osza1 24.09.05, 07:43 Co sądzicie o sokolnictwie? Jestescie za czy przeciw. Ja za. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta_znawca Re: Sokolnictwo 24.09.05, 19:37 Ja jestem za, a pozatym co w tym złego??? Odpowiedz Link
nordwest11 Re: Sokolnictwo 24.09.05, 20:18 Zdecydowanie przeciw. Sokolnictwo napędza nielegalny handel drapieżnymi ptakami. Odpowiedz Link
osza1 Re: Sokolnictwo 24.09.05, 23:04 nordwest nie wszystkie ptaki są nilegalne. Wiekszość jest z prawnych hodowli. www.sokolnictwo.pl Odpowiedz Link
marta_znawca Re: Sokolnictwo 25.09.05, 15:27 Mi akórat chodzilo nie o ptaki przemycone. Bo jezeli są nielagalnie sprowadzane to jasne ze za przeciw. Odpowiedz Link
groha Re: Sokolnictwo 29.10.05, 13:11 A komu i do czego służy obecnie ta tradycja? Przekona mnie ktoś rzeczowymi argumentami? Póki co, nie widzę powodu, by być za. Odpowiedz Link
forro Re: Sokolnictwo 31.10.05, 13:14 przyklad na przydatnosc sokolnictwa: w ameryce polnocnej trenowane ptaki drapiezne pomagaja trzymac inne ptaki w odpowiedniej odleglosci od lotnisk. dzieki nim sa mniejsze straty wsrod ptakow, w sprzecie i niewykluczone, ze zapobiegly nieraz utracie zycia ludzkiego. Odpowiedz Link
yggdrassill Re: Sokolnictwo 08.12.05, 20:36 niektóre gatunki ptaków drapieżnych mogły ocaleć właściwie dzieki sokolnictwu, wiec są pewne plusy... ciekawie wygladą sprawa sokolnictwa w azji srodkowej gdzie ludy koczownicze przyczyniaja sie do ochrony np orłów i jesli ich uzywaja do polowan to tylko przez bodajze dwa lata potem wypuszczaja ptaki na wolnosc Odpowiedz Link
groha Re: Sokolnictwo 31.10.05, 15:49 Tak, to jest argument za. U nas podobno też eksperymentowano na Okęciu? Ale chyba zaprzestano, bo ostatnio widziałam tam całe masy ptactwa wśród startujacych samolotów. Odpowiedz Link
osza1 Re: Sokolnictwo 31.10.05, 19:48 Tak więc w Polsce to zjawisko (lotniska) tez jjest spotykane. Np. na wrocławskim lotnisku Odpowiedz Link
megynka Re: Sokolnictwo 10.12.05, 16:53 A co widzisz w tym pięknego? (trdycja niekoniecznie równa się idea warta kontynuowania) Odpowiedz Link