Dodaj do ulubionych

Grażyna Chorąży została "Perłą Podbeskidzia 2011"

13.06.11, 00:25
co za kretyńska nazwa "stacjonarne" hospicjum?? Czyżby inne hospicja były "mobilne". A przecież znalazłem, że w BB jest już hospicjum?!?!? Wiem, że był szpital geriatryczny? Ale jak widzę, że to kościółkowa inicjatywa, to na pewno musi być extra (tzn. będzie szansa na dojenie pieniędzy).
Obserwuj wątek
    • Gość: GOŚĆ Re: Grażyna Chorąży została "Perłą Podbeskidzia 2 IP: 195.206.127.* 13.06.11, 09:38
      Jest to fachowe określenie "stacjonarne hospicjum"- pacjent jest objęty całodobową opieką medyczną w ośrodku stacjonarnym a nie jest to "hospicjum domowe", w przypadku którego pacjent leży w domu a zespół osób specjalnie przygotowanych (lekarz, pielęgniarka, psycholog czy ksiądz) przychodzi do domu i pomaga rodzinie i choremu. w Bielsku nie ma hospicjum stacjonarnego.
      • Gość: benek Re: Grażyna Chorąży została "Perłą Podbeskidzia 2 IP: *.bielskobiala.vectranet.pl 13.06.11, 15:38
        Niepotrzebne czepianie się słówek . Ważne , że idea słuszna i jakże potrzebna .
      • Gość: konrad.ludwik02 Hospicjum przy ul. Armii Krajowej - róg Młodzieżow IP: *.ssp.dialog.net.pl 17.06.11, 14:01
        No - ale wykonując jakieś może dziesięć lat temu dokumentację dla Hospicjum przy ul. Armii Krajowej - róg Młodzieżowej, pacjenci leżeli tam przeważnie w łóżkach i niewielu było chodzących; zatem było to jednak hospicjum stacjonarne! W późniejszych latach zostało zresztą znacznie rozbudowane o nowe pawilony.
        "skilt"-a zaś chciałbym uspokoić: hospicjum nie jest jakąś intratną firmą z której można doić pieniądze niczym z hurtowni (tanio kupić - drogo sprzedać) czy ubezpieczalni (wówić komuś dziecko do brzucha). Do tego się dopłaca, nikt tam nie idzie dla przyjemności i oby takich placówek mogło być jak najmniej!
    • Gość: koborlovag Grażyna Chorąży została "Perłą Podbeskidzia 2011" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.11, 16:57
      Serdeczne gratulacje dla pani Grażyny!
    • Gość: Beata Grażyna Chorąży została "Perłą Podbeskidzia 2011" IP: *.ssp.dialog.net.pl 13.06.11, 18:56
      Grażynko, ja też jeszcze raz bardzo serdecznie gratuluję!
      • Gość: Ernsdorf Re: Grażyna Chorąży została "Perłą Podbeskidzia 2 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.11, 12:43
        Perła czegoś co nie istnieje...
        • Gość: cdnn Re: Grażyna Chorąży została "Perłą Podbeskidzia 2 IP: *.play-internet.pl 06.03.12, 22:41
          Istnieje bardziej niż ty, kosmito...
          Ale co ja się tam będę z jakimiś przybłędami wykłócał o MOJE miasto i REGION.
    • Gość: kamila Re: Grażyna Chorąży została "Perłą Podbeskidzia 2 IP: 109.125.61.* 06.03.12, 10:01
      Skilcie, każdy, kto stracił kogoś bliskiego po tym, jak przed długie miesiące opiekował się nim poświęcając wszystko, wie, jak bardzo potrzebne są takie inicjatywy. Niejeden umierający potrzebuje fachowej opieki w hospicjum, której nawet najbardziej kochająca rodzina na pewnym etapie nie będzie w stanie mu zapewnić. W BB istnieje hospicjum św.Kamila, które obejmuje bezpłatną opieką chorych w stadium terminalnym oferując pomoc medyczną, wsparcie psychiczne i duchowe. Stąd nazwa 'hospicjum stacjonarne' w przypadku budowanego hospicjum Jana Pawła II. Zamiast krytykować, powinniśmy wspierać tych, którzy poświęcają swój czas i zaangażowanie, by doprowadzić budowę do końca i pomyśleć, w jaki sposób sami możemy pomóc. Nie wszystko na tym świecie 'is about money'. Nie wszyscy chcą te pieniądze 'doić'. Nie budujmy cywilizacji nienawiści. My się spieramy, a chorzy w terminalnym stadium choroby i ich rodziny czekają na naszą realną pomoc...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka