Dodaj do ulubionych

Bielsko-Biała już nie istnieje

IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 08.01.04, 22:44
Niech żyje niepodległy Śląsk ?!

Bielsko-Biała już nie istnieje. Podzielili na dwa miasta.
Do swojego Schlesien włączyli spory kawał Czech.

republika.pl/silesia4/images/h1.jpg
republika.pl/silesia4/images/h2.jpg

Obserwuj wątek
    • Gość: SzybkiStefan Re: Bielsko-Biała już nie istnieje IP: 62.121.86.* 08.01.04, 23:46
      Ten sam adres i tak samo sie nadaje do ABW:
      republika.pl/silesia4/images/m2.jpg
      Szybki
      • slezan Re: Bielsko-Biała już nie istnieje 09.01.04, 13:17
        Jeżeli reprodukowanie zdjęcia Hitlera nadaje się do ABW, to należy czym prędzej
        zadenuncjować wydawców podręczników do historii i książek historycznych.
        Koniecznie!
        • cieszyn.cieszyn Re: Bielsko-Biała już nie istnieje 09.01.04, 16:26
          Mylisz się, to nie jest reprodukcja zdjęcia Hitlera, a reprodukcja "Mein Kampf"
          na ogólnodostępnym serwerze, co jest karalne zarówno w Polsce jak i w Niemczech.
          Jeżeli Arnold zamieścił tę okładkę dla żartu czy dla buszujacych w sieci to
          świadczy to o jego prymitywiźmie. Jeżeli natomiast opublikował to w celach
          rozpowszechniania, to może się to kwalifikować pod prokuratora.
          • slezan Re: Bielsko-Biała już nie istnieje 09.01.04, 21:41
            Nieprawda. Mein Kampf jest źródłem historycznym wydawanym legalnie także w
            Polsce. Podobnie nikt nikogo nie ściga za wydawanie i rozpowszechnianie dzieł
            Stalina.
            • Gość: SzybkiStefan Re: Bielsko-Biała już nie istnieje IP: *.acn.waw.pl 10.01.04, 00:58
              To raczej nie ma znaczenia.
              Jest jakaś granica. Tu nie ma znaczenia, co ja myślę o RAŚ. Zdarzają się
              argumenty, które przekonują za Waszymi racjami. Jest wśród Was troche
              rozsądnych ludzi. Być może kiedyś w duchu jakkolwiek pojętej regionalizacji te
              pomysły w większym, czy mniejszym stopniu mają szansę zaistnieć mimo tego, że
              obecnie większość ludzi ma Was za gromadę niegroźnych wariatów (podobnych
              partiom manarchistycznym i tego typu egzotyce).
              Trudno mi jednak zgodzić się z ludźmi, którzy umieszczają na swoich stronach
              Mein Kampf oraz z tymi, którzy na tej grupie zachowują się jak bojówki NSDAP.
              W ten sposób nigdzie swojego Ruchu nie zaprowadzicie.

Szybki
              • slezan Re: Bielsko-Biała już nie istnieje 10.01.04, 10:49
                Nie popadasz w paranoję? Czy autor strony (która nota bene nie ma nic wspólnego
                z RAŚ) umieszczając na niej okładkę jakiegoś wczesnego wydania "Mein Kampf"
                propoaguje idee nazistowskie? Czy gziekolwiek napisał, że utożsamia się z a
                utorem bądź, że bliska mu jest treść tego wiekopomnego dzieła? Chyba odezwały
                się w Was jakieś pierwotne isntynkty. Strach przed obrazami, które mogą
                zawładnąc ludzką duszą. Autor strony pozwolił sobie na prowokację. Obsercja
                Waszych reakcji jest pouczająca.
                • Gość: SzybkiStefan Re: Bielsko-Biała już nie istnieje IP: *.acn.waw.pl 10.01.04, 11:06
                  A czy Ty nie popadasz w paranoje?

Napisałem: "Trudno mi jednak zgodzić się z ludźmi, którzy umieszczają na
                  swoich stronach Mein Kampf oraz z tymi, którzy na tej grupie zachowują się jak
                  bojówki NSDAP."
                  Wskaż słowo o propagowaniu idei nazistowskich, czy utożsamianiem się z
                  czymkolwiek.
                  Ja piszę tylko o tym, że z takimi ludźmi mi nie po drodze. Nawet jeśli nie są
                  nazistami. A jak widzę takie nerwowe reakcje ze strony Twojej, czy Arnolda
                  (vide jakieś delirium w innym poście) to przypomina mi się Wałęsowe "Nie
                  chcem, ale muszem". W podtekstach wychodzą prawdziwe zamiary. I jak Ty mi tu
                  ten nazizm wrzuciłeś to może jednak jest jakieś drugie dno w tej Twojej
                  organizacji.

Szybki
                  • z_bielska Zdjęli Mein Kampf z portretem Hitlera 10.01.04, 13:45
                    Jednak mają pietra
                  • slezan Re: Bielsko-Biała już nie istnieje 10.01.04, 13:50
                    No i już mamy insynuacje - jeżeli coś kalifikuje się do prokuratury to właśnie
                    one. swoj drogą kim tu już nie byliśmy. Ostatnio libertarianami (atykuł
                    w "Opcji na prawo" wyszperany przez tomaszka) teraz znowu nazistami. Pora
                    uzgodnić linię ataku, bo tak niewiele osiągniecie. Pora także sprecyzować
                    zarzut, bo zdanie o "ludziach, którzy na swoich stronach umieszczają Mein
                    Kampf" (swoją drogą kłamstwo, bo Mein Kampf tam nie ma, jest tylko okładka)
                    trąci dziecinadą. Mogłoby dotyczyć autorów jakiejkowliek strony o historii XX
                    wieku.
                    Moim zdaniem Arnold jest już nieco perwersyjny w prowokowaniu różnych oszołomów
                    na forum. Trochę to bezcelowe, tym bardziej, że oni doskonale nakręcają się
                    sami, a ich reakcje są zupełnie przewidywalne.
                    • arnold7 Re: Bielsko-Biała już nie istnieje 10.01.04, 13:53
                      slezan napisał:

> No i już mamy insynuacje - jeżeli coś kalifikuje się do prokuratury to
                      właśnie
                      > one. swoj drogą kim tu już nie byliśmy. Ostatnio libertarianami (atykuł
                      > w "Opcji na prawo" wyszperany przez tomaszka) teraz znowu nazistami. Pora
                      > uzgodnić linię ataku, bo tak niewiele osiągniecie. Pora także sprecyzować
                      > zarzut, bo zdanie o "ludziach, którzy na swoich stronach umieszczają Mein
                      > Kampf" (swoją drogą kłamstwo, bo Mein Kampf tam nie ma, jest tylko okładka)
                      > trąci dziecinadą. Mogłoby dotyczyć autorów jakiejkowliek strony o historii XX
                      > wieku.
                      > Moim zdaniem Arnold jest już nieco perwersyjny w prowokowaniu różnych
                      oszołomów
                      >
                      > na forum. Trochę to bezcelowe, tym bardziej, że oni doskonale nakręcają się
                      > sami, a ich reakcje są zupełnie przewidywalne.

Jedno male ale. Nie wkleilem na forum tego linku.
                    • Gość: SzybkiStefan Re: Bielsko-Biała już nie istnieje IP: *.acn.waw.pl 10.01.04, 14:26
                      Nie postawiłem żadnych zarzutów. Tak samo z nikim nie uzgadniałem z nikim
                      żadnej linii ataku, bo atakować mogę przeciwnika, a tu go nie widzę.

Ale rzeczywiście moje poparcie dla RAŚ spadło w tym momencie do zera.

I nie będę odpowiadał na żadne kolejne zaczepki ze strony Twojej Slezan, jak i
                      Arnolda7. A w sprawach typu ta strona będę wprost informował ABW żadając
                      działań, a nie przekomarzał się na forum.

Żegnam, Szybki
                      • arnold7 Re: Bielsko-Biała już nie istnieje 10.01.04, 14:35
                        Gość portalu: SzybkiStefan napisał(a):

> Nie postawiłem żadnych zarzutów. Tak samo z nikim nie uzgadniałem z nikim
                        > żadnej linii ataku, bo atakować mogę przeciwnika, a tu go nie widzę.
                        >
                        > Ale rzeczywiście moje poparcie dla RAŚ spadło w tym momencie do zera.
                        >
                        > I nie będę odpowiadał na żadne kolejne zaczepki ze strony Twojej Slezan, jak
                        i
                        > Arnolda7. A w sprawach typu ta strona będę wprost informował ABW żadając
                        > działań, a nie przekomarzał się na forum.
                        >
                        > Żegnam, Szybki

Hahha, najjpiyw sznupie w cudzym szranku, a potym straszy ABW.
                        Ale uoni bydom sie mieli s czego lachac`.
                      • slezan Re: Bielsko-Biała już nie istnieje 10.01.04, 14:52
                        Jeżeli wpływ na Twoje poparcie dla idei bądź ugrupowań mają poważne debaty na
                        forum to gratuluję intelektualnej dojrzałości. Ostatnim zdaniem ostatecznie jej
                        dowiodłeś.
                        • Gość: SzybkiStefan Re: Bielsko-Biała już nie istnieje IP: *.acn.waw.pl 10.01.04, 22:49
                          Właściwie miałem się nie odzywać, ale na to odpowiem.

Chyba nie spodziewasz się, że będę czytał jakieś Wasze statusy albo deklaracje
                          programowe. Widzę już nawet nie oszołomstwo ale jakieś popaprane
                          zacietrzewienie. Przeczytaj cały wątek: w ciągu kilku dni przekształciłeś
                          osobę wahającą się (albo nawet cichego fana) w zagorzałego przeciwnika RAŚ.

I możesz dalej w tym czy jakimkolwiek wątku mnie obrażać, porównywać z
                          oszołomstwem i zniżać mnie do kretyna. Znam swoją wartość i ludziki od Mein
                          Kampf tego nie zmienią. Rób tak dalej, a jeśli wszyscy czytający to forum
                          zmapują Ciebie i innych z RAŚ jako kretynów to sam już nie wiem, jak chcecie
                          doprowadzić do realizacji swoich celów: autonomii Śląska czy czegokowlek co
                          jest Waszym celem.

Szybki
                          • slezan Re: Bielsko-Biała już nie istnieje 11.01.04, 10:54
                            Ludzie, którzy kierują się takimi przesłankami mogą być codziennie "cichymi
                            fanami" innej sprawy - strata zatem niewielka. W szczerość Twoich deklaracji
                            nie wnikam, bo to nieweryfikowalne. Teraz Ty dla odmiany przeczytaj sobie cały
                            wątek, w którym zacząłeś od insynuacji, skończyłeś na epitetach, a pomiędzy nie
                            postawiłeś żadnego konkretnego zarzutu, mimo że o to apelowałem. Nie wiem,
                            jakie były motywy umieszczenia na stronie tego skana (autor się nie zwierzył i
                            chyba nikt go nie pytał), ale to co starasz się insynuować jest jednym z
                            najmniej prawdopodobnych wyjaśnień, a przy tym najbardziej obraźliwym. Nie
                            użalaj się zatem, kiedy spotykasz się z reakcją stosowną do sytuacji.
                            • Gość: Bielszczanin Ślónzoku IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 11.01.04, 11:22
                              Zamieszczając na swoich stronach Mein Kampf, a do tego wzywając do
                              niepodległości Śląska kosztem Polski i Czech oraz podziału naszego miasta na
                              dwie części ( wyraźnie widać na tej mapie, że Bielsko jest oddzielone od
                              Białej )
                              tak jasno pokazaliście swoją głupotę oraz stosunek do pewnego gościa z wąsikiem,
                              że teraz tego nie odkręcisz.
                              • slezan ... 11.01.04, 11:35
                                Na jakich "naszych" stronach? Nie potrafisz argumentować, więc usiłujesz
                                obrzucać łajnem? Przynosisz wstyd sobie i obrażasz ineteligencję internautów.
                                • Gość: mukroko ??? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 11.01.04, 22:55
                                  nie rozumiem dlaczego polacy z uporem maniak twierdzą że ślązacy walczyli za
                                  polske i chca byc w niej, NIGDY TAK NIE BYL to komunisci celem ostatecznego
                                  zniszczenia rzeszy podzielili ja na czehow polako ruskich i niemieckich
                                  komunistow. niestety to ze granica sie zmnielia wcale nie znaczy ze moja babcia
                                  mowila po polsku, co wiecej byla przesladowana za to ze byla niemka (slazacy wg
                                  mnie to w zasadzie niemcy - mamy znacznie wiecej po niemcach niz po polakach
                                  wiec jestesmy bardziej niemcami niz polakami.)

niestety w dzisiejszym swiecie dalej turcy wmawiaja kurdom ze sa turkami, a
                                  ruscy czeczenom ze sa ruskimi.

a postawa tak jak wielu polakow moze przy takich tendencjach do radykalizacji
                                  jak w dzisiejszych czasach do tego samego co w czeczenii
                                  • Gość: SzybkiStefan Re: ??? IP: *.acn.waw.pl 11.01.04, 23:02
                                    Czy znasz chociaż jednego człowieka, który wziąłby do ręki broń, aby walczyć
                                    za śląskość albo przeciw niej?
                                    Ja też nie. Mam nadzieję, że jednak troche przesadziłeś.
                                    • Gość: mukroko Znam !!! IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 11.01.04, 23:15
                                      I to nie jednego, twój problem polega na lekceważeniu przeciwnika. Dlaczego
                                      przeciwnika ? z tego samego powodu dlaczego litwa białoruś i ukraina nie są
                                      częściami polski. Polacy przez swoją niczym nie uzasadnioną bute stracili wielu
                                      przyjaciół. Ślązacy którzy początkowo nie wiedzieli za którą stroną mają się
                                      opowiedzieć dzisiaj mają pewność. (Arbeit macht frei) wam polakom te słowa nie
                                      umią nawet przez gardło przejść. Niemcy pracują zupełnie inaczej jak polacy, a
                                      Ślązakom znacznie bliżej w tej gestii do Niemiec niż do polski, która wręcz
                                      słynie z lenistwa (liczba świąt w Rzeczypospolitej).
                                      • tomek9991 Piszesz poważnie ? 11.01.04, 23:21
                                        Naprawdę tak myślisz ?
                                        • Gość: mukroko a co w tym dziwnego ?? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 11.01.04, 23:27
                                      • Gość: SzybkiStefan Re: Znam !!! IP: *.acn.waw.pl 11.01.04, 23:53
                                        No to mnie to przeraża.

A swoją drogą to widać, że zarówno na historii, jak i realiach Niemiec słabo
                                        się znasz. Wygląda na to, że padłeś ofiarą jakiejś indoktrynacji. Lepiej wróć
                                        do książek z historii, sprawdź chociażby w Internecie ile Niemcy mają dni
                                        wolnych (poza urlopem, najlepiej weź taki land jak Hessen, gdzie wolne są
                                        święta katolickie i np. Zielone Świątki). Może tą drogą zrozumiesz, że ktoś Ci
                                        wodę z mózgu robi.
                                        Dodatkowo chciałbym Ci zwrócić uwagę, że "Arbeit macht frei" tak samo pasuje
                                        do tej dyskusji jak Mein Kampf na stronie Waszego zwolennika. Co chesz tym
                                        osiągnąć? Czeczenię i zabijanie się wzajemne? A może po prostu brakuje Ci
                                        logicznych argumentów?
                                        • Gość: mukroko indoktrynacja IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 16:15
                                          jak już to byłą poslka indoktrynacja, przykład; mój kolega (gorol=polak) ma
                                          dziadka jego dziadek kradnie dla kolegi karty telefoniczne ze sklepu w którym
                                          sam pracuje i nie jest to supermarket tylko mały sklepik osiedlowy, tak więc
                                          dziadek okrada swojego chlebodawcę. niestety mam znajomych z innej części
                                          niemiec tam to wygląda inaczej, wystarczą mi ich opowiadania że w polsce to sie
                                          fajnie robiła a tam trzeba zapier***, polacy nie potrafią tak pracować, są
                                          zupełnie z innej gliny, a jeśli chodzi o niemcy i historie, to polska zawsze
                                          była bardzo zapóźniona cywilizacyjnie względem niemiec czego dowodem są liczen
                                          przegrane polaków fakt rozbiorów i 15 dniowa II wojna światowa

a jeśli chodzi o "arbeit macht frei" są to słowa idei a nie symbol oświęcimia
                                          polakom nawet przez myśl takie coś nie przechodzi, zastanawiam się tylko kto
                                          był taki mądry i zostawił ten kraj polakom, jeśli chodziło mu o eksterminacje
                                          polaków to chyba mu się udaje, POLACY NIGDY NIE UMIELI SIĘ RZĄDZIĆ, DAJCIE IM
                                          WŁADZE A SAMI SIĘ ZNISZCZĄ -bismarc tak też jest teraz, z roku na rok polaków
                                          ubywa.... (dzięki Bogu)
                                          • Gość: życzliwy Re: indoktrynacja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.04, 17:55
                                            Ko, jak ci mukro, to sobie zmień pieluchę.
                                            • Gość: mukroko łoś IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 18:55
                                              prawdziwie porywająca argumentacja twojej riposty
                                              • Gość: SzybkiStefan Re: łoś IP: *.acn.waw.pl 12.01.04, 20:57
                                                Z tego niby-oburzenia wynika, że Twoje pare półsłowek niby było ripostą na mój
                                                post. Zabawny jesteś
                                                • tomek9991 Ciekawa lektura 12.01.04, 21:14
                                                  Mariusz Klonowski z założonego w Goerlitz Polsko-Niemieckiego Klubu Prasowego. -
                                                  ...Pan Theisen ma w naszym mieście swoje biuro i wydaje tu
                                                  miesięcznik "Schlesien Heute". To inteligentny człowiek, który przez lata
                                                  nauczył się, jak pod płaszczykiem ochrony praw człowieka propagować klasyczny
                                                  rewizjonizm, polegający chociażby na domaganiu się od Polski odszkodowań za
                                                  mienie pozostawione w Polsce przez Niemców po 1945 roku. W jego sklepie jest
                                                  mnóstwo książek o krzywdach wypędzonych Niemców, ale nie ma tam co szukać
                                                  choćby jednego pisma o zbrodniach niemieckich. To chyba nie przypadek, że na
                                                  internetowych stronach niemieckich organizacji antyfaszystowskich jego nazwisko
                                                  znajduje się na liście prawicowych radykałów - zastanawia się Klonowski.

Dla osób związanych z redakcją pisma oraz polityków RAŚ opinie głoszone przez
                                                  Krolla to próba stłumienia opozycji w środowisku mniejszości. - Znam pana
                                                  Theisena i osoby piszące do tego pisma. To młodzi, wykształceni ludzie o
                                                  wyważonych sądach. Żadna ekstrema, chociaż nie kryją swoich prawicowych
                                                  poglądów. Czasem poruszają kontrowersyjne tematy, jak chociażby sprawa
                                                  wypędzenia Niemców. Taka już rola prasy, żeby nie chować głowy w piasek. Zdarza
                                                  się, że napiszą coś o RAŚ lub narodowości śląskiej w życzliwym lub neutralnym
                                                  tonie, ale przecież to nie zbrodnia. Sądzę, że atak na gazetę jest próbą
                                                  skompromitowania osób myślących inaczej niż grupa rządząca obecnie organizacją
                                                  Niemców na Opolszczyźnie - uważa przewodniczący śląskich autonomistów Jerzy
                                                  Gorzelik.

Dr Danuta Berlińska, socjolog z Instytutu Śląskiego

Z racji swoich zainteresowań czytałam "UO". Na pewno jest to gazeta
                                                  prezentująca poglądy znane z wypowiedzi polityków ze środowisk niemieckich
                                                  wypędzonych i ma charakter nacjonalistyczny, ale nie można jej zarzucić
                                                  propagowania ideologii nazistowskiej. Wątpliwości może budzić przedstawiany w
                                                  tym piśmie punkt widzenia na problematykę stosunków polsko-niemieckich. W tej
                                                  gazecie trudno znaleźć próby zrozumienia dla lęków i obaw Polaków na ziemiach
                                                  zachodnich i północnych i zrozumienia traumatycznych doświadczeń narodu
                                                  polskiego podczas niemieckiej okupacji.

www.rzeczpospolita.pl/gazeta/wydanie_030930/kraj/kraj_a_5.html

Chyba jasne kto współpracuje ze "śląskimi autonomistami" ?
                                                  I skąd te poglądy dyskutanta z Katowic się wzięły ?
                                                  • Gość: mukroko ....... IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 21:32
                                                    a po co komu jakieś książki o biednych polakach ?? w każdej bibliotece czy
                                                    księgarni znajdziesz dziesiątki tytułów na ten tamat. jak to polacy honorowo
                                                    bronili "swoich" terenów. wprost na usta ciśnie się słowo MESJANIZM tak to
                                                    polacy są przedmurzem chrześcijaństwa to oni stawili jako pierwsi czoła
                                                    hitlerowi. szkoda tylko że polacy zapomnieli o tym że prośbe o pomoc czechom
                                                    pozostawili bez odezwy (czesi mieli prawie 2 mln armię i mogli by z
                                                    polakami "coś" zdziałać)

a niemcy którzy od setek lat zajmowali tereny śląska pomorza i kostrzynia ??
                                                    oni są źli!! bo oni gnębili polaków. za kare mażna ich było pozabijać i
                                                    powywozić za odrę, kilka - kilkanaście milionów ludzi w ten sposub zmieniło
                                                    swoje miejsce zamieszkania. no ale w końcu należało im się!!

wy polacy staliście się narzędziami w rękach stalina chcącego na stałe
                                                    okaleczyć państwo niemieckie i powiększyć sowoje ZSRR, jak zwykle to wam pisano
                                                    historie a nie wy oniej stanowiliście, niemcy chociaż potrafili w jakiś sposób
                                                    kierować swoją historią (pomimom przegranych) , są na rodem dumnym i wielkim
                                                    nie tak jak wy wieczni nieudacznicy narzekający na cały świat który was
                                                    nie "lubi"

pamiętajcie że historię piszą zwycięzcy a jednym z nich był o wiele większy
                                                    tyran i kat niż hitler, niżczyciel całych narodów, co mieli mówić niemcy którzy
                                                    wpadli w jego łapki ?? (co innego należało robić z ludźmi pokroju hitlera a co
                                                    innego z normalnymi ludźmi którzy wiernie służyli swojemu krajowi) a stalin jak
                                                    zawsze zastosował jeden wspólny mianownik.
                                                  • Gość: SzybkiStefan Re: ....... IP: *.acn.waw.pl 12.01.04, 21:47
                                                    ... a świstak siedzi i zawija ...

mukroko!
                                                    właśnie na TV4 był reportaż o 60-latkach robiących maturę
                                                    pamiętaj nigdy nie jest za póżno na naukę ortografii i historii
                                                    jeśli teraz nie masz czasu (bo trzeba prowokować na forum) to może chociaż na
                                                    starość?
                                                  • Gość: mukroko ortograficznie czy nie ?? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 22:14
                                                    co to ma za znaczenie czy zgodnie z polską ortografią napisałem ten post czy
                                                    nie ?? miałeś trudności z odczytaniem czy co ?? lepjej odezwał byś się na
                                                    temat...
                                                • Gość: murkoko czytelnik... IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 21:15
                                                  z tego niby oburzenia wynika że takie coś nadaje sie na stałego bana dla tego
                                                  kolesia bo to tzw spam...

>> Ko, jak ci mukro, to sobie zmień pieluchę.

ale ty mój wielki mistrzu jesteś absolutem nieosiągalnym dla tak niskich istot
                                                  jak ja, nigdy nie ośmielił bym się ripostować tobie, co najwyżej delikatnie
                                                  akcętować takie drobne szczególiki nie próbując prowadzić żadnej kłutni z
                                                  takimi wielkimi.

naprawde jesteś śmieszny koleś, kolejna osoba próbująca odsunąć dyskusje od
                                                  meritum.

weź forum zostaw w spokoju bo szkoda mocy serwerów na spisywanie takich pierdół
                                                  jakimi ty raczysz to forum...

Unsere Heimat Heisst Schleisien
                                                  • Gość: SzybkiStefan Re: czytelnik... IP: *.acn.waw.pl 12.01.04, 21:37
                                                    Ależ rozmawiajmy o meritum: sprawdziłeś ile jest dni wolnych w Hesji? TAK czy
                                                    NIE?
                                                    A może chcesz mi powiedzieć, że meritum sprawy to porównanie jakieś drobnego
                                                    złodzieja z ogółem Niemców?

Nie jesteś ani takim retorykiem jak chociażby Ślezan (nie lubię go, ale
                                                    retorykę doceniam), nie znasz nawet dobrze polskiej ortografii (ale to pewnie
                                                    dlatego, że może Ciebie to nie obowiązuje), nawet niemiecki przypuszczalnie
                                                    znasz wiele gorzej ode mnie (ja uczyłem się lat 8, a 2,5 roku tam mieszkałem).

Więc podrzuć mi jakiś merytoryczny argument zamiast dowalać innym. A to, że
                                                    gość zaspamował to już inna sprawa.

• Gość: mukroko & #35 $@%@ IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 22:08
                                                    masz racje nie wiem ile jest wolnych dni w hesji, co więcej nie mam zabardzo
                                                    czasu na szukanie teraz podobnych wiadomości.
                                                    nie wiem zabardzo o co chodzi z tym złodziejem...

trudno mi nie zgodzić się z zarzutami związanymi z ślezanem, napewno jestem
                                                    słabym retorykiem

co do meritum; jest nim dyskryminacja ludności poniemieckiej i niemieckiej na
                                                    terytorium rp, wydaje mi się że jeśli jest jakaś mniejszość narodowa to powinno
                                                    się ją uznać a nie wyśmiewać z niej, slązacy są wyraźnie dyskryminowanie a
                                                    stosunek polaków do nich jest skandaliczny, stąd moje "bojowe nastawienie"
                                                    delegalizacja autonomii śląskiej i redukcja przywilejów sejmiku śląskiego są
                                                    chyba dostatecznym dowodem.
                                                  • Gość: SzybkiStefan Re: & & #35 35 $@%@ IP: *.acn.waw.pl 12.01.04, 22:28
                                                    Piszę 42 post w tym wątku i pierwszy na temat.

Na tak sprecyzowane meritum dysputy odpowiem tak, jak myślę: nikt (a już na
                                                    100% nie ja) nie zamierza dyskryminować ludności poniemieckiej i niemieckiej.
                                                    Sam swoją drogą ja sam zaliczam się do tej poniemieckiej (dziadek zginął w
                                                    Wermachcie, sam noszę niemieckie nazwisko).

Ale za nic na Świecie nie dam sobie też poniewierać Polakami do których siebie
                                                    zaliczam. No i to tyle.

Delegalizację autonomii śląskiej i redukcję przywilejów sejmiku śląskiego
                                                    chyba przespałem i nie wiem o czym mówisz, ale wydaje się, że raczej była to
                                                    jakaś kolejna głupia decyzja (a raczej pomyłka) jakiegoś buca z rządu, aniżeli
                                                    racjonalne, przemyślane działanie. I chyba błędnie dopatrujesz się tutaj
                                                    jakiejś spiskowej teorii dziejów.
                                                  • Gość: mukroko blech IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 22:48
                                                    nie chcę cię obrażać ale poniewieranie swoimi przodkami chyba nie jest
                                                    wporządku, skoro twój dziad zginął dla kraju dla swych potomków a ty masz to
                                                    gdzieś i mówisz że jesteś polakiem to coś tu nie gra.
                                                    a jeśli chodzi o spiskową teorię dziejów, oglądałeś kiedyś taki serial "święta
                                                    wojna" chodzi tam o to żę bercik (przedstawiciel ślązaków) jest kompletnym
                                                    debilem. to chyba zalicza się do dyskryminacji, bo raczej takiego serialu gdzie
                                                    zamiast ślązaka dano by żyda raczej by nie nakręcono.
                                                    ślaśka kasa chorych została zniszczona przez warszawe (zabrano jej 2/3 środków
                                                    jakimi dysponowała wcześniej i dla jakich ustanowiła budrzet i kazano jej tak
                                                    działać- trudno się dziwić że odrazu popadła w ogromne długi)
                                                    nie dobór inwestycji na naszym terytotium też jest bardzo widoczny, proponuje
                                                    podróż do wrocławia krakowa czy poznania, sprawdź ile tam się buduje jakie
                                                    miasto ma środki na renowacje i remonty, a teraz pojedź na rynek dla katowic
                                                    które od lat nie mogą się doprosić o środki na jego BUDOWE.
                                                    takich przykładów można by mnożyć, mi zależy na tym by uwidocznić ten problem i
                                                    zacząć działać.
                                                  • Gość: SzybkiStefan Re: blech IP: *.acn.waw.pl 12.01.04, 23:21
                                                    Poruszyłeś kilka tematów:
                                                    1. Nie poniewieram swoim przodkami. Spędziłem w różnych archiwach dzisiątki
                                                    godzin i znam swoje korzenie kilkanaście pokoleń wstecz. Mój dziad zginął dla
                                                    kraju (tak prawie Niemiec), tak jak jego stryj zginął za swój kraj (Austrię
                                                    tak prawie). Częśc mojej rodziny po wojnie wyjechała do Niemiec, część
                                                    pozostała (często płacąc za to). Moja babka pozostała w Polsce, przy
                                                    niemieckim nazwisku, tak wychowała dzieci. I jak oceniasz, że ja mam siebie
                                                    nazywać Niemcem to coś z Tobą nie tak. A już nie wmawiaj mi, że jestem
                                                    Ślązakiem, bo moi przodkowie pochodzą z Hałcnowa, którego nawet na mapie
                                                    Arnolda nie ma w Waszym nowym państwie.
                                                    2. "Święta wojna" to szczyt kretynizmu. Jak nie masz pilota to nie narzekaj.
                                                    Czy Twoim zdaniem to, że w Żłotopolskich wyśmiewają organistę, wsiowego
                                                    policjanta i policjantkę-feministkę to znaczy, że naród jest przeciwko
                                                    organistom, policjantom itd.
                                                    3. Zabrano nie tylko Śląskiej Kasie Chorych, ale wszystkim. Taki głupi pomysł
                                                    takiego Łapińskiego. Może za to stanie przed Trybunałem Stanu.
                                                    4. Inwestyche za środki z kasy Państwa to raczej troche relikt przeszłości. A
                                                    już na pewno winny jest nie tylko budżet. Gdyby samorządy lepiej się
                                                    organizowały to pewnikiem byłoby lepiej. Zwalać jest prosto, zrobić trudniej.
                                                  • tomek9991 No to jesteś dla nich na liście zdrajców Rzeszy 12.01.04, 23:34
                                                    Tak samo jak dawniej arcyksiążę Karol Stefan Habsburg.
                                                    A ja jestem jako żywcok "gorolski okupant" ( tak poetycko określił takich jak
                                                    ja kiedyś Olo117 ).

Pozdrawiam
                                                  • Gość: mukroko kurnik pelen owiec IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 12.01.04, 23:37
                                                    1 nigdzie nie wmawiam ci że jesteś hanysem

2 święta wojna to przykład jak "warszawiacy" postrzegają ślazaków, jeśli nie
                                                    zauważyłes stosunku ludzi z inncyh terenów polski do ślązaków to wydaje mi się
                                                    żę masz klapki na oczach bo ja często stykam się z nie miłymi opiniami na temat
                                                    hanysów

3 a sląskiej kasie chorych (jako jedynej dobrze prosperującej) zabrano środki
                                                    jeszcze prezd wprowadzeniem w życie nfz tak by pokazać że kasy chorych nie mogą
                                                    działać (upokażając jednocześnie szefa śląskiej kasy chorych)

4 a budowa metra w warszawie to jest za pieniądze warszawiaków ?? nie ! za
                                                    nasze pieniądze (czyt. państwowe). chyba największa aglomeracja w polsce
                                                    powinna być najlepjej rozwijana bo w przyszłości mogła by przynieść najwięcej
                                                    zysku polsce, niestety tego sie nierobi, swoją drogą ciekawe żę zarówno niemcy
                                                    jak i komuniści to zauważali w przeciwieństwie do dzisiejszych władz.
                                                    uważam to za skrajny przykład dyskryminacji.

kolejnym przykładem niech będzie chorzowski park kultury i wypoczynku, celem
                                                    zmniejszenia środków na niego po przeszło 40 latach współfinansowania go przez
                                                    całą aglomeracje (czego skutki były widoczne w okresie jego świetności)
                                                    ustalono żę będzie go finansowało jedynie miasto chorzów. jedno miasto nie
                                                    zdołało utrzymać go na poziomie z przed lat co owocuje dewastacją, i
                                                    niszczeniem najpiękniejszego obiektu tego typu w kraju.

czy to nie dyskryminacja ??
                                                  • darek1918 Re: mukroko popada w sprzeczność 13.01.04, 12:36
                                                    Zauważyłem mukroko, ze popadasz w pewna sprzeczność. z jednej strony
                                                    odwołujesz sie do przedwojennej autonomii Śląska, uważasz, ze było to dobra
                                                    rzecz i należałoby ja przywrócić. Z drugiej strony piszesz, że przedwojenna
                                                    Polska straszliwie przesladowała Ślązaków i że Ślązacy z ulgą powitali wojska
                                                    niemieckie w roku 1939. Wychodzi więc na to, ze ta przedwojenna autonomia nic
                                                    nie dawała. Gorole tak czy tak przesladowali Ślazaków. Przywrócenie więc tej
                                                    autonomii niczego nie zmieni. Ślązacy dalej beda dyskryminowani. Jedynym
                                                    rozwiązaniem logicznie rozumując byłaby pełna niepodległość albo przyłączenie
                                                    do niemnieckiej "macierzy". Wtedy wreszcie gorole przestaliby mieszać i Śląsk
                                                    zostałby tygrysem gospodarczym Europy. Powinniście zmienic nazwe z RAŚ na RNŚ.
                                                    Ja oczywiście jako Ślązak i jednoczesnie Polak jestem przeciwny takim
                                                    rozwiązaniem ale wy logicznie rozumujac powinniście je popierać a nie
                                                    zasłaniac sie walka o autonomie, która i tak nic nie da.
                                                  • darek1918 Re: Hałcnów 13.01.04, 12:44
                                                    Napisałeś Stefan, że jesteś z Hałcnowa. Wiem, ze przed wojną mieszkało tam
                                                    dużo Niemców. Ich stosunki z Polakami były chyba nie najgorsze bo wiem, że
                                                    wielu po wojnie pozostało, dużo było też małżeństw mieszanych. Dzisiaj chyba
                                                    te rodziny niemieckie są juz spolonizowane i nikt sie do niemieckości nie
                                                    przyznaje. Mam rację?
                                                  • Gość: SzybkiStefan Re: Hałcnów IP: *.acn.waw.pl 13.01.04, 22:40
                                                    To nie do końca jest tak, że pochodzę z Hałcnowa. Tam mieszkali i rodzili się
                                                    moi męscy przodkowie od 4 pokolenia ode mnie wstecz.
                                                    Jest tak, jak pisałem: ich nazwiska raz pisało się w księgach parafialnych po
                                                    polsku, drugi raz po niemiecku, mieszają się ewangelicy (głownie Niemcy) z
                                                    Polakami (głównie Polacy). Małżeństwa się mieszają (np. moja babka Polka
                                                    ożeniona z żołnierzem Wermachtu). Tuż po wojnie dokonują ciężkim wyborów:
                                                    jedni zostają, inni wyjeżdzają. Tak było.

Polecam taką książke "Bielsko-Biała w zwierciadle czasu. Wspomnienia
                                                    mieszkańców z lat 1900-1945". Tam można wyczytać te dwa obrazy: współżycia
                                                    dwóch narodów do Hitlera (powiedzmy 1933) i póżniejsze spory i walki.

No a na to forum to jednak szkoda czasu. Tak sobie naiwnie pomyślałem, że
                                                    przecież nie można oprzeć się prawdzie historycznej. Ale można. I nawet trzeba.

Jeśli ktoś będzie szukał kontaktu to jestem pod szybkistefan(at)mail.com
                                                  • Gość: Bogdan Olma Re: Hałcnów IP: *.dip0.t-ipconnect.de 04.01.22, 13:45
                                                    Witaj "SzybkiStefan", to ciekawe, co piszesz. Interesuje mnie, czy wiesz, kto jest autorem ksiazki, o ktorej wspominasz... Chetnie bym ja przeczytal. Od kilku lat interesuje sie (pre)historia mojej rodziny; moi oboje rodzice pochodza z Halcnowa (mama z polskiej, ojciec z niemieckiej rodziny). Wspominasz o ewangelikach, ale to raczej dawna historia; przed wojna nie bylo ich prawie wcale w Halcnowie, z tego co wiem...
                                                  • Gość: mukroko moze tak moze nie IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 13.01.04, 14:06
                                                    to nie bylo do konca tak, otuż otrzymaliśmy autonomię, tylko że autonomia nie
                                                    była zarządzana przez ślązaków a w zasadzie przez polaków, i to właśnie dlatego
                                                    śląsk niemiecki był o wiele lepjej zarządzany i rozwijany niż polski, pomimo
                                                    inwestycji niemieckich na śląsku władze autonomii nie były przychylne niemcą. a
                                                    jeśli chodzi o lata powojenne, na ślaśku były bardzo liczne inwestycje, budowy
                                                    hut, kopalń, niestety jaka władza państwa o godle z orłem bez korony była
                                                    wszyscy wiemy i przykładów nie gopodarności można by mnożyć, zaczynając od
                                                    inwestowania przestarzałych radzieckich technologii a kończąc na takich
                                                    genialnych pomysłach jak estakada na rynku w chorzowie, estakada na rynku w
                                                    chorzowie chyba idealnie pokazała ludziom gdzie ma ich rząd bo czy krakowianin
                                                    wyobraża sobie autostrade przez sukiennice? myśle że czuli by się dalece
                                                    urażeni gdyby taki pomysł zrealizowano, de facto wszystko co tu pozostało to
                                                    dziedzictwo niemieckie (za wyjątkiem wpkiw), państwo polskie stworzyło sobie
                                                    swoiste miasta bez dusz.

Mysląc teraz o autonomii jestem świadomy że uzyskanie niepodległości lub
                                                    przyłączenie do niemiec jest praktycznie nie możliwe, dlatego jedynym co możemy
                                                    zrobić to rządać autonomii, czy to takieg trudne do zrozumienia ??
                                                  • darek1918 Re: moze tak moze nie 13.01.04, 14:55
                                                    Gość portalu: mukroko napisał(a):

> to nie bylo do konca tak, otuż otrzymaliśmy autonomię, tylko że autonomia
                                                    nie
                                                    > była zarządzana przez ślązaków a w zasadzie przez polaków, i to właśnie
                                                    dlatego
                                                    >
                                                    > śląsk niemiecki był o wiele lepjej zarządzany i rozwijany niż polski, pomimo
                                                    > inwestycji niemieckich na śląsku władze autonomii nie były przychylne
                                                    niemcą. a
                                                    >
                                                    > jeśli chodzi o lata powojenne, na ślaśku były bardzo liczne inwestycje,
                                                    budowy
                                                    > hut, kopalń, niestety jaka władza państwa o godle z orłem bez korony była
                                                    > wszyscy wiemy i przykładów nie gopodarności można by mnożyć, zaczynając od
                                                    > inwestowania przestarzałych radzieckich technologii a kończąc na takich
                                                    > genialnych pomysłach jak estakada na rynku w chorzowie, estakada na rynku w
                                                    > chorzowie chyba idealnie pokazała ludziom gdzie ma ich rząd bo czy
                                                    krakowianin
                                                    > wyobraża sobie autostrade przez sukiennice? myśle że czuli by się dalece
                                                    > urażeni gdyby taki pomysł zrealizowano, de facto wszystko co tu pozostało to
                                                    > dziedzictwo niemieckie (za wyjątkiem wpkiw), państwo polskie stworzyło sobie
                                                    > swoiste miasta bez dusz.
                                                    >
                                                    > Mysląc teraz o autonomii jestem świadomy że uzyskanie niepodległości lub
                                                    > przyłączenie do niemiec jest praktycznie nie możliwe, dlatego jedynym co
                                                    możemy
                                                    >
                                                    > zrobić to rządać autonomii, czy to takieg trudne do zrozumienia ??
                                                    Nie zgodze się z tobą, że polski Górny Ślask byl przed wojna źle zarządzany.
                                                    Oczywiście Śląsk po stronie niemieckiej rozwijał się troche lepiej szczególnie
                                                    od czasów Hitlera ale było to spowodowane przede wszystkim spirala zbrojeń.
                                                    Największa bolączką po polskiej stronie było bezrobocie i dlatego np. mój
                                                    dziadek mieszkając w Polsce pracował w Niemczech w Bytomiu. Co by jednak
                                                    powiedzieć polski Śląsk tez sie rozwijał i Polska nie ma sie za ten okres
                                                    czego wstydzić. Rodowitych Ślązaków było we władzach wszelkich stopni znacznie
                                                    więcej po polskiej stronie niz po niemieckiej. U mnie w Tarnowskich Górach
                                                    wszyscy burmistrzowie byli rodowitymi slązakami w innych miastach było
                                                    podobnie. To, ze władze polskie nie były przychylne Niemcom to chyba nic
                                                    dziwnego w końcu przez cały czas dążyli oni do zmiany granic i wkońcu dopięli
                                                    swego w roku 1939. Jeżeli ktoś jest nielojalny wobec władzy to trudno, zeby
                                                    władze były lojalne wobec niego. Jesli chodzi o okres komunistyczny to
                                                    oczywiście zgadzam sie z tobą, ze doprowadził on Śląsk do ruiny podobnie
                                                    zreszta jak całą Polską ale podobnie było we wszystkich krajach
                                                    komunistycznych. Popatrz sobie chocby na taką NRD albo Czechosłowację. Co do
                                                    chorzowskiej estakady i porównania z Krakowem to tamte rządy także krakowianom
                                                    pokazały gdzie ich maja budując Nową Hutę i zatruwając tym samym środowisko w
                                                    Krakowie i niszcząc zabytki. Poza tym nie wiem czy wiesz ale wiele z tych
                                                    decyzji podejmowali nie jacys gorole ale miejscowi Ślązacy partyjniacy np. za
                                                    wyburzenie starego miasta w Bytomiu jest odpowiedzialny niejaki Nieszporek z
                                                    KW PZPR, rodowity Ślązak. Jeżeli myslisz, że przyłączenie Śląska do Niemiec
                                                    albo niepodległość Śląska byłaby dobrym rozwiązaniem to jestes w błędzie. W
                                                    taką NRD włozono miliardy marek a wiekszych efektów nie widać. Podane przez
                                                    ciebie przykłady dyskryminacji slaska jakos mnie nie przekonują. Przeciez na
                                                    DTŚkę czy inne inwestycje drogowe w Katowicach bardzo duze pieniądze daje
                                                    skarb państwa. To raczej w innych regionach kraju w tym i w Bielsku-białej
                                                    ludzie cały czas maja poczucie dopłacania do Śląska. Jeśli chodzi o
                                                    film "Świeta wojna", który miałby jakoby osmieszac Ślązaków to jest tez taki
                                                    film jak "Świat według Kiepskich", który mógłby obrażać wszystkich Polaków.
                                                    Proponowałbym kolego więcej dystansu. Co do lubienia lub nielubienia Ślązaków
                                                    w innych regionach Polski to nie spotkałem sie z czymś takim co nie znaczy, że
                                                    cos takiego w ogóle nie istnieje ale ma raczej charakter marginalny. Zresztą
                                                    gdyby zapytac goroli mieszkających na Śląsku to tez nie czuja sie oni chyba
                                                    dyskryminowani. Na koniec chciałem ci napisać, że rozwój Śląska jest mozliwy
                                                    tylko wspólnie z resztą Polski. Wszelkie postawy separatystyczne czy
                                                    proniemieckie prowadzą donikąd. Zresztą w moim mieście całe władze po roku
                                                    1989 składały sie z rodowitych Ślązaków burmistrz nawet nazywał sie Hanysek i
                                                    niestety dzisiaj TG są w nienajlepszym stanie co dowodzi, że w sprawowaniu
                                                    władzy nie jest ważne czy sie jest Ślązakiem czy gorolem tylko czy sie jest
                                                    uczciwym i kompetentnym czy nie.
                                                  • peterpaul Strach szowinistów przed prawdą 13.01.04, 14:59
                                                    Prawda jest brutalna dla szowinistów typu stefan, darek, tomaszek.
                                                    Niemcy i Ślązacy stali i stoją cywilizacyjnie wyżej, mają wyższą kulturę,
                                                    ładniejsze domy, są bardziej pracowici.
                                                    Nieszczęście Ślązaków jest takie, że musża żyć z prymitywnymi ludźmi ze
                                                    wschodu, którzy ich dyskryminują.
                                                  • darek1918 Re: Strach szowinistów przed prawdą 13.01.04, 15:19
                                                    peterpaul napisał:

> Prawda jest brutalna dla szowinistów typu stefan, darek, tomaszek.
                                                    > Niemcy i Ślązacy stali i stoją cywilizacyjnie wyżej, mają wyższą kulturę,
                                                    > ładniejsze domy, są bardziej pracowici.
                                                    > Nieszczęście Ślązaków jest takie, że musża żyć z prymitywnymi ludźmi ze
                                                    > wschodu, którzy ich dyskryminują.
                                                    W zasadzie to mógłbys jeszcze dodac, ze Niemcy to nadludzie a Polacy to
                                                    podludzie i wszystko już by sie zgadzało z niemiecką propaganda z lat
                                                    przedwojennych. Powiem krótko chłopie idź się leczyć. Leczyc z nienawiści.
                                                  • Gość: post Re: Strach szowinistów przed prawdą IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.01.04, 15:31
                                                    Dziękuję za upomnienie i chylę czoła wysokiej kulturze z zachodu. Jeszcze raz
                                                    przepraszam, że żyję. To wina mojego dziadka, bo pracował przymusowo u Kleina
                                                    na potrzeby zbrojeniowe Wielkiej Rzeszy i dlatego go zwolnili z transportu.
                                                    Bardzo przepraszam. Innaczej mój Ojciec zginąłby już w 43r.
                                                    Postaram się byc skromnym i cichym. Wybaczy PAN?
                                                  • Gość: mukroko przecież facet tylko tłumaczy... IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 13.01.04, 16:27
                                                    przeciez facet wam tylko próbuje wytłumaczyć dlaczego ślązacy się czują jak
                                                    chińczyk w afryce, mamy inną kulturę, styl bycia, a wy próbujecie nam narzucić
                                                    swój, to wy się nad nami znęcacie, jak ja bym pojechał do warszawy i zaczął bym
                                                    mówić po śląsku napewno o wiele trudniej było by mi znaleść prace,

po za tym apropo kilku postów wstecz to chciałbym powiedzieć: tak jestem za
                                                    seperatyzmem ślązaków, tak sam przeciętny rosjanin twierdzi żę to czeczeni
                                                    zaczeli wojnę i są o wiele bardziej brutalni niż rosyjski wojsko. niestety w
                                                    obecnych realiach nie da się tego dokonać i należy szukać innego wyjścia którym
                                                    jest bez wątpienia przywrócenie autonomii śląskiej. a co do władz śląska, nie
                                                    zgadzam sie z ww opinią jakoby to ślązacy w większości zajmowali miejsca w
                                                    naszej radzie miejsckiej czy sejmiku śląskiego człowiek urodzony na śląsku nie
                                                    jest rodowitym ślązakiem dlatego zalecam dokładniejsze przyjżenie się temu
                                                    zagadnieniu

polska - paw i mesjasz, przedmurze chrzescijanstwa, wszyscy zadaja im cios w
                                                    plecy... polska jest byla i bedzie zawsze zacofana wzgledem niemiec. mozecie
                                                    sie sprzeczac ale wasz poziom kulturowy jest nizzszy od niemcow francuzow czy
                                                    anglikow. bo to oni sa spatkobiercami kultury cesarstwa rzymskiego. te polskie
                                                    plemiona jedynie czerpały z kultury zachodu, ale zachod niedy nie czerpał od
                                                    nich. i wlasnie dlatego slazacy czuja sie kontrolowani przez jakas "bande
                                                    koczowniko" prawdopodobnie tak samo czuli by się polacy gdyby nepalczycy im
                                                    wmawiali ze sa nepalczykami....
    • z_bielska Re: Bielsko-Biała już nie istnieje 09.01.04, 21:34

Podobno faszyści są zakazani
      • arnold7 Re: Bielsko-Biała już nie istnieje 10.01.04, 09:04
        Zaawansowane delirium:))
        • Gość: mcmaxim Re: Bielsko-Biała już nie istnieje IP: 195.116.232.* 10.01.04, 15:19
          sam zes jest zaawansowane delirium. sa tak samo zakazani jak komunisci, tylko
          tego drugiego waaadza nie egzekwuje, bo niby jak, zamykac samych siebie?... :-/

pozdro

:: mcmaxim of the dark hell ::
          :: mcmaxim@//nospam//boo.pl ::
    • Gość: mcmaxim Re: Bielsko-Biała już nie istnieje IP: 195.116.232.* 10.01.04, 15:26
      witam.

zum erstens... kazdy ma prawo mowic w tym kraju co mu sie zywnie podoba -
      gwarantuje mu to konstytucja... i dopoki nie czyni dzialan zmierzajacych do
      rozpadu panstwa sila, to mu nie powinien wlos z glowy spasc... ALE...

ale koles ktory to zrobil zasluguje na Toszek, ew. Bulowice (zalezy co komu
      blizsze;) mi sie po prostu chce smiac widzac taka mape...

co do Mein Kampf. jest to publikacja niezakazana (jak i NEP Lenina;), jednakze
      ciezko dostepna - nikt nie ma ochoty ani odwagi tego drukowac. ukazaly sie 1
      czy 2 polskie wydania na pocz. lat 90tych, ale pozniej juz nikt nie wznawial.
      tak czy owak - nie jest karalne jej posiadanie czy drukowanie... to nie te
      czasy...

buahahahahhahaha.... patrze na ta mape, i smiac mi sie chce... jak mi jyszcze
      roz ktos bydzie chciol ludowodnioc ze jestym hanys, to mu w ryj dom tak fest,
      ze mie popaminto do samiuckich lostatnich zycia dni... AMEN!

:: mcmaxim of the dark hell ::
      :: mcmaxim@//nospam//boo.pl ::
      • slezan Re: Bielsko-Biała już nie istnieje 10.01.04, 17:07
        Mapa jest historyczną mapą Górnego Śląska z pewnymi modyfikacjami (te czarne
        plamy na granicach, które mają, jak się wydaje. wskazywać na "mieszany
        charakter niektórych miast jak B.-B. czy Ostrawa). I tyle.
        Co do "Mein Kampf". Była awantura o polskie wydanie na początku lat 90.
        Skończyło się jednak tak, jak się skończyć musiało, czyli nikt nikomu zarzutów
        nie postawił. Zapotrzebowania na książeczkę nie ma, bo to straszny bełkot i
        nawet (a może zwłaszcza) skini, którzy wzdychają do Adolfa, nie byliby w stanie
        przez nią przebrnąć. Sądzę jednak, że fragmenty powinny być lekturą w szkołach
        średnich na lekcjach historii - w końcu to bardzo ważne źródło. Edukacja
        powinna w większym stopniu uwzględniać analizę źródeł, a nie wykuwanie na
        pamięć dat. By poznać nazizm trzeba chyba poznać także "Mein Kampf". Ponieważ
        autor niegrzeszył literackim talentem, nie ma obaw, że książka zatruje umysły
        licealistów.
        • slenzan Re: Bielsko-Biała już nie istnieje 10.01.04, 17:57
          Mein Kampf mozna kupic w Krakowie kolo dworca za 25 zl.Pytajcie w tym tunelu ,w
          ktorym cala noc sprzedaja rozne stare ksiazki.
          • Gość: Piast to tak jak kiedyś IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 12.01.04, 22:50
    • Gość: czytelnik Re: Bielsko-Biała już nie istnieje IP: *.dz.com.pl / *.dz.com.pl 13.01.04, 12:07
      W jednym wątku tyle jadu i nierozsądnych wypowiedzi i to z obu stron. Najpierw
      zarzuty wobec jakiegoś historyka o mapę historycznego Górnego Śląska (jakby to
      było zakazane, albo co najmniej zdrożne), potem o jakąś fotografię Hitlera
      (których pełno jest w różnej literaturze, a które mnie osobiście cieszą -
      fizjonomię miał gość przezabawną). Wreszcie jałowe spory o to, kto jest
      pracowity, kto nie. Ludzie! Opamietajcie się! Jeżeli ktoś czuje się Ślązakiem,
      chce autonomii i przywiązany jest do hostrycznego Górnego Śląska, to jest to
      jego święte prawo. Domagając się poszanowania tego prawa nie powinien jednak
      zapominać o szacunku dla ludzi o innych poglądach. Choć czytając od czasu do
      czasu różne fora rozumiem, że to trune. Niektórzy mają paskudny zwyczaj
      włażenia z butami w cudzą tożsamość.
      • peterpaul Brawo 13.01.04, 15:03
        Slązacy chca tylko wolności,autonomii, a szowiniści nas dyskryminują,
        prześladują.
        Chcemy tego, co mają Polacy.
      • wislok1 Ludzie ! Nie byjcie naiwni !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 13.01.04, 15:52
        Piszym to gwaróm jako cieszyniok, Polok.
        Czymu odpisujecie tym chrómóm ?
        Roz udajóm niewinióntka, drugi roz piszóm, co myślóm.
        Bawióm sie z nami i majóm ucieche.
        A my sie ciepiymy.
        Jak piszóm w swoij ksiónżce : "Niech żyje niepodległy Śląsk", to nóm pokozajóm,
        że tu o żodnóm autonomie nie idzie.
        Na dyć ich popiyro juny pore procynt Ślónzoków. Dlo reszty to sóm błozny.
        A jak na swoich strónach pokazujóm "Mein Kampf" i wypisujóm taki chrómstwa
        o polakierach, wschodnich prymitywach, to kożdy widzi, co o nos Polokach myślóm.
        Podziwejcie sie na tych, kierzy ich w Niymcach podporują :
        www.slonsk.de
        www.slonsk.com
        Na dyć to sóm tam chachary dlo których czas sie zatrzymoł za rzóndów jednygo
        chłopa z fusym.
        • Gość: mukroko wieśniaku IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 13.01.04, 21:05
          wracaj na wieś bo forum to nie miejsce dla ciebie, przez kilkanaście postów
          wykładaliśmy nasze argumenty do których w żaden sposób się nie odniosłeś,
          przekreśliłeś jedynie nasze dziedzictwo zmuszając nas do zakceptowania władz
          okupanckich coś takiego jest skandalem na skale międzynarodową
          • wislok1 Z ciebie je taki Ślónzok jak z żyrafy słóń 13.01.04, 21:28
            Nie rozpoznowosz ślónskij godki ?
            Jo godóm ślónskóm gwaróm, a ty po polsku.
            Tyś je błozyn, kiery chce być wielkim Ślónzokiym i Niymcym,a po ślónsku godać
            nie umiy.
            Po niymiecku też isto nie umiysz.
            Jo sie nie wstydzym godki i tego żech je Polokiym i Ślónzokiym.
            Taki chachary jako ty sóm najgorsze :
            dwie lewe rynce do roboty i ino narzykać na Polske.
            Jo by cie tak ustawił na moście we Zgorzelcu. Niech ci normalni Polocy i Niymcy
            nakopióm do rzici.
            • Gość: mukroko tiaaa IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 13.01.04, 21:38
              ale mi na wrzucałeś. mam się popisywać teraz gwarom?? mam godać a nie mówić ??
              a nie pomyślałeś że na tym forum są też ludzie którzy nie rozumieją po
              ślonsku ?? pewno nie wiesz nawet co znaczy w "antryju na byfyju stoi szolka
              tyju" bedziesz sie musiał znajomych popytać żeby zaszpondzić na forum, lolkiem
              jesteś i tyle
            • darek1918 Re: Z ciebie je taki Ślónzok jak z żyrafy słóń 13.01.04, 21:55
              Mos recht wiślok z tym gupielokiym niy ma co godać. Takich jak łón trza
              izolować. Nojlepi w Lublińcu abo w Rybniku. Żałuja tera żech sie w ogóle wdoł
              w dyskusja z tym chacharym.
              • Gość: mukroko daliście się spolonizować albo udajecie kogoś IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 13.01.04, 22:29
                innego, nie znam ślązaa który miał by zdanie tak pro polskie jak wasze, a ty
                kabacie nie obrażaj mnie
                • arnold17 Wislok i Darek to Gorole tozdrajcy narodu slaskieg 13.01.04, 22:34
                  • Gość: kreator Re: Wislok i Darek to Gorole tozdrajcy narodu sla IP: 62.233.152.* 14.01.04, 10:21
                    Dlaczego podszywa się Pan pod Arnolda7?Czy zależy Panu na prowokowaniu
                    forumowiczów? Ciekawe,jakich innych ników Pan używa.
        • sandwich1 Re: Ludzie ! Nie byjcie naiwni !!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.01.04, 13:19
          Nie przejmuj się odpowiedziami. To wszystko Niemcy piszący jako naród Śląski
          dla zmylenia uwagi, by zagmatwać wszystko, podzielić i skłócić innych.
          Popieram Cię w każdym słowie.
          • sandwich1 Re: Ludzie ! Nie byjcie naiwni !!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.01.04, 13:22
            Przepraszam obraziłem Niemców i niemieckich Ślązaków. Chodziło mi o specjalną
            odmianę Niemców, co to po niemiecku ledwo dukają, a Polski, ktora ich wychowała
            wstydzą się i Polaków wyzywają od małp.
            • Gość: mukroko won IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 14.01.04, 18:56
              won gorole za pszemsze, wogule nie masz prawa wypowiadac sie na ten temat,
              • wislok1 Synek, dej se pozór 14.01.04, 21:28
                Ciepiesz sie jako przigłupi
            • slezan Re: Ludzie ! Nie byjcie naiwni !!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.01.04, 15:28
              No to dowiedziałem się, że jestem Niemcem:-) To jeszcze pół biedy, w końcu to
              żaden wstyd. Gorzej z tym wychowywaniem przez Polskę. Zawsze myślałem, że
              wychowali mnie gorzej lub lepiej moi rodzice. A tu taka rewelacja! Ciekawe jest
              również to, na jakiej podstawie oceniasz moją znajomość języka niemieckiego.
              Pewnie masz jakieś swoje tajemne sposoby. Pozdrawiam i życzę dobrego
              samopoczucia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka