dina2 17.10.03, 09:58 Mam pytanie: Czy to prawda, ze przy sterylizacji kotki usuwa sie tylko jajniki a macice pozostawia( nie jest konieczne jej usuniecie)? Taka opinie uslyszalam od weta. Z gory bardzo serdecznie dziekuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jul-kot Re: Sterylizacja kotki 21.10.03, 13:37 Witaj Dino! Zwykle usuwa się wszystko, jajniki i macicę. Macica nie jest już kotce do niczego potrzebna, a pozostawienie jej grozi komplikacjami, np. ropomaciczem. I co, będziesz robić kotce drugą operację w stanie zapalnym macicy za rok lub dwa? Brak macicy jest jedną z korzyści sterylizacji, ropomacicze jest chorobą dosyć powszechną a takiej kotce już nie grozi. Taką samą zasadę stosuje się zresztą przy operacjach nowotworów u kobiet. Dziwny jest ten Twój wet ... Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
adam.pietron Re: Sterylizacja kotki 22.10.03, 11:55 Usunięcie macicy jest konieczne - chcociażby ze względu na powikłania o których wspomniał Jul , ale także z tego względu że macica sama jest narządem czynnym hormonalnie , jej czynnośc hormonalna po usunięciu jajników moze sprawiać problemy - lepiej więc żeby ich nie było. Pozdrawiam PS poza tym nie jest to logiczne usuwamy jajniki , więc macica już nie jest do niczego potrzebna - nieprawdaż. Odpowiedz Link Zgłoś
dina2 Re: Sterylizacja kotki 22.10.03, 18:47 Dziekuje za odpowiedzi. Wlasnie bardzo mnie to zastanawialo,dlaczego tylko jajniki. Wyrazilam swoje watpliwosci dotyczace wystapienia ropomacicza w przypadku jej nie usuniecia. A Pan wet odpowiedzial, ze to schorzenie raczej sie nie zdarza u kotek i tak jest przyjete( nie wiem przez kogo lub co), ze macica nie jest usuwana, bo po sterylizacji ona sama zanika. Ale teraz przynajmniej wszystko wiem dzieki Panom. A chcialam wysterylizowac dziko zyjace kotki, teraz wiem ze trzeba szukac innego weta. Odpowiedz Link Zgłoś
bell_a Re: Sterylizacja kotki 18.04.04, 12:30 Pani Dino :) Chciałabym z Panią porozmawiać. Czy mogłaby podać Pani jakiś namiar do siebie? gg, @-mail cokolwiek? Odpowiedz Link Zgłoś
jul-kot Re: Sterylizacja kotki 19.04.04, 13:22 Witam Pani Bell_u! Namiar do Pani Diny jest w nicku, tak jak do Pani, bo takie są zasady logowania (dina2@gazeta.pl). Pozdrawiam, Juliusz. Odpowiedz Link Zgłoś
neti87 Re: Sterylizacja kotki 19.04.04, 09:54 czy takie rzeczy mógł opowiadać weterynarz??? To się w głowie nie mieści... Odpowiedz Link Zgłoś