z
nią na spacer na smyczy, ale dzisiaj wyjątkowo wypuściłam ją na podwórko i
dosłownie zostawiłam samą na 3 min. w tym czasie dostał się jakiś kundelek i
dziwnie nad nią skakał... niedopilnowałam jej.
bardzo broniłam się przed małymi psiakami, ale długo za długo zwlekałam ze
sterylizacją. i stało się. nie mam zamiaru wciskać komuś kudłatych kuleczek,
wiedząc że bunia nie jest do końca shih tzu i wiedząc, że ojcem jest kundelek.
jak mogę upewnić się, czy bunia jest w ciąży? są jakieś testy dla psów? pomóżcie.
Obserwuj wątek
    • shih-an Re: cieczka 07.04.10, 23:05
      Jeśli trwało to 3 minuty i nie zauważyłaś, aby psy się ze sobą "skleszczyły", jest niewielka szansa, aby doszło do zapłodnienia.

Teoretycznie już druga frakcja ejakulatu zawiera nasienie gotowe do zapłodnienia, ale potrzebny jest jeszcze "popychacz" w postaci trzeciej frakcji. Trwa to wszystko razem ok 10-20min.

Teoretycznie, bo znam przypadek, gdzie (wg słów właściciela) piesek skutecznie pokrył sunię już w 1-szym dniu cieczki, po 5-minutowej zabawie. Przyznam, że nie wiem czy doszło wtedy do zwarcia.

Faktem jest, że 14-ty dzień cieczki to niebezpieczny moment. Szczególnie, jeśli zauważyłaś wcześniej zmianę w zabarwieniu krwawienia na jaśniejsze (owulacja).

Z całą pewnością nie podam Ci gotowego przepisu na natychmiastowe upewnienie się.

Najczęściej w takiej sytuacji wet podaje suni zastrzyk ze środkiem wczesnoporonnym, aby nie dopuścić do zagnieżdżenia ew. zapłodnionych komórek lub usunięcia już zagnieżdżonych.

Najwcześniejszym sposobem wykrycia ciąży jest oznaczenie poziomu relaksyny we krwi, ale wykonuje się je dopiero od 20-25 dnia ciąży. USG jest wiarygodne też od 25 dnia po kryciu.
      Usuwanie ciąży w tym wieku jest wg mnie bardzo nieetyczne, dlatego namawiam do jak najszybszego kontaktu z weterynarzem!

Nie słyszałam o metodach wcześniejszego wykrywania ciąży, chociaż (jak wielu hodowców) bardzo bym chciała.

Powiem tylko, że po udanym kryciu cieczka się szybko kończy, bo macica się zamyka i krwawienie ustaje. Jeśli więc przez kolejne kilka dni nadal będzie się utrzymywało, prawdopodobnie do zapłodnienia nie doszło.

Nie wiem jednak czy sama byłabym na tyle opanowana, aby w takiej sytuacji nie pójść do weterynarza, tylko spokojnie obserwować :).

Żeby uniknąć w przyszłości podobnych problemów, radzę jednak sunię wysterylizować.
      Najlepszym momentem do wykonania zabiegu jest faza anoestrus - okres ciszy hormonalnej, który rozpoczyna się ok 2 mieś od zakończenia cieczki.

Pozdrawiam
      • aczka5 Re: cieczka 07.04.10, 23:12
        shih-an, jesteś niesamowita!
        dziękuję Ci za tak wyczerpującą odpowiedź, jednak wcale mnie nie uspokoiłaś... ;)
        absolutnie nie jestem za aborcją - nie ważne czy chodzi o człowieka czy o
        psiaka. ale masz rację - konieczne jest odwiedzenie weterynarza.
        przeraża mnie myśl 8 piszczących, wszędzie siusiających psiaczków. ale zdaję
        sobie sprawę, że nie dopilnowałam buni i odpowiedzialnośc ogromna teraz na mnie
        spoczywa.
        póki co, bunia jeszcze krwawi, zobaczę co będzie jutro. jeśli ustanie - bardzo
        się zaniepokoję.

jak sobie pomyślę, jak ten samiec wyglądał, to aż się boję co ewentualnie
        wyrośnie z tych psinek.;)

dziękuję Ci jeszcze raz.
        • shih-an Re: cieczka 08.04.10, 00:36
          Zawsze do usług :).

Do aborcji nigdy nie namawiam, ale jeśli chodzi o psy, niestety nie ma innego sposobu na wcześniejsze sprawdzenie.
          Lepiej sprawić, żeby się maluchy nie narodziły, niż kilkanaście lat myśleć czy przypadkiem nie trafiły w nieodpowiednie ręce.

Wiem co mówię.
          Każdy szczeniak, którego powołałam do życia kryjąc moje sunie, jest przeze mnie sprawdzany całymi latami. A raczej jego państwo. Czy dobrze się nim opiekują, czy jest szczęśliwy, pomagam w razie jakichkolwiek problemów, rozwiewam wątpliwości...
          To odpowiedzialne i pracochłonne zajęcie :), ale jak się powiedziało "A", to trzeba też powiedzieć "B". Bycie odpowiedzialnym hodowcą jest dla mnie priorytetem. Jak dotąd nikt się na mnie nie zawiódł, a i ja miałam szczęście wybierać super właścicieli dla moich maluszków.

Ale to niełatwe zadanie.

Pozdrawiam.

• an3czka2 Re: cieczka 08.04.10, 12:05
            Tu cię popieram w 100%,szczeniaki z przypadku trafiają na ogół w nieodpowiednie
            ręce. Ja bym natychmiast pojechała do weterynarza i zastrzyk. To najlepsze
            rozwiązanie. Aborcja to chyba za dużo powiedziane, po prostu zabezpieczenie i
            już. Sama mam sunię i będę ją sterylizować, aby uniknąć takiej sytuacji. Może
            raz ewentualnie ją dopuszczę, bo męczą mnie znajomi. Są chętni na ,,dzieciaczki"
            od Liliki. Ma super charakter, jest zdrowa i śliczna. Pieska też mam pod bokiem,
            takiego samego umaszczenia, więc zobaczymy...W wypadku z kundelkiem nawet bym
            się nie zastanawiała.
          • an3czka2 Re: cieczka 08.04.10, 12:07
            An a tak swoją drogą to masz duże doświadczenie chyba w tej rasie, jesteś hodowcą?
            • aczka5 Re: cieczka 08.04.10, 12:22
              pytanie, czy jestem hodowcą było skierowane do mnie?

jeśli tak, to odpowiadam, że nie.
              w lutym znalazłam skołtunioną, zmarzniętą bunię. przygarnęłam ją, nie wiedząc co
              to za psiak, czy kundelek, czy rasowy, czy w typie rasy. nigdy nie marzyłam o
              psie, a tym bardziej o tak malutkim. to wielka odpowiedzialność.
              a teraz to sobie dnia bez buni nie wyobrażam! tylko mam żal do siebie, że jej
              nie dopilnowałam. dużo rzeczy nie wiem, uczę się na błędach. jestem zwykłym
              laikiem. to mój pierwszy pies.
              od początku zarzekałam się, że bunia nie będzie miała małych.
              nie mam zamiaru uszczęśliwiać kogoś na siłę, wciskać psów ludziom, alergikom pod
              przykrywką, że to shih tzu.

być może macie rację - lepiej usunąć teraz, niż później martwić się co zrobić z
              maluchami. zwyczajny weterynarz dokona takiego zabiegu?

i kiedy po cieczce zrobić sterylizację?
              • shih-an Re: cieczka 08.04.10, 13:01
                an3czka2, jeśli pytanie o hodowcę było do mnie odpowiadam, że tak.
                Mam hodowlę zarejestrowaną w ZK.
                I mimo, że jestem przeciwna rozmnażaniu psów nierodowodowych, uważam, że mam moralny obowiązek dzielenia się swoim doświadczeniem również z osobami posiadającymi psy nierodowodowe. Dla dobra tych psów.

(notabene psy z mojej hodowli możecie obejrzeć w kwietniowym numerze Mojego Psa :))

aczka5, na razie nie ma mowy o usuwaniu ciąży, bo nie wiadomo czy ona w ogóle będzie. Chodzi o niedopuszczenie do jej powstania.

Zwyczajny wet poda zastrzyk, aby ciąża - jeśli w ogóle miałaby być - nie rozwijała się.
                Jeśli chodzi o sterylizację, jak mówiłam, w fazie anoestrus, która zaczyna się 2 miesiące po cieczce i trwa ok. 3 miesięcy.

Jeśli Buni skończy się cieczka w najbliższym tygodniu, to tak powiedzmy od 20. czerwca możesz myśleć o zabiegu. Myślę, że lipiec będzie najlepszym momentem. Wszystko dokładnie wytłumaczy Ci wet.

Najlepiej pójść do takiego o specjalności ginekolog-położnik. Ceny zabiegu na ogół podobne, a doświadczenie większe niż u zwykłego weterynarza.
                Co prawda sterylizacja to dość prosty zabieg i wykona go każdy wet, ale jeśli czytacie moje posty, wiecie, że jestem ostrożna i zapobiegliwa :). Dlatego doradzam najlepszych fachowców. Sama do mojego dojeżdżam kilkadziesiąt km. Jeśli mieszkasz w okolicach W-wy, dam Ci namiary. Nikt nie zrobi tego lepiej, a cena bardzo porównywalna.

No i znów się rozpisałam, niedługo chyba będziecie mieć dosyć czytania tych elaboratów :).
                Pozdrawiam

• an3czka2 Re: cieczka 08.04.10, 13:17
                  Super, właśnie chodziło mi o to chodziło. Nie miałam nigdy shih-tzu, miałam
                  spaniela i o nich wiem wszystko, ale o mojej lilce mało. W dodatku pierwszy raz
                  mam sunię, teraz rozumiem czemu koleżanki radziły mi sunię. Są urocze. Mam do
                  ciebie pytanie. Mój skarbek miał pierwszą cieczkę, już jest po i o dziwo ma
                  lekko powiększone cycuszki. Byłam oczywiście u weta i usłyszałam od jednego że
                  to norma po pierwszej cieczce, a od drugiego że powinna dostać jakieś zastrzyki,
                  co robić?.
                  Na bank nie jest pokryta, bo pilnowałam sama jak oka w głowie. Była bezpieczna.
                  • shih-an Re: cieczka 08.04.10, 14:39
                    Opisywane przez Ciebie objawy mogą wskazywać na ciążę urojoną, do której shih tzu mają duże predyspozycje. Ale dziwne, że weterynarz tego nie rozpoznał (albo tylko nie chciał Cię niepokoić, bo początki są niegroźne).
                    Taki stan może trwać 2 miesiące, i mniej więcej w tym czasie u suni może także (chociaż nie musi) pojawić się nawet mleko. Może ona też zacząć znosić na posłanie różne przedmioty (zabawki, kapcie itp) traktując je jak własne dzieci.

Ale może się też obyć bez tak dotkliwych objawów.
                    Ciąże urojone mają różny przebieg.

Tak czy inaczej jest to nieobojętna dla zdrowia suczki sytuacja. Nawracające często (a prawdopodobnie będą po każdej cieczce) ciąże urojone mogą doprowadzić do ropomacicza. Dlatego sunie, które nie mają być hodowlane, dla ich zdrowia i bezpieczeństwa najlepiej jest sterylizować.
                    Nie ma jednak na razie powodu do paniki. Jeśli małą widział wet, a jest to jej pierwszy raz, spokojnie...
                    Miej jednak na uwadze rozważenie sterylizacji.

W tej chwili mogę doradzić okłady z altacetu (brzuszek może trochę się rozjaśnić, jeśli włos ma ciemny), zmniejszenie ilości podawanego mięsa (najlepiej przez tydzień gotować wyłącznie ryż z warzywami) i dużo się z sunią bawić, dostarczać jej dużo ruchu, żeby nie miała czasu na "myślenie o macierzyństwie". W ciągu 2 tygodni, przy takim postępowaniu objawy powinny minąć.

Jeśli mnie nie ma, piszcie, odpowiem wieczorem lub w nocy - po pracy :).
                    Pozdrawiam
                    • an3czka2 Re: cieczka 09.04.10, 01:08
                      Wielkie dzięki za odpowiedz, ale na ciąże urojoną to chyba z szybko, bo
                      wyczytałam że może to być po około 60 dniach , a to wystąpiło pod koniec
                      cieczki. Zaczynam myśleć że to po prostu po pierwszej cieczce. Zmian w
                      zachowaniu nie widzę, szaleje to moje ADHD jak zawsze. Myślę że będzie dobrze.
                      Dla pewności pojadę jeszcze raz do weta za tydzien.
                      Jeszcze raz dzięki za odpowiedz.
                • an3czka2 Re: cieczka 08.04.10, 13:22
                  chyba cię już nie ma, szkoda
                • aczka5 Re: cieczka 08.04.10, 14:43
                  shih-an, aż głupio się czuję, wiedząc że jesteś hodowcą z krwi i kości, a ja
                  podejmuję tak drażniący temat.

pochodzę z niewielkiej miejscowości w wielkopolsce, także do Warszawy mam
                  kawałek. ;)

ps. cieczka nie ustąpiła - dobry znak.
                  • shih-an Re: cieczka 08.04.10, 15:00
                    :)
                    Nie ma powodu, żebyś czuła się głupio. Kto pyta nie błądzi. Jeśli chodzi o dobro psa - nie ma dla mnie drażliwych tematów.

Jeśli chcesz, mogę popytać znajomych hodowców z wielkopolski o namiary na dobrego weta.
                    Ale to naprawdę nie jest jakiś trudny przypadek, żeby robić całe wyprawy.
                    Znajdź w pobliżu lecznicę, gdzie panuje czystość. Przejdź się tam, porozmawiaj z osobami, które leczą w niej swoje psy, porozmawiaj ze znajomymi psiarzami...
                    Ja bym zrobiła w taki sposób...
                  • tenshii Re: cieczka 08.04.10, 15:09
                    Przecież cieczka po pokryciu nie przechodzi :/
                    Po zapłodnieniu również.
                    Dlatego między innymi każdy szczeniak z miotu może mieć innego ojca.
                    Suka może być w trakcie cieczki kryta wielokrotnie
                    • shih-an Re: cieczka 08.04.10, 15:32
                      To prawda. Chodziło mi raczej o zmianę zabarwienia i powolne wygasanie, nie
                      natychmiastowy zanik.
                      Ale masz rację, chyba muszę zrezygnować ze ślęczenia po nocach, bo piszę nie do
                      końca to, co myślę.

Muszę lecieć do pracy, sorki.
                      Pozdrawiam
                • shih_tzu Re: shi-an 09.04.10, 12:30
                  Jak nazywa się twoja hodowla shih tzu?
                  tak pytam z ciekawości:)
            • tenshii Re: cieczka 08.04.10, 15:06
              A tak wogóle pytanie brzmi: po co Ty wogóle chcesz zaczeniać tę sukę.
              To bez składu ani sensu.
              Kundelkom mówisz nie, a swojego kundelka chętnie.
              Ja swoich kundelków nie rozmnażałam.
              Rasowego też nie zamierzam.
              • shih-an Re: cieczka 08.04.10, 15:17
                tenshii, na razie rozmawiamy o sterylizacji i na to namawiam dziewczyny :).
                Ale fakt, an3czka2 pisała coś o znajomych chcących psiaki po jej suni. I tego
                nie popieram. Co będzie jak się urodzi dużo więcej szczeniąt niż chętnych?
                • tenshii Re: cieczka 08.04.10, 15:32
                  An3czk2 powinna zachować się bardziej odpowiedzialnie i zaproponować znajomym pieski, które już domu szukają, a nie produkować nowe :/
                  A sukę wysterylizować, albo po prostu nie zaszczeniać
                  • aczka5 Re: cieczka 08.04.10, 16:23
                    bunia krwawi teraz na jasno-pomarańczowy kolor bym powiedziała. nie wiem, czy
                    dlatego że kończy jej się cieczka, czy dlatego że doszło do zapłodnienia.

nie szufladkuję psów - nie jestem znawcą. nie ma dla mnie znaczenia, czy ojcem
                    byłby kundel, skoro bunia jest skundlona. chodzi mi o to, że nie jestem gotowa
                    na posiadanie kolejnych psów. nie ważne czy kundlów, czy nie. po prostu nie
                    chcę. zaniedbałam sprawę i zdaję sobie z tego sprawę.

• tenshii Re: cieczka 08.04.10, 22:41
                      Nie chodzi o szufladkowanie.
                      Chodzi o niepowoływanie nowych psów do życia
                      • shih-an Re: cieczka 08.04.10, 23:21
                        1. aczka5 - czy doszło do zapłodnienia czy nie nikt Ci teraz nie powie. O
                        najwcześniejszym momencie potwierdzenia ciąży już pisałam.

Musisz po prostu pójść do weta i powiedzieć, że istnieje ryzyko, że mogło do
                        tego dojść, a chcesz uniknąć ciąży. To wszystko.

2. tenshii - akurat do aczki5 chyba nie możesz mieć pretensji. Cały czas mówi o
                        tym, że nie chce dopuścić do zajścia w ciążę i porodu.
                        Zdecydowała się dziewczyna na rozwiązanie najlepsze z możliwych. Po prostu prosi
                        o radę, jak to załatwić.
                        Dla mnie jest OK.

Pozdrawiam
                        • tenshii Re: cieczka 09.04.10, 10:01
                          Piszę do Aczki, ale nie o Aczce
                  • an3czka2 Re: cieczka 09.04.10, 00:59
                    Kociu co do odpowiedzialności to nie musisz jej komentować, jak mnie nie znasz,
                    wierz mi jestem osobą odpowiedzialna, dorosłą. Decydując się na dopuszczenie
                    Liluni, na bank bym nie oddała ani jednego szczeniaka obcym ludziom. Tego możesz
                    być pewna. A powiedz mi mądralko jaka gwarancję ma hodowca z uprawnieniami
                    sprzedając psa?, powiem ci żadnej.Znam mnóstwo takich ci kupili psy za krocie,
                    dla dzieci i co ? dziś psinki marnieją w domu, lub uwiązane do ławki, po prostu
                    traktowane są jak nowe zabawki, które się znudzą. Dorośli też tak robią. Piesek
                    się znudził i basta. U mnie w domciu pies jest traktowany jak dziecko, członek
                    rodziny. Poprzedni też tak miał, idealne warunki i miłość na każdym kroku przez
                    14 latek. Na pewno i szczenięta Lilki trafiły by do takich domów. Każda sunia ma
                    prawo być raz dopuszczona, to jej natura. Tylko trzeba to zrobić odpowiedzialnie
                    i jak sama sunia będzie akceptować ,,narzeczonego".Powiedziałam , sterylizacja
                    tak, ale około 2 roku życia. Wtedy będzie już w pełni rozwinięta. I jeszcze
                    jedno, proszę nie mów że produkuję szczeniaki, to niemiłe było, a ty jesteś
                    producentką? Myślałam że tu się czegoś konkretnego dowiem o rasie, jakieś
                    porady, a jak na razie oberwałam po uszach na dzień dobry, super forum...Czy
                    może źle trafiłam i to jest stronka tylko dla rodowodowych? jeżeli tak to sorki
                    , ja tu nie pasuje z ,,kundlem".
                    • shih-an Re: cieczka 09.04.10, 09:28
                      An3czka2, nie obrażaj się :).
                      Ja to widzę tak: tenshii ma misję do spełnienia. Nie jest przeciwniczką
                      nierodowodowych psów, tylko bezmyślnych, zachłannych na kasę producentów,
                      czerpiących zyski z cierpienia zwierząt. Faktem przecież jest, że podaż zależy
                      od popytu. Im więcej chętnych na tanie psy (a więc i odchowane tanim kosztem,
                      czyli zawsze z uszczerbkiem dla zdrowia), tym lepiej kręci się biznes. A
                      zwierzęta cierpią. Dlatego wszelkimi sposobami trzeba zapobiegać nakręcaniu tego
                      procederu.

Wierzę, że Ty nie należysz do tego typu ludzi, ale mam prośbę: po przeczytaniu
                      moich spostrzeżeń, przemyśl jeszcze raz sprawę krycia swojej suczki. Tylko tyle :).

Otóż: przyjęło się uważać, że każda sunia musi mieć przynajmniej raz w życiu
                      szczenięta - dla swojego zdrowia. Ty powołujesz się jeszcze na naturę.

Wierzcie mi, to mit. Dokładnie taki sam, jak to, że psy o czarnym podniebieniu
                      są agresywne. Sprawdźcie u swoich psów - pewnie też jest czarne. A są agresywne?
                      :) Bo: co ma piernik do wiatraka?

Jest już dowiedzione, że dla zachowania zdrowia każde żywe stworzenie potrzebuje
                      przede wszystkim prawidłowego pożywienia i ruchu.
                      Ciąża natomiast, wiąże się wyłącznie z potrzebą utrzymania gatunku, a nie
                      zachowania zdrowia samicy. Wręcz przeciwnie - jest takim obciążeniem dla jej
                      organizmu, że może nawet skończyć się jej śmiercią. I jak to się ma do zdrowia suki?

Miałam kilka psów i suk (a znam wiele kolejnych), które nigdy w życiu nie były
                      rozmnażane, a dożywały w dobrym zdrowiu - i fizycznym, i psychicznym - bardzo
                      sędziwego wieku.
                      Bo jak jednorazowa ciąża czy odchów szczeniąt ma wpłynąć na zdrowie suki?

Natura również nie ma nic wspólnego z KONIECZNOŚCIĄ macierzyństwa.
                      Zauważcie, co się dzieje u dzikich zwierząt, kiedy warunki naturalne są
                      niesprzyjające. Samice wszystkich gatunków stają się czasowo bezpłodne, aby ich
                      potomstwo mogło przyjść na świat dopiero, kiedy będzie miało szansę na przetrwanie.

Gdyby tak wszystkie psy powypuszczać ze schronisk, przytulisk, domów, gdyby te
                      tysiące psów nagle musiały same zatroszczyć się o życie na wolności - W NATURZE
                      - szybko suki straciłyby możliwości reprodukcyjne.
                      BO NIE SĄ ONE POTRZEBNE DO DO PRZEŻYCIA JEDNOSTKI, TYLKO DO ZACHOWANIA GATUNKU.
                      Taka jest natura :)
                      Przemyślcie to po prostu.

Jeżeli o mnie chodzi, na ile czas i zasób wiadomości pozwolą, możecie na mnie
                      liczyć.
                      NIKOGO NIE POTĘPIAM, NIE KRYTYKUJĘ, NIE CHCĘ STAWAĆ ANI PO JEDNEJ, ANI PO
                      DRUGIEJ STRONIE.
                      WOLĘ KONSTRUKTYWNĄ POMOC, ZAMIAST BEZSENSOWNYCH PYSKÓWEK.
                      Myślę, że takim sposobem można więcej zdziałać.

Nie spodziewajcie się jednak, że będę popierała niepotrzebne rozmnażanie psów.
                      Czy to w typie rasy (jakiejkolwiek), czy zupełnych mixów.
                      Za dużo psiego nieszczęścia jest na tym świecie, żeby przymykać na to oczy.

Pozdrawiam WSZYSTKICH miłośników psów. Bez wyjątku :)
                      • shih-an Re: cieczka 09.04.10, 09:37
                        A! i jeszcze jedno - suka jest w pełni dojrzała płciowo w momencie pierwszej
                        cieczki. Czekanie do 2 lat nic w tej kwestii nie zmieni. Może natomiast
                        przyczynić się do zwiększenia ryzyka chorób, przed którymi każdy właściciel chce
                        swoją sunię ochronić - raka sutka i ropomacicza.

Pozdrawiam :)
                      • an3czka2 Re: cieczka 09.04.10, 10:36
                        Dziękuję za odpowiedz, jesteś przemiłą osobą. Co do twojej poprzedniczki mam
                        obiekcje, ale nigdy w życiu się nie obrażam za takie głupstwa. Troszkę po prostu
                        przesadziła, i czytając wczoraj jej inne odpowiedzi stwierdziłam że powinien jej
                        ktoś nosek troszkę utrzeć. Jak już pisałam u mnie zwierzaki w domu są traktowane
                        jak ,,dzieci", a mam ich 4 sztuki(mała i 3 świnki morskie). Mają one swoje
                        potrzeby i je spełniamy z córką najlepiej jak można.Kochamy zwierzaki wszyscy w
                        domu.Psy mam od 30 lat przy sobie, zawsze idealnie ułożone i kochane.Nawet
                        spaniela potrafiłam tak ułożyć że znał swoje miejsce w hierarchii rodziny i nie
                        warknął na nikogo, a wierz mi to bardzo ciężka rasa do ułożenia, są potwornie
                        złośliwe a i potrafią być agresywne wobec dzieci.Fakt że walczyłam z nim około 6
                        m-cy ale wyszedł mi ideał psa.Kochany i kochający bez granic. Do dziś za nim
                        tęsknimy, odszedł w zeszłym roku ze starości i chorób uszu. To ich wada
                        genetyczna, niestety.No ale dość o tym. Wierz mi że zastanawiałam się długo czy
                        małą pokryć, i zrobimy to bo maluszki będą rozdane wśród przyjaciół i rodziny. W
                        życiu nie sprzedała bym żadnego z nich komuś obcemu. Większości nie stać na psa
                        rodowodowego, cena odstrasza niestety. Mała na pewno będzie miała je tylko raz i
                        na tym koniec. Potem sterylizacja bankowa. Handlarzy bym tępiła wszystkich, nie
                        tylko psów, kotów ale i świnek morskich, królików itd. To horror, ostatnio we
                        Wrocławiu widziałam na placu faceta który miał świnki w skandalicznych warunkach
                        , w koszu jak śmieci. Maleństwa były wystraszone, zmarznięte itd.Gdybym miała
                        dom duży, kupiła bym wszystkie, były takie urocze.Ale i był Pan na placyku z
                        psami, miał rodowodowe szczenięta, dosłownie może 3 tyg. do sprzedania. Odbiór
                        oczywiście później.Córka myślałam że go dosłownie pobije, maluszki się trzęsły z
                        zimna. To we Wrocławiu jest chyba nagminne. Drugie to allegro, tam dopiero jet
                        cyrk. Obserwuję aukcje od przynajmniej dwóch lat i jestem w szoku, hodowcy psów
                        z rodowodem dziwnym trafem maja je na okrągło, skąd? Sama też przyznaje kupiłam
                        psinkę na allegro, ale przypadkiem. Po prostu zobaczyłam pysiu i się
                        zakochałyśmy z córka. Byliśmy świeżo po uśpieniu słoneczka, nie mogliśmy się
                        otrząsnąć. Mąż powiedział, dzwoń jedziemy. Znam się na psach i wierz mi
                        właściciele kochają sunię, jest zadbana, szczęśliwa i był to jej drugi miot i
                        ostatni.Starszy pan miał łzy w oczach jak oddawał mi małą. To była ich
                        pupilka. Wnuczka wydzwania do dziś z zapytaniami o małą. Może źle zrobiła
                        kupując tam, ale nie żałowałam ani minuty. To wspaniała sunia o super
                        charakterze. Kocha wszystkich ludzi i inne zwierzaki.Jej matka jest taka sama,
                        szczęśliwa i wesoła. Poleciłam tych ludzi koleżance, ale niestety już sunia
                        została wysterylizowana, czyli nie kłamali. Nie myślę aby pierwszy miot był
                        liczny, więc małej dzieciaki pójdą w dobre ręce, kochające. Natomiast jak któreś
                        zostanie, to po prostu zostanie z nami i już. To nie są kłopotliwe psy w chowie,
                        i utrzymaniu, damy sobie radę na pewno. Stać nas na najlepsze karmy dla niej ,
                        to i starczy dla drugiej.Możesz być pewna że nigdy w życiu nie przyszło by mi do
                        głowy rozmnażanie małej na handel, czy oddanie jej szczeniaczka obcemu. Będą pod
                        kontrolą non stop. W sumie to fajnie ze tak reagujecie,boli was to co mnie.
                        Mam jeszcze jedno pytanie, czy włoski w uszach powinno się usuwać, czy nie? Wiem
                        że zdania są podzielone, a ty jak robisz u swoich milusińskich?
                        Pozdrawiam Anna z Wrocławia.
                        • tenshii Re: cieczka 09.04.10, 10:50
                          A skąd ty wiesz że to były rodowodowe szczenięta, te 3 tygodniowe?
                          Bo tak powiedział?
                          Przecież one nawet tatuowane nie były jeszcze.
                          Jeśli wierzysz w takie bajki, cóż.
                          Zresztą wśród zrzeszonych hodowców bywają nieuczciwi, nigdy nie napisałam, że to sami super ludzie.

Dzięki takim jak Ty, w tym kraju psy - WSZYSTKIE - nigdy nie zaznają spokoju.
                          Amen
                        • shih-an Re: cieczka 09.04.10, 11:24
                          Dziękuję za miłe słowa.
                          Mnie też nie zależy na niczyjej przychylności (jak to napisała tenshii), po prostu zawsze przyjemniej jest toczyć nawet dyskusje, ale kulturalne, niż obrzucać się inwektywami.
                          I tego będę próbowała. A jeśli za rok mi się to znudzi, przestanę wchodzić na to forum i tyle.

Co do włosów w uszach - wyrywam regularnie, aby były lepiej wentylowane. Nie miałam dzięki temu nigdy kłopotów z uszami moich psów. Nie jestem jednak zwolennikiem żadnego grzebania w nich. Uważam, że zdrowe ucho oczyści się samo. Podczas cotygodniowych kąpieli po prostu myję cały płat ucha i to wszystko.
                          Wyrywanie (nie wycinanie) włosów jest konieczne, ale dopóki nie czuć brzydkiego zapachu, nie ma powodu w nim majstrować.
                      • maluszek.2 Re: cieczka 18.05.10, 20:06
                        bardzo mi sie podoba co piszesz i w jaki sposób uswiadamiasz ludziom co mogą przynieść decyzje dopuszczania dla samej sprzedaży szczeniąt
                        Właśnie o taką postawę prosiłam wielokrotnie tenshi
                    • tenshii Re: cieczka 09.04.10, 10:12
                      Widzę, że znalazła się następna co nie potrafi czytać ze zrozumieniem, więc jeszcze raz postatam się to łopatologicznie, na chłopski rozum, wytłumaczyć.

Czy Ty kobieto nie kumasz, że rasa to nie tylko wygląd?
                      Czy Ty kumasz, że to, że Twoja suka ma super wygląd i charakter typowy dla rasy nie znaczy, że będą go miały jej dzieci, bo nie masz pewności jacy byli jej rodzice, dziadkowe, a przede wszystkim nie masz pewności kim byli przodkowie samca, który pokryje Twoją sukę?
                      Wierzyć na mordę to wiesz... w mniej ważnych sprawach można.

Sprawa druga - czy nie kumasz, że KAŻDY tak mówi "oddam szczeniaki znajomym"? Myślisz, że te w schroniskach biorą się z powietrza?

Czy Ty nie umiesz zrozumieć że wyprodukujesz nastepne psy i sprawisz, że będzie ich jeszcze więcej, w momencie, w którym jest ich już naprawdę OGROM?
                      Znajdź najpierw dom 8 psom, ktore czekają na dom. Zobaczymy jak łatwo Ci to pójdzie.

Uważasz się za ODPOWIEDZIALNĄ, i mówisz, że każda suka ma prawo do jednego miotu? To jest ODPOWIEDZIALNOŚĆ ?!?!?!?!
                      No wybacz, ale to jest gówniana odpowiedzialność. Oblicz sobie ile psów przybędzie jeśli właściciele choćby 20 suk się na to zdecydują.
                      I to jest odpowiedzialność?
                      Dla mnie to jest zabawa życiem!

I wiesz co? Nikt tu nie ma nic przeciwko psom, tylko takim jak Ty bezmyślnym rozmnażaczom. Nieważne, czy to jest ktoś w Twoim stylu - mam kundelka w typie i go dopuszczę, czy może ktoś kto jest zrzeszony w ZK i rozmnaża psy z rodowodem dla kasy, bo i tacy sa.
                      I jednych i drugich niecierpię :/

A jeśli chodzi o mnie to obecny pies jest pierwszym z rodowodem, a było ich trochę w naszym domu. Były same kundelki, i to takie nieprzypominające żadnej rasy. Później była Daisy - córka goldenki i nieznanego psa, sama wyglądająca jak labrador. Niestety była chora.
                      Nikomu nie wmawiałam, że to rasowy pies - to był pies w typie rasy.
                      Nigdy też nie miała dzieci. Obecna suka, choć rasowa TEŻ nie będzie miała dzieci, bo ja na siebie takiej odpowiedzialnośći wziąć nie chcę.
                      Nie produkuję. Moja suka jest moim szczęściem i to i mi i jej wystarczy.
                      A psy nie patrzą na macierzyństwo z podobnej perspektywy jak my.
                      Wysterylizowany pies wogóle nie myśli o prokreacji.
                      I tyle
                      • shih-an Re: cieczka 09.04.10, 10:31
                        tenshii, generalnie - popieram, ale uważam, że naprawdę można trochę grzeczniej.
                        To zawsze daje lepsze efekty.
                        A o efekty chyba chodzi, nie o rozróbę?
                        • tenshii Re: cieczka 09.04.10, 10:47
                          Przeczytałaś całe forum?
                          Grzeczniej było milion razy.
                          Widocznie grzecznie nie dochodzi
                          • m2304 Re: cieczka 09.04.10, 10:59
                            jak nie dochodzi grzecznie to zamilknij kobieto bo niegrzecznie tym
                            bardziej nie dojdzie a i tak już mało kto cię znosi na tym i podobnych
                            forach
                            • tenshii Re: cieczka 09.04.10, 11:03
                              Nie musisz mnie czytać.
                              An3czk2 też nie.
                              Podpowiem Wam coś - na gazetowym forum jest taka opcja, dzięki której nie widzi się postów danej osoby.
                              Dołączcie sobie do niej mój nick i wszyscy będą zadowoleni.
                              Mnie na Waszej przychylności nie zależy
                              • an3czka2 Re: cieczka 09.04.10, 11:19
                                To po co tu wchodzisz kochana?. Zastanów się.
                            • an3czka2 Re: cieczka 09.04.10, 11:17
                              Święta racja:)
                          • shih-an Re: cieczka 09.04.10, 11:06
                            Przyznaję, nie czytałam.
                            To ja spróbuję grzeczniej, dopóki starczy mi cierpliwości, a Ty działaj po swojemu :)

do an3czka2:
                            Przepraszam, dopiero teraz zauważyłam Twoją odp. dot. ciąży urojonej. Myślę tak:
                            po ok 60. dniach (tyle właśnie trwa ciąża u suk), występują dalsze objawy - te przypominające zachowanie suki w okresie okołoporodowym (pojawienie się mleka w sutkach, matkowanie zabawkom, ich "obrona").
                            Obrzęk pojawia się jako pierwszy sygnał ciąży urojonej, tuż po cieczce. Ale nie twierdzę, że w przypadku Twojej suni, to na 100% ciąża urojona. Nie widziałam jej, nie znam...

A co wet miał na myśli, że to normalne po pierwszej cieczce? Bo to by znaczyło, że jedne moje suki są normalne, a inne nie :)

Pozdrawiam
                            • tenshii Re: cieczka 09.04.10, 11:09
                              Tak próbuj.
                              Zobaczymy jak będziesz na takie same posty co chwilę reagowała za rok, albo półtora.
                              Mnie już krew zalewa.
                              Gadaja do słupa, a słup jak d...
                              • an3czka2 Re: cieczka 09.04.10, 11:16
                                Kobieto to tylko forum? czy nie szkoda ci nerwów?
                                Więcej uśmiechu i pogody ducha życzę.
                                • tenshii Re: cieczka 09.04.10, 11:18
                                  Dziękuję. Poza tym forum mi ich nie brakuje
                              • m2304 Re: cieczka 09.04.10, 11:52
                                tenshii nie reaguj , nie próbuj , nie czytaj takich postów - proste?
                                proste. trzeba tylko chcieć , ciebie jednak nakręca swoiste
                                misjonarstwo , nawracanie maluczkich , upominanie , karcenie , wyrażnie
                                cię to bawi więc nie udawaj że cię krew zalewa - ty to lubisz
                        • an3czka2 Re: cieczka 09.04.10, 10:59
                          No chyba moja panno przegięłaś, nie obraziłaś mnie bo nie jesteś w
                          stanie.Zastanawiam się czy wchodzisz tu aby ludzi urazić?. Można grzeczniej
                          chyba, a może nie potrafisz?. Doradzam jakąś terapię może...Wierz mi wiem co
                          robię, i potrafię ponosić konsekwencję swoich zachowań. Nie nazywaj mnie
                          ,,rozmnażaczem", bo chyba nie bardzo wiesz co mówisz, a co do czytania ze
                          zrozumieniem to chyba pomyliłaś kierunki.Nie podniecaj się tak kochana, bo się
                          szybko wypalisz:). Zabraknie ci energii na prawdziwych rozmnażaczy. Weszłam tu
                          po to aby pogadać z przyjemnością, coś się poradzić, ale ty psujesz to forum i
                          odstraszasz swoim zachowaniem innych. Twoje posty wszystkie prawie takie są.
                          Jesteś po prostu niemiłą , zgorzkniałą osóbka, trudno. Dobrze że trafiłam na
                          taką jak shih- an, z nią można przynajmniej normalnie,,porozmawiać"i coś mądrego
                          się dowiedzieć.Moja dobra rada, opamiętaj się i wchodź tu po to aby coś komuś
                          pomóc, a nie obrażać. Dowartościowywanie się na forum kosztem innych, to kiepski
                          pomysł. Weź przykład z shih-an.
                          Mimo wszystko pozdrawiam i życzę miłego dnia.
                          • shih-an Re: cieczka 09.04.10, 11:33
                            Wicie co? Pogubiłam się.
                            Przeczytałam wszystkie posty i już nie wiem kto komu na co odpowiada ;)
                            • an3czka2 Re: cieczka 09.04.10, 12:13
                              shih-an odpowiedz mi jeszcze tylko na jedno pytanie, czym przemywasz oczka, i
                              czy usuwanie włosków z uszek jest konieczne. Była bym zobowiązana za odpowiedz,
                              bo na wchodzenie tu przeszła mi ochota,szkoda.
                              Serdecznie pozdrawiam
                              • shih_tzu Re: oczka i uszy 09.04.10, 12:24
                                do przemywania oczu dobry jest płyn ze świetlika można go kupić w
                                każdej aptece.a co do wyrywania włosków z uszu to jest konieczne bo
                                shih tzu mają oklapnięte uszy i jak nazbiera sie tam dużo włosków to
                                może dojść do zapalenia ucha.
                              • shih-an Re: cieczka 09.04.10, 12:26
                                Gdzieś tu już odpowiadałam nt. włosków w uszach, a o oczkach napisałam w temacie
                                o szamponach, bo tam znalazłam Twoje pytanie.

Nie zrażaj się, próbujmy dalej. Najlepiej nie wchodzić w dyskusję.
                                Jak już pisałam: nikogo nie potępiam, nie krytykuję, wolę konstruktywną pomoc od
                                pyskówek. Tobie i innym doradzam to samo.
                                Inaczej - można zatruć się własnym jadem.

Pozdrawiam
                          • shih_tzu Re: cieczka 09.04.10, 11:36
                            Przestańcie się kłucić!!!
                            an3czka2.tenshii jest na tym forum od samego początku i wszystki
                            zawsze doradza!!
                            a ty jesteś tu może miesiąc albo dwa i juz się wymądżasz!!
                            • an3czka2 Re: cieczka 09.04.10, 12:09
                              Słonko ja się nie kłócę, i nie mam zamiaru wymądrzać. Jak kogoś uraziłam swoim
                              zachowaniem, przepraszam. Po prostu troszkę mnie zszokowało zachowanie tej
                              Teschil czy jak jej tam. Więcej nic nie napiszę, jeszcze raz przepraszam.
                              Weszłam tu nie dawno, chciałam porady, a ta wtrąciła się i sprowokowała całe
                              zajście. W tej głupiej sytuacji pozwoliłam sobie zerknąć na inne jej posty,
                              szkoda słów. Jedynie shih-an daje dobre rady, jest miła, inteligentna. Reszta w
                              większości się wykłóca o rodowody itd. Po co?. To chyba moja ostatnia wizyta tu,
                              szkoda. Myślałam że tu się dzieli doświadczeniem, a nie kuksancami. Szkoda mi
                              tylko że nie będę mogła skorzystać z rad shih-an. Do widzenia.
                              • shih-an Re: cieczka 09.04.10, 12:36
                                an3czka2, nie poddawaj się!!! :)

Znalazłam to o uszach, więc skopiuję i wkleję. Przepraszam, ale nie mam już
                                czasu. Psiaki czekają. Zajrzę wieczorem.
                                Pozdrawiam wszystkich

Co do włosów w uszach - wyrywam regularnie, aby były lepiej wentylowane. Nie
                                miałam dzięki temu nigdy kłopotów z uszami moich psów. Nie jestem jednak
                                zwolennikiem żadnego grzebania w nich. Uważam, że zdrowe ucho oczyści się samo.
                                Podczas cotygodniowych kąpieli po prostu myję cały płat ucha i to wszystko.
                                Wyrywanie (nie wycinanie) włosów jest konieczne, ale dopóki nie czuć brzydkiego
                                zapachu, nie ma powodu w nim majstrować.
                                • gitmajonezxdd Re: cieczka 09.04.10, 19:02
                                  Dlaczego na tym forum zawsze musimy się kłócić. Chyba wszyscy są na tyle 'duzi' żeby rozmawiać. Pomagajmy sobie.
                                  Ja również nie jestem z pseudoodowcami, ale raz kogoś opomniałam i moim zdaniem wystrczy. Są ludzie mądrzy i mądrzejsi ;)
                                  Pozdrawiam :)
                                  • shih-an Re: cieczka 09.04.10, 20:17
                                    Cieszę się, że nie tylko ja tak myślę.
                                    Widzę, że jest nas coraz więcej :).
                                    To dobry znak.

Tak sobie myślę, że shih-tzu to rasa pochodząca z Tybetu, tak?
                                    A tybetańczycy to naród ludzi pogodnych i przyjaźnie nastawionych do całego
                                    świata. Takie są też właśnie nasze shihtzaki. Myślę, że warto brać w tej kwestii
                                    z nich przykład.
                                    Co Wy na to?
                                    Spróbujemy???
                                    • an3czka2 Re: cieczka 09.04.10, 22:02
                                      Ja Myślę że tak właśnie powinno być, miło i sympatycznie. Dzięki shih-an za
                                      meila. Życzę wszystkim bywalcom więcej uśmiechu na co dzień i radości z
                                      posiadanych milusińskich.
                                      • idyla Re: cieczka 10.04.10, 19:26
                                        Tak czytam te posty i nie tylko i powiem wam ze czasem juz sie nie chce.Sama mam
                                        shih tzu i rady ktore tutaj wyczytalam przydaly mi sie od poczatku posiadania
                                        mojej kuleczki.Teraz sama moge podpowiedziec co jaet dobre .Oczka przemywam
                                        ,uszka czyszcze i wyrywam wloski ,wyprobowalam wszystko co tyczy sie shih.Co do
                                        Tenshii nie znam jej,ale czasem nie potrzebnie komus przygada.Poza tym ma swoje
                                        forum o labradorach tam sprawdza sie lepiej.
                                        • tenshii Re: cieczka 10.04.10, 20:34
                                          Może tam ludzie lepiej rozumieją pewne rzeczy?
                                          Kochają swoje psy nie myśląc o przydatności ich macic...
                                          • aczka5 Re: cieczka 10.04.10, 21:26
                                            żenada.
                                            • tenshii Re: cieczka 10.04.10, 22:42
                                              Tak, masz rację.
                                              Żenujące jest zaszczenianie suki bo się ma kaprys.
                                              • an3czka2 Re: cieczka 11.04.10, 00:07
                                                Tenshi proszę daj już spokój, dla kaprysu to ja kupuję perfumy Calvina lub
                                                zmieniam samochód, a nie takie rzeczy o jakich piszesz. Skończ już temat,
                                                pliss...Daj normalnie ludziom skorzystać z dobrych rad bez zbędnych komentarzy.
                                              • aczka5 Re: cieczka 11.04.10, 14:01
                                                babo, jaka Ty nudna jesteś.
                                                • tenshii Re: cieczka 11.04.10, 16:20
                                                  Nie czytaj :)
                                                  Babo
                                                  • m2304 Re: cieczka 12.04.10, 07:43
                                                    tenshii słonko ! wyp.....j na forum o labradorach i tam doradzaj
                                                    wszystkim co zrobić by pozbyć się nierodowodowej suki pod pretekstem
                                                    jej choroby po to by nabyć nową , rodowodową - to ci wychodzi
                                                    najlepiej
                                                  • tenshii Re: cieczka 12.04.10, 09:23
                                                    ...
                    • maluszek.2 Re: cieczka 18.05.10, 20:00
                      Witam serdecznie wszystkich
                      tak sobie czytam to forum i czytam i musze powiedzieć ze chyba trochę wydoroślałam
                      Sama mam shih od niedawna i to naprawde urocze stworzonka iiii bardzo
                      pracochłonne trzeba o nie dbac bardzo i psychicznie i fizycznie.
                      Chyba juz nie jestem taką zagorzałą zwolenniczką dopuszczania i sprzedaży bo
                      jezeli ja moją fibi bym dopusciła i sprzedałaa w najlepszej wierze szczeniaka
                      komuś a potem by sie okazało ze to była nieodpowiedzialna osoba i pieskowi zle
                      by sie działo to chyba bym na siebie w lustrze nie mogła spojrzeć
                      Te pieski są jak ludzie i od razu widać ze coś się dzieje jak mo0ja malutka
                      popatrzy tak na mnie tymi wielkimi oczami to odrazu zyc sie chce
    • shih_tzu Re: cieczka 11.04.10, 14:24
      Jak nie chcecie się kłucić to przenieście się na forum shih tzu
      rasowe i w typie rasy
      • shih-an Re: cieczka 11.04.10, 21:00
        A MIAŁO BYĆ PO TYBETAŃSKU - SPOKOJNIE I Z SZACUNKIEM DLA INNYCH.
        Wierzę, że tutaj też można grzecznie, bo przez jakiś czas tak było.
        Może to ci wichrzyciele powinni poszukać sobie forów, gdzie epitety i chamstwo są podstawą istnienia. My mamy coś, co powinno nas łączyć!
        Sama zastanawiam się czy jest sens tu zaglądać, skoro najwięcej do powiedzenia mają (nie wiedzieć czemu) osoby wprowadzające zamęt, a nawet nie mające shih-tzu.
        Czegoś tu nie rozumiem.
        Może to i dobrze, że w najbliższych dniach nie mam czasu, bo czekałyby mnie tu pewnie jeszcze dodatkowe nerwy. A tych mi obecnie w życiu nie brakuje.

Pozdrawiam wszystkich, ale szczególnie właścicieli shih-tzu, bo oni najczęściej z natury są pozytywnie nastawieni do innych - tak, jak nasza ulubiona rasa.
        A reszta, no cóż... też pozdrawiam, bo taka już jestem.
        • shih_tzu Re: cieczka 11.04.10, 22:31
          Shih-an nie dochodz z tego forum bo ty masz naprawde dużą wiedze na
          temat tej rasy tenshii niech pisze co chce jak chcecie to ją
          ignorujcie.
          • shih-an Re: cieczka 11.04.10, 22:51
            Naprawdę miło mi to słyszeć :)

Problem jest dla mnie jednak trochę szerszy: ten tydzień mam zawalony, bo mama
            leży w szpitalu z podejrzeniem raka i rano muszę do niej jeździć, a potem
            jeszcze w domu trójka dzieci (szkoła, lekcje, obiad) + oczywiście praca i moje
            psiaki.

Jak nie padnę na pysk, w wolnej chwili zajrzę.
            Pozdrawiam i dziękuję za zaufanie
            • an3czka2 Re: cieczka 12.04.10, 11:51
              shih-an bardzo mi przykro że masz takie ,,kłopoty", dokładnie to samo
              przechodziłam w sierpniu zeszłego roku. Życzę Ci z całego serca aby było
              wszystko dobrze z mamusią. U mnie się nie udało...Bardzo mi jej brakuje. Wierzę
              że będzie dobrze, musi być. Serdecznie pozdrawiam Anna.
              Ps:uściski dla psinek.:-)
              • shih_tzu Re: cieczka 12.04.10, 13:21
                Shih-an bardzo Ci współczuje mam nadzieje że wszystko będzie dobrze:)
                • idyla Re: cieczka 12.04.10, 19:56
                  Dolaczam sie ,zycze zdrowka i duzo sily.
                  • shih-an Re: cieczka 12.04.10, 20:51
                    Weszłam na forum, żeby się odstresować. Wy wiecie, jak podnieść na duchu :).

Baaardzo wszystkim dziękuję za te słowa. Każde wsparcie jest teraz dla naszej
                    rodziny na wagę złota.

Dziś było trudne badanie, jutro jeszcze trudniejsza operacja.
                    Jest niestety duże ryzyko, bo będzie otwierana klatka piersiowa, a w stanie
                    mojej mamy narkoza jest bardzo bardzo niebezpieczna :((.
                    Staram się mamę uspokajać, ale wiecie jak to jest... Łatwo powiedzieć. To jej
                    życie...

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich
                    Ania
                    • an3czka2 Re: cieczka 13.04.10, 11:19
                      An trzymamy kciuki, wszystko będzie dobrze:-).Myślę że wszyscy z forum Ci tego
                      życzą z całego serca. Pozdrawiam Anna.
                      • shih-an Re: cieczka 13.04.10, 12:24
                        Dzięki :)
                        Okazało się, że na dzisiaj operacja odwołana. Może jutro...
                        Wygląda na to, że lekarze boją się tej operacji nie mniej niż my :(.

A co z Waszymi psiakami, bo przecież nie o mojej mamie jest ten wątek ;).
                        aczka5, co z tą cieczką? Byłaś u weta?
                        Pozdrawiam
                        • gitmajonezxdd Re: cieczka 13.04.10, 15:04
                          Życzę zdrowia Twojej mamie :))
                          • shih-an Re: cieczka 13.04.10, 15:20
                            Dziękuję, baaaardzo się przyda.
                            • mamazuzinki Re: cieczka 13.04.10, 23:50
                              nie jestem pewna ........ale wydaje mi się że znam
                              shih-an..hmmmm.... zobaczmy:)))

pozdrowienia od Cheri:)
                              • shih-an Re: cieczka 15.04.10, 07:58
                                No proszę, jaki ten świat mały!!! :)
                                A po czym mnie rozpoznałaś??? Nie piszę otwarcie kim jestem, nie robię sobie
                                reklamy.

Buziaki dla mojego kochanego maluszka oraz Julki, Zuzi i całej, przesympatycznej
                                rodzinki :*

P.S. Już po cieczce?
                                • mamazuzinki Re: cieczka 15.04.10, 13:34
                                  Oj mały ten świat mały:)
                                  Już od pewnego czasu tak podejrzewałam a teraz się utwierdziałam
                                  wzasadzie..........trójka dzieci.........kwietniowy "Mój pies"......
                                  nio i informacja o chorej mamie.......to nie mógł być zbieg
                                  okoliczności:)
                                  Odwiedzam to forum raczej często ale bardziej podczytuję bo
                                  doświadczenia jeszcze nie mam dopiero zdobywa;)_
                                  Cheri jest cudowna okręciła nas wszystkich wokól paluszka. Julka
                                  oczywiście ca ły czas mnie namawia żeby ją wystawiać, Nie mówię nie
                                  ale póki co musi włos odrosnąć , chociaż teraz po strzyżeniu mam
                                  wrażenie że rośnie szybciej, znowu zrobiła się kudłata. W sumie mnie
                                  nie przeraża długi włos u niej chyba bo nie ma tendencji do kołtunów
                                  no chyba że zaczną się jak bedzie wymiana na "dorosłe" już kłaczki,
                                  to się okaże.
                                  Co do cieczki to ja nie jestem przekonana czy to było to. Wybieram
                                  sie do weta na dniach po preparat na kleszcze to jeszcze pogadam z
                                  nim na ten temat.
                                  Pozdowionka i całuski dla całej rodzinki szczególnie dla mamy:)
                                  trzymam kciuki żeby było wszystko dobrze:)
                                  Wkleję jakies swieże zdjęcia kudłatej:D

Kasia mama Julki(08.01.1999) i Zuzi (14.06.2004)
                                  GG8987321
                                  dziewczynki
                                  • shih-an Re: cieczka 15.04.10, 14:20
                                    No tak... Rozszyfrowałyście mnie :)

Co do cieczki - pierwsza może wyglądać bardzo różnie. Z naszych rozmów wynikało, że może to być to, ale nie byłam tego pewna. Nie widziałam wtedy Cherinki.

Co do włosa - cieszę się, że rośnie, bo miałam duże opory przed strzyżeniem. Dobrze, że tylko lekko podcięłyśmy włoski, bo jednak jest szansa na wystawy :)).
                                    Muszę ją zobaczyć. A może już można zacząć myśleć o zgłoszeniu na którąś???

Tyle, że na razie nie bardzo mam do tego głowę. Dajcie mi kilka dni. Mama dziś wychodzi z drugiego (w ciągu 2 tyg) szpitala. Guz okazał się nieoperacyjny. Jest potwierdzenie, że to nowotwór. Trzeba zacząć leczenie onkologiczne.
                                    Aaaaaaa... samo życie.

Jak tylko zdecydujecie się na wystawy, jestem oczywiście do dyspozycji. W tym roku nie wystawiam swoich, więc chętnie pojeżdżę z Cherką.
                                    Będziemy w kontakcie.

Buziaki dla wszystkich, a najmocniejsze dla Cheri.

P.S. A włos - mówiłam, ze doskonały gatunkowo (po mamusi), to się i nie kołtuni :).
                                    Niestety zaraz zacznie się ten najgorszy moment.
                                    Ale...jestem na każde zawołanie :). Poradzimy sobie!

A zdjęcia wszystkich dziewczynek - bosssskie (szczególnie Cherka z irokezem - u mnie w rodzinie zrobiło furorę).
                                    • mamazuzinki Re: cieczka 15.04.10, 23:13
                                      ja jeszcze nie powiedziałam że się zgadzam:P:D Ale pewnie tak się
                                      skończy że wylądujemy w końcu na wystawie:)przecież Cherinka jest
                                      najpiękniejsza na świecie:D a tak poważnie to będę ją musiała
                                      najpierw w związku zarejestrować bo mi do tej pory jakoś nie po
                                      drodze było.......pogadamy zobaczymy;)

Bardzo mi przykro z powodu Twojej mamy ......tak jak piszesz samo
                                      życie.......... moja teściowa idzie w poniedziałek na rezonans głowy
                                      bo też jakieś podejrzenia mają.......babcie są twarde dadzą radę:)

kupiłam w końcu"Mojego psa" bo oczywiście ,skleroza gdybym nie
                                      przeczytała kilka postów wcześniej, to bym zapomniała o artykule.
                                      Julka juz spakowała gazete do szkoły nawet nie miałam szansy całej
                                      przeczytać bo ona musi pani od polskiego pokazać koniecznie rodziców
                                      Cheri:D

to jeszcze czas na poradę:P Cheri nie chce jeść juz suchego żarła.
                                      Teraz jest na Hilsie ogólnie bo drapała się i wet kazał zmienić
                                      jadło. Teraz je 2 razy dziennie miseczkę ( tą co dostałam od Ciebie)
                                      mieszanki nazwijmy to............ gotowane mięsko z marchewką
                                      zmieszane z suchym hilsem. Pierwsze pytanie to czy mam jej dawać
                                      jeszcze jakieś witaminy??? Druga sprawa to czy powinna mieć większą
                                      miseczkę czy ta jest akurat bo ona sprawia wrażenie wiecznie
                                      głodnej:D ponoć to łakomczuchy ......... na zabiedzona nie
                                      wygląda..... ale pewności nie mam:)

pozdrawiam
                                    • an3czka2 Re: cieczka 16.04.10, 11:13
                                      Przykre że tak wyszło z mamą, ale na pewno lekarze wiedzą co robią. Będzie
                                      dobrze, życzę z całego serca. Mam jednak pytanie odnośnie zmiany szaty u małej,
                                      ma 9,5 m-ca.Jest po strzyżeniu, nie podoba mi się i żałuję że ją obcięłam.
                                      Wolałam taka naturalną. Kiedy zmieni sierść i jak to przebiega?, czy na prawdę
                                      jest to tylko raz w życiu?. Drugie pytanie, czy usuwać włoski z uszka?
                                      Pozdrawiam serdecznie Anna
    • wroclawianka3 Re: cieczka 18.04.10, 20:37

• idyla Re: cieczka 19.04.10, 10:09
      Wychodzac z mala zawsze na smyczy dlaczego akurat wtedy puscilas ja wyjatkowo
      jak piszesz,bo wlasnie wtedy nalezy szczegolnie pilnowac suczke.No coz ,nauczka
      na przyszlosc.Najlepiej wysterelizowac a problem z glowy.To moje zdanie.
      • mamazuzinki Re: cieczka 19.04.10, 11:06
        Byłam z Cheri u weta. Ma młodzieńcze zapalenie pochwy.Ponoć często
        się to zdarza . Muszę jej przemywać pipke Vagothylem. Także to nie
        byłacieczka żadna tylko jak byłam poprzednio to nierozpoznały tego
        zapalenia. W sobotę pojechałam do rodziny na wieś i psica po raz
        pierwszy byłana działce.Nie bardzo się mogła odnaleźć .......ubaw
        był bo cały czas wskakiwała do samochodu i tam polegiwała bo
        przecież na trawce mogłaby się chyba pobrudzić:P
        • tenshii Re: cieczka 19.04.10, 12:32
          Moja suka też ma młodzieńcze zapalenie pochwy. Przechodzi z pierwszą cieczką.
          U nas nie ma dużych upławów, więc nie przemywamy niczym.
          W razie czego można też przemywać herbatką z kory dębu.
    • idyla Re: cieczka 19.04.10, 11:49
      Moja mala ma osiem miesiecy no i chyba zazyna zmieniac wlos wychodzi jej, a jak
      czesze to na grzebieniu zawsze jest ich duzo.Ostatnio ja podcielam i jest
      znacznie lepiej bo nie ma koltunkow.
      • shih-an Re: cieczka 21.04.10, 08:59
        Boże, jak długo musiało mnie tu nie być. Tyle nowych wątków, mam tyle zaległości... Na razie niestety czasu brak całkowicie, więc tylko tak w dwóch słowach:

Przykro mi z powody Cherinki. Dobrze, że przynajmniej już dokładnie wiadomo co to jest, to i leczenie pójdzie szybko. Vagotyl - bdb na wszelkie problemy z układem rozrodczym.
        Co do jedzenia:
        dlatego nie popieram karmienia mieszanego - i sucha karma dobrej jakości i jakieś dodatki. Trudno wtedy odpowiednio zbilansować dietę.
        Musiałabym też znać dokładnie ilość podawanej karmy, żeby powiedzieć jakich składników i w jakich ilościach trzeba dostarczyć w postaci preparatów.
        PS. Wczoraj był u mnie Monti - brat Cheri na drugim już strzyżeniu - wyrósł na przepięknego psiaka. Poprzednio był strzyżony tego dnia co Cherka i miał bardzo podobną fryzurkę. Teraz właściciele chcieli na krótko. Wygląda przesłodko. Wycałował nas wszystkich, ale mamusi się trochę bał (a przecież jest bardzo łagodna). Czuje respekt :)).

Buziaki dla Cheri z okazji skończonych wczoraj 7 mies.
        • shih-an Re: cieczka 21.04.10, 09:16
          an3czka2:
          Jeśli Twoja sunia ma 9,5 mies i jest ostrzyżona, to pewnie nawet nie zauważysz
          momentu wymiany włosa. Dzieje się to ok 8-10 mies, ale mogą być osobnicze
          "odchylenia".
          Sama wymiana włosa ze szczenięcego na dorosły odbywa się z całą pewnością raz w
          życiu, ale suczki mogą tracić włos po cieczce. Jest to uzależnione od gospodarki
          hormonalnej.
          Jedne gubią wtedy włos bardzo, inne mniej lub wcale. Na ogół jednak nie jest to
          aż tak uciążliwe, jak w przypadku wymiany włosa.
          Po sterylizacji, wszelkie problemy z szatą kończą się, a suka ma przepiękny,
          bardzo obfity włos - kolejny plus sterylizacji :)

Włosy z uszu - już pisałam - trzeba wyrywać, żeby ucho było lepiej wentylowane.
          Ale nie polecam czyszczenia ucha w środku, jeśli nie ma brzydkiego zapachu czy
          widocznej woskowiny. Wszelkie grzebanie patyczkami do uszu (chociaż dość
          bezpieczne, bo przewód słuchowy psa jest długi, a błona bębenkowa "za
          zakrętem"), powoduje tylko zbędne podrażnianie kanału.

Pozdrawiam
          • an3czka2 Re: cieczka 21.04.10, 10:01
            Dzięki za odpowiedz:). Widzę że ten moment wymiany szaty chyba już mam prawie
            za sobą. Szatę ma i tak piękną, tylko w czesaniu wychodziło jej więcej. Teraz
            chyba się uspokoiło.Z uszami umówię się w saloniku, zrobi to fachowiec.
            Zdecyduję się chyba też na obcięcie na króciutko jej , ze względu na moją
            nieobecność przez parę dni jak będę w szpitalu. Inni w domciu nie dadzą sobie z
            tym rady. Całe życie ja czesałam małego i ja też. Troszkę mi szkoda ale mus i
            już. Swoją drogą zajmujesz się strzyżeniem? a gdzie? znaczy w jakim
            mieście?Oczywiście jeżeli nie jest to tajemnicą. Możesz odpowiedzieć na meyla.
            Może blisko i bym skorzystała. Wczoraj znowu sprowokowała mnie nasza
            ,,ulubienica", za co przepraszam. Miałam w ogóle zrezygnować, ale córka mnie
            podpuściła i ma rację. Po co w ogóle na nią zwracać uwagę, ignoruję po prostu
            jej posty, bo właściwie co ona ma do powiedzenia o shih-tzu?. Poczytała jej
            posty na innych forach i się śmiałą. Określiła to dosadnie, osóbka bardzo
            lubiąca konflikty, wchodzi nie aby pomóc, a tylko chyba po to, aby się wyżyć
            emocjonalnie na innych, przykre żal mi takich osób.
            Napisz też jak tam mamusia? mam nadzieję ze lepiej. Może bym mogła jakoś pomóc,
            niedawno to ,,przerabiałam".
            • shih-an Re: cieczka 21.04.10, 10:31
              Dzięki!
              Mama powoli akceptuje nowotwór.
              Jutro ma wizytę w szpitalu onkologicznym w Wieliszewie. Może wiecie coś na jego
              temat, chociaż wątpię, bo to nowo otwarta placówka. Szpital prywatny, ale ma
              podpisany kontrakt z NFZ-em na badania (oprócz wizyt w poradni lek).
              Zobaczymy. Może tam uda się zacząć leczenie szybciej niż w Centrum Onkologicznym
              na Ursynowie.

Jestem z okolic Warszawy, więc jeśli masz blisko, podam dokładne namiary, zapraszam.

Jeśli chodzi o ostrzyżenie suni przed Twoją nieobecnością, to zdecydowanie
              najlepsze wyjście. Włosy odrosną, a rodzina i psiak unikną stresów związanych z
              pielęgnacją podczas Twojej nieobecności.
              Mam nadzieję, że ten szpital w Twoim przypadku, to nic poważnego. Też życzę
              duuuużo zdrowia.

Pozdrawiam
              • an3czka2 Re: cieczka 21.04.10, 11:16
                Szkoda że tak daleko, ja jestem z Wrocławia. Jedyna radę jaka mogę dać w tym
                przypadku to leczenie jak najszybciej. Oddziały onkologiczne to na ogół dobre
                oddziały,moja trafiła do Wojskowego i z opieki byłam naprawdę zadowolona. Sami
                onkolodzy są po prostu inni troszkę jak reszta lekarzy, bardziej czuli,itd. Ja
                po prostu jadę na kontrolę coroczną i parę dni to potrwa. Teraz jest dobrze, a
                nawet bardzo dobrze.Półtora roku temu mało nie umarłam przez ignorancję lekarzy.
                U nas bóle głowy zbywa się migrenami, które w rzeczywistości są zupełnie czym
                innym w 75%(tętniaki mózgu, guzy itd). Ja w ostatniej chwili trafiłam na stół,
                ale w zupełnie innym mieście i uratowano mi życie. Miałam 5 ciężkich,
                niebezpiecznych zabiegów, i dzięki bogu i świetnemu specjaliście żyję i cieszę
                się z każdego dnia.Życzę tego i twojej mamusi. Dobrze żeby miała pozytywne
                podejście, to bardzo dużo. Ja po usłyszeniu diagnozy swoim strachem, paniką sama
                sobie zaszkodziłam. Dopiero rozmowa z ,,moim " lekarzem postawiała mnie na nogi.
                Powiedział mi krótko na koniec-Walczymy?.
                Podjęłam walkę i nie żałuję. Musisz mamę zmusić do pozytywnego myślenia,
                podbudować. Wiara czyni cuda i to jest prawda, nawet to lekarze potwierdzają.
                Powodzenia.
                • shih-an Re: cieczka 21.04.10, 11:23
                  No tak... trzeba mieć dużo zdrowia, jak się chce w Polsce chorować.

Bardzo dziękuję w imieniu swoim i mamy.
                  Tobie też - zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia.
                  • mamazuzinki Re: cieczka 18.05.10, 18:38
                    Czytałam że te wydzielane przez sunie feromony czują tylko psi
                    panowie...... ja nie potrafie powiedzieć dokładnie który dzień
                    cieczki ma Cheri ale rozsiewa wokół siebie woń daleką od perfum.....
                    fuuuuuu....... jak umyłam jej dupsko to smrodu troche mniej...to
                    normalne???
                    • tenshii Re: cieczka 18.05.10, 18:46
                      Normalne. Jeszcze zależy, jakie kto ma czucie :P
                    • an3czka2 Re: cieczka 19.05.10, 11:01
                      Moja była myta co prawda kilka razy dziennie, zwykłym płynem do higieny
                      intymnej, rada weta, nosiła majtki w domciu z podpaską, ale ja nic nie czułam.
                      Pytałam też chłopaków i nic nie czuli. Myłam ja przed wyjściem na dworek,
                      pryskałam Vivisolem i psy niektóre w ogóle nie wyczuwały zapachu. Być może
                      zależy to od natężenia krwawienia, itp, a może zadzwoń do weta i zapytaj.
                      Pozdrawiam.
    • wroclawianka3 Re: cieczka 19.05.10, 14:06

• mamazuzinki Re: cieczka 19.05.10, 23:43
        Mnie jej stan nie martwi, nie drażni tylko pytam o wszystko co dla
        mnie nowe. Sterylizować nie chcę na razie przynajmniej. Wczorajszy
        smrodek się dzisiaj nie powtórzył . Nie wiem co to było .....jakiś
        mega FEROMON z niej wylazł chyba:D Tylko nie miał kogo zachęcić na
        szczęście:P Psiaki się nia interesują na spacerach ale ona jeszcze
        nie jest chętna, ogon podkula jak ją wąchają. W piatek jedziemy na
        wieś do rodzinki ale podjełam decyzja i Cheri zostanie w domu z moją
        mamą. Boję się, że mogę jej nie upilnować. Będzie kilka dzieci
        wypuszczą ją , poleci w las za jakimś adoratorem ...... wolę tego
        uniknąć.....
        • shih-an Re: cieczka 20.05.10, 09:28
          Kasiu, bardzo dobra decyzja! Musisz tylko uczulić mamę na zachowanie szczególnej
          ostrożności podczas spacerów. Szczególnie, jeśli Cheri zacznie zwracać uwagę na
          kolegów :).

Każda cieczka może wyglądać inaczej, a pierwsza to już zupełna niewiadoma, więc
          niczemu się nie dziw. Nie oznacza to jeszcze, że tak będzie przy każdej następnej.

A sterylizację bym jednak przemyślała... :)
          Buziaki.

P.S. Zaczynam wracać do siebie po piątkowym pogrzebie. An3czka2 mnie mobilizuje
          i... jakoś jej się udaje :D. Jednak nie ma to, jak pomoc kogoś życzliwego, po
          podobnych przejściach...
          • an3czka2 Re: cieczka 20.05.10, 10:26
            Ania bo zaczynam się czerwienić :), Pozdrawiam.
            • shih-an Re: cieczka 20.05.10, 10:30
              :)
              • mamazuzinki Re: cieczka 20.05.10, 13:25
                Aniu jak miło Cię widzieć:D

Mama moja przeszkolona już i wiem napewno że będzie chuchac i
                dmuchać na Cherinkę. Jak każdy z nas zresztą:D
                Będę musiała jednak chyba zrobić Cheri rentgen łapek. To jej
                utykanie jest takie dziwne. Nie jest cały czas trudno mi też
                powiedzieć która to łapka. Już było kilka dni spokoju a wczoraj
                znowu kuśtykała po domu. Dostałam od weta jakiś preparat na stawy i
                daję jej codziennie. Dziasiaj na przykład chodzi
                normalnie...Oczywiście u weta też nigdy złośliwie nie kuśtykała ale
                to tak samo jak z dziećmi moimi..... jak sa u lekarza to po co
                kasłać jak lepiej dusić się w domu mamusi........
                • shih-an Re: cieczka 20.05.10, 13:55
                  Kasiu, przejdź się z nią może do innego lekarza, dobrze?
                  Ja, szczerze mówiąc wątpię, żeby to były stawy. Nie jest to absolutnie
                  wykluczone, ale ja nie spotkałam się z takimi problemami u shih-tzu. Tym
                  bardziej, że jest od urodzenia, a nawet od poczęcia odpowiednio karmiona i
                  utrzymywana, a problem powstał po dużym wysiłku. Może to jednak był jakiś uraz.

Podam Ci namiary na super weterynarza. Ma swoją klinikę na Ochocie, więc nie tak
                  daleko od Was. Poza tym pracuje też na SGGW i ma doskonałe dojścia do kogo
                  trzeba i do wszelkiej diagnostyki.
                  Co prawda specjalizuje się w ginekologii i położnictwie (Alda zawsze rodzi pod
                  jego okiem), ale to świetny specjalista w wielu dziedzinach. Nie mam
                  weterynarza, któremu ufałabym bardziej. Bardzo dobrze mi się z nim współpracuje.
                  Jest niesamowicie kulturalny, dokładny i "douczony".

Zadzwoń do jego kliniki (22/824-06-00, ul. Grójecka 118 - przy Dickensa) i
                  powiedz, że chcesz się zapisać na wizytę u dr. Jurki. Jeśli pojedziesz tam bez
                  zapisu, trafisz do jednego z jego lekarzy, a chodzi o to, żeby to on Cię
                  przyjął. I nie spóźnij się, bo jest mocno "obłożony" :).

Jak już się z nim spotkasz, powiedz, że ja Cię przysyłam i, że Cheri to córka
                  mojej Aldy. Pewnie się ucieszy widząc ją, bo potrzebuje do pracy naukowej Aldy
                  córek.

• an3czka2 Re: cieczka 20.05.10, 15:29
          Jeśli mogę coś doradzić, to kup Vivisol dla suczek w okresie cieczki, u mnie to
          się sprawdziło. Pryskałam przed wyjściem na spacer. Oczywiście pilnowałam non
          stop i zero spuszczania ze smyczy, bo psiaki są bardzo przebiegłe. Ostatnio
          popłakałam się ze śmiechu jak opisywała kobieta na necie jak to pies ją gonił,
          była z sunią w okresie cieczki, wpadła do domu, zagląda przez okno, a pies
          ,,zgwałcił" rower sąsiada!!!
          Psy potrafią być nieobliczalne. Mój poprzedni wył 3 noce pod drzwiami. Horror.
          • mamazuzinki Re: cieczka 21.05.10, 10:56
            Dzięki Aniu zapisałam się na wizytę na poniedziałek na 18.30, także
            zdam relację. Pozdrowienia dziewczynki i psinki spadam na łono
            pobyczyć się trochę na wsi:D
          • tenshii Re: cieczka 21.05.10, 11:07
            No my właśnie mamy problem, bo Teyla wczoraj stała się kobietą, a za półtora tygodnia mamy jechać na zlot labradorów.
            Myślę właśnie o takich antyzapachowych środkach, ten Vivisol to "z laboratorium dr Seidla" ?
            • giciag Re: cieczka 21.05.10, 12:08
              Mam w rodzinie suke owczarka niemieckiego ,na nia zadne preparaty nie dzialaja.
              • tenshii Re: cieczka 21.05.10, 12:13
                Spróbować warto ;)
                • mamazuzinki Re: cieczka 24.05.10, 21:17
                  Byłam u pana doktora......a ile się nasiedziałyśmy ło mato.......
                  Nawyginał jej te łapki na wszystkie strony, wyszedł ze mną na
                  zewnątrz i oglądał ją jak chodzi. Odrobinkę było widać że kuśtyka.
                  Póki co on uważa że to albo coś z wiązadłami albo uszkodzenie
                  chrząstki stawowej. Jak jej te łapki wyginał to były takie momenty
                  że było widać że ją boli chociaż nie jękneła nawet. Zobaczył jak
                  była leczona i stwierdził ,że nie ma sensu szprycowania jej ani
                  starydami ani niesterydowymi przeciwzapalnymi bo to juz brała tylko
                  stawia na dłuższą terapię ....próbujemy odbudować chrząstkę stawową.
                  Mam jej dawać ArthroFos raz dziennie przez miesiąc. 01.06 mam się
                  pokazać na kontroli. Pozatym zalecił mi ograniczenie jej ruchu, zero
                  wściekania ,skakania, schodków tylko spokojne spacerki ale nie za
                  długie. Pytałam o ewentualne usg czy rentgen ale narazie kazał się
                  wstzrymać bo stwierdził że nie podejrzewa żadnej dysplazji. To chyba
                  tyle....... Teraz moja mama mówiła mi też że jak Cheri była u niej
                  to na spacerku chwilkę pochodziłai zaraz się kładła lub siadała.
                  Widać ją to pobolewa cały czas tylko bida nie umie powiedzieć a ja
                  myślałam że to z lenistwa.......taka ze mnie matka:P
                  • shih-an Re: cieczka 24.05.10, 21:23
                    No to teraz czekamy na efekty.
                    A jak wrażenia dot doktora?
                    • mamazuzinki Re: cieczka 24.05.10, 21:45
                      Super spokojny ciepły człowiek i niezły jajcarz:P Był jeszcze w
                      gabinecie chłopak i dziewczyna nie wiem czy to studenci w każdym
                      razie chciał żeby oni dali jakieś zalecenia i cały czas ich
                      naprowadzał a jednoczeście wkręcał tak, że widziałam że głupieli. W
                      końcu jednak załapali ...widać ma taką metodę nauczania młodych:D A
                      najbardziej mnie rozczulił jak w pewnym momencie tak się mocno do
                      Cheri przytulił i stwierdził że ona musi z nim zostać bo ja jej
                      krzywdę robię bo na rączkach nie noszę a ją łapki bolą:D
                      Widać że to jego pasja...
                      • shih-an Re: cieczka 24.05.10, 21:58
                        To teraz rozumiesz dlaczego Cię do niego wysłałam?
                        Jak ktoś tak kocha pomagać zwierzętom, nie może przeoczyć niczego.

Ci studenci odbywają u niego praktykę. Poza tym ma jeszcze swoje dwie stałe lekarki. Też super kobitki, ale on jest rzeczywiście niesamowity.
                        Studenci stają na głowach, żeby móc się od niego uczyć.
                        Jego żona też pracuje razem z nim na SGGW, a wieczorami pomaga w lecznicy.
                        Doskonali fachowcy i cudowni ludzie. Naprawdę.

I inny pewnie bez wahania naciągnąłby Cię na dodatkowe badania, bo to najprostsze. On, jeśli nie będzie wiedział sam co to jest, skonsultuje to na 100% z lekarzami specjalizującymi się w takich problemach, nie będzie udawał wszechwiedzącego i leczył metodą prób i błędów.

A jego poczucie humoru uwielbiam :D.
                        • mamazuzinki Re: cieczka 24.05.10, 22:26
                          Dobry lekarz to podstawa.... Za alergolog dla moich bab latałam na
                          Ursynów także wet na Ochocie to rzut beretem:D
                          • shih-an Re: cieczka 24.05.10, 22:36
                            Bardzo się cieszę, że Ci się spodobał :).
                            • mamazuzinki Re: cieczka 31.05.10, 21:28
                              Jutro znów idziemy. Jak na mój gust nic się nie zmienia... Cały czas
                              Cheri troszkę utyka raz mniej raz bardziej:(
                              • shih-an Re: cieczka 01.06.10, 12:56
                                No sama jestem bardzo ciekawa co doktor teraz zrobi...
                                I co to za cholerstwo!!!
                                • mamazuzinki Re: cieczka 01.06.10, 23:02
                                  On stawia jednak na chrząstkę stawową. Kuleć ma jeszcze prawo bo
                                  dopiero tydzień trwa leczenie. Nawyginał jej znowu te łapy na
                                  wszystkie strony i stwierdził że bolesność jest trochę mniejsza.
                                  Przy okazji poprosiłam , żeby zajrzał jej do paszczy i dobrze bo
                                  okazało się że jeden mleczak jej został. Mamy się z nią bawić piłką
                                  na patyku , ciągnąc to może wylezie a jak nie to za 2 tyg kontrola i
                                  wtedy chyba usunie.
                                  Zapytałam też czy nie jest za gruba:P Powiedział że jest "słusznej
                                  budowy dziewczyna" mocno kudłata.....zważyłam ją waży 7.100...

Cheri była bardzo obrażona na pana doktora, nie chciała
                                  współpracować:P Chyba została trauma po poprzedniej wizycie bo nawet
                                  wejsc do gabinetu nie chciała.....
                                  • shih-an Re: cieczka 02.06.10, 17:19
                                    Kasiu,
                                    wrodzone schorzenia chrząstki stawowej zdarzają się u shih-tzu niezmiernie
                                    rzadko. U moich nie zdarzyło się nigdy.
                                    Porozmawiam jeszcze z doktorem na temat przyczyny powstania tego u Cheri, bo
                                    oczywiście nigdy nie można wykluczyć jakiejś wady wrodzonej, a dla mnie jest to
                                    bardzo ważna informacja.

Biorąc jednak pod uwagę to, ze Cheri zaczęła kuleć dopiero po urazie,
                                    najbardziej prawdopodobne jest, ze sobie tą chrząstkę uszkodziła podczas
                                    pierwszomajowych szaleństw, niestety.

Jeśli chodzi o samo schorzenie, powoduje ono powstanie stanu zapalnego i
                                    prowadzi do zmian zwyrodnieniowych.
                                    Chrząstka stawowa niestety bardzo trudno i długo się regeneruje, więc musisz
                                    uzbroić się w cierpliwość. Może to trwać nawet wiele miesięcy :(((

Trzeba teraz uważać na to, aby Cheri nie utyła, bo stawy będą dodatkowo obciążone.

Leczenie polega (z tego co wiem) tylko na podawaniu leków przeciwbólowych i
                                    przeciwzapalnych, stosowaniu odpowiedniej diety i podawaniu preparatów
                                    odbudowujących chrząstkę (glikozaminoglikany).
                                    Dobrze jest też podawać WNKT omega 3, bo mają właściwości przeciwzapalne.

Trzeba psu zapewnić ruch, aby pracowały mięśnie nóg, ale jak najmniej
                                    obciążający stawy. Idealne byłoby pływanie. Dobre są spacery, ale częste i
                                    krótkie, nie jeden długi.
                                    Co do pływania, to z małymi psami jest łatwiej niż z dużymi.
                                    Przy każdej kąpieli nalewaj do wanny więcej wody, podtrzymuj Cherinkę pod klatką
                                    piersiową, tak żeby przebierała w wodzie łapkami. Wiem, że to niełatwe :((.
                                    Szczególnie dla Twojego kręgosłupa.

Dlatego zawsze uczulam właścicieli na to, żeby psy nie chodziły po schodach i
                                    nie szalały za bardzo dopóki nie dojrzeją. Takie są skutki niefrasobliwości.
                                    Nie mówię tego do Ciebie Kasiu, bo wiem, że dbasz o Cherinkę, jak o własne
                                    dziecko. Chcę, żeby wzięli to sobie do serca wszyscy właściciele maluszków.
                                    Chodzi o ogólne nie słuchanie hodowców. A później płacz, bo psiak przez wiele
                                    lat będzie cierpiał...

Kiedy przyjdą chłodniejsze lub bardziej mokre dni Cheri może odczuwać większy ból.
                                    Można jej pomóc wtedy przykładając do chorego stawu poduszkę elektryczną lub
                                    termofor, albo nawet na szybko rozgrzać to miejsce nagrzewając suszarką do włosów.

Oczywiście bardzo niewskazane jest jakiekolwiek bieganie i skakanie.

Łatwiej też psu poruszać się po dywanach czy wykładzinach niż panelach i
                                    terakocie. Na szczęście małe rasy łatwiej sobie radzą niż duże, Uważajcie tylko,
                                    żeby nie biegała.

Kasiu, napisz mi jeszcze który to staw.

Strasznie mi przykro, że tak się stało. Ale Cherka ma najlepszą z możliwych
                                    opiekunkę, więc będzie dobrze.
                                    Buziaki
            • an3czka2 Re: cieczka 03.06.10, 12:33
              tak to preparat tej firmy:)
              • mamazuzinki Re: cieczka 06.06.10, 21:10
                Aniu to jest lewy staw. Żebym ja wiedziała że się tak dorobi na tej
                majówce :( a była taka szczęśliwa szalejąc z dzieciakami....

Teraz byliśmy też na mazurach, pod Olsztynem. Oczywiście robiłam co
                mogłam żeby jej ruch ograniczyć ale ona jest taka radosna i
                spragniona zabawy że było trudno , tymbardziej że była piękna pogoda
                i cały czas bylismy na powietrzu. Na rączkach była dużo , po
                schodkach wogóle nie chodziła, trochę pobiegała ale nie za dużo.
                Teraz odsypia chrapacz:P
                Tak jak pisałaś dostaje preparat właśnie z glukozaminą. Doktor mówił
                że conajmniej z miesiąc będzie musiała być leczona.
                Teraz juz nie planujemy raczej większych wypraw dopiero po
                zakończeniu roku szkolnego pojadą wszystkie trzy do babci na
                działkę , także nie bedzie miała okazji do szaleństw i może się
                zregeneruje troszkę. A potem ją babcia bedzie na rączkach nosić jak
                znam życie:D
                pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka