Dodaj do ulubionych

Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom !

21.06.02, 10:40
www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=dysputy/odpowiedzi&nzw=22924

Bardzo proszę wszystkich tych, którzy wiedzą gdzie leży Bielsko o pomoc.
Obserwuj wątek
    • peteen Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! 21.06.02, 10:53
      no, ale w czym pomoc, w pozbawieniu bielska tożsamości ?
      a uprawiajcież politykę gdzie indziej...
    • Gość: Paweł Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.06.02, 11:45
      zdzisek_ napisał(a):

> <a href="www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=dysputy/odpowiedzi&nzw=2
      > 2924"target="_blank">www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=dysputy/odpowiedzi&
      > nzw=22924</a>
      >
      > Bardzo proszę wszystkich tych, którzy wiedzą gdzie leży Bielsko o pomoc.

Jak Ci się nie podoba to wynocha. Nikt do Bielska ślazaków nie prosił

• Gość: Wilym Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 16:18
        Pawelku ostroznie! jesli nie jesteś Slazakiem to znaczy ze w Bielsku, na
        slaskiej ziemi, jestes gosciem. Wy nie musieliscie Slazakow do Bielska
        zaparaszac - wy ich z tego miasta po prostu wyrzuciliscie!
        • Gość: Paweł Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.06.02, 18:28
          Gość portalu: Wilym napisał(a):

> Pawelku ostroznie! jesli nie jesteś Slazakiem to znaczy ze w Bielsku, na
          > slaskiej ziemi, jestes gosciem.

Urodziłem sie w Bielsku i czuję się góralem. I nie mów mi, że sa ślascy górale bo
          to żałosne.

Wy nie musieliscie Slazakow do Bielska
          > zaparaszac - wy ich z tego miasta po prostu wyrzuciliscie!

Oczywiscie. Ilu znasz ślązaków wyrzuconych z Bielska?
          Bo ja znam b.wielu ludzi ze ślaska, którzy soię do bielska sprowadzili bo nie
          mogli juz wytrzymac w tym waszym syfiatym środowisku.
          Oczywiście nie zamierzam nikogo wyrzucać, nie podoba mi sie tylko
          podporządkowanie Bielska do województwa śląskiego.
          Nie mam nic przeciwko ślązaką w ogóle tylko kretynom, którzy twierdza, że bielsko
          JEST ślaskim miastem.(podkreslam jest bo wiem, ze kiedyś było)
          • zywy63 Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! 21.06.02, 19:54
            Gość portalu: Paweł napisał(a):

> Nie mam nic przeciwko ślązaką w ogóle tylko kretynom, którzy twierdza, że biels
            > ko
            > JEST ślaskim miastem.

c.b.d.o. czyli: "co było do okazania" - jak mnie kiedys uczyli na geometrii.
            Pawle! Masz u mnie piwo, w Żywcu.
            Pozdrawiam
            • Gość: Paweł Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.06.02, 20:34
              zywy63 napisał(a):

> Gość portalu: Paweł napisał(a):
              >
              > > Nie mam nic przeciwko ślązaką w ogóle tylko kretynom, którzy twierdza, że
              > biels
              > > ko
              > > JEST ślaskim miastem.
              >
              > c.b.d.o. czyli: "co było do okazania" - jak mnie kiedys uczyli na geometrii.
              > Pawle! Masz u mnie piwo, w Żywcu.
              > Pozdrawiam

Cieszę się. Często bywam w Żywcu.
              Pozdrawiam również.

• Gość: W Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 21:05
            oczywiscie, jak gorale to tylko w Malopolsce. Chocby nawet w Wisle, tak? Ale
            ty gamoniowaty jestes polski szowinisto i zasciankowy patrioto malego kraiku
            • Gość: Paweł Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.06.02, 19:24
              Gość portalu: W napisał(a):

> oczywiscie, jak gorale to tylko w Malopolsce.

Niezupełnie. Wolałbym podbeskidzie jako osobny region.

Chocby nawet w Wisle, tak? Ale
              > ty gamoniowaty jestes polski szowinisto i zasciankowy patrioto malego kraiku

bez komentarza patrioto wieeelkiego kraju

• zywy63 Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! 21.06.02, 19:48

> Pawelku ostroznie! jesli nie jesteś Slazakiem to znaczy ze w Bielsku, na
          > slaskiej ziemi, jestes gosciem. Wy nie musieliscie Slazakow do Bielska
          > zaparaszac - wy ich z tego miasta po prostu wyrzuciliscie!

No wiesz co Wilym? Tego się po Tobie nie spodziewałem!!! Dobrze wiesz, że
          geograficznie, kulturowo i etnicznie Bielsko nigdy Ślaskiem nie było. W 20-leciu
          miedzywojennym zostało umieszczone administracyjnie w województwie śląskim, po
          wojnie najpierw w t.zw. śląsko-dąbrowskim a potem katowickim, no a teraz znowu w -
          pozal sie Boze potworku, stworzonym w wiekszosci przez nieślązaków - znowu zwanym
          województwem śląskim.
          Poza tym, forum jest bielskie, a zatem również sa na nim np żywczacy, których
          przecie do ślązaków nie zaliczasz.
          A wogóle to przecież dobrze wiesz o co tak naprawdę idzie: nie o ślązaków, tylko
          o dupków siejacych ferment, nieważne czy są ślązakami czy tylko ich udają,
          zajmujac rozmaite posadki w ślaskich urzędach etc.
          Pozdrawiam.
      • Gość: Piast Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 22:21

> zdzisek_ napisał(a):
        >
        > > <a href="<a href="www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=dysputy
        > /odpowiedzi&nzw=2"target="_blank">www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=dysput
        > y/odpowiedzi&nzw=2</a>
        > > 2924"target="_blank">www.bielsko.biala.pl/index1.php3?nazwa=dysputy/odp
        > owiedzi&
        > > nzw=22924</a>
        > >
        > > Bardzo proszę wszystkich tych, którzy wiedzą gdzie leży Bielsko o pomoc.
        >
        > Jak Ci się nie podoba to wynocha. Nikt do Bielska ślazaków nie prosił
        >

>Przecież są u siebie, w przeciwieństwie do ciebie!
    • zywy63 Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! 21.06.02, 19:50
      Zdzisiu! Jak kogoś nie zapraszaja do głosu, a on sie rwie, to mu głos
      odbierają. Zwłaszcza jak plecie androny o ślaskosci nieślaskich ziem.
      pozdrawiam
      • Gość: Wilym do zywego IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 21.06.02, 21:04
        No nie chlopie!
        Na ordynarne i chamskie odzywki Pawla reagowal nie bede bo on jest
        kwintesencja tego co my zwiemy "niyoswojonym gorolem" a z takimi typami nie
        zwyklem polemizowac. Nie spodziewalem sie jednak, ze wyskoczysz z absurdalna
        teza, o tym ze Bielsko nigdy nie bylo kulturalnie, etnicznie ani geograficznie
        zwiazane ze Slaskiem.
        Facet, to miasto bylo lokowane juz w XIII wieku przez slaskich ksiazat
        cieszynskich (wtedy do ich terytoriow zaliczaly sie nawet obszary okalajace
        Twoj Zywiec). Bielsko od XV wieku bylo granicznym slaskim miastem: brama do i
        z Malopolski. Do 1918 nalezalo do Austrii, w tym od konca XVIII wieku do
        austriackiego kraju koronnego Slask (razem z Cieszynem, Opawa i karniowem). W
        1922 Bielsko weszlo w sklad woj. slaskiego bo lezalo na Slasku, co zreszta
        trwa do dzisaj (co innego Biala).
        A na Twoim miejscu nie bratalbym sie tak z Pawlem: nie Twoj poziom. No chyba
        ze lubisz chamstwo i prostactwo.
        • zywy63 Re: do zywego 22.06.02, 21:35

> No nie chlopie!
          > Na ordynarne i chamskie odzywki Pawla reagowal nie bede bo on jest
          > kwintesencja tego co my zwiemy "niyoswojonym gorolem" a z takimi typami nie
          > zwyklem polemizowac. Nie spodziewalem sie jednak, ze wyskoczysz z absurdalna
          > teza, o tym ze Bielsko nigdy nie bylo kulturalnie, etnicznie ani geograficznie
          > zwiazane ze Slaskiem.
          > Facet, to miasto bylo lokowane juz w XIII wieku przez slaskich ksiazat
          > cieszynskich (wtedy do ich terytoriow zaliczaly sie nawet obszary okalajace
          > Twoj Zywiec). Bielsko od XV wieku bylo granicznym slaskim miastem: brama do i
          > z Malopolski. Do 1918 nalezalo do Austrii, w tym od konca XVIII wieku do
          > austriackiego kraju koronnego Slask (razem z Cieszynem, Opawa i karniowem). W
          > 1922 Bielsko weszlo w sklad woj. slaskiego bo lezalo na Slasku, co zreszta
          > trwa do dzisaj (co innego Biala).
          > A na Twoim miejscu nie bratalbym sie tak z Pawlem: nie Twoj poziom. No chyba
          > ze lubisz chamstwo i prostactwo.

Wilym!

1. Jasne że masz racje przytaczając historyczne argumenty, a ja przesadziłem
          piszac Bielsko, mając na myśli Bielsko i Białą. A to, przyznasz, zmienia juz
          troche kąt widzenia. Jeszcze przed 50 laty to były dwa miasta, identyfikujace
          sieś z dwoma krainami. Mimo, ze jak obydwa Cieszyny, stanowiły niemal jeden
          organizm miejski, to jednak różniły sie kulturowo. Nie wazne jak, ale sie
          różniły. Po 50 latach takze administracyjnego złączenia różnice te w wiekszości
          sie zatarły, chociaz sądząc z wielu postów nie do końca. I to jest chyba
          najwieksza wartoscią i chodziłoby tylko o to żeby wyrażanie swych opinii nie
          przekraczało ram dobrych obyczajów. Musisz jednak przyznać, że bielszczanie maja
          o co mieć pretensje, bo na zmianach podziału administracyjnego samo miasto tylko
          straciło.

2. Myśle, ze zdecydowanie zbyt surowo osądzasz Pawła, i sam trochę przesadzasz z
          tym "oswajaniem".

3. Kazdy ma prawo sie wkurzyć i Ty oczywiscie także, ale prosze nie sugeruj mi
          jak mam sie zachować ani jakich wybierać rozmówców. Natomiast nie będę miał nic
          przeciw temu, jeśli napiszesz: "Nie zapraszaj mnie na piwo w żywcu razem z
          Pawłem." Wtedy wypiję dwa piwa, jedno z toba a drugie z Pawłem i pogadamy jak
          należy. A swoja droga czsem z wielkiej kłotni wynikaja pozyteczne konkluzje.

4. Na koniec, żeby nie było żadnych wątpliwości: ja nie jestem żadnym wrogiem
          ślązaków czy Śląska, ale nie godzę sie z kretyńskim podziałem administracyjnym
          włączjacym żywiecczyzne do woj. śląskiego. A przedewszystkim nie godze sie na
          harce wielu durnowatych polityków, serwilistycznych dziennikarzy itp, itd,
          bawiących się w misjonarzy śląskości i w efekcie tylko skłócających ludzi.

5. No to co, przyjmiesz zaproszenie na piwo?

Pozdrawiam, żywy63
          • Gość: Paweł Re: do zywego IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.06.02, 13:14

> 2. Myśle, ze zdecydowanie zbyt surowo osądzasz Pawła, i sam trochę przesadzasz
            > z
            > tym "oswajaniem".

Ocenia jak każdy fanatyk. Kto ma inne zdanie niż on jest chamem i głupkiem.

> 4. Na koniec, żeby nie było żadnych wątpliwości: ja nie jestem żadnym wrogiem
            > ślązaków czy Śląska, ale nie godzę sie z kretyńskim podziałem administracyjnym
            > włączjacym żywiecczyzne do woj. śląskiego.

Ja podobnie. Ślazacy nie zrobili nic złego, ale w wyniku reformy Bielsko poniosło
            ogromne straty.

• Gość: Albrecht Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 21.06.02, 22:29
        Aleś palnął Żywy! Bielsko nigdy nie było Śląskiem?
        Aha, to tradycje Podbeskidzia mamy od kilku wieków. Przepraszam, nie
        wiedziałem, kajam się za swą niewiedzę.
        Do Pawła mam tylko jedno. Ja się tu nie sprowadzałem. Ja tutaj jestem całe
        swoje życie i tak wpisano mi w akcie urodzenia. Rodzicom, przedwojennym
        rocznikom, także.
        • Gość: Paweł Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.06.02, 19:32
          Gość portalu: Albrecht napisał(a):

> Aleś palnął Żywy! Bielsko nigdy nie było Śląskiem?

Było, ale jeszcze wcześniej prawie cała Europa należała do cesarstwa rzymskiego i
          co to zmienia. Regiony sie zmieniają. Lwów jeszcze nie tak dawno był polskim
          miastem.

> Do Pawła mam tylko jedno. Ja się tu nie sprowadzałem. Ja tutaj jestem całe
          > swoje życie i tak wpisano mi w akcie urodzenia. Rodzicom, przedwojennym
          > rocznikom, także.

Nigdy w to nie wątpiłem.
          Zreszta tak jak juz nie raz pisałem nie mam nic przeciwko sprowadzaniu sie
          ślązaków do Bielska. Ludzie to jedno, a podział administracyjny to co innego.
          Jesli sugerujesz, ze Bielsko zyskało ekonomicznie na utracie statusu miasta
          wojewódzkiego to chyba nie wiesz co mówisz.Willima nie komentuje. On jest twórca
          okreslenia "śląski góral". a potem co? Ślask zarząda dostępu do morza.

• zywy63 Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! 22.06.02, 21:39
            Pawle, przeczytaj prosze moją odpowiedź Wilymowi.
            Moze jednak to piwo pomoze nam sie wzajemnie zrozumieć?
            Pozdrawiam, zywy 63
          • Gość: Albrecht Re: Na bielskim portalu kneblują usta Ślązakom ! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 22.06.02, 22:25
            Bez przesady, jakie morze, gdzie Rzym, a gdzie Krym?
            To o czym piszemy, to jest Sląsk, w swoich granicach, bez przywłaszczania cudzych
            regionów, takich jak Żywiec, Sosnowiec czy Jaworzno. A potem po kilku latach
            udowadniania, iż są to "prastare" ślaskie ziemie i na siłę ich zatrzymywania w
            tzw. ślaskim województwie.
            Co do reformy administracyjnej to coraz bardziej przekonuje się, że jest to
            legislacyjny bubel, bardziej szkodliwy niż pożyteczny. Jestem przekonany, że
            zmiana podziału administracyjnego była potrzebna, ale nie taka. Mam wrażenie
            jakby przywrócono podział administracyjny za towarzysza Wiesława i zapomniano w
            tym ferworze o Koszalinie, bo to jedyna różnica.
            Silne ekonomicznie i samorzadowe regiony województwa w ramach historycznych
            regionów jak Małopolska, Wielkopolska, Ślask, Pomorze etc. są tym czym być
            powinna reforma sprzed 3 lat. I taki chciałbym widziec Śląsk, dla wszystkich jego
            mieszkańców czy czują się Polakami, Niemcami, Czechami, Ślązakami czy kim jeszcze
            chcą. Taka propozycję przedstawił Michał i powtórzę raz jeszcze, że jestem za.

• Gość: Piast Gorąco popieram! IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 22.06.02, 23:40
              • Gość: Wilym do zywego IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 17:29
                Witaj!
                Jasne ze przyjmuje zaproszenie - wlasnie wrocilem z Twoich stron i bardzo
                sobie je chwale (jak zawsze zreszta). Mozemy sie umowic na browca u Ciebie, a
                potem w ramach rewanzu zapraszam na pare kufelkow "Tyskiego" (moim zdaniem
                najlepszego piwa pod sloncem, choc pewnie zglosisz votum separatum, he he he).

A wracajac do naszego tematu: nie wiem ile Bielsko stracilo na tym, ze juz nie
                jest stolica wojewodztwa. Moim zdaniem cala reforma administracyjna poszla w
                zlym kierunku, zamiast dawac samorzadom uprawnienia nalozono na nie obowiazki,
                nie zwiekszajac zakresu ich kompetencji, chociazby finansowych.
                Decentralizacja, w znacznym uproszczeniu, powinna oznaczac jak najwiecej
                uprawnien na jak najnizszym szczeblu - od gminy poczawszy; to co przerasta
                mozliwosci gminy zalatwia powiat; to co jest ponad mozliwosci powiatu zalatwia
                wojewodztwo (region)i dopiero potem wkracza administraja centralna. Tak to
                wyglada np. w Niemczech czy Austrii (do tego modelu dochodzi Hiszpania): tam
                na szczeblu federalnym zastrzezonych jest tylko kilka glownych kompetencji: co
                nie jest zastrzezone dla związku jest domeną landu.
                Gdyby tak bylo i u nas to Bielsko, Czestochowa, Tarnow, Siedlce i inne dawne
                miasta wojewodzkie nie bolalyby tak bardzo nad utrata stolecznosci. A tak po
                prostu chodzi o to, ze ktos na stole poprzesuwal kawalki tortow i dostaly sie
                jednemu szczesciarzowi (choc z tego co wiem, pomimo tego, ze Bielsko nie jest
                stolica woj. radzi sobie znacznie lepiej niz wojewodzkie Opole czy wojewodzka
                Zielona Gora!).

Co do przytykow osobistych, to po prostu wkurzyly mnie posty Pawla: chamskie,
                aroganckie i bezmyslne; prosty przyklad: smieje sie z okreslenia "slascy
                gorale". Przepraszam bardzo, ale jesli mieszakncow gor zwyklo sie okreslac
                mianem Gorali, to ci sposrod nich ktorzy mieszkaja na Slasku: np. w Wisle,
                Istebnej, Koniakowie czy Jaworzynce sa po prostu slaskimi goralami, bez
                wzgledu na ich tozsamosc narodowa - chocby nawet byli Kucowolochami!

Nie mialem tez zamiaru decydowac o tym z kim masz, a z kim nie masz sie
                umawiac na browca. Po prostu stwierdzilem, ze klasa Twoich wypowiedzi jest
                nieporownywalna z tym co wyczynia Pawel. Mysle, ze jesli uda nam sie wyciac
                rozmaitej masci oszolomow zarowno po Waszej jak i po naszej stronie mozliwe
                bedzie dojscie do porozumienia i jakas wieksza akcja np. na rzecz powrotu
                Zywiecczyzny do Malopolski, co np. RAS z pewnoscia poprze.

A potem mozemy wszyscy razem siasc i biesiadowac nawet siedem dni swietujac
                zwyciestwo.

Pozdrawiam
                • Gość: Paweł Re: do zywego IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.06.02, 19:06

> A wracajac do naszego tematu: nie wiem ile Bielsko stracilo na tym, ze juz nie
                  > jest stolica wojewodztwa.

Ucieczka firm. Dwa razy większe bezrobocie. Tyle narazie.

Moim zdaniem cala reforma administracyjna poszla w
                  > zlym kierunku, zamiast dawac samorzadom uprawnienia nalozono na nie obowiazki,
                  > nie zwiekszajac zakresu ich kompetencji, chociazby finansowych.
                  > Decentralizacja, w znacznym uproszczeniu, powinna oznaczac jak najwiecej
                  > uprawnien na jak najnizszym szczeblu - od gminy poczawszy; to co przerasta
                  > mozliwosci gminy zalatwia powiat; to co jest ponad mozliwosci powiatu zalatwia
                  > wojewodztwo (region)i dopiero potem wkracza administraja centralna. Tak to
                  > wyglada np. w Niemczech czy Austrii (do tego modelu dochodzi Hiszpania): tam
                  > na szczeblu federalnym zastrzezonych jest tylko kilka glownych kompetencji: co
                  > nie jest zastrzezone dla związku jest domeną landu.
                  > Gdyby tak bylo i u nas to Bielsko, Czestochowa, Tarnow, Siedlce i inne dawne
                  > miasta wojewodzkie nie bolalyby tak bardzo nad utrata stolecznosci. A tak po
                  > prostu chodzi o to, ze ktos na stole poprzesuwal kawalki tortow i dostaly sie
                  > jednemu szczesciarzowi (choc z tego co wiem, pomimo tego, ze Bielsko nie jest
                  > stolica woj. radzi sobie znacznie lepiej niz wojewodzkie Opole czy wojewodzka
                  > Zielona Gora!).

Tu się z Toba zgadzam

>
                  > Co do przytykow osobistych, to po prostu wkurzyly mnie posty Pawla: chamskie,
                  > aroganckie i bezmyslne;

Przesadzasz, ale przepraszam jesli Cie uraziłem. Następnym razem postaram się
                  podchodzic mniej emocjonalnie.
                  Swoją droga nazwałes mnie gamoniem i polskim szowinistą(nie rozumię dlaczego) co
                  tez szczytem kultury nie było

prosty przyklad: smieje sie z okreslenia "slascy
                  > gorale". Przepraszam bardzo, ale jesli mieszakncow gor zwyklo sie okreslac
                  > mianem Gorali, to ci sposrod nich ktorzy mieszkaja na Slasku: np. w Wisle,
                  > Istebnej, Koniakowie czy Jaworzynce sa po prostu slaskimi goralami, bez
                  > wzgledu na ich tozsamosc narodowa - chocby nawet byli Kucowolochami!

Fakt, tożsamość narodowa nie ma tutaj znaczenia, ale określenie śląski góral jest
                  śmieszne i powie Ci to prawie kazdy kto w górach mieszka.

>
                  > Nie mialem tez zamiaru decydowac o tym z kim masz, a z kim nie masz sie
                  > umawiac na browca. Po prostu stwierdzilem, ze klasa Twoich wypowiedzi jest
                  > nieporownywalna z tym co wyczynia Pawel. Mysle, ze jesli uda nam sie wyciac
                  > rozmaitej masci oszolomow zarowno po Waszej jak i po naszej stronie

Nie nazywaj mnie oszołomem. to nie ja należę do separatystycznej organizacji.

mozliwe
                  > bedzie dojscie do porozumienia i jakas wieksza akcja np. na rzecz powrotu
                  > Zywiecczyzny do Malopolski, co np. RAS z pewnoscia poprze.

W to akurat nie uwierzę

>
                  > A potem mozemy wszyscy razem siasc i biesiadowac nawet siedem dni swietujac
                  > zwyciestwo.

O tutaj znów się z Tobą zgadzam
                  >
                  > Pozdrawiam

wiem, że to post nie do mnie, ale nie mogłem sie powstrzymac przed komentarzem.
                  Pozdrawiam cały Śląsk.

• Gość: Wilym do Pawla IP: *.gliwice-bernardynska.sdi.tpnet.pl 23.06.02, 20:55
                    Spoko, troche mnie wkurzyly niektore Twoje okreslenia, ale juz mi przeszlo.
                    Fakt, odpowiedzia na Twoje emocje byly emocje po mojej stronie - wiec tez
                    przepraszam jesli Cie urazilem.
                    Tak sobie mysle, ze powrot Zywiecczyzny do Malopolski jest calkiem realny i
                    jesli tylko po obu stronach: slaskiej i malopolskiej bedziemy potrafili sie
                    dogadac i wzajemnie wesprzec to cos nam z tego wyjdzie.
                    Aha! Pewnie dla osob spoza Slaska RAS to separatysci - ja mam troche odmienne
                    zdanie - separatysta kojarzy sie pejoratywnie, wole okreslenia "regionalista"
                    czy "autonomista".
                    Pozdrawiam
                    • Gość: Paweł Re: do Pawla IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.06.02, 21:15

> Spoko, troche mnie wkurzyly niektore Twoje okreslenia, ale juz mi przeszlo.
                      > Fakt, odpowiedzia na Twoje emocje byly emocje po mojej stronie - wiec tez
                      > przepraszam jesli Cie urazilem.
                      > Tak sobie mysle, ze powrot Zywiecczyzny do Malopolski jest calkiem realny i
                      > jesli tylko po obu stronach: slaskiej i malopolskiej bedziemy potrafili sie
                      > dogadac i wzajemnie wesprzec to cos nam z tego wyjdzie.
                      > Aha! Pewnie dla osob spoza Slaska RAS to separatysci - ja mam troche odmienne
                      > zdanie - separatysta kojarzy sie pejoratywnie, wole okreslenia "regionalista"
                      > czy "autonomista".
                      > Pozdrawiam

Niech będzie regionalista.

• zywy63 Re: do Wilyma i Pawla 24.06.02, 14:11
                        No widzicie, jak jednak się można dogadać wcale nie podzielając zdania drugiej
                        strony! Wasza ostatnia korespondencja to miód na moje serce!
                        To co? Kiedy pijemy wspólnie "Żywca" w Żywcu? Proponuję w pierwszym tygodniu
                        lipca, np piatek 6-go po południu lub sobota 7-go - w zajeździe na
                        Campingu "Dębina", przy wyjeździe z Żywca w strone Korbielowa.
                        Może bedzie jeszcze jeden lub dwóch forumowiczów.
                        Czekam na maile od Was obydwu.
                        Pozdrawiam,
                        • malopolanin Do wszystkich 24.06.02, 20:11
                          Można się porozumieć. Mam nadzieję, że takie stowarzyszenia jak Związek Gmin i
                          Powiatów Małopolski zaczną współpracować, jak proponuje Wilym, z RAŚ. Bo w
                          gruncie rzeczy jeśli chodzi o rozszerzenie kompetencji regionów i powiatów, a
                          także powrót do historycznych granic to cele są podobne. Naturalnie są też
                          różnice, ale w zakresie podobieństw możliwa jest współpraca.
                          Ufam też, że będzie możliwe dojście do porozumienia między nami dyskutantami i
                          śląscy koledzy ( Wilym, Albrecht, Slezan) zrozumieją, że z powodu
                          skomplikowanej sytuacji historycznej, mieszkańcy BB mają prawo wypowiedzieć się
                          w referendum, do jakiego województwa chcą należeć. I że nikt przy tej okazji
                          nie neguje historycznej śląskości Bielska, i małopolskości Białej. Teraz jest
                          to jedno miasto i jakiekolwiek jego podziały nie wchodzą w grę. A jak
                          wieloktrotnie mówiłem, funkcjonowanie jednego miasta w dwóch województwach nie
                          wchodzi na razie w grę w polskich warunkach.
                          • Gość: Michał Małopolanin zapomniał o Śl.Cieszyńskim ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 20:31
                            Bielsko było miastem Księstwa Cieszyńskiego.
                            Ślązacy ( m.in. ja ) mieszkają w nim nadal i w miejscowościach w kierunku
                            Skoczowa stanowią wyraźną większość.
                            Ci Ślązacy są Cieszyniakami i zyją w zgodzie z Małopolaninami.
                            Ja też jestem za współpracą między wszystkimi grupami : Małopolaninami,
                            Cieszyniakami, "Prusokami", "gorolami".
                            Kłótnie tylko nas osłabiają, a ze słabymi Warszawa się nie liczy !
                            • malopolanin Re: Małopolanin zapomniał o Śl.Cieszyńskim ? 24.06.02, 20:40
                              Wiem, że dzielnica BB - Bielsko to część Śląska Cieszyńskiego.
                              O tym regionie nie zapomniałem, bo wielokrotnie podkreślałem konieczność
                              zdecydowania o przynależności adm. tego miasta w rzetelnym referendum przez
                              mieszkańców BB.
                              Co do rozszerzenia kompetencji regionów, to naturalnie jestem za pozostawieniem
                              w Warszawie tylko najistotniejszych rzeczy. W tym aspekcie konsensus mógłby byś
                              jeszcze większy, nawet większy niż wspomniałeś :)

Pozdrawiam
                              • erste Re: Małopolanin zapomniał o Śl.Cieszyńskim ? 24.06.02, 21:02
                                Proponuję znieść podział Polski na województwa. Mieszkam w Chorzowie na Górnym
                                Śląsku, ale jest mi doskonale obojętne,gdzie są poustawiane krzesła,które
                                wygrzewają "wojewódzcy" urzędnicy i gdzie prrzebiegają mniej lub bardziej
                                sztuczne granice.
                                • malopolanin Re: Małopolanin zapomniał o Śl.Cieszyńskim ? 24.06.02, 21:10
                                  Wolałbyś, żeby o wszystkim decydowała Warszawa?!
                                  Wybacz, ale ja wolę by przekręty, które występują niestety zawsze, działy się u
                                  mnie w regionie, niż w Warszawie. Wiem bowiem, że mimo różnych nieprawidłowości
                                  w regionie lepiej wiedzą, gdzie potrzebne są pieniądze, niż w Warszawie.
                                  • Gość: komar Re: Małopolanin zapomniał o Śl.Cieszyńskim ? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 24.06.02, 21:50
                                    malopolanin napisał(a):

> Wolałbyś, żeby o wszystkim decydowała Warszawa?!
                                    > Wybacz, ale ja wolę by przekręty, które występują niestety zawsze, działy się u
                                    >
                                    > mnie w regionie, niż w Warszawie. Wiem bowiem, że mimo różnych nieprawidłowości
                                    >
                                    > w regionie lepiej wiedzą, gdzie potrzebne są pieniądze, niż w Warszawie.

A ja uważam, że przekręty są dokłdnie takie same- z zachowaniem proporcji.

• Gość: Piast Do małopolanina, IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 25.06.02, 22:45
                            > Jestem mile zaskoczony głosem rozsądku!
                            • Gość: Paweł Re: Do małopolanina, IP: *.bielsko.dialog.net.pl 25.06.02, 22:57
                              Gość portalu: Piast napisał(a):

> > Jestem mile zaskoczony głosem rozsądku!

Strasznie ten wątek przesłodzony:)
                              Pozdrawiam.

• Gość: zywcok Re: Do Pawła IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 26.06.02, 14:08

> Gość portalu: Piast napisał(a):
                                >
                                > > > Jestem mile zaskoczony głosem rozsądku!
                                >
                                > Strasznie ten wątek przesłodzony:)
                                > Pozdrawiam.

Paweł! Aleś jest wojownik!!! :-)
                                >

• Gość: Paweł Re: Do Pawła IP: *.bielsko.dialog.net.pl 26.06.02, 17:12

> Paweł! Aleś jest wojownik!!! :-)

To komplemen czy obelga?

• Gość: zywcok Re: Do Pawła IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 09:51

>
                                    > > Paweł! Aleś jest wojownik!!! :-)
                                    >
                                    > To komplemen czy obelga?
                                    >

Hm. Sam nie wiem? Chyba jednak komplement? :-)
                            • malopolanin Piast 26.06.02, 21:59
                              Wiesz, że ja nie szukam zwady ze Ślązakami. Nie neguję też historii Bielska.
                              Chodzi mi tylko o to, by mieszkańcy Żywca mogli wrócić do swojego województwa,
                              a mieszkańcy BB, miasta powstałego z dwóch historycznych części, mogli
                              wypowiedzieć się, gdzie chcą należeć i by ten wybór zaakceptowali ( z zal. od
                              wyniku) i Ślązacy i pozostali zainteresowani. Tyle.
                              I z taki Śląskiem wspólpracować będzie przyjemnością.
                              • Gość: Piast Jestem za. IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 27.06.02, 22:17

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka