Dodaj do ulubionych

Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona!

IP: *.play-internet.pl 30.03.11, 17:08
jazda busikami jest dobrym pomysłem, ale na krótkim odcinku - na dłuższym to bezsens, nawet jeśli pojedzie się kilka minut krócej. Już nie wspomnę, że bus albo przyjedzie albo nie - PKS są jednak solidniejsze.

W ten sposób pasażerowie sami sobie podcięli możliwości dojazdu do Katowic - zostanie im ścisk albo własne auto, jak się nie zmieszczą do busika.
Obserwuj wątek
    • Gość: Selma Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 17:31
      Obudziliście się z ta informacją...
      Przecież te kursy już dawno zostały mocno przetrzebione, wiem, bo nie chcąc się tłoczyć w busie, ze zdziwieniem zauważyłam, że nie ma szans na nic innego.
    • Gość: maro Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 17:54
      Prawdą jest też, że PKSy nie są zarządzane jak firma z prawdziwego zdarzenia, tylko przez ludzi wychowanych i nie zapominających o komunie.
    • Gość: ben Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.11, 22:32
      Cieszyniakom przypominam,jak bardzo tęsknili za województwem sląskim. No to macie! O ile wiem, to kursy do Krakowa jeżdżą normalnie :-)
      • aliveinchains Re: Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! 31.03.11, 06:51
        Jeżdza normalnie plus dwie linie busow plus nowe połączenia PKSu Kraków..polecam wpisać w google RDA Kraków i tam sprawdzić:)
        • aliveinchains Re: Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! 31.03.11, 07:54
          www.comfortbus.eu/autobusy
          Comfortbus..nie kazdy bus (tak jak w przypadku firm obsługujacych Cieszyn-Kat) to mikrobus ...jak widac Comfortbus stosuje małogabarytowe autobusy na linii Cieszyn-BB-Wadowice-raków..wygoda taka jak w PKSie...
          • Gość: ck_slask Re: Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 16:39
            tjaaaaa:)
            Mnie zastanawia, skąd u niektórych przekonanie, że Cieszyn łączy wiele z Katowicami, a Z Krakowem nic. Pomijam oczywiste fakty historyczne, wkład Krakowa w rozwój intelektualny i kulturowy Cieszyna za A-W. Pomijam fakt, że do tej pory wiekszość ludzi z SCI woli studiować w Krakowie niż w Katowicach, choć ja Skoczowiak sam studiowałem w Katowicach 3 lata, potem przeszedłem do Krakowa.

Jak więc wytłumaczyć że stolica powiatu cieszyńskiego ma z Katowicami 18 połączeń małymi busikami, a z tym niby odległym Krakowem ma ich 24 na dzień i to większymi gabarytowo pojazdami (wyjatek 5 połączeń Interpalm). Wychodzi na to, że z Krakowem Cieszyn ma o 30% więcej bezpośrednich połączeń niż ze stolica obecnego, miejmy nadzieje tymczasowego, województwa:) Absurd? O ilości połączeń z BB nawet nie wspomnę, zwłaszcza w kontekscie mego Skoczowa.

• aliveinchains Re: Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! 01.04.11, 08:40
              Wczoraj zauwazyłem, że interpalm też dysponuje mniejszymi gabarytowo autobusami...czyli odchodzi od busów typu ford-transit, czy mercedes....i dobrze:)
    • Gość: niezCieszyna Re: Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 07:59
      Cieszyn na spory dworzec kolejowy. Sporo pociągów do Ostrawy i w stronę Żyliny. Łatwo stąd dojechać do Pragi czy Bratysławy i dalej w szeroki świat.

Oczywiście CZESKI Cieszyn mam na myśli:-)

Może czas na separację i przyłączenie Cieszyna do Republiki Czeskiej? Skoro tyle mówiło się, że to będzie teraz jedno miasto i że wraca normalność, to niech ta normalność naprawdę nastąpi. Na cholerę Wam Polska, która Was lekceważy?
      • aliveinchains Re: Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! 31.03.11, 10:36
        Ale po co separacja jak jest schengen, EU..mozesz spokojnie jeździć do Pragi z Cz-Cieszyna..no problem przejdz przez most i drałuj na dworzec - to jakies 5 min szybkim krokiem...

Ciekaw jestem kiedy mocarze ze "stolicy" tzw powiatu cieszyńskiego wpadna na pomysl by do Cz-Cieszyna puścic linię MZK....
        • Gość: niezCieszyna Re: Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.03.11, 13:43
          Wiem że to blisko. Aż tak bardzo nie z Cieszyna nie jestem:)

Jest Schengen, prawda. Ale polska strona Olzy nadal podlega polskiemu prawu i głupocie po tej stronie rzeki rodzącej się.

Kiedy cały Cieszyn stanie się czeski, nie będzie problemów z MZK. Po prostu czeski przewoźnik będzie obsługiwał całe miasto. I pociąg pewnie czasem wjedzie na stacje przez Olzę. Na przykład jeżdżąca co godzinę linia do Frydka-Mistka (jakkolwiek się to odmienia).
        • Gość: mk Re: Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.11, 11:09
          JAkieś 20 minut się idzie, z dworca PKS w polskim do dowrca kol. w Cz. Cieszynie. Powinny jeżdzić szynobusy na tej trasie.
          • aliveinchains Re: Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! 01.04.11, 11:13
            srajtobusy...ehhh

po kiego inwestować w cos miliny, czy nawet miliardy, jak można puscic zwykly autobus mzk...
            • Gość: mk Re: Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.11, 14:15
              jakie tam miliardy, wystarczyłby używany szynobus, nawet piętnastoletni, takie jeżdżą z Cz. Cieszyna do Karwiny.
              PS Żeby puścić autobus MZK to najpierw w cieszynie musiałoby być to MZK.
              • Gość: mk Re: Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.11, 14:18
                albo nawet wystarczyłoby dogadać się z czeskimi kolejami, zeby wydłużyły którąś szynobusową linię o Cieszyn, parę kilometrów, pewnie dużo by nie wzięli.
              • aliveinchains Re: Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! 01.04.11, 14:24
                Jak Czesi się zgodza, a nasi laskawie pozwola wjechać tym szynobusem to niech będzie...ale jak remont linii ma kosztować miliony, albo jak ma nie kosztować nic bo szynobus pojedzie 15km/h to ja dziekuję....

ZGK....ok, masz rację jest co innego niz MZK...uzyłem nazwy "potocznej"
                • Gość: mk Re: Linia PKS z Cieszyna do Katowic zawieszona! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.11, 15:50
                  ZGM też za darmo nie pojedzie, a te 15 km/h to chyba przesada, myślę, ze w 10-15 minut by przejechał tę trasę bez problemu. Ważna kwestia - na jednym bilecie być może można by było jechać z Cieszyna do np. Ostrawy.
    • Gość: chojrok carpooling IP: *.dip0.t-ipconnect.de 31.03.11, 16:45
      można także spróbować dogadać się z kimś, kto i tak jedzie w tym kierunku samochodem - zrzutka na paliwo i dla wszystkich jest taniej i wygodniej
      trochę ofert na przykład tutaj: www.carpooling.pl/autostop/Katowice/Cieszyn.html

zresztą wystarczy wpisać w Google "carpooling cieszyn katowice" i powinny wyskoczyć tez inne serwisy z ogłoszeniami kierowców
      • Gość: jes Re: carpooling IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.04.11, 01:33
        to jest dobre gdy się jedzie na wakacje, a nie codziennie do szkoły albo pracy. PKS-y powinny być dotowane... Cały transport powinien być dotowany, w końcu w Twoim de tak jest. A my płacimy podatki i co? I trzeba jeździć swoimi samochodami by płacić jeszcze więcej podatków (akcyza w paliwie!!!!)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka