rudy_kot1 25.06.09, 10:00 kiedy mój prawie 5 miesięczny owczarek niemiecki przestanie podgryzać nasze ręce ? robi to delikatnie po karmieniu albo w zabawie ale ząbki ma jak szpileczki i nie zawsze jest to do wytrzymania , jak go tego oduczyć ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
blue.berry Re: podgryza ręce !! 25.06.09, 10:32 najprościej - nie pozwalać: ) podgryzane dłonie zabierac, jasno kumunikowac niezadowolenie (typu fe, fuj, zostaw), w zabawie "wymieniac" ręce na zabawki, gryzaki, a jesli psiak nie przestaje gryzć dłoni, kończyc zabawe. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_kot1 Re: podgryza ręce !! 25.06.09, 10:38 tak właśnie postępuję tylko że jak na razie to niewiele daje .... pozostaje uzbroić się w cierpliwość - dziękuję :) Odpowiedz Link Zgłoś
tenshii Re: podgryza ręce !! 25.06.09, 11:27 A u mnie pomogła metoda - uwaga! to tylko tak okrutnie brzmi - wsadzania palców do psiego gardła aby spowodować odruch wymiotny. Oczywiśćie nie głeboko, nie na siłę, wystarczyło położyć palca na języku gdzieś tam z tyłu i pies od razu przestawał gryźć. Wolała grzecznie się bawić niż czuć co chwilę odruch wymiotny ;) I gryźć przestała. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_kot1 Re: podgryza ręce !! 25.06.09, 11:35 tenshii , tego też próbowałam .... poczekam chyba aż wyrośnie dalej stosując metody przez was opisane :) a wyrośnie ?? Odpowiedz Link Zgłoś
danikkay Re: podgryza ręce !! 25.06.09, 13:44 Albo i nie wyrośnie ;) A stałe zęby też potem zostawiają ślady. Lepiej więc psa oduczyć nie czekając "aż wyrośnie". W momencie gdy pies zaczyna Was gryźć odwracacie się do niego na pięcie bez słowa i wychodzicie zostawiając samego. Każde wzięcie Waszych rąk do pychola musi się kończyć tak samo: bez morałów i tłumaczenia- odejściem. Jak pies się uspokoi wołamy Go i znów się bawimy. Znowu gryzie? Koniec zabawy. I tak zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
blue.berry Re: podgryza ręce !! 25.06.09, 14:15 jedną ze stałych porad jest też aby przy gryzieniu przez szczeniaka piszczec (tak jak by to robil inny szczeniak) - dla szczeniora jest to komunikat o tym ze sprawia ból. to jest niezla metoda na nauczenie psa ze zebami moze zrobic krzywdę. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_kot1 Re: podgryza ręce !! 25.06.09, 14:19 a widzisz ...... tego jeszcze nie próbowałam :)) dzięki raz jeszcze - spróbuję piszczeć :) Odpowiedz Link Zgłoś
semi-dolce Re: podgryza ręce !! 25.06.09, 15:35 To zależy czego chcesz psa nauczyć. Czy tego, że człowieka nigdy przenigdy nie wolno złapać zębami, nawet leciutko, czy też kontroli siły ugryzienia? W pierwszym wypadku albo karć, albo kończ zabawę. W drugim piszcz. Być może wiedza, że człowieka można złapać zębami ale tylko leciutko przyda sie psu w przyszłości. Odpowiedz Link Zgłoś
rudy_kot1 Re: podgryza ręce !! 26.06.09, 08:26 słuchajcie ! piszczenie pomogło ... młody puszcza moje ręce i patrzy tymi swoimi brązowymi oczętami , które mówią "nie chciałem , naprawdę" - dzięki za rady :)) Odpowiedz Link Zgłoś
danikkay Re: podgryza ręce !! 26.06.09, 19:42 Nie zapomnij o nagrodzie za zaprzestanie gryzienia. Jak tylko młody przestanie to od radu "dooobry pieeees" głosem pełnym entuzjazmu plus smakołyk. Odpowiedz Link Zgłoś